Rad Autotroleja (3)

Autor gorgoroth, Prosinac 25, 2019, 11:46:31

kico101

Iskreno,
  ne znam koji je od ova dva teksta stupidniji ( ovaj linkani, kao da je pisao netko upravo sletjevši s Marsa ).
Općenito promet u Rijeci je živi užas, djelomično zbog loše infrastrukture i prerijetkog javnog prijevoza, ali NAJVIŠE zbog samih građana ovoga grada koji su u najvećem dijelu prometni idioti. Ono što svaki dan gledam u samo pola sata vožnje po gradu je za rubriku "da li je ovo zona sumraka".
U Rijeci je pod normalno skretanje bez žmigavca, prolazak kroz crveno ( nakon što je isto upaljeno cca 5 sekundi ), parkiranje po autobusnim stanicama, pješačkim prelazima, ulazima na stubišta, ubacivanje iz sporednih ulica kao da si na glavnom pravcu, istresanje gomile smeća kroz prozor na semaforu, zagrađivaje drugih auta "samo na 5 minuta" ( uz cjedulicu sa brojem mobitela-da baš mi se naziva i troši da bi tebe nazvao da se makneš ), parkiranje u garažama preko 2 mjesta, prelazak iz trake u traku bez žmigavca i gledanja, zaustavljanje u sred raskršća i blokiranje ostalih, nepropuštanje pješaka na pješačkim, nonšalantni prelasci preko ceste izvan pješačkog, kao da je šetalište, luđačke vožnje romobilista po pješačkim zonama ( biciklista isto ), guranje preko reda u autobus, iako ima ljudi koji su došli prije tebe, itd-
Da, Rijeka je stvarno grad dobrih građana.
Za ovu iz artkvarta poruka-izvedi psa na pišanje i naruči glovo, jer o prometu ne znaš baš previše.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

pehar_11

Često si u pravu, ali mislim da ovaj put nisi. Možda i odem u off-topic, ko oće nek briše.

Prije svega, moje stajalište i način na koji vidim probleme koji se trenutno događaju u gradu su mrvu drukčija s obzirom da sam na fakultetu koji se svime time bavi. Tekst iz Novog Lista je idiotarija, propala i apsurdna ideja za koju Rijeka nema infrastrukture, prostora i para (a namjena teksta je da u svima nama probudi "ajme koja super ideja" a zapravo je samo potakla revolt građana i vratila nas u realnost u kojoj takvo nešto nema šanse), a tekst od ženske iz Art Kvarta zvuči napuhano ali u njemu ima dosta istine. Najveća greška je uspoređivanje Rijeke i Zagreba, ali su argumenti zapravo sasvim validni (govorim iz prve ruke jer sam nakon 18 godina u Rijeci sada u Zagrebu).

Ako sve idemo vrlo pojednostavit, tri su ključna problema:
1. radovi po cijelom gradu (koji zaustavljaju javni prijevoz i uzrokuju problem br. 3)
2. neefikasni javni prijevoz (kojem fali ljudi i nije efikasan dijelom i zbog problema br. 1)
3. vozačka nekultura, nestrpljenje, ogorčenost i nemogućnost kretanja gradom (uzrok je problem br. 1 a rješenje efikasni javni prijevoz pod br. 2)

Uz sve to, pod 1. problem uvrsti nesposobnost građevinskih firmi, probijanje rokova, cijene energenata, manjak radne snage, gradnja sa apsolutnim neplaniranjem, projekti bez vizije i jasnog cilja (samo kopaj pa raskopaj), neusklađenost gradskih i državnih firmi koje trebaju radove prilagoditi postojećoj infrastrukturi, potrebama i ekonomskom značaju prostora, loš nadzor gradilišta sa čestim pogreškama, nesposobnost Grada da se kao vodeća institucija infrastrukturno prilagodi radovima, učestala nesposobnost upravljanja prometnicama te dopuštanje pothvata koji remete kretanje gradom i otežavaju javni prijevoz i transport ljudi. Uz 2. problem ide nedostatak vozača, nezainteresiranost za posao vozača i plaća/radni uvjeti (sad veća, idalje nema nekih većih promjena), a 3 je uzrok svega pod brojem 1.

Suma sumarum, javni prijevoz čija je osnovna uloga prijevoz putnika po jeftinoj cijeni, efikasno, brzo i pozdano tako ne funkcionira, već se prilagođava postojećim stanjem koje nije blizu onoga što građanima treba. Od Bivia do centra postoje 3 linije, gradska i dvije prigradske. Putnik koji živi u gradu (recimo da je Bivio u širem području grada, a ne prigrad) svoje putovanja treba planirati tako da dođe na autobusnu stanicu, počeka par minuta, zapali cigaru i prolista Novi List na mobitelu i nakon par minuta dođe autobus koji po jeftinoj tarifi istog prevozi od točke A do centra grada. Bez čekanja, nerviranja, trubljena i definitivno ne po cijeni koja je trenutno na snazi. Kada to nije tako, gradska linija, koja je na papiru gradska, gubi svaki smisao i tjera putnika da prilikom putovanja planira odlazak i polazak na temelju dostupne infrastrukture, što je totalno pogrešno. Svrha javnog prijevoza je da javni prijevoz ide, ko uđe uđe, ko ne taj čeka.  I tako svako malo. U Rijeci javni prijevoz nije pouzdan zbog više razloga, ali sa sigurnošću mogu reći da je Zagreb bez obzira na radove i broj građana koji fluktura gradskim prometnicama puno brži, efikasniji i masno jeftiniji. U razloge zašto je to tako definitivno ne idem, samo dajem primjer.

