E-ticketing

Autor Nitko, Lipanj 03, 2022, 14:25:11

smogovci.bbb2

U ZG se karta kupljena preko mob mogla krivotvoriti i dijeliti sa drugima da ju koriste, zato je ta mogućnost kupnje ukinuta. Baš me zanima hoće li i u ST biti isto
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Prometheus

Ne sićam se kako je točno bilo u ZG, no ovdi možeš kupit kartu priko app, udrit screenshot i poslat nekom drugom da je skenira. Tako postaje aktivirana i ti je ne možeš iskoristit. Takva karta ne glasi na nikoga.

smogovci.bbb2

Kupovala se putem SMS-a. Al vjerujem ja u Vas, naće se već neki Prika maher za IT pivkan

421

Citat: smogovci.bbb2  u Kolovoz 21, 2022, 10:04:32
Evo 421, educiraj se
Baš ćeš me ti educirat...
Pitanje je da li se ti validiraš sa ZGH pretplatnom kartom ili si prijavljen na adresu Blatuša 160 pa (još) ubireš pinku za prijevoz.
Opetovano postavljam pitanje:
Gdje se/kako poništava papirnata karta kupljena kod vozača?
Spomenuta je u https://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=25039.60  Promet letak info, a NIJE  https://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=25039.msg327626#new
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

smogovci.bbb2

421, o5 je bila pivkan viška
Citat: Citaro O530  u Kolovoz 21, 2022, 10:16:51
Papirnata karta se poništava skeniranjem QR koda.

DWProski

Citat: 421  u Kolovoz 21, 2022, 14:05:57
Gdje se/kako poništava papirnata karta kupljena kod vozača?
Po logici stvari bi trebala biti poništena odmah dok se još nije ni isprintala. Sva daljnja presjedanja se potvrđuju skeniranjem QR koda na validatoru.

Paško

Bilo je spomena o najavi stanica, ali nikako da drugi vide kako to izgleda :)

Video sam snimio 12. 8. u garažnom broju 009. Na početku vidite kako ispis izgleda u blizini stanice (video počinje kad je autobus već krenuo), a kasnije kako izgleda najava. Šteta je da postoji samo jedan red teksta jer je to dosta ograničavajuće pa tekst mora "šetati". Par stvari: moglo se dodatno skratiti i napisati "Sljedeća stanica:". Ušteda od tri znaka, ali i to je nešto. Zapravo, čini mi se da bi imalo više smisla da tekst o najavi stanice ne "šeta" zajedno s imenom stanice, nego se ime pojavi samo za sebe. Dalje, nema smisla da iza engleskog natpisa slijedi praznina, a nakon nje opet hrvatski tekst. Moglo se onda staviti XY sljedeća je stanica. The next stop is:. Tu se vidi i da je zeznuto kad više imena počinje jednako, npr. POLJIČKA. Radi izbjegavanja nesporazuma bolje je da ono što je posebno ide na početak. Također, što će biti u zglobnim autobusima? Jasno je da se u stražnjem dijelu autobusa ništa od ovoga neće moći pročitati.

Što se tiče zvučne najave, ona je ovdje čak i postojala, ali nisam je uopće čuo dok nisam došao do drugih vrata, a ni tu se nije mogla raspoznati koliko je bila tiha. Izgleda da jačinom zvuka upravljaju vozači, a budući da glas spikerice ide iz zvučnika kraj ispisa, onda ga oni najviše i čuju te ga stoga smanje da im ne smeta. Ako se zvučna najava želi uvesti kako treba, onda zvuk treba prebaciti na zvučnike autobusa.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Prometheus

Prije par dana sam baš ovo i spominja (da nema smisla stavit dupli tekst stanice, pa da je nakon teksta na engl. prazno).

U zglobnim busevima su i stavili drugi display.

Ovo za zvučnu najavu sam spomenia da su planirali spojit na druge zvučnike (da se čuje po cijelom busu).
To su i napravili u nekima, nisam sad siguran koji po broju, samo sam zapamtia po liniji (17).. taj put se stvarno dobro čulo, iako bi bilo ok da zvučna najava bude u sredini vožnje, a ne na početku.

Znači ako si se vozia od Križina do Poljičke - Trstenik, zasad to ide ovako:

*Bus stane na Križine*, krene glas "Bolnica Križine".
I odma nakon toga kaže "Sljedeća stanica je Poljička - Trstenik. The next stop is Poljička - Trstenik."

Za engleski su isto mogli malo bolje po pitanju brojeva, iako ih nisu ni tribali stavljat u zvučnoj najavi.

Već je Promet završia na TikToku (od strane mlađarije) kako preziru "pričanje buseva".
Međutim, na videu se čuje ovo:
"Sljedeća stanica je Kaštel Štafilić - Nehaj dva. 
The next stop is Kaštel Štafilić - Nehaj dva."

Mogli su barem stavit two na engleskom, al dobro :P

smogovci.bbb2

A čiji je glas snimio najave stanica (u ZG je glas Mirele Matković) ili je računalni. Ovo sa nazivom stajališta na engleskom, pa ima smisla da najavi dva a ne two, zato što se ime stajališta ne prevodi

Prometheus

Prevode se neke itekako. Bolnica Križine bude i Hospital Križine.

Prometheus

Popravili su ovo s duplikatom na displayu.

Paško

Citat: smogovci.bbb2  u Kolovoz 22, 2022, 05:59:27
Ovo sa nazivom stajališta na engleskom, pa ima smisla da najavi dva a ne two, zato što se ime stajališta ne prevodi

Nije zapravo potrebno da se brojevi ispisuju ili izgovaraju. Potrebni su na samim stanicama za orjentaciju i biranje smjera, ali u imenima stanica komotno se mogu izbaciti, tako bi bilo elegantnije.

Prometheus

Pored cilog ticketing projekta, bilo bi lipo da označe neoznačene stanice.

U Zagrebu su se pobunili, jer na nekim stanicama nema imena, linije koje dolaze ni voznog reda (https://m.vecernji.hr/amp/zagreb/zelimo-da-zet-plati-globu-za-neoznacena-stajalista-1255132).

U Splitu ima takvih, pa čak i onih na kojima bus često staje. Primjer je linija 8 koja staje u Starčevićevoj (nakon Kavanjinove) - tamo je samo žuta oznaka na cesti i obični znak za autobusnu stanicu.
Bila bi šteta kad bi bilo potpunog ticketinga, a da se istovremeno neke stanice nisu potpuno obilježene. Mogu barem napravit onako ka po slici - ne triba nadstrešnica, samo postavit oznake na stup. Znači tu pišu linije koji dolaze te vozni red.

Svakako bi tribalo i na onim stanicana s nadstrešnicom postavit naziv stanice.

man323

Po nekakvom viđenju najave stanica, što se tiče vizualne najave tu su bolji izbor bili TFT ekrani koji pokazuju 3-4 stanice unaprijed i na dnu koja je trenutna.
Što se tiče najave, mislim da se po defaultu treba spojiti najava na ozvučenje autobusa jer je (koliko mene sjećanje služi) to moguće.
Kako god da bilo, ovo je zaista veliki iskorak.

Paško

Bio sam maloprije u #310, linija 3. Dva pokazivača (kako ih zvati? zasloni? jel netko pogledao u dokumentaciji? ;D) su tu. Zvučna najava i dalje ide iz njihovih zvučnika i jedva se čuje, nedovoljno i da se razumije.