ZET razno (4)

Autor Volzhanin, Lipanj 25, 2019, 20:42:19

smogovci.bbb2

Izvor:

"Baljezganja" sindikalnog čelnika ZET-a Ante Jelića na VečernjiTV kava
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

sniff

Kocka O405

Ja bi se prije vozio u kocki ili stotki ili bilo kojoj starudiji nego u  nečem klimatiziranom  yahoo :D. Kaj se more kad su mi stari autobusi draži i nemre mi klima nadmašit dobre stare mašine  bus123 ;D. (Poanta ovoga nije da uživam u tome što je bus neklimatiziran vec jednostavno mi to ne smeta kad je užitak vožnje u kocki ili nekoj starudiji  veći od tog što bus nema klimu)  :).
Kocka je zakon :)

ChRiStIaN

O kakvom užitku ti pričaš? Trul autobus, sa neispravnom elektronikom, slabe kočnice, uništen ovjes. Nema tu užitka, čisti mazohizam.

Podsjećaš me na jednog kolegu koji non stop hvali te hrđave raspadnute kocke i kak su to najbolji autobusi. I onda si ga uzme, ode na službu pa ostane bez kočnica, skoro pogine i kreten i dalje hvali taj isti autobus. A 7 od 10 put nemre službu završit s istim jer se pokvari. Pa jbt autobus onda.
@ Autobusi Hrvatska @

jakov5

Citat: ChRiStIaN  u Srpanj 11, 2021, 17:41:40
...ode na službu pa ostane bez kočnica...

Znam da puno šofera ne preferira voziti kockice, jer sama činjenica da bus ima 25 godina govori nešto o stanju u kakvom je...
...ali nisam nikad čuo za problem ostajanja bez kočenja s kockicom. Čuo sam za problem bacanja u stranu pri kočenju, luft na volanu, probleme s elektronikom... Ali mislim da im kočnice kolko-tolko rade, neke slabije koče, a neke bolje. 152jka mi se čini odlična po tom pitanju (137 malo manje), uopće ne baca u stranu kad se s njom koči i ok stane, za razliku od možda 142.
A kad pogledam biodizel 166 i količinu hrđe koju on ima, nekako mi se kockice i ne čine toliko loše, s obzirom na razliku od 6 godina :).

Što se užitka tiče, o kojem je Stojadin i pričao - dan danas deseci šofera biraju prije NG312 nego citelisa za odradit smjenu, ne samo jedan šofer ;).
Meni se također kao i Stojadinu ljepše voziti u kocki nego u citelisu hi.
Slike u punoj rezoluciji možete vidjeti kombinacijom desni klik miša+otvaranje u novom prozoru

Volzhanin

Boze svasta kad putnik krene pricat o tome kako autobus koci i baca/ne baca...
Gledas hrđu na karoseriji ili na podvozju? Jer se na karoseriji to malo zaglanca i pofarba i gle cuda bus izgleda ko nov....a od ispod je pravo stanje stvari koje ti ne vidis.....

ChRiStIaN

Jakove, zelim ti da jednom prilikom navratis u servis dok je kocka na dizalici. Bolje da ne vidis kaj je to ispod. Taj autobus nije siguran za promet vise i pomiri se s tim da ga je vrijeme pregazilo! Kolega Volzhanin ti je dobro reko.

Je da ga je finije i ljepše voziti od Citelisa, čak i manje nabija. Da, bio je to kvalitetan autobus kad je došo i prvih 10 godina. Ali sad, nakon 24 godine je to stara kanta kojoj curi antifriz, ulje, koja ne koči nikak, koja po zimi nemre nafilat zrak, koja je sva trula i koja je za otpis već minimalno 5 godina. U prilog tome ide da policija istima skida tablice jer su neispravni za vožnju. Citelis kakav god da je, ima vrh kočnice i ima klimu koja radi na reko bi 80% autobusa. A to je putnicima bitno. Njih ne jebe nostalgija niti to da je taj autobus dio nekakve ZETove povijesti. Njima je bitno da se kolko tolko ohlade i da ih autobus dovede od točke A do točke B. A kad vide kocku smiju se jer su u šoku da glavni grad Hrvatske ima takve autobuse u svakodnevnom pogonu dok su nas po starosti voznog parka prošli svi veći gradovi u HR, uključujući i Split.

