Nabavke autobusa 2017. – danas

Autor man323, Studeni 28, 2017, 09:21:38

netko

Citat: Nitko  u Ožujak 16, 2021, 12:35:54
Ja mislim da bi bilo najbolje solaše zaminit solašima, a trosovince i zglobne s zglobnim. I kupit koji putnički.
Trosovinci su stvarno za ništa.
Ako u Splitu nemaju namjenu to ne znači da su za ništa.

Ako ćeš solo zamjenit sa solo gdje će vozit ti novi solo. I par novih komada je završilo na prigradu, ovi novi bi možda mogli pitaj Boga gdje.

Ako ćeš solo zamjenit sa LE opet isto. I sada je nekoliko novih u rezervi ili pričuva.

Ako ćeš solo zamjenit sa prigradom, prigrad se gasi lagano. Sve manje i manje putnika ima. Regii i pokoji LE pokriju bez problema sve to.

Što će ti toliko zglobnih buseva?
Još 10 bilo bi možda previše, a bilo šta više višak.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Paško

Troosovinci su ograničeni ponajprije terenom. Ne mogu voziti na većini linija zbog konfiguracije ceste. Kad su kupljeni, vjerojatno su bili osjetno jeftiniji od zglobnih pa je radije kupljeno više novih troosovinaca nego manje zglobnih. Direktor je bio na Radiju Split prije možda mjesec-dva i govorio i o ovoj nabavci pa je spomenuo da će u njoj biti šest tipova autobusa. To bi bili zglobni, gradski solo, prigradski, LE, midibusevi i minibusevi (ili različite duljine midija). Vjerojatno ćemo uskoro doznati koliko se čega planira. Tako da, mijenjat će se uglavnom i tipovi za tipove, ne bi smjelo ostati osjetno previše jednih ili drugih. Što se tiče zglobnih, svakako je korisnije imati više zglobnih ako već postoji mogućnost. Onda možeš pojačati kapacitet određenih linija, lakše pokrivati rupe, a tu su sad i razne epidemiološke zavrzlame koje će potrajati tko zna dokad.

Recimo da će doći otprilike 45 buseva. Onda bi rashodi mogli biti sljedeći. Ovi su vjerojatni:

najstariji iz 2002. i 2003. - 7 komada - to svakako ide u rashod
216-236 - 20 komada

Tu smo na 27 komada. Ako će doći midiji/miniji, mogu se rashodovati svi Dailyji. To je još 9 komada i došli smo na 36. Rashodovao bih i preostale neniskopodne gradske autobuse, Classice. To je još 9 komada, dakle 44. Ako ih bude trebalo još, onda se mogu rashodovati dva najstarija, polovna zglobna Citara.

Problem je što bi ostalo malo previše prigradskih autobusa. Onda bi trebalo rashodovati seriju 242-245 jer je ona ionako starija (iako su došli u velikoj nabavci 2008., zapravo su već bili stari godinu dana). U tom slučaju moglo bi se ostaviti nekoliko solo Cityja iz 2007. godine.

Eto, pogađajte i vi šta će na odstrel. ;D
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Nitko

Pa rashodovali bi se stari npr.
197, 198, 213- 215 zamjeniti sa prigradskima LE,
216- 223, 238, 240- 245 zamjeniti sa solašima,
224- 232, 255- 259 zamjenit sa zglobnima,
233- 236 zamjenit sa putničkima.
I vamo ima 38 autobusa.
I sada ono pitanje šta sa tolikim brojem novih autobusa. Pa sa smanjenjem prosječnog broja godina bi bilo potrebno manje buseva držati u rezervi (jer je sa očekivati da če se manje kvariti). I onda treba zaposliti još vozača i rezultat je povečanje broja polasaka jer je na nekim linijama to uistinu potrebno. I ja mislm da bi se na ovaj način promet izgradija u jednu jako kvalitetnu firmu.
Znam da svi ovi busevi koje sam naveo mogu još puno dati, ali ako nam se nude fondovi i praktički besplatni autobusi, zašto to ne iskoristiti i od prometa napraviti jako kvalitetnu firmu?
Iskreno, mene muči više jedna druga stvar, zašto se ti autobusi moraju uništiti, a ne prodati nekoj drugoj firmi kojoj bi ovi busevi bili okej.

Nitko

Citat: amfan  u Ožujak 16, 2021, 20:03:04
Troosovinci su ograničeni ponajprije terenom. Ne mogu voziti na većini linija zbog konfiguracije ceste. Kad su kupljeni, vjerojatno su bili osjetno jeftiniji od zglobnih pa je radije kupljeno više novih troosovinaca nego manje zglobnih. Direktor je bio na Radiju Split prije možda mjesec-dva i govorio i o ovoj nabavci pa je spomenuo da će u njoj biti šest tipova autobusa. To bi bili zglobni, gradski solo, prigradski, LE, midibusevi i minibusevi (ili različite duljine midija). Vjerojatno ćemo uskoro doznati koliko se čega planira. Tako da, mijenjat će se uglavnom i tipovi za tipove, ne bi smjelo ostati osjetno previše jednih ili drugih. Što se tiče zglobnih, svakako je korisnije imati više zglobnih ako već postoji mogućnost. Onda možeš pojačati kapacitet određenih linija, lakše pokrivati rupe, a tu su sad i razne epidemiološke zavrzlame koje će potrajati tko zna dokad.

Recimo da će doći otprilike 45 buseva. Onda bi rashodi mogli biti sljedeći. Ovi su vjerojatni:

najstariji iz 2002. i 2003. - 7 komada - to svakako ide u rashod
216-236 - 20 komada

Tu smo na 27 komada. Ako će doći midiji/miniji, mogu se rashodovati svi Dailyji. To je još 9 komada i došli smo na 36. Rashodovao bih i preostale neniskopodne gradske autobuse, Classice. To je još 9 komada, dakle 44. Ako ih bude trebalo još, onda se mogu rashodovati dva najstarija, polovna zglobna Citara.

