Autobusi - razno (4)

Autor Tomek, Rujan 01, 2022, 23:44:32

Citaro218ZG

Citat: 421  u Rujan 21, 2024, 18:01:57ZAKON O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA prema PRAVILNIKU O TEHNIČKIM PREGLEDIMA VOZILA ( u prilogu)

Članak 290.

(1) Ako policijski službenik ili inspektor cestovnog prometa u okviru svojih ovlasti zatekne vozilo na cesti koje zbog tehničke neispravnosti uređaja i opreme predstavlja opasnost, ugrožava ili ometa druge sudionike u prometu ili je nedostatak uređaja i opreme kategoriziran kao veći ili kao opasan, ako na vozilu ima ugrađene uređaje za davanje svjetlosnih i zvučnih znakova iz članka 153. ovoga Zakona ili na kojem je obavljena nadogradnja, pregradnja ili zamjena serijskog dijela, a vozilo nije podvrgnuto ispitivanju iz članka 276. ovoga Zakona ili na kojem je teret nepravilno smješten, odnosno nedovoljno osiguran, a nedostatak osiguranja i prijevoza tereta je kategoriziran kao veći ili opasan, ili kojim se bez posebne dozvole ili suprotno dopuštenju iz dozvole prevozi teret čije dimenzije, odnosno masa premašuju najveće dopuštene dimenzije, odnosno masu ili osovinsko opterećenje, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost ili nedostatak ili da vozilo odveze do određenog mjesta gdje može otkloniti neispravnost ili nedostatak, odnosno pribavi dozvolu za izvanredni prijevoz.

(2) Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

(3) Policijski službenik može narediti vozaču da vozilo podvrgne tehničkom pregledu vozila na cesti ili odveze na tehnički pregled radi utvrđivanja neispravnosti ili narediti u suradnji sa stručno osposobljenim nadzornikom pravne osobe koja upravlja i gospodari javnim cestama, da se izvrši kontrola ukupne mase, osovinskog opterećenja i dimenzija vozila. Ako se na tim pregledima utvrdi da vozilo nije tehnički ispravno ili prekoračuje dopuštenu masu ili osovinsko opterećenje ili ukupnu nosivost ili dimenzije vozila, troškove pregleda i kontrole snosi vozač.

(4) Policijski službenik isključit će iz prometa i vozilo koje nije registrirano ili koje nema propisane registarske pločice ili koje nije u propisanom roku podvrgnuto redovitom ili izvanrednom tehničkom pregledu ili za koje nije produženo važenje prometne dozvole.

(5) Ako vozač ne postupi po naredbi iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka, policijski službenik ili inspektor cestovnog prometa isključit će vozilo iz prometa. Isključenje vozila iz prometa traje sve dok se ne otklone razlozi zbog kojih je vozilo isključeno. Uz zapisnik o obavljenom tehničkom pregledu vozila ili zapisnik o obavljenom tehničkom pregledu vozila na cesti isključeno vozilo moguće je odvesti do mjesta gdje se može otkloniti neispravnost ili nedostatak. Pravo ponovnog sudjelovanja vozila u prometu, nakon isključenja vozila, dokazuje se zapisnikom o obavljenom tehničkom pregledu vozila, kojim je utvrđena ispravnost vozila.

(6) Vozač je dužan isključeno vozilo odmah ukloniti s ceste na mjesto na kojem neće ugrožavati sigurnost prometa ili ometati normalan tok prometa (parkiralište, ugibalište i sl.), a najkasnije u roku od 12 sati vozač je dužan ukloniti isključeno vozilo sa ugibališta i sličnih mjesta.

(7) Novčanom kaznom u iznosu od 1320,00 do 3980,00 eura kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa.

(8) Novčanom kaznom u iznosu od 190,00 do 660,00 eura kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa.

