Linije - razno 2023.

Autor Akropola, Siječanj 01, 2023, 14:23:31

MAN truck bus

Zato što su kvalitetni i izdržljivi za razliku od Urbanwaya koji su sve suprotno.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

zagrebackapekara

osobno mislim da nema potrebe za C2 nedjeljom na 220 i 221... solo komotno moze

Stilben426

Sve to stoji, ali realno bi se Cityje '09 trebalo što više štedjeti. I ako su primorani voziti neke duge linije, da se što češće rotiraju. A ne da 327 već godinama provodi po pola godine na 216/276 (vozi dva mjeseca pa ga dva mjeseca nema i tako). Ako nije 327, onda je 460, 464, 468, 473, 476 ili 477 i stalno se jedni te isti rotiraju. I s Citarima isto, evo 548 se konačno maknuo s 290 koju je vozio godinu i pol uz vrlo rijetke pauze. Sigurno ima i još primjera, ove s Kvatrića znam jer ih vidim iz 290 ili na terminalu. Razumijem ove reklamne, nemam razumijevanja za to, ali razumijem.
I onda nedjeljom barem 30 novih autobusa od zadnje tri godine stoji u garaži dok se 14 godina stari Cityji '09 s 1.2 milijuna km forsiraju. I ok, to govori o kvaliteti, ali koliko kvalitetan autobus je potreban da vozi na 206, 210, 223, 228, 232, 242, 279, 282? Sve kratke linije...

sniff

I što bi postigao time da 548 ne vozi stalno na 290, nego na npr. 221 ?

marin

Ima linija sa lošom cestom koje onda unište jedno te isti bus umjesto da se rotiraju pa se to ne osjeti na održavanju.
Ali svakako bi trebalo vikendom što više voziti novije autobuse jer čemu štedjeti i da se vikendom moraju mijenjat busevi koji ne valjaju i ostaju u kvaru bespotrebno, plus čemu u sedmom mj štedjeti bus bez klime da se vozač kuha...Dakle svi Citari novi po meni van vikendom na linije na koje se disponiraju zglobni jer to što bi se štedjelo kasnije ništa nebi značilo par desetak tisuća km manje, opet je veća potrošnja starih autobusa onda i komfor vozača manji.

Akropola

Citat: marin  u Travanj 24, 2023, 15:53:26Ima linija sa lošom cestom koje onda unište jedno te isti bus umjesto da se rotiraju pa se to ne osjeti na održavanju.
Ali svakako bi trebalo vikendom što više voziti novije autobuse jer čemu štedjeti i da se vikendom moraju mijenjat busevi koji ne valjaju i ostaju u kvaru bespotrebno, plus čemu u sedmom mj štedjeti bus bez klime da se vozač kuha...Dakle svi Citari novi po meni van vikendom na linije na koje se disponiraju zglobni jer to što bi se štedjelo kasnije ništa nebi značilo par desetak tisuća km manje, opet je veća potrošnja starih autobusa onda i komfor vozača manji.

Najgluplja je štednja u garantnom roku. Umjesto da ih voziš pa ako se ukaže koji tvorički problem da ga popraviš.

Stilben426

Citat: sniff  u Travanj 24, 2023, 15:19:05I što bi postigao time da 548 ne vozi stalno na 290, nego na npr. 221 ?
Pa da ne tuče toliko kilometara, 290 nije kratka linija. Nije da je 548 loš autobus, niti je 290 loša linija, baš naprotiv, puno otvorene vožnje i dobra cesta osim u Gorici malo. Poanta je da je prisutan nesrazmjer u broju prijeđenih kilometara kod autobusa iz iste serije. 193 i 553 su stajali preko godinu dana, i umjesto da se njih sad stavi na duže linije, oni se muvaju na 107, 215, 220, 242.
Ista stvar je i s reklamnima. Kad se skinu reklame sa 555, 556, 199, 208 i 202 (ako već nije) trebali bi voziti kraće linije jer imaju puno više km u odnosu na druge Citare.

sniff

Nijedna od 'kratkih' linija koje si naveo nije baš kratka, naročito 107. I da voze najkraće linije, ali sa smjenama od 20 sati, opet smo nigdje. Sa 14 godina i 1-1.5 mil. prijeđenih kilometara, bitno je da je autobus uopće ispravan da bi izdržao cijeli dan vani.  Linija 290 i bar malo vožnje po otvorenoj cesti više godi bilo kojem vozilu nego muvanje po gradu cijeli dan pa makar i duplo više kilometara napravio.

MAN truck bus

Kod disponiranja ulogu ima i stanje vozila npr. 202 čitavo ljeto vozi 268 i ne zakuha dok primjerice 198 zakuha na 215.
"kartu imamo?"

NP-549

U gradskom prometu kilometar nije mjerilo. Po tome onda na 109 odmore autobusi jer je užasno spora i malo km se napravi

Putnik79

Citat: MAN truck bus  u Travanj 24, 2023, 18:38:02Kod disponiranja ulogu ima i stanje vozila npr. 202 čitavo ljeto vozi 268 i ne zakuha dok primjerice 198 zakuha na 215.
A ne , 202 je 268 iz drugih razloga ,a najmanji od njih je hoće li zakuhat ili ne.... yahoo

MAN truck bus

Svaka slučajnost je slučajna i nenamjerna. ;D
"kartu imamo?"

Stilben426

Citat: sniff  u Travanj 24, 2023, 18:33:04Nijedna od 'kratkih' linija koje si naveo nije baš kratka, naročito 107.
Nije, ali koliko često 107 vozi? Kad gledaš koliko km napravi autobus na 107 u odnosu na onaj s 290... Kao da je cijeli dan vozio neku kratku liniju.

Apsolutno se slažem sa svim napisanim, ali mislim da me se krivo tumači. Ja govorim da mi smeta što je 548 godinu i pol vozio na 290 i što se jedno te ista ekipa Cityja '09 stalno vrti na 276 pritom nakupljajući ogroman broj kilometara i smatram da bi se autobusi trebali rotirati tako da većina iste serije ima manje više jednak broj km, a ne da jedan ima 200 000 tisuća km više od drugog. Striktno se referiram samo na kilometražu. Ja ne znam koliko koji može izdržati i koliko lako neki zakuha; ako je neki u lošijem stanju i ne može izdržati to je u redu 👍👍
Evo sada zadnja dva tjedna na 290 vozi 209 koji je već triput ostao u kvaru.

421

Citat: NP-549  u Travanj 24, 2023, 18:57:00U gradskom prometu kilometar nije mjerilo.
Po tome onda na 109 odmore autobusi jer je užasno spora i malo km se napravi.
Ali zato motor neumorno radi, što bilježi ovaj uređaj.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

NP-549

Mi smo jedno vrijeme radili servise po izračunu potršnje goriva, a ne prijeđenih kilometara. Ako je inače servisni interval 20.000 km, mi smo ga radili na 10.000 utrošenih litara plinskog ulja