ZET razno (4)

Autor Volzhanin, Lipanj 25, 2019, 20:42:19

sergjack

#1305
Citat: Putnik79  u Svibanj 07, 2024, 17:44:19Bili bi Švicarska!!!!!!Zato zakoni postoje.

U Švicarskoj sam se imao priliku voziti u solo MANu iz 90ih koji je jurio 100 po lokalnoj cesti.

421

Članak 53.

(1) Na cesti u naselju vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 50 km na sat, odnosno brzinom većom od brzine dopuštene postavljenim prometnim znakom za cijelo naselje ili njegov dio.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, na cesti u naselju čiji prometno-tehnički i sigurnosni elementi to omogućuju (npr. pješački podhodnici i nadhodnici, dodatne trake za lijevo, odnosno desno skretanje, upravljanje na raskrižjima uređajima za davanje znakova prometnim svjetlima i sl.) može se prometnim znakom dopustiti kretanje vozilom i brzinom većom od 50 km na sat, a najviše do 80 km na sat.

(3) Novčanom kaznom u iznosu od 1320,00 do 2650,00 eura ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 390,00 do 920,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

(5) Novčanom kaznom u iznosu od 130,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 20 do 30 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

(6) Novčanom kaznom u iznosu od 60,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti u naselju kreće brzinom koja je za više od 10 do 20 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

(7)Novčanom kaznom u iznosu od 30,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti u naselju kreće brzinom koja je do 10 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

(8)Vozaču koji je proglašen krivim za prekršaj iz stavka 3. ovoga članka izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od:
1) najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen drugi put,

2) najmanje 12 mjeseci, ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put.

(9) Vozaču koji je proglašen krivim za prekršaj iz stavka 4. ovoga članka izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od:

1) najmanje tri mjeseca, ako je prekršaj počinjen drugi put,

2) najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put.

(10) Vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuje šest negativnih prekršajnih bodova ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz stavka 3. ovoga članka.

(11) Vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuju tri negativna prekršajna boda ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz stavka 4. ovoga članka.

(12) Vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuju dva negativna prekršajna boda ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz stavka 5. ovoga članka.



Članak 54.

(1) Na cesti izvan naselja vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od brzine dopuštene postavljenim prometnim znakom, a najviše:

1) 130 km na sat na autocestama,

2) 110 km na sat na cestama namijenjenim isključivo za promet motornih vozila i brzoj cesti,

3) 90 km na sat na ostalim cestama.

(2) Novčanom kaznom u iznosu od 660,00 do 1990,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

(3) Novčanom kaznom u iznosu od 260,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 60,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 10 do 30 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

(5) Vozaču koji je proglašen krivim za prekršaj iz stavka 2. ovoga članka izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od:

1) najmanje tri mjeseca, ako je prekršaj počinjen drugi put,

2) najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put.

(6) Vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuju tri negativna prekršajna boda ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz stavka 2. ovoga članka.



Članak 55.

(1) Iznimno od odredbi članka 54. ovoga Zakona, brzina kretanja pojedinih vozila na cestama namijenjenim isključivo za promet motornih vozila i brzoj cesti te na ostalim cestama dodatno se ograničava na:

1) 80 km/h za autobuse, za motorna vozila najveće dopuštene mase veće od 3,5 tone i sva motorna vozila ako vuku priključno vozilo bez kočnica,

2) 80 km/h za autobuse kojima se organizirano prevoze djeca,

3) 70 km/h za zglobne autobuse bez mjesta za stajanje,

4) 50 km/h za sva motorna vozila i motorna vozila s priključnim vozilom u kojima se u tovarnom prostoru prevoze osobe te za autobuse s mjestima za stajanje,

5) 40 km/h za vozilo koje vuče drugo neispravno vozilo i za traktore,

6) 20 km/h za turistički vlak.

(2) Iznimno od odredbe članka 54. ovoga Zakona, brzina kretanja pojedinih vozila na autocestama dodatno se ograničava na:

1) 100 km/h za autobuse, osim za autobuse kojima se organizirano prevoze djeca,

2) 90 km/h za motorna vozila najveće dopuštene mase veće od 3,5 tone i sva motorna vozila ako vuku priključno vozilo bez kočnica.

(3) Kad upravljaju vozilima iz stavka 1. i 2. ovoga članka, vozači su se dužni držati brzina propisanih u stavku 1. i 2. i na cesti na kojoj je ovim Zakonom ili postavljenim prometnim znakom dopuštena veća brzina.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 60,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji za više od 10 km na sat prekorači brzinu limita vozila bez obzira na dopuštenu ili prometnim znakom ograničenu brzinu.

(5) Novčanom kaznom u iznosu od 30,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji do 10 km na sat prekorači brzinu limita vozila bez obzira na dopuštenu ili prometnim znakom ograničenu brzinu.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