(9) Novčanom kaznom u iznosu od 260,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom u prometu na cestama koje je isključeno iz prometa a da u vozilu ne posjeduje zapisnik o obavljenom tehničkom pregledu vozila ili zapisnik o obavljenom tehničkom pregledu vozila na cesti kojem mu je dana mogućnost odvoženja vozila do određenog mjesta gdje se može otkloniti neispravnost ili nedostatak, odnosno zapisnik o tehničkom pregledu, kojim je utvrđena ispravnost vozila.

Pozdrav, što si htio s time reći i postići?

Prilike se ne događaju. Vi ih stvarate , budite pilot svog života

Uspjeh je zbroj malih napora koje ponavljate iz dana u dan
"Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko." (Matej 18,3)

Citaro218ZG

Citat: Paško  u Rujan 21, 2024, 15:51:02Najbolje da mu stavimo staru jugoslavensku s petokrakom, recimo ZG-218-218. Po tvojoj besmislenoj logici svejedno će bit u redu jer "samo nek ima tablicu" klinac

Pozdravljen budi,
istina, pa ima logike, samo nek ima tablicu i to je to, barem nešto!
Ne znam za petokraku , nisam imao prilike vidjeti takve tablice ali pretpostavljam da su nešto kao ruske tablice, no svejedno bitno da stoji barem neka, ja sam svojevremeno imao isprintanu tablicu sa točnim brojevima tablice koju sam tad imao no bila je oštečena ( vandalizam ) te sam umjesto toga isprintao, zaljepio, nikakvih problema nije bilo.
Tako da eto, svako ima svoje mišljenje i svoj svijet, moj svijet se sastoji od toga da živim kako živim, kritike su mi poznata pojava, no više se time ne zamaram previše.

Lijep pozdrav!
Prilike se ne događaju. Vi ih stvarate , budite pilot svog života

Uspjeh je zbroj malih napora koje ponavljate iz dana u dan
"Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko." (Matej 18,3)

421

Citat: Citaro218ZG  u Rujan 21, 2024, 18:51:40Pozdrav, što si htio s time reći i postići?
Citat: Citaro218ZG  u Rujan 21, 2024, 12:16:25Ma to ok ali koji zakon je to?
Ja ga osobno baš i ne znam.
Shvaćaš sad šta pričam?
O&O
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

garfield

Citat: Paško  u Rujan 21, 2024, 15:51:02Najbolje da mu stavimo staru jugoslavensku s petokrakom, recimo ZG-218-218. Po tvojoj besmislenoj logici svejedno će bit u redu jer "samo nek ima tablicu"
To je ko kako po selima traktori i traktorske prikolice još uvijek znaju imati jugoslavenske tablice (one zelene).

Citat: Tomek  u Rujan 19, 2024, 21:48:02Prednje su njegove, stražnje su sa 455, jučer na 209
Ako 464 vozi sa stražnjom tablicom 455, je li onda i 455 vozio sa stražnjom tablicom 464? Je li ispravljen taj propust u međuvremenu?

Kako god, ovakve su stvari neozbiljne i samo treba da zbog nečijeg propusta ili nepodopštine netko od vozača nagrabusi ako bude zatečen s takvim vozilom...

Citaro218ZG

Citat: garfield  u Rujan 21, 2024, 20:25:41To je ko kako po selima traktori i traktorske prikolice još uvijek znaju imati jugoslavenske tablice (one zelene).
Ako 464 vozi sa stražnjom tablicom 455, je li onda i 455 vozio sa stražnjom tablicom 464? Je li ispravljen taj propust u međuvremenu?

Kako god, ovakve su stvari neozbiljne i samo treba da zbog nečijeg propusta ili nepodopštine netko od vozača nagrabusi ako bude zatečen s takvim vozilom...