Problem je što bi ostalo malo previše prigradskih autobusa. Onda bi trebalo rashodovati seriju 242-245 jer je ona ionako starija (iako su došli u velikoj nabavci 2008., zapravo su već bili stari godinu dana). U tom slučaju moglo bi se ostaviti nekoliko solo Cityja iz 2007. godine.

Eto, pogađajte i vi šta će na odstrel. ;D
Preduhitria si me malo perfeto. Ali ja se u potpunosti slažem sa tebom.

netko

Uh, rashodovali bi autobuse iz 2008.
Ček, jesmo u Njemačkoj ili  ;D......drugi prijevoznici kupuju takve i spašavaju vozni park, a vi bi u rashod.

Odlazi 27 komada. S tim da po meni #234 i #235 ne. #233 i #236 da. #307 i #308. I ona stara ekipa koju ste svi rekli. To je tih 27.
I daj Bože da ode kompletan krš od minibuseva i da se zamjenu jedino Sprinter Cityima. Ostale kvazi nadogradnje me ne zanimaju baš.
27+9 = 36

Paško

Takav je jednostavno natječaj, ne projiciramo rashode jer želimo, nego jer moramo. Ti bi ostavio #234 i #235? Zašto, jer ti izgledaju ljepše od #233? To stvarno nema nikakvog smisla. To su 14 godina stari midiji koji već postaju zreli za rashod: #233 je odjavljen još u devetom mjesecu i neće se vraćati. Treba ih se uskoro riješiti, pogotovo ako za njih dolaze zamjene. Za dolazak Sprintera, rekao bih, postoji toliko minijaturna šansa da sumnjam da će se njihov ponuditelj uopće javiti na natječaj.

Nitko

Iskreno nije mi jasno zašto se kupuju kombiji. Čemu? Jedino voze u RJ Trogir al i za to po meni nije potrebno. Ionako su već sada ih prominili sa solašima.

netko

U RJ Trogir je upravo i potrebno najviše kombija. Barem 7 od 10.
Jer svi putnici iz VR radnog stana stanu skoro u 1, 1.5 bus.

Što se tiče rashoda i dalje nemam komentara. Ne postoji neki red i pravila nego novac i zamjena.
Do 12/13 smo se krpali sa svim i svačim, a sada ćemo rashodovati 13 godina stare buseve.

Nitko

Ja i dalje ne vidim koji je tu problem. Pa zašto ne ako nan se nudi?

tramvajac 92

Zamisli da imaš auto star 13 godina, i da imaš šansu da ti neko kupi skroz novi auto, pod uvjetom da starog odvezeš na reciklažu.

Bi li pristao?

MAN464

To ti je kao ti posudiš prijatelju 20 000 eura, i on ti kasnije kaže evo daj mi tvog golfa 3 a ja ću ti umjesto njega dati golfa 7 i još ti kaže ne trebaš ništa platiti , je li ti ga poklonio?  :)

Isto tako HR u proračun EU uplaćuje znatna sredstva a povlači nešto sredstava, jedna stvar s kojom se ne slažem jest bezvezno uništavanje ispravnih autobusa u voznom stanju, pr. one što su odvezli na otpad a svugdje po Europi još voze i autobusi stariji od 2008, neka ljepo prodaju to što im je višak a ostatak nabave financiraju iz EU i super ( mada i to plaćamo )  :)
AD Maiorem Dei Gloriam!!

"Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini." - Dr.Franjo Tuđman 23.11.1996.

Paško

Citat: Nitko  u Ožujak 17, 2021, 07:58:49
Iskreno nije mi jasno zašto se kupuju kombiji. Čemu? Jedino voze u RJ Trogir al i za to po meni nije potrebno. Ionako su već sada ih prominili sa solašima.

S bijelim Dailyjima nema problema. Prije zimskog zatvaranja dva su bila na đačkom prijevozu (#277 i #309), jedan na liniji 91 (#279), jedan u Trogiru (#278) i ostao mi je prvi, ne znam gdje je točno bio. Oni bi se vjerojatno dali i bolje iskoristiti na prigradskim linijama s malo putnika (a znamo da će takvih biti sve više). Mogu poslužiti i za neku posebnu vožnju.

Problem su žuti Dailyji koji su više kupljeni radi nečijeg hira, a ne konkretnog planiranja. Pisao sam već da je to najpromašenija Prometova kupovina jer s njima ne možeš praktički ništa. Nema skoro nijedne gradske linije s toliko malo putnika, a kad ih staviš na neku, jako su spori zbog otvaranja i zatvaranja vrata. Neudobni su, a loše obrađena plastika u unutrašnjosti se raspada. Sklepotine.

markost

Dva bijela su sad na Šoltu g.b. 278, a za drugog nisam siguran (mislim g.b. 276).

elez

Sve u svemu ako promet ovo odradi imat će jedan od najboljih (ako ne i najbolji) JGP u Hrvatskoj. Nadam se zamjeni Dailyja i Cityja jer su stvarno satrani do kraja. I naravno stare garde Conecta i SU-a ka i 2 polovna citara. Deliću svaka čast  hi
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

Paško

Ne govorim ništa protiv Delića, ali imaj na umu da je prvi natječaj (za 34 autobusa) pripremljen još za vrijeme direktora Vojnovića. Zapravo, treba reći "hvala, EU" jer da nema njihovih fondova, ne bismo mi vidjeli niti jedan novi autobus u Splitu. Sjetite se koliko je samo muke bilo za nabavit polovne Citare, o novima da ne govorimo.