Radovi na svakom centimetru grada direktno utječu sve, poslijedično na javni prijevoz i ponašanje građana (sve što si ti rekao i čemu se čudiš iako mi nije jasno gdje je tu razlog za čuđenje?). Radovi = nervoza. Nervoza + radovi = kaos. Kaos = "boli nas ona stvar, radim ko oću". Da neko ima malo mozga i tijekom ovih radova (koji su čista sramota) je razmišljao da bi se regulacija prometa trebala ravnat po potrebama javnog prijevoza, umjesto da ljudi idu autima u grad pa stvaraju kaos a busevi voze prazni. Dokaz nesposobnosti je i činjenica da su sve linije na početku išle preko Fiumare (dok se nije dogodila prva nesreća i to odmah), iako je bilo jasno da je to nepotrebno, opasno i too much. A desila se zato jer je skretanje opasno (o čemu se govorilo) a gradom se povukla metalna ograda duga pola kilometra od Trga RH do kazališta koja je prekinula bilo kakvu komunikaciju između dva dijela grada (isto kao da kroz naselje od 20 ljudi na pola provučeš autocestu, pola je tu, pola preko i nema kako sa jedne na drugu stranu). Ista stvar je sa privremenim kod Pallaza Modella, idalje je opasan i neprilagođen građanima i njihovim potrebama, isto kao i 90% toga u gradu. Ima tu ponu promašaja, neplaniranja i banalnih grešaka koje se nikada nisu smjele dogodit ali jesu. Žalosno je što niko to ne kućži i ne mijenja nego se pušta takvo kakvo je. U zadnjih par godina nebriga za građane od strane Grada je toliko porasla da je to nenormalno. Ali lako je meni kenjat kad ja ne radim na tome, ja samo kažem kako ja to vidim i što mislim jer i sam mislim da neke stvari koje ne valjaju jednostavno nisu prihvatljive. Da se grad prilagodio na način da se javni prijevoz stavi na prvo mjesto i po njemu se sve ravna, sve bi išlo brže i jednostavime bez nervoze. Javni prijevoz i pješaci na prvom mjestu, ostali nek se snalaze. I bilo bi bolje.

Ovo kopanje nove ulice svaki tjedan je ne samo apsurdno, nego i kranje neodgovorno, bahato i bezobrazno prema svima nama. Zbog toga su ljudi nervozni, netrpeljivi i neoprezni, a javni prijevoz ne biraju zato jer je djelomice ograničen i nema svrhu koju ima. Sad je škola pa ajde, djeca idu u školu a po ljeti nema tolike gužve, ali situacija je zapravo dosta loša, a zbog te iste situacije svi pate, od šofera, nonice pa do učenika koji ne stignu u školu.

Tekst iz Art Kvarta je realan i točka. Lako je srat po nekom ko je usporedio Rijeku i Zagreb, a vama se to ne sviđa. Pročitajte dva puta pa odite đir po gradu pa mi javite koliko ima istine u svemu tome.

Jebemti Grad koji ništa ne zna i ne može. Aj ćao.

kico101

Citat: pehar_11  u Rujan 22, 2024, 17:49:08Tekst iz Art Kvarta je realan i točka. Lako je srat po nekom ko je usporedio Rijeku i Zagreb, a vama se to ne sviđa. Pročitajte dva puta pa odite đir po gradu pa mi javite koliko ima istine u svemu tome.

Dečko,
   ako se ovo "srat" odnosi na moj komentar, onda si potpuno promašio čitav ovaj bespotreban tekst. Ako sam donekle normalan, a držim da jesam, stojim iza svake svoje riječi. Hvala Bogu, više od pola stoljeća živim u ovom ćumezu od grada, a jako dobro poznam i Zagreb i napravio sam toliko đireva i pješke i sa autobusom ( u Zg sa tramvajima ) da bih mogao napisati esej. Stoga nemoj pametovat ( jer ti studiraš promet ), nego napravi dnevno 100njak kilometara po gradu s autom, kao ja, pa ćemo onda raspravljat.

A te Artkvartovske proljeve lansiraj na neki drugi forum.

Uostalom, ovaj je za mene ionako mrtav otkako više ne pišu ljudi koji o prometu u Rijeci znaju iz prakse puno više. Teorije me ne zanimaju. Teoretičari su i sjebali ovaj grad.

Da li je ovako ok?

pehar_11

Citat: kico101  u Rujan 22, 2024, 18:10:12Stoga nemoj pametovat
Sve mi je jasno s ovom rečenicom, ne moraš dalje pisat uopće. Klasično "ja sam stariji, ne seri mi" (a uopće ne serem, samo dajem svoje mišljenje kao i svi normalni ljudi ovdje). Zato je forum trul, šta god napišeš neko te poklopi bez ikakvog razloga. Valjda je stvar ponosa. Daj ugasite forum više.

Citat: kico101  u Rujan 22, 2024, 18:10:12Dečko, ako se ovo "srat" odnosi na moj komentar...
Ima li tvoje ime negdje? Nema. Ne odnosi se na tebe niti na tvoj komentar.

Citat: kico101  u Rujan 22, 2024, 18:10:12A te Artkvartovske proljeve lansiraj na neki drugi forum.
Ima neki problem sa tekstom možda? Stavljat ću (i stavljao sam) ovdje sve ono što mislim da ime veze sa javnim prijevozom, uključujući i ovo. Moderatori ste, ako ne paše, brišite.

kico101

Vidim ja, da ti ovdje ne razumijes neke stvari.

Ljudi na ovom forumu, koji me poznaju, a ima ih, jako dobro znaju da ja nisam tip koji pametuje i soli nekom pamet. Uostalom, uzmi si vremena pa potrazi unutrag postove gdje sam pohvalio tvoja razmisljanja i stavove.

U onom svom ogorcenom postu ( a imam razloga biti ogorcen ), referirao sam se na 2 taksta koja si postavio, a tebe nisam ni izrijekom ni u mislima spomenuo. Znaci, kritizirao sam tekst.