Srdačan pozdrav , neće niko  nagrabusiti, jer je to neprimjetno, misliš stvarno da neko od silnih ludorija na cesti ima na piku nečiju tablicu?
Realno gledajući to se ne primjeti osim ako se baš neko ne zagleda u to, a s obzirom da 90 % pješaka bulji u ekrane mobitela dobro je da uopće gledaju kud hodaju , a kamoli da gledaju tablice.
Tako da , bez brige, ide život dalje, malo se changaju tablice pa kaj, nije baš da je to neki big deal, ajde da zamjeniš brojeve npr 455 sa 554 piše MAN a ustvari je Mercedes pa ajd dobro to se već vidi ali ovo je malecka greškica, nikome ništa!
Ne treba se dizati prašina zbog tog, ljudski je pogrješiti, svi smo grešnici u svakodnevnom životu, nije potrebno sad raditi dramu od toga, slažeš se?
Čovjek je stvoren da misli, uči,grješi, ispravi pogreške , ako se ne daju ispravit opet je prilika da na tome nauči.
Jednostavna filozofija svakodnevnog uma.

Lijep pozdrav i svako dobro :)
Prilike se ne događaju. Vi ih stvarate , budite pilot svog života

Uspjeh je zbroj malih napora koje ponavljate iz dana u dan
"Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko." (Matej 18,3)

Stilben426

Majstore, na kojoj si ti terapiji kad su dvije različite tablice "malecka greškica"? To ne da nije greškica, nego ozbiljan prometni prekršaj. Svaka tablica pripada određenom vozilu, pa nisu to čarape da je svejedno ako odjeneš dvije različite. Ajde ne zezaj. Ljudski je pogriješiti, ali ovo je za dijeljenje otkaza. Tebi je možda greškica, meni recimo kad vidim dvije različite tablice na vozilu prvo padne napamet da su ukradene.

MAN truck bus

To je posljedica nedostatka radnika u servisu, pa se sve radi užurbano. Ako ih se i to malo rastjera onda će 464 stajati jer neće imati tko prebaciti stražnji branik sa 455, pa to znači još 1 VR manje u prometu zbog sitnice.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Zadarsko dite

Voznja vozila s nepripadajucom tablicom nije prekrsaj vec krivicno djelo kaznjivo po čl. 311. st. 1. KZ RH. Krivotvirenje sluzbene isprave.
Krivicnu prijavu dobiva vozac zatecen za upravljacem vozila s nepripadajucom tablicom.

Za heroje koji voze bez tablica, ovako i onako - samo nastavite, kazne su bas lijepe, divne i krasne.....

Citaro218ZG

Citat: Stilben426  u Rujan 21, 2024, 22:13:09Majstore, na kojoj si ti terapiji kad su dvije različite tablice "malecka greškica"? To ne da nije greškica, nego ozbiljan prometni prekršaj. Svaka tablica pripada određenom vozilu, pa nisu to čarape da je svejedno ako odjeneš dvije različite. Ajde ne zezaj. Ljudski je pogriješiti, ali ovo je za dijeljenje otkaza. Tebi je možda greškica, meni recimo kad vidim dvije različite tablice na vozilu prvo padne napamet da su ukradene.

Pozdrav,
ne zezam nego kažem činjenicu. Za terapiju nije bitno to je moja privatna stvar. Ma di ćeš ukrast tablice u servisu il garaži hahaha , ali ok svako ima pravo na svoje mišljenje pa tako i ti.
Meni je malena greškica, ti to vidiš kao da je pao NLO i sad se brzo to sve mora rješavati.
Pusti brate neka ide kako ide , nek se kotrlja , svi su živi i zdravi, to je bitno!

Lp!
Prilike se ne događaju. Vi ih stvarate , budite pilot svog života

Uspjeh je zbroj malih napora koje ponavljate iz dana u dan
"Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko." (Matej 18,3)

hrvoje21

Sva sreća pa se ne gledaju mišljenja nego zakoni...