Kvaliteta je nekaj drugo. Dok Split, Zadar, Split nabavljaju Mercedese i MANove, ZET bude od 65 buseva koji dolaze opet kupiti zglobni i solo IVECO. Al bude barem novi, imal bude klimu i za 5 godina budemo ih svi skupa psovali kak su smeće i kak bolje da su kupili nekaj drugo al jbg...tak je to.
@ Autobusi Hrvatska @

smogovci.bbb2

Otkud ti ovo da stižu zglobni IVECO ::|

Tomek

Jel ima koji NG 312 da je ipak u malo boljem stanju? Pričalo se da 142 nije trul od ispod?

jakov5

Citat: Volzhanin  u Srpanj 13, 2021, 13:37:57
Boze svasta kad putnik krene pricat o tome kako autobus koci i baca/ne baca...
Ok. Tvoje pravo da me popljuvaš jer nisam šofer pa samim time ne mogu ni čuti ni znati dojmove onih koji voze te autobuse. :)
Ponavljam - oni koji ih voze, ne oni koji ih odbiju vozit samo zato jer je to NG312 pa više ne valja, a istovremeno bi se lupili u dupe da dobe bilo kojeg biodizela koji, ako
ćeš se složit po pitanju hrđe na podvozju nije ništa dalje od NG312 ;) .

Citat: ChRiStIaN  u Srpanj 14, 2021, 09:12:34
Jakove, zelim ti da jednom prilikom navratis u servis dok je kocka na dizalici. Bolje da ne vidis kaj je to ispod. Taj autobus nije siguran za promet vise i pomiri se s tim da ga je vrijeme pregazilo! Kolega Volzhanin ti je dobro reko.
Pa ja sam svega tog svjestan ali mi se ne sviđa obrušavanje samo na kockice kad su realno i drugi stariji zglobnjaci isto u takvom stanju. Ne kažem ja da je on još uvijek za redovan promet, nego ste se ti i kolega postavili tako kao da ja i @Kocka0405 mislimo da bi taj bus valjda trebal vozit još dvajs godina...

Je da ga je finije i ljepše voziti od Citelisa, čak i manje nabija. Da, bio je to kvalitetan autobus kad je došo i prvih 10 godina.

To je opet tvoj osobni dojam s kojim se naravno ne bi svi šoferi složili ;).

Ali sad, nakon 24 godine je to stara kanta kojoj curi antifriz, ulje, koja ne koči nikak, koja po zimi nemre nafilat zrak, koja je sva trula i koja je za otpis već minimalno 5 godina. U prilog tome ide da policija istima skida tablice jer su neispravni za vožnju. Citelis kakav god da je, ima vrh kočnice i ima klimu koja radi na reko bi 80% autobusa. A to je putnicima bitno. Njih ne jebe nostalgija niti to da je taj autobus dio nekakve ZETove povijesti. Njima je bitno da se kolko tolko ohlade i da ih autobus dovede od točke A do točke B. A kad vide kocku smiju se jer su u šoku da glavni grad Hrvatske ima takve autobuse u svakodnevnom pogonu dok su nas po starosti voznog parka prošli svi veći gradovi u HR, uključujući i Split.

Kvaliteta je nekaj drugo. Dok Split, Zadar, Split nabavljaju Mercedese i MANove, ZET bude od 65 buseva koji dolaze opet kupiti zglobni i solo IVECO. Al bude barem novi, imal bude klimu i za 5 godina budemo ih svi skupa psovali kak su smeće i kak bolje da su kupili nekaj drugo al jbg...tak je to.
Mislim da sam dovoljno svjestan i odrasao da mi ne moraš objašnjavati razloge iz kojeg 25 godina star bus ne valja ;D.
Inače, meni su vozači koji gledaju samo na ispravnost klime jednaki onima koji voze kockice. Najmanje 5 puta od početka lipnja sam se vozio u citelisima s crvenim lampicama koji su imali problema sa strujom, ali ga se vozi (valjda dok ne stane na cestI?) samo zato jer - eto ima klimu.
Slike u punoj rezoluciji možete vidjeti kombinacijom desni klik miša+otvaranje u novom prozoru

ChRiStIaN

Citat: smogovci.bbb2  u Srpanj 14, 2021, 09:29:23
Otkud ti ovo da stižu zglobni IVECO ::|

Neko iz nabave si je bratić sa kolegom iz pogona. Prenosim njegove (kao provjerene) riječi.