Dobio sam bakhend da serem ( nemoj se izvlaciti da to nije bilo namijenjeno meni, jer sam se jedino ja osvrnuo na te tekstove ).

A kada vec govoris o pametovanju, ono "otiđite đir po gradu" je što? Da, pametovanje, jer ja cijele dane sjedim doma i ne znam kako funkcionira promet u Rijeci i Zagrebu. Ne treba mi fakultet za to ( iako sam studirao procese u proizvodnji, gdje ima i logickih poveznica sa sustavima transporta ). No, dobro.

Kao sto kazes da ces stavljati tekstove kakve hoces ( ok, to je tvoje pravo, dok se ne pređe granica dobrog ukusa ), ja ih imam pravo kritizirati, sviđalo se to tebi ili ne.

Ako zelis da komentiramo neke konkretne stvari, nema problema. Ali argumentirano.

Prilozeni tekstovi, bez uvrede ne analiziraju stvarne probleme i ne nude rjesenja. Klasicni konfekcijski tekstovi tipa odgovori u rubrici Reci glasno. 

Dakle, molim bez izraza tipa "seru", "da prođeš gradom bi znao" i sl.

A ono tipa moderator si pa brisi je nizak udarac. Ako sam moderator, nisam despot.

NHF i stoj mi zdravo.

pehar_11

Citat: kico101  u Rujan 22, 2024, 20:02:25Kao sto kazes da ces stavljati tekstove kakve hoces ( ok, to je tvoje pravo, dok se ne pređe granica dobrog ukusa ), ja ih imam pravo kritizirati, sviđalo se to tebi ili ne.
Cilj citiranog teksta NL-a je da se potakne donekle smislena diskusija jer se dotiče javnog prijevoza u gradu (manjim dijelom), dok je tekst iz ArtKvarta samo dopuna i neki osvrt na trenutno stanje u gradu (gdje se isto spominje Trolej). Isto to stanje u gradu utječe na sve što se u gradu događa, a posebno kolko često, kako i kuda idu linije. Tekst iz AK-a se dosta vrtio okolo u zadnje vrijeme pa mi se činio zanimljiv, iako se sa nekim stvarima ohoho ne slažem.

Citat: kico101  u Rujan 22, 2024, 20:02:25Prilozeni tekstovi, bez uvrede ne analiziraju stvarne probleme i ne nude rjesenja. Klasicni konfekcijski tekstovi tipa odgovori u rubrici Reci glasno.
Da, ne nude se rješenja. Samo se uspoređuje i komentira ono kako je. Idalje vjerujem da se puno kreativnija i bolja rješenja mogu pročitat i komentirat ovdje, gdje pišu ljudi koji su u tom filmo i to ih zanima. Vrlo jednostavno - cijeli point je bila smislena diskusija, a ne mrtav forum.

gorgoroth

Filipović obećao: Od ponedjeljka veći broj polazaka gradskih autobusa Autotroleja

Na Aktualnom satu Gradskog vijeća Rijeke Štefica Jagić Rađa (HDZ) pitala je kako Autotrolej stoji s vozačima, a gradonačelnik Marko Filipović najavio je da će se od ponedjeljka 28. listopada ove godine uvesti na nizu gradskih linija novi polasci autobusa.
– Trenutno je u Autotroleju 250 vozača, a imamo pojačan interes za zapošljavanje s obzirom da su poboljšani materijalni uvjeti zaposlenih.

Od ponedjeljka na gradske linije 1,2,4,5 i 8 uvest će se novi polasci. Na taj način će se smanjiti reducirani vozni red. Točnije, u odnosu na nereducirani vozni red prije svibnja ove godine, imat ćemo devet posto manje polazaka na gradskim linijama.

Cijene karata ostaju nepromijenjene, a od sljedeće godine srednjoškolci će imati besplatan javni prijevoz. Cijene za umirovljenike se neće mijenjati, kazao je Filipović.

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/filipovic-obecao-od-ponedjeljka-veci-broj-polazaka-gradskih-autobusa-autotroleja/

pehar_11

Citat:KD Autotrolej od ponedjeljka, 28. listopada 2024. godine, pojačava vozni red na gradskim linijama 1, 2, 4, 5 i 8, odnosno uvodi dodatnih 64 polazaka. Novi vozni redovi rezultat su praćenja popunjenosti polazaka na gradskim linijama, kao i rezultat prijedloga i zamolbi kako putnika, tako i mjesnih odbora na području grada Rijeke.

Uvođenje dodatnih polazaka omogućila je i trenutna situacija s brojem vozača, točnije manji broj vozača na bolovanju i uredno korištenje godišnjih odmora, a trenutno raspolažemo s 250 vozača.

Slijedom navedenog, od ponedjeljka, 28. listopada 2024. godine uvode se dodatni polasci na linijama:

• Linija 1 – dodatnih 19 polazaka

• Linija 2 – dodatnih 6 polazaka

• Linija 4 – dodatnih 20 polazaka

• Linija 5 – dodatnih 8 polazaka

• Linija 8 – dodatnih 11 polazaka

pehar_11

Rijeka pred velikom krizom. Štrajk prijeti Autotroleju, Rijeka plusu i Poslovnim sustavima

Citat:Sindikalisti ističu da riječki gradonačelnik Marko Filipović već duže od mjesec dana ignorira njihove zahtjeve za sastankom i pregovorima

RIJEKA – Nezavisni sindikat radnika Hrvatske (NSRH) i Sindikat primorsko-goranskih komunalaca (SPGK) sutra, u petak 8. studenog, pokrenut će postupak mirenja s upravama Komunalnog društva Autotrolej, u većinskom vlasništvu Grada Rijeke, te trgovačkih društava Rijeka plus i Poslovni sustavi kojima je vlasnik Grad Rijeka. Potvrdili su nam to predsjednica NSRH-a Marina Palčić i predsjednik SPGK-a Alen Bartulac, ističući kako su prethodno iscrpljene sve mogućnosti kolektivnog pregovaranja s poslodavcima, te da riječki gradonačelnik Marko Filipović koji donosi sve ključne odluke u navedenim društvima, već duže od mjesec dana ignorira njihove zahtjeve za sastankom i pregovorima. Ne postignu li dogovore tijekom procesa mirenja, dodaju, spremni su i za daljnje industrijske akcije, uključujući i štrajk zaposlenika u svim trima poduzećima.