421

@Stilben426
I ovaj forum za neke je (p)ostao terapija.
Seansa u grupnoj terapiji počinje priznanjem, a ti, sergjack, luka1234, Portos, jazjaz134 i sofer29 priznali ste to u podforumu "Vaši počeci praćenja ZET-a i javnog gradskog prijevoza općenito".
Neka, jer:
"Tako da eto, svako ima svoje mišljenje i svoj svijet, moj svijet se sastoji od toga da živim kako živim, kritike su mi poznata pojava, no više se time ne zamaram previše."
"Meni je malena greškica, ti to vidiš kao da je pao NLO i sad se brzo to sve mora rješavati.
Pusti brate neka ide kako ide , nek se kotrlja , svi su živi i zdravi, to je bitno!"
"Ne treba se dizati prašina zbog tog, ljudski je pogrješiti, svi smo grešnici u svakodnevnom životu, nije potrebno sad raditi dramu od toga, slažeš se?
Čovjek je stvoren da misli, uči,grješi, ispravi pogreške , ako se ne daju ispravit opet je prilika da na tome nauči.
Jednostavna filozofija svakodnevnog uma."
Dobili smo life coach (životnog trenera) što nam je dosad nedostajalo da budemo kompletni i postanemo bolji ljudi.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

lussin

Kokpit bečkog Citara

STIB

464 danas ima iste obje (-JT) tablice.
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

kocka151


Transspotter

Ove nebuloze kojima su nas standardni autori istih počastili neću komentirati. Potražite liječničku pomoć.

Mene više zanima sljedeće, možda netko tko je još malo bliži ZETu može objasniti koja je logika bila u glavama ljudi koji su donosili odluke.

Iveco je 2014 isporučio Stratose (možda sam zamijenio ime s nasljednikom) i oni su se pokazali kao izuzetno loši. Manualni mjenjač ih za*ebava, vrata su očajno spora, neudobni su do bola. Faks mi je u blizini Črnomera i ne prođe tjedan dana da ne vidim najmanje 4 da se povlače u kvaru i da kasnije iz Podsuseda šalju nekakvu zamjenu. Bili su vozili kratko na 105 pred koji tjedan i taj jedan je krepao i bio zamijenjen sa Feniksom.
E sad, taj Feniks je još neudobniji i prednja vrata na većini njih štekaju i vozači pizde zbog toga. A da ne govorim kako su očajno spora. I redovito se isto povlače u kvaru iako su novi još. Zanima me zaista tko je genijalac koji je došao na ideju opet od Iveca kupiti neko sranje koje je de-facto kombi. Ti mini kotačići su ubojstvo za vozilo i putnike. Ali ZET ne bi bio ZET da se ne prelaze sve granice. Tko je Nobelovac koji je došao na ideju kupiti pravi Iveco kombi bez Atrona, bez displaya, s 1 vratima, uskog da jedva prolaziš i koji je vrhunac neudobnosti? Prijeđe preko ležećeg i ti letiš i skačeš kao da si na nekoj pisti za polijetanje. Nema tipkala STOP, vrata su toliko očajno troma da je to živi užas. Ja sam stvarno sretan da nešto dođe i ne moram pješke ali da smo se normalnih minibusa srozali na ovo, to mi je stvarno neprihvatljivo. Kako možemo očekivati bilo kakav red u bilo kojoj sferi jgp-a ako nemamo baš nikakve standarde? Gdje je krizni menadžment ZET-a mjesecima s reakcijom na probleme? Gdje su na kraju krajeva završili minibusi, koji su mogli do danas uredno voziti? U Njemačkoj, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj bi se u roku od 2-3 tjedna adekvatno reagiralo, obavijestilo putnike i pokušalo poduzeti sve potrebno za najbrže rješenje. A da ne govorim da je Zagreb jedan od rijetkih glavnih gradova EU-a koji nemaju ni blizu razvijenu aplikaciju koju se može pouzdano koristiti. Skinite si npr BudapestGO i pogledajte što vam sve nudi. Poželjeti ćete odmah od-registrirati auto. Imate apsolutno sve, čak o više nego što vam treba kao putniku. Dakle da ZET vode takvi debili, da nisu u stanju niti prekopirati iz inozemstva, to mi je nepojmljivo. Nova gradska vlast ne da nema pojma o jgp-u, nego su u -beskonačnom znanju.