Citat: jakov5  u Srpanj 14, 2021, 12:35:48
To je opet tvoj osobni dojam s kojim se naravno ne bi svi šoferi složili ;).

Naravno da se nebudu svi složili i to je sasvim normalno. Svatko ima nekaj kaj mu paše i kaj voli. Ima i takvih mazohista koji vole te neispravne kockice XD

Citat: jakov5  u Srpanj 14, 2021, 12:35:48
Mislim da sam dovoljno svjestan i odrasao da mi ne moraš objašnjavati razloge iz kojeg 25 godina star bus ne valja ;D.
Inače, meni su vozači koji gledaju samo na ispravnost klime jednaki onima koji voze kockice. Najmanje 5 puta od početka lipnja sam se vozio u citelisima s crvenim lampicama koji su imali problema sa strujom, ali ga se vozi (valjda dok ne stane na cestI?) samo zato jer - eto ima klimu.

Pa gledaj to s aspekta putnika. Kaj ti vidiš kaj se događa u kokpitu? Nemaš pojma. Puše ti klima i tebi je dobro  ;D
@ Autobusi Hrvatska @

smogovci.bbb2

Nema više Milutina. Stižu zglobni MAN-ovi

MAN truck bus

Kad već započinje nova era onda bi bilo u redu da to bude Mercedes koji je na zadnjih par natječaja konkurirao, ali bivao odbijen zbog nevažnih razloga (primjerice da nije isporučio sličan model autobusa).
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

ChRiStIaN

Za Citara se svi bore. Mora ić na ovu liniju, onu liniju. Za nijedan drugi autobus nije tolika potražnja. Iako je autobus 12-13 godina star i dalje se dobro drži. Kvarljivi su u skladu sa godinama i kilometražom (svi imaju preko milju) a u pogonu su svakodnevno od jutra do mraka. Ako svi traže taj autobus na linije onda to nekaj i o samom autobusu govori.

Naravno, drugi aspekt je cijena. Skup je. Pitanje je na koju će ZET stranu vagnuti.

Citat: smogovci.bbb2  u Srpanj 14, 2021, 20:20:14
Nema više Milutina. Stižu zglobni MAN-ovi

To sam i ja kolegi reko da je više vjerojatno ali njegovo je kao provjereno i neda si reći niš.

BTW. 160 je danas dobio reklamu za DAIKIN klimu. Koji paradoks XD
@ Autobusi Hrvatska @

smogovci.bbb2

Izvor: https://www.zet.hr/aktualnosti/vijesti/potpisan-ugovor-o-dodjeli-bespovratnih-sredstava-za-projekt-nabava-65-autobusa-za-zet-d-o-o/7598

Nakon provedenog postupka evaluacije, odabran je projekt Zagrebačkog električnog tramvaja, nakon čega je sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.
Ugovor su potpisali ministar Oleg Butković ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), g. Tomislav Petric te gđa. Ljuba Romčević-Žgela, predsjednica Uprave ZET-a. Ugovor je stupio na snagu 10. lipnja 2021.godine.

Ukupna vrijednost Projekta je 180.496.620,83 kn, od čega prihvatljivi troškovi iznose 144.397.296,66 kn. 85% prihvatljivih troškova, odnosno 122.737.702,16 kn sufinancirati će se iz Kohezijskog fonda, a 15% prihvatljivih te neprihvatljive troškove financirati će ZET.
Razdoblje provedbe Projekta je do kraja 2023.godine

Projektom će se nabaviti 65 novih autobusa visoke EURO VI norme čime će se pored povećanja kvalitete javnog gradskog prijevoza dodatno utjecati i na smanjenje emisije štetnih plinova u okoliš. Ovom nabavom obavit će se zamjena, odnosno otpis 65 starijih autobusa niske EURO norme, a svi autobusi prometovati će na području Grada Zagreba.

Eto, tko zna cijene  bus123 bus123 može dokučiti koje se marke može kupiti 65 komada za 180 milijuna kn