Rashodi, posudba i selidba vozila između pogona (4)

Autor Kocka 146, Travanj 20, 2024, 18:46:45

0530facelift

Autobus1

Citat: jakov5  u Siječanj 07, 2026, 12:05:51Prijatelju.
2.1.2026. je 159 bio na 109/3. Forumaš sa zeljeznice.net ga je fotkao.

#160 je u ARZu po onom što zadnje znam. Vrlo vjerojatno će voziti
Vidio svojim ocima i snimio kako je dimio i lupao, ja sam samo rekao objasnjenje ako ga dugo nema, sto se bilo desilo. To sto su ga popravili je super. Nisam ja tvrdio da ga nema mjesecima

biodizel156

Citat: Autobus1  