Neuobičajeni tipovi autobusa na linijama 2024.

Autor zag, Siječanj 01, 2024, 00:04:00

Citaro218ZG

Citat: Mercedes bus  u Kolovoz 10, 2024, 14:32:12Dokumentacija

Pozdravljen budi, nije mi jasno kakve veze imaju naljepnice Europske unije sa linijom gdje autobus vozi?
Ako možeš mi malo pojasniti s obzirom da na većini novih autobusa viđam te naljepnice.

Lp
"People don't get what they deserve. They just get what they get. There's nothing any of us can do about it."
"It's a basic truth of the human condition that everybody lies. The only variable is about what."
"There are three choices in this life: be good, get good, or give up."

tonkovicmk1

@Citaro218ZG

Ukratko, ovi autobusi koji imaju takve reklame su autobusi kupljeni preko Europske Unije, i kao takvi nebi smjeli 5 godina od dana kupnje izlaziti iz grada Zagreba. Ali neki put i smiju izaći iz grada Zagreba na liniju kad npr nema dovoljno autobusa za izlaz, tako sam skužio.

Stilben426

Citat: tonkovicmk1  u Kolovoz 11, 2024, 10:49:13Ali neki put i smiju izaći iz grada Zagreba na liniju kad npr nema dovoljno autobusa za izlaz, tako sam skužio.
Ne bi smjeli uopće, ali kad fali autobusa idu usprkos tome zbog čega ZET može nadrapat. Nije ovo prvi put da je europski Crossway na 290, vozili su i na 274 i 276, bilo je i 12C na 276, samo ja općenito te pojave izbjegavam javiti.

tramvajac 92

Bio je i 12c na Bistri. Al fascinira me, umjesto da je Dubrava povukla par svojih Crosswaya LE 4xx pa da voze 290, njima su dali Citye 06, a Crosswayi Le voze Črnomerec.  glavauzid

tonkovicmk1

Crosswayi bi realno trebali na Črnomercu voziti samo 122/123,131,177 i možda 176. Ostalo niskopodni solo/zglobni.

Stilben426

Sa 177 automatski dolazi i 120, a na 131 nema potrebe za isključivo Crosswayima. Neočekivano, jedna linija na kojoj moraju voziti isključivo Crosswayi je 127. Da se ne ide u off-topic, oko razloga zašto vodila se poduža rasprava na željezničkom forumu: Tramvaji u Zagrebu -> Tramvajska vozila ->"Autobusi - razno (4), str. 23".

Tomek

Ne moraju na 127 Crosswayi, sad mogu i NL 313 2006. :)

Kocka 146

Vidio sam dosta često na 127, plinaše, MANove i to na cjelodnevnim voznim redovima. Cijelu su smjenu uvijek izdržali. buljo 
Sretan je tko zna voljeti! - Hermann Hesse
Usput posjetite moj YT kanal Lovro Zet 2-HŽ! 🤠

Tomek

Citat: tonkovicmk1  u Kolovoz 11, 2024, 15:08:21Crosswayi bi realno trebali na Črnomercu voziti samo 122/123,131,177 i možda 176. Ostalo niskopodni solo/zglobni.

Crosswayi ni autobusi s dvoja vrata ne bi trebali voziti 123/131.
To su linije kojima jako puno putnika ide do Gajnica (sa 131 bi islo vise da stoji na istom peronu ko 123).
Navecer se nekad u 123 jedva udje.

123 crosswayi voze umjesto lions cityja euro6 jer svi ZETovi Lions Cityji Euro 6 su u eco modu zbog cega ne stizu vozna vremena jer su jako tromi.

tramvajac 92

172/6/7 imaju dosta zagrebačkih putnika do Podsuseda. Mislim da je šteta što nemamo jaču gradsku liniju po Bolonji do Podsuseda, to jest još 2 polaska u satu na 122, tako da imamo svakih 15' polaske. Je, po uobičajenom jesenskom voznom redu su 3 busa na 123, što je solidno. Ako bi se na 122 davala dva busa, tu bi i zglobni mogli voziti ako bi bilo potrebe.

Isto bi se moglo reći za liniju sa druge strane, po Samoborskoj. Jača 119 bi sigurno privukla više putnika sebi. Čak bi u tom slučaju 119, 122 i 123 mogli biti na istom peronu.

Tomek

123 je do prije desetak petnaest god imala 3 vozna reda, 120 do Gajnica je imala 4 vozna reda, 119 cjelodnevna dva vozna reda s tim da je vozila po Bologni.

Stilben426

Citat: tramvajac 92  u Kolovoz 11, 2024, 16:44:23Isto bi se moglo reći za liniju sa druge strane, po Samoborskoj. Jača 119 bi sigurno privukla više putnika sebi. Čak bi u tom slučaju 119, 122 i 123 mogli biti na istom peronu.
To misliš preko ljeta, ili inače? Jer mislim da su dva vozna reda u jesenskom sasvim dovoljna na 119. Eventualno neko pojačanje ujutro/popodne zbog gimnazije ne bi škodilo, ali ništa pretjerano.

MAN truck bus

Citat: tramvajac 92  u Kolovoz 11, 2024, 14:51:46Bio je i 12c na Bistri. Al fascinira me, umjesto da je Dubrava povukla par svojih Crosswaya LE 4xx pa da voze 290, njima su dali Citye 06, a Crosswayi Le voze Črnomerec.  glavauzid

Na 290 solo može vikendom, ali preko tjedna zglobni je potreba. City 06 su stigli za 274, ali su onda upogonili 643/4, pa se 75/77 vrte po gradskim linijama. Zanimljivo da 60/61 uopće ne voze ove godine.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

tramvajac 92

Citat: Stilben426  u Kolovoz 11, 2024, 17:24:31To misliš preko ljeta, ili inače? Jer mislim da su dva vozna reda u jesenskom sasvim dovoljna na 119. Eventualno neko pojačanje ujutro/popodne zbog gimnazije ne bi škodilo, ali ništa pretjerano.
Inače. Dvokratne većina ljudi ne voli, pa bi možda bilo bolje imati dvije smjene, kao na 106. Možda 3 tamo 3 s druge strane pruge, pa da su naštimani da je razmak 10'.
Citat: MAN truck bus  u Kolovoz 11, 2024, 17:31:50Na 290 solo može vikendom, ali preko tjedna zglobni je potreba. City 06 su stigli za 274, ali su onda upogonili 643/4, pa se 75/77 vrte po gradskim linijama. Zanimljivo da 60/61 uopće ne voze ove godine.
Bila bi šteta da Crosswayi uopće ne voze, iako mi se ne sviđa da su oba vozna reda popunjena vozilima sa stepenicama. S obzirom da mi 290 nije često pri ruci, znaš li gdje se puni najbolje? Iz Zagreba prema Aerodromu i natrag?
Vjerojatno znaš bolje od mene

MAN truck bus

Radnim danom se puni najviše do Domovinskog mosta smjer Kvatrić, a popodne najviše na Kvatriću i Heinzlovoj u smjeru VG. Vikendom nema toliko ljudi, pa ovisno o letovima i bude popunjenost. U pravilu Kvatrić smjer VG i Aerodrom smjer KT.

Što se tiče Crosswaya na 274 i nije neka drama sa stepenicama jer nema putnika u kolicima za razliku od 273/1 gdje se izbjegava slati išta sa stepenicama zbog redovnog putnika iz Lužana koji onda ima prave muke oko ukrcaja i iskrcaja.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"