Ozbiljni problemi

Dogodi li se štrajk, to će biti jedna od najvećih kriza riječke gradske vlasti, od prvih demokratskih izbora naovamo. U takvom raspletu prijeti kolaps sustava javnog gradskog prijevoza, ne samo u Rijeci, nego i okolnim gradovima i općinama. Do raspada sistema moglo bi doći i u sustavu javnih parkirališta i drugim poslovima koje obavlja Rijeka plus, kao i do ozbiljnih problema u poslovanju u drugim gradskim komunalnim i trgovačkim društvima, poput Energa, KD-a Kozala i KD-a Čistoća kojima Poslovni sustavi pružaju brojne prateće usluge te u sustavu objedinjene naplate troškova stanovanja građanima koju također obavljaju Poslovni sustavi.

– Iscrpili smo sve mogućnosti koje smo imali u kolektivnom pregovaranju, te smatramo da je pokretanje postupka mirenja jedino što nam preostaje. U svim trima tvrtkama postoje direktori, ali na svim pregovorima nam je jasno dano do znanja da o kolektivnom pregovaranju ne odlučuju direktori, već predstavnici Grada. Jedini zaključak nam je bio da u takvoj situaciji idemo prema vlasniku Gradu Rijeci, odnosno gradonačelniku Marku Filipoviću, jer direktori su tu očito samo kuriri koji prenose informacije od nas prema gradskoj upravi koja o svemu odlučuje. Gradonačelnik se oglušio na naše pozive, on naprosto gura glavu u pijesak pred problemima, dok oni ne eskaliraju, rekla je Palčić.

Bartulac dodaje kako je pokretanje mirenja bilo jedino rješenje, upravo zbog toga što druga strana, odnosno gradonačelnik nije pristao na razgovor niti ponudio ikakvo kompromisno rješenje.

– Da se izrazimo sportskim rječnikom, mi smo kao sindikati postavili letvicu svojih zahtjeva koji se tiču plaća i drugih prava radnika, kao i transparentnosti određivanja visine plaća u pojedinim društvima. To su naši zahtjevi, to je letvica. Ako je Grad ne može, da se tako izrazim, preskočiti i udovoljiti svim zahtjevima, onda se ta letvica eventualno može malo spustiti, ali ne može se spustiti ispod koljena ili na pod. Nismo dobili nikakav prijedlog, ništa, kaže Bartulac.

Male plaće

Pitali smo ih je li sljedeći korak pokretanje štrajka, ne uspije li proces mirenja.

Normalno da je. Što nam drugo preostaje. U petak svima šaljemo zahtjev za pokretanje procesa mirenja. Iz svega što smo vidjeli, ne radi se o trima odvojenim subjektima, od kojih svatko razmišlja svojom glavom. Jasno je da iza svega stoji jedna glava koja vuče sve konce. Isti je većinski vlasnik, a svi radnici su tu u službi građana jednog grada. Plaće su im kriminalno male, uz ostale nepravilnosti kojima želimo stati na kraj, rekli su sindikalisti.

Filipović iznenađen jer još traju pregovori

Gradonačelnik Marko Filipović je, na naš upit o najavi pokretanja procesa mirenja u trima gradskim komunalnim i trgovačkim društvima odgovorio kako ga ta najava iznenađuje, jer su u tim društvima u tijeku kolektivni pregovori tijekom kojih je održano niz sastanaka s reprezentativnim sindikatima i čiji su predmet, uz zahtjeve za povećanjem materijalnih prava radnika, i niz drugih prijedloga sindikata koje treba realno sagledati vodeći računa kako o poboljšanju uvjeta radnika zaposlenih u komunalnim i trgovačkim društvima, tako i o poslovanju samih društava.

– Moram naglasiti da je u svim navedenim društvima ove godine već povećan iznos plaća radnika, i to u TD-u Rijeka plus d.o.o. skalarno povećanje do 15 posto, u KD-u Autotrolej d.o.o. do 20 posto te u TD-u Poslovni sustavi 15 posto. Ujedno se u svim navedenim društvima isplaćuju maksimalne neoporezive naknade za radne rezultate i troškove prehrane. Prema informacijama od direktora navedenih komunalnih i trgovačkih društava, s pokretanjem mirenja nitko od njih nije bio upoznat te takva inicijativa sindikata nije dostavljena društvima u kojima su u tijeku kolektivni pregovori. Pokretanje postupka mirenja osobito začuđuje s obzirom na to da je u TD-u Rijeka plus d.o.o. dio prijedloga sindikata usvojen te je na zadnjem sastanku sa sindikatima zaključeno upravo od strane sindikata da će se javiti povratno kada obavijeste svoje članstvo, međutim do danas se nisu povratno javili. U KD-u Autotrolej d.o.o. prošli tjedan je održan sastanak sa sindikatima na kojem su, slijedom izrađenih izračuna temeljenim na prijedlogu sindikata, sami sindikati utvrdili da su njihovi zahtjevi previsoki (budući da bi prema inicijalnom zahtjevu sindikata pojedini vozači ostvarili primanja u visini od preko 4.000 eura), a sljedeći sastanak predložen je da se održi 12. studenog 2024. godine. U TD-u Poslovni sustavi d.o.o. kolektivni pregovori također su u tijeku te je održan niz sastanaka sa sindikatima, ističe gradonačelnik, dodajući kako je nejasno kako bi sindikati pokrenuli postupak mirenja, budući da se o njihovim prijedlozima i dalje pregovara.