421

Nastavno na post o kaznama po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u prilogu je Opomena pred otkaz Ugovora o radu u kojoj je navedeno i više nego je trebalo.
BTW
EU okruženje s njihovim zakonskim propisima  o-0 , ali vozni park s 1,0 mkM uz ovakvo održavanje i velika brzina = russian_roulette  za vozače i korisnike.
Tko je sergjack,  Citaro G Facelift gbr.185, sofer29 da bih ja riskirao za njega s zanimljivim stavom:
"Ja nikad sretniji kad tako voze, jel inače kad se vozi 60 (ili ne daj bože 50) uvijek dolazi do kašnjenja od desetak minuta ili više. Naravno da se može korigirat vozno vrijeme (i trebalo bi se), ali nebi škodilo ni ukinut ograničenje od 50/60 barem na otvorenoj cesti poput te da vozači mogu, ako ništa, lakše nadoknadit kašnjenja i stizat na vrijeme."
Vozačice/vozači bi s ushićenjem i zanosom trebali voziti ovakve likove sa osebujnim stavovima kako bi trebala izgledati vožnja JGP.
A isti ulaze na sva vrata osim ulaznih, ne pozdravljaju prilikom ulaska na ULAZ, karta je imaginarni pojam ( bilo logiranje ili kupnja), pravovremena najava izlaza je veliki problem, nakon 25 godina još ima likova koji pritišću "STOP" tipku kako bi otvorili vrata (Citaro C2 izuzetak) uz prisjećanje uže rodbine ako se ne dogodi očekivano otvaranje, uvođenje bicikala, pasa bez brnjice "samo dvije stanice, "Ma on je maza, neće on nikoga!!!"
Plaća za takav rad je uistinu premala za svakodnevne događaje, a većina je stvar kulture, bontona i kućnog odgoja uz poštovanje drugih napose samog sebe.
Momak, postoje i fiziološke potrebe, nismo roboti,  a ti ćeš doživjeti "samovozeće taxije i  bus123 " možda i "leteće" kao u susjedstvu.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Putnik79

#1308
I još dotični pozivaju na kršenje zakona i di bi došli kad bi se pridržavali stoga, moj Bože!!!!Mislim da mi je ovo zadnji komentar na ovom forumu.Pozdrav svima normalnima, a svim krsiteljima zakona i onima koji to podržavaju sretno, trebat će Vam.

Tomek

Mislim da je u ZET-u temeljni problem sto niste jedinstveni i sto vam je glavni sindikat ocajan. Realno dok je zakon ovakav kakav je zasto ne napravite prosvjed protiv voznih redova koji su takvi kakvi jesu? I to nisu neko kratko vrijeme nego su takvi desetljecima.
Kad je prije dva mjeseca jednu subotu bio mlaki prosvjed na 172 da se vozi po voznim vremenima i po ogranicenjima dio vozaca se toga nije pridrzavao i jurio je opet koliko ide.
Tak da prvo bi unutar svojih redova trebali rjesiti te probleme, mozda prije svega promjenom vodstva glavnog sindikata koje godinama ne radi svoj posao mozda namjerno, a mozda nema ni kapacitet da vodi takvu organizaciju.

sergjack

A i sama činjenica da 99% vozača trenutno krši taj zakon i vozi preko 50 bi svakoj razumnoj osobi trebala biti znak da taj zakon nije dobar i da ga treba mjenjati.

Mercedes bus

Imao sam priliku voziti se s vozačem koji je krenuo s VG- točno na vrijeme 19 i 25, vozi se cijelo vrijeme 50 km/h, jako sporo, radi toga kada je došao na Kolodvor, na atronu je pisalo da kasni 14 minuta, mislim suludo je da se vozi 50 km/h cijelo vrijeme.

MAN SU220

Citat: sergjack  u Svibanj 07, 2024, 17:50:59U Švicarskoj sam se imao priliku voziti u solo MANu iz 90ih koji je jurio 100 po lokalnoj cesti.

Libertas, 2018 godina, SU220, linija 1A, u 07:00 iz Mokošice, u 07:23 na pilama, inače nam treba 30 minuta s niskopodnim, najviše što je kazaljka pokazala 76 km/h.

sergjack

Citat: Mercedes bus  u Svibanj 07, 2024, 23:00:23Imao sam priliku voziti se s vozačem koji je krenuo s VG- točno na vrijeme 19 i 25, vozi se cijelo vrijeme 50 km/h, jako sporo, radi toga kada je došao na Kolodvor, na atronu je pisalo da kasni 14 minuta, mislim suludo je da se vozi 50 km/h cijelo vrijeme.

Upravo to.

Citat: MAN SU220  u Svibanj 07, 2024, 23:07:03Libertas, 2018 godina, SU220, linija 1A, u 07:00 iz Mokošice, u 07:23 na pilama, inače nam treba 30 minuta s niskopodnim, najviše što je kazaljka pokazala 76 km/h.

Ti stari MANovi su zvijeri, još dok su vozili na 330 su isto znali voziti 70, 80. MANovi iz 2009 imaju limiter na 70, ne znam za novije modele.

tramvajac 92

Mislim da u Crosswayima LE piše da su ograničeni na 85.

pehar_11

Citat: tramvajac 92  u Svibanj 08, 2024, 09:02:42Mislim da u Crosswayima LE piše da su ograničeni na 85.
Jes!
Vrijeme je novac.

MAN truck bus

Osim ako se radi o Prometovim. Oni su na 65.  ;D
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Portos

Citat: sergjack  u Svibanj 08, 2024, 00:49:05Ti stari MANovi su zvijeri, još dok su vozili na 330 su isto znali voziti 70, 80. MANovi iz 2009 imaju limiter na 70, ne znam za novije modele.
SU 220 su u APVG vozili do sredine 1990-ih, eventualno ako si mislio na SL 220, oni su vozili i na liniji 330.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

sergjack

Citat: Portos  u Svibanj 08, 2024, 15:01:51SU 220 su u APVG vozili do sredine 1990-ih, eventualno ako si mislio na SL 220, oni su vozili i na liniji 330.

Ma mislio sam na one nešto ipak "novije" - NL263 i SL263/283. Nažalost se nikad nisam imao priliku voziti u SL 220.

Ne znam voze li Connecti još igdje, znam da su otišli iz APVG dolaskom Crosswaya i od tad ih nisam vidio na cestama.

tramvajac 92

U ZETu ne, rashodovani su.