Vandalizam u ZET-ovim autobusima

Autor mansg313, Rujan 16, 2008, 14:10:03

Ivan

Sumnjam da je to vandalizam u ovom dijelu busa, tipka stop se može strgati ako se netko zabije ili uhvati kod naglog kočenja i slično ili jednsotavno razglodati tijekom upotrebe tako da treba računati da se redovito troše (a ako nečeg treba biti viška od materijala onda su to tipke stop ovog ili sličnog tipa jer su skoro iste bile na 200+ rashodovanih autobusa), a ovo gore je očito stvar zaboravljenog održavanja, da je netko išao razbijati ne bi razbio samo sloj s natpisom.

Ugl pokušajte malo razdvojiti ideju potrošenosti busa od vandalizma jer nekako često vidim da je pomiješano. :)

421

umnik2 Nedostatak vijaka asocira da je Pero električar zaboravio staviti rezervno tipkalo.
A vandali ne mogu imati križni odvijač i u par poteza oskvrnuti  bus123?
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

CONECTO430

Oznaka STOP to je plastika koja se klizeči skida i to nije razvaljeno.

Poslano sa mog SM-J320FN koristeći Tapatalk

Idem samo jednu stanicu :D

C2

Baš me zanima kako bi bilo da ima displej u prikolici? Bi li i on nastradao? Iako bi po meni bilo korisno da zglobnjaci imaju displej u prikolici, ali bi mi bilo žao da budu meta vandalističkog ponašanja.

Ivan

Zašto bi nastradao ako je odmah iza zgloba kao i "stop"? Tko tamo vandalizira išta više nego u prednjem dijelu? Problem su zadnja 3-4 reda kao i u solo a ne cijela prikolica jer da ovdje nasred busa netko pokuša čupati displej svi ga vide, uključujući vozača...

Uglavnom slažem se da je potrebno, a s njima bilo bi isto kao i u novijim tramvajima (koji ih imaju i previše jer u 2200K i 2100 nije potrebno 5 displeja), služili bi svrsi i ne bi im se dogodilo ništa dramatično.

421

Slika je očigledno lošije kvalitete kad ne uspijevate razaznati da je svijetleći natpis "STOP" u prikolici.
No moguće ga je samo mehanički oštetiti ili upaljačem otopiti jer se kompletan dio učvršćuje iznutra s dvije matice.
A što se vidljivosti tiče: zar netko misli da vozači čitavo svoje radno vrijeme "vise" na unutarnjem ogledalu hvatajući disidente, treba povremeno gledati promet ispred sebe, zar ne?
Osim toga pogled kroz unutrašnje ogledalo ima više mrtvih kuteva no što vi mislite. Čest je slučaj da lijevu (vozačku stranu) u prikolici uopće ne vidimo, pa nakon vožnje ZTŠ školaraca nađemo mnoštvo opušaka pod sjedalima. Čak se ne osjeti duhanski dim čiji bi miris trebao doprijeti do prednjeg kraja. Zato otvaraju bočne prozore bez obzira na vremenske uvjete ili godišnje doba.
Što se displeja tiče, ugradni su teška meta, ali oni izvana nakalemljeni i vijcima učvršćeni, sa spojnim kabelima dostupnim i vidljivim, mogli bi biti problem pa zato nisu niti ugrađeni.
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Mislio sam, sredinu odmah iza zgloba do koje se treba 2,5 m iznad poda rastegnuti vozač jednostavno jednako dobro vidi kao i druga vrata... Tu će teško netko visiti da vandalizira displej i mislim da je općenito argument jak kao i da će validator kod 2. vrata biti vandaliziran samo zato jer nije odmah naprijed.
To što je na početku zgloba ima malo veze s onim što se događa na kraju busa u kojem redovito ima divljanja.

A mislim da ZET nije ugradio drugi displej u zglobne autobuse iz istog razloga zašto nisu ugradili drugi u KT4 dok vrlo sličan tramvaj 2100 koji je 1/2 duži ima čak 5 displeja, ili zašto dugi 2100 nema drugi validator za papirnate karte dok kraći 2200K ima i zašto su u zglobne autobuse jednako duge kao KT4 isprva stavili drugi validator za papirnate a u KT4 ne.
Dakle mislim da je kriva sistematizacija zbrda-zdola kak je nekom došlo bez puno razmišljanja a ne neki objektivni razlozi.

421

Tema je  Vandalizam u ZET-ovim autobusima stoga je druga alineja  o-0.
Ako se netko rastegne 2,5 metra uvis, vozač ne vidi ruke od lakta nagore, niti zna što se s tim rukama događa niti vidi što mu je u rukama.
Osim toga poprečni spušteni dio od boka do boka u veličini 30tak cm baš zaklanja pogled na moguće radove u predjelu natpisa "STOP".
Isto tako, poništivač kod drugih vrata može netko zakloniti slučajno ili namjerno, pa može biti vandaliziran.

Ivan

A koliko košarkaša može na tih 2,5 m počupat displej u punom busu? Većina ljudi se mora popeti da bi došla tako visoko.

To se neće događati u punom busu jer i da je niže rijetko tko se usudi vandalizirati dok drugi gledaju (ako nisu vožnje pune čudnijih družina kao par puta u desetljeću Torcida od Arene do Maksimira, no zbog toga možemo reći da cijela flota treba biti bez sjedala)... Isto kako u punom busu nitko ne vandalizira drugi validator niti postojeće "stop" signale na ovom mjestu nad zglobom, iako bi mogao.

421

Prema mom iskustvu, u prikolici se većinom vozi mlađahna ekipa, stariji je izbjegavaju, vjerojatno radi samootvaranja vrata.
Stoga ti opservacija ne pije vodu.

CONECTO430

Citat: 421  u Srpanj 12, 2017, 15:08:42
Slika je očigledno lošije kvalitete kad ne uspijevate razaznati da je svijetleći natpis "STOP" u prikolici.
No moguće ga je samo mehanički oštetiti ili upaljačem otopiti jer se kompletan dio učvršćuje iznutra s dvije matice.
Natpis STOP se može skinuti i to samo klizeči i na toj plastici piše STOP a ovo bjelo svjetli kad netko stisne. Netreba ti ništa teško za skinuti tu plastiku ja ti ju sutra donesem ako hoćeš.

Poslano sa mog SM-J320FN koristeći Tapatalk

CONECTO430

154 i putnici u (ne) djelu

Tu se vidi i nekakvi kablovi ispod sjedala

MAN truck bus

@545
Evo kultura Botinca

Gbr 27

MAN u ❤️
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Shole

Ovoga svega je oduvijek bilo.  Sad je čak drastično manje nego pred 10 ili 20 godina.  Većina djece drka po mobitelima za vrijeme vožnje, dok se rijetki zabavljaju na ovaj "starinski" način.  Mislim da se u ovoj prljavštini i neredu više očituje nerad ZET-ovih  čistačica, odnosno šefovskog osoblja koje nadzire outsourcing čistačice,  nego što se očituje  (ne)kultura klinaca.