– Napominjem da se kolektivni pregovori prema Zakonu, pa tako i u komunalnim i trgovačkim društvima u (su)vlasništvu Grada Rijeke, vode između sindikata i poslodavca, odnosno uprave društava. Zbog toga u okolnostima u kojima su isti u tijeku, nije bilo potrebe da se održava sastanak između sindikata i mene kao predsjednika skupštine društva. Međutim, ono što mogu istaknuti jest da u kolektivnim pregovorima u svim trgovačkim i komunalnim društvima sudjeluju i predstavnici Grada Rijeke, upravo iz razloga kako bi Grad bio pravovremeno informiran o svemu što se u postupku pregovaranja događa, kaže Filipović.

Tako, primjerice, navode kako se gradska uprava hvali da su plaće vozača Autotroleja i do 1.600 eura, ali ističu kako su to plaće s uračunatim prekovremenim satima, smjenskim i noćnim radom, uz sve ostale dodatke koji nisu plaća.

Mi smo tražili da osnovna plaća vozača bude 1.500 eura, odnosno 2.250 eura bruto. Danas je osnovna plaća vozača 1.300 eura bruto, što je u neto iznosu, bez dodataka za noćni i smjenski rad, toplog obroka i ostalog, jedva nešto više od 900 eura. To je sramotno, ali i evidentno nedovoljno da privuče dovoljan broj vozača u Autotrolej. Trenutno Grad Rijeka, koliko nam je poznato, daje najmanju subvenciju po kilometru za javni gradski prijevoz među usporedivim gradovima, i ta subvencija iznosi svega 1,30 eura po kilometru. Nedostatak financiranja prelama se na leđima radnika Autotroleja, koji već godinama nose teret neadekvatnog ulaganja u javni prijevoz, ističu sindikalisti.

Ignoriranje sindikata

Navode i kako Grad Rijeka, kao osnivač triju društava, pokazuje očit nedostatak dobre volje u kolektivnom pregovaranju.

– U Poslovnim sustavima i Rijeka plusu, uprave društava donijele su odluku o povećanju plaća za 15 posto, uz podršku gradonačelnika. Iako naizgled pozitivna, ova odluka zapravo predstavlja strategiju za smanjivanje utjecaja sindikata u pregovorima. Takvo ponašanje nije samo u suprotnosti s hrvatskim zakonima i načelima Europske unije, već podriva temeljne vrijednosti socijalnog dijaloga i radničkih prava, kaže Palčić.

Poslodavci su, dodaje, uz podršku gradonačelnika, otišli i korak dalje – tijekom pregovora sa sindikatima odlučili su s Radničkim vijećem "pregovarati" o plaćama.

– Time je prekršen zakon jer Radničko vijeće i poslodavac nisu ovlašteni sporazumjeti se o plaćama. Uređenje osnova i mjerila za isplatu plaća prvenstveno je predmet kolektivnog ugovora, ističe predsjednica NSRH-a.

Sindikalisti upozoravaju i na niz drugih problema. Primjerice, kako tvrde, u Poslovnim sustavima nema jasnih kriterija za obračun plaća pa radnici na istom radnom mjestu primaju različite plaće, kako odredi uprava. Razlike pri tom sežu i do iznosa od 500 ili više eura.

– Društva Poslovni sustavi i Rijeka plus odbijaju da se kolektivnim pregovorima uredi pitanje plaća, što je temeljna svrha pregovora. Na europskoj razini, Hrvatska je već dobila preporuke za povećanje pokrivenosti radnika kolektivnim ugovorima. Unatoč tome, gradska društva u Rijeci, pod pokroviteljstvom gradonačelnika, i dalje ne žele djelovati u skladu s nacionalnim i europskim zakonodavstvom, uključujući Direktive EU-a, Europsku socijalnu povelju i Konvencije Međunarodne organizacije rada, kaže Palčić.

Izvor: Novi List, https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/rijeka-pred-velikom-krizom-strajk-prijeti-autotroleju-rijeka-plusu-i-poslovnim-sustavima/

Ima li kraja?

gorgoroth

Djelatnici Autotroleja traže povišicu od 31 posto, spominje se i mogućnost štrajka

Situacija u Autotroleju kad je u pitanju radna snaga ove jeseni nešto je bolja nego što je to bio slučaj početkom godine. Moguće da je tome doprinijela i odluka s kraja travnja da se plaće povećaju između 15 i 20 posto, no čini se da djelatnici Autotroleja sad ni time više nisu zadovoljni.

Jedan od sindikata otkrio je kako traže povišicu od približno 31 posto koja bi stupila na snagu s početkom 2025. godine. U protivnom postoji mogućnost i održavanja štrajka.

"Na današnjem sastanku sindikata i poslodavaca iznesena je ponuda poslodavca vezana uz povećanje plaće radnicima KD Autotrolej. Ponuda uključuje povećanje plaće do 15% kroz povećanje vrijednosti boda, što bi se odnosilo na sve radnike i stupilo na snagu 1. siječnja 2025. godine, a prva povećana plaća bila bi isplaćena u veljači.

Međutim, danas smo odbili ponudu, smatrajući je nedovoljnom s obzirom na rast cijena i pad životnog standarda građana. Također smatramo da bi plaće radnika trebalo znatnije povećati kako pregovori o plaćama ne bi bili potrebni svakih nekoliko mjeseci.

Stajalište sindikata je da se plaće kroz vrijednost boda povećaju za 21%, uz dodatno povećanje od 10% za određena radna mjesta kroz koeficijent tog radnog mjesta, što bi ukupno iznosilo 31%. Na poslodavcu je sada da odgovori na naše zahtjeve.

Dok čekamo odgovor poslodavca, izradit ćemo projekciju plaća na temelju trenutne ponude kako bismo vidjeli koliko to povećanje iznosi u odnosu na sadašnje stanje. Također ćemo razgovarati s članstvom o daljnjim mogućnostima postizanja ciljeva, uključujući organizaciju industrijskih akcija, bude li to potrebno", otkrili su iz Sindikata primorsko – goranskih komunalaca.

https://www.fiuman.hr/djelatnici-autotroleja-traze-povisicu-od-31-posto-spominje-se-i-mogucnost-strajka/

gorgoroth

Autotrolej vraća punu cijenu karata, odbili zahtjev sindikata o povećanju plaća

Sanja Gašpert

Riječki javni prijevoznik spreman je povećati plaće tek za 15 posto. Kažu i da nemaju izbora nego snižene cijene karata od 1. siječnja vratiti na punu cijenu
povezane vijesti

Sindikatima u Komunalnom društvu Autotrolej, na sastanku održanom u četvrtak, u kolektivnim pregovorima ponuđeno je linearno povećanje plaće za sve radnike od 15 posto, i to od 1. siječnja 2025. godine.

Ova ponuda poslodavca iznesena je prema sindikatima nakon što je na koordinaciji Skupštine Autotroleja, održanoj 13. studenog, utvrđeno da povećanje plaće koje traže sindikati u iznosu od 75 posto nije moguće prihvatiti.

Temeljem zatraženog 75-postotnog povećanja plaća, prosječna plaća vozača u Autotroleju mjesečno bi iznosila 2.560 eura neto. Takav zahtjev Autotrolej ne može ispuniti bez značajnog povećanja cijena karata, priopćili su iz riječkog javnog prijevoznika.

Česte manipulacije

Nadalje, navode, prema ponuđenom linearnom povećanju plaće za sve radnike od 15 posto, plaće vozača rasle bi s 1.650 eura, koliko sada iznosi prosječna neto plaća, uključujući neoporezive naknade i prosječno 13 prekovremenih sati mjesečno, na 1.873 eura neto.

– Iznosi plaća u KD-u Autotrolej često su predmet manipulacija i tvrdnji da je sama plaća vozača u Autotroleju izrazito niska, odnosno da ona za vozača iznosi svega oko tisuću eura. Kada se spominje taj iznos, riječ je o osnovnoj plaći, odnosno iznosu koji se dobije množenjem koeficijenta i osnovice, bez ijednog od dodatnih elemenata koje čine plaću vozača u Autotroleju.

No, prema Zakonu o radu plaća radnika sastoji se od osnovne plaće, dodataka te ostalih primitaka radnika i u Autotroleju nema vozača koji radi i koji ostvaruje isključivo osnovnu bruto plaću. Dodaci na plaću u Autotroleju su mnogobrojni i uključuju uobičajene dodatke poput dodataka za prekovremeni rad, za rad nedjeljom i za rad blagdanom.

Međutim, uz te dodatne, u Autotroleju radnici ostvaruju i druge dodatke specifične za komunalna društva koja se bave uslugom prijevoza, poput primjerice dodatka za smjenski rad, dodatka za rad na linijama gradskog prometa, dodatka za rad na linijama prigradskog prometa, dodatka za rad u zglobnom vozilu, dodatka za rad u prekidnoj smjeni.

Radnicima u Autotroleju također se uvećava plaća za minuli rad. S obzirom na sve navedeno, vozač u KD-u Autotrolej, čim sjedne u vozilo kako bi obavljao poslove svog radnog mjesta, ostvaruje čitav niz dodataka koji predstavljaju njegovu plaću, kažu u Autotroleju.

Naknada na bolovanju

Također, navode da je u Autotroleju uvedena i nagrada za efektivni rad u iznosu od sto eura na mjesečnoj razini, odnosno 300 eura za kvartal. Vozači u Autotroleju ostvaruju i pravo na maksimalne neoporezive iznose za troškove prehrane i za radne rezultate.

Ovome treba pridodati i da vozači Autotroleja ostvaruju između 7 i 10 posto stimulacije na ostvareni promet od prodaje karata u autobusu.

– Ono što se također često ističe kao argument jest da vozači, doduše, ostvaruju ovu plaću kada rade, ali u slučaju privremene nesposobnosti za rad ostvaruju značajno manja primanja. S time u vezi valja istaknuti da radnici u Autotroleju ostvaruju naknadu plaće za vrijeme bolovanja u iznosu od čak 85 posto, što je više od zakonske regulative.

Treba reći i da bi prihvaćanje zahtjeva sindikata značilo da se financijska sredstava za plaće radnika u Autotroleju moraju povećati za gotovo osam milijuna eura, zbog čega prijedlog sindikata u ovom trenutku poslodavac, odnosno suvlasnik, ne može prihvatiti.

Unatoč tome, KD-u Autotrolej iznimno je važno zadovoljstvo radnika, osobito vozača, koji obavljaju temeljne poslove zbog kojih uopće postoji to komunalno društvo. S time u vezi, sindikatima je ponuđen spomenuti postotak povećanja plaće temeljem kojeg plaće vozačima u neto iznosu prosječno rastu za više od 200 eura mjesečno, navode u Autotroleju.

Od 1. siječnja vraćanje sniženih cijena karata na punu cijenu

U riječkom javnom prijevozniku ističu kako unatoč svim dodatnim naporima suvlasnici nisu u mogućnosti u cijelosti financirati povećanje plaća iz svojih proračuna, stoga Autotrolej nema izbora i mora trenutno snižene cijene karata od 1. siječnja 2025. godine vratiti na punu cijenu koja je bila na snazi do 1. lipnja ove godine.

Očekuje se i nastavak trenda povećanja voznog reda u narednom periodu, s obzirom na to da je od svibnja 2024. godine, odnosno od kada je povećana plaća, zamjetan dolazak većeg broja vozača i od tada je zaposleno 29 novih vozača.

Treba naglasiti i da neće biti dodatnog povećanja cijena što bi, u slučaju 75-postotnog povećanja plaća koje traže sindikati, bilo nužno. Isto tako, kako je i najavljeno, od 1. siječnja sljedeće godine učenicima srednjih škola s područja Rijeke mjesečne vozne karte bit će besplatne.

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/autotrolej-vraca-punu-cijenu-karata-odbili-zahtjev-sindikata-o-povecanju-placa/

pehar_11

Koliko se usluga poboljšala da je povećanje cijena karata opravdano? Uz to ide i napomena da broj polazaka koji su "dodani" nije takav u stvarnosti, o čemu se i ovdje pisalo (ja osobno nisam brojao, ali znam da netko pouzdan tko prati Rijeku je).

gorgoroth

Sindikati traže osnovnu plaću za vozače Autotroleja od 1.500 eura neto, spremni su i na štrajk

Marinko Glavan

Tijekom pregovora je svim radnicima ponuđeno linearno povećanje plaća za 15 posto, što su sindikalisti, nakon provedene ankete među članstvom, odbili
povezane vijesti

RIJEKA – Sva tri reprezentativna sindikata u riječkom javnoprijevozničkom Komunalnom društvu Autotrolej jučer su Gospodarsko socijalnom vijeću uputila zahtjev za pokretanje postupka mirenja, nakon što tijekom kolektivnog pregovaranja nisu uspjeli postići dogovor s upravom oko njihovih zahtjeva za povećanjem plaća radnika.

Prema riječima sindikalista, iscrpljene su sve mogućnosti u kolektivnom pregovaranju, a ne pristane li uprava na dogovor oko njihovih zahtjeva, spremni su i na pokretanje štrajka.

Nada u dogovor

Nezavisni sindikat radnika Hrvatske (NSRH), Sindikat primorsko-goranskih komunalaca (SPGK) i Sindikat vozača i prometnih radnika Autotroleja traže da osnovna plaća vozača kojih u Autotroleju kronično nedostaje, zbog čega je ove godine vozni red u nekoliko navrata bio reduciran, bude 2.250 eura bruto, odnosno 1.500 eura u neto iznosu, uz povećanje plaća i za sve ostale radnike Autotroleja.

Direktor Autotroleja Robert Mrvčić tijekom pregovora ponudio je linearno povećanje plaća svim radnicima za 15 posto, što su sindikalisti, nakon provedene ankete među članstvom, odbili i pokrenuli postupak mirenja.

– Očekujemo da ćemo s poslodavcem postići dogovor tijekom postupka mirenja. Zakonski, mirenje traje pet dana, a može trajati i nešto duže, ovisno o dinamici pregovora, no neće trajati dugo. Ukoliko dogovor ne bude postignut, nemamo drugog izbora nego pokrenuti sve zakonom propisane sindikalne akcije, uključujući i štrajk.

Poslodavac je ponudio povećanje od 15 posto, o tome smo proveli anketu među našim članstvom, od kojih 99 posto smatra da to nije dovoljno, rekla je Marina Palčić, predsjednica NSRH-a.

Predsjednik SPGK-a Alen Bartulac također je potvrdio da su u tom sindikatu spremni na pokretanje štrajka, ukoliko tijekom postupka mirenja ne dođe do dogovora s upravom.

– Čemu inače pokretati mirenje, ako nismo spremni na štrajk. Spremni smo i na taj korak, iako se nadam da na njega nećemo biti primorani. I dalje smo otvoreni za razgovor i dogovor. Kao što sam ranije rekao, ljestvicu smo postavili visoko, možda je Grad Rijeka i Autotrolej ne mogu preskočiti, ali možemo pregovarati. Plaće su u Autotroleju ove godine bile povećane, ali to povećanje nije dovoljno, što se najbolje vidi iz činjenice da i dalje kronično nedostaje vozača, rekao je Bartulac.

Prilagodba linija

Mateo Mavrić, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika u Autotroleju, vjeruje da će tijekom mirenja biti postignut dogovor s upravom.

– Uvjeren sam da ćemo u tijeku tog procesa naći rješenje koje će zadovoljiti obje strane. Optimističan sam po tom pitanju, jer smo sličnu situaciju imali i krajem 2022. godine, kada je također pokrenuto mirenje i kada smo ipak uspjeli naći zajednički jezik s upravom. Uspjeli smo tada, vjerujem da ćemo i sada, rekao je Mavrić.

Potporu zahtjevu za mirenje triju reprezentativnih sindikata dali su i iz četvrtog sindikata koji djeluje u Autotroleju – Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, čija je povjerenica u Autotroleju Nevenka Mršić.

– Podržavamo njihove zahtjeve i nastojanja za povećanje plaća, pri čemu ostajemo kod našeg zahtjeva da minimalna plaća, za najniže plaćeno radno mjesto u društvu, ne smije biti niža od tisuću eura neto, bez dodataka. Želimo da se plaće povećaju svima, ne samo nekim kategorijama radnika, rekla je Mršić.

Direktor Autotroleja Robert Mrvčić kaže kako kolektivni pregovori traju još od kolovoza ove godine, pri čemu je sindikatima ponuđeno povećanje plaća koje su oni odbili.

– Ponudili smo linearno povećanje od 15 posto, međutim prijedlog sindikata je značajno veće povećanje koje Autotrolej u ovom trenutku teško može ostvariti. Nakon našeg prijedloga, oni su razgovarali s članstvom i obavijestili nas da pokreću postupak mirenja. Čekamo da GSV imenuje miritelja, a sukladno zakonskim propisima odradit ćemo sastanke sa sindikatima tijekom kojih ćemo, nadam se, postići dogovor, rekao je Mrvčić.

Pitali smo ga što će se dogoditi sa sustavom javnog gradskog i prigradskog prijevoza ukoliko dogovor ne bude postignut, a sindikati pokrenu štrajk.

– Mi ne spadamo u djelatnosti u kojima se može uvesti radna obaveza. U slučaju da štrajk bude pokrenut, do čega, nadamo se, neće doći, sindikati su nam dužni dostaviti popis radnika koji su u štrajku, a shodno tome ćemo prilagoditi polaske linija, rekao je Mrvčić.

Filipović: Sa sadašnjim cijenama karata ne možemo ispuniti ove zahtjeve

Riječki gradonačelnik Marko Filipović na upit o zahtjevima sindikata odgovara kako ih Autotrolej ne može ispuniti uz sadašnju cijenu voznih karata.

– Sindikatima u KD-u Autotrolej d.o.o. je u sklopu kolektivnog pregovaranja ponuđeno linearno povećanje plaće za sve radnike od 15 posto, od 1. siječnja iduće godine, temeljem čega bi plaće vozača rasle sa 1.650 eura, koliko sada iznosi prosječna neto plaća, uključujući neoporezive naknade i prosječno 13 prekovremenih sati mjesečno, na 1.873 eura neto, s neoporezivim naknadama.

Sindikati su pak zatražili 75-postotno povećanje, temeljem čega bi prosječna plaća vozača u Autotroleju mjesečno iznosila 2.560 eura neto.

Takav zahtjev Autotrolej jednostavno ne može ispuniti bez značajnog povećanja cijena karata. Sindikati u ovoj fazi procesa očito ne prihvaćaju našu ponudu budući da su pred Gospodarsko-socijalnim vijećem pokrenuli postupak mirenja. Stoga sada slijedi proces mirenja koji ima svoje zakonitosti i koji može rezultirati postizanjem dogovora.

Na kraju, moram naglasiti i da je prosječna isplaćena neto plaća vozača 2021. godine iznosila 1.050 eura, a u razdoblju od 2021. do 2024. godine povećavana je tri puta za sve radnike KD-a Autotrolej pa od travnja ove godine prosječno isplaćena neto plaća vozača iznosi 1.463 eura plus 193 eura neoporezivih primanja, odnosno 1.6

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/sindikati-traze-osnovnu-placu-za-vozace-autotroleja-od-1-500-eura-neto-spremni-su-i-na-strajk/

gorgoroth

Autotrolej: Pijani vozač ugrozio je putnike i dobit će otkaz, ispričavamo se svima

Riječki gradski javni prijevoznik Autotrolej pokreće postupak izvanrednog otkaza vozaču koji je sinoć priveden jer je pod utjecajem 2,22 promila alkohola vozio autobus s putnicima iz Rupe prema Pasjaku, izvijestili su iz Autotroleja, ističući da je riječ o teškoj povredi radne obaveze.

"Izuzetno nam je žao što je neodgovornim ponašanjem ugrozio putnike i sve ostale sudionike u prometu, stoga ispričavamo našim putnicima i ostalim sudionicima u prometu", poručili su u petak iz Autotroleja.

Policija je ranije danas izvijestila da je 40-godišnjeg profesionalnog vozača riječkog javnog gradskog prijevoznika, koji je bio pod utjecajem alkohola od 2,22 promila, a prevozio je putnike iz smjera Rupe prema Pasjaku, u četvrtak uvečer u 21,35 sati zaustavila policijska ophodnja i privela ga te je protiv njega pokrenut prekršajni postupak, javlja Hina.

Policijska ophodnja alkotestirala je vozača, hrvatskog državljanina, te pregledala autobus i svu priloženu dokumentaciju pa je alkoholizirani vozač odmah udaljen iz autobusa i priveden na postupanje u policijsku postaju.

"U prekršajnom postupku je protiv 40-godišnjeg profesionalnog vozača, za koje sukladno zakonskim odredbama nema tolerancije alkohola u organizmu do 0,50 promila, podnesen optužni prijedlog kojim se predlaže nadležnom općinskom sudu izricanje novčane kazne za vozača od 2650 eura i upućivanje na izvanredni liječnički pregled, kao i zaštitna mjera zabrane upravljanje vozilom D kategorije na godinu dana", naveli su iz policije.

https://www.fiuman.hr/autotrolej-pijani-vozac-ugrozio-je-putnike-i-dobit-ce-otkaz-ispricavamo-se-svima/

Trebao sam u crnu kroniku staviti

gorgoroth

Autotrolej ne ide u štrajk! Postignut dogovor, evo što su sve sindikati izborili

Sanja Gašpert

Radnici bi trebali dobiti značajno povećanje materijalnih prava
povezane vijesti

Naime, postignut je dogovor između sindikata i Grada Rijeke, a ključ je u linearnom povećanju brutto osnovice u iznosu od 25 posto.

Povećanje će ići u dva dijela, 20 posto od 1. siječnja te još 5 posto od 1. lipnja.

Dogovoren je i iznos božićnice od 300 eura, regresa 400 eura, dara djeci od 100 eura te jubilarne nagrade u maksimalnom neoporezivom iznosu.

Dodatno će se regulirati i visina otpremnina kod odlaska u mirovinu.

Ostalo je neotvoreno pitanje isplate prijevoza, a svoj konačan stav oko toga poslodavac će iznijeti u ponedjeljak.

Poslodavac je iznio da je otvoren za rješavanje i ostalih pitanja od značaja radnicima poput parkinga na Delti.

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/autotrolej-ne-ide-u-strajk-postignut-dogovor-evo-sto-su-sve-sindikati-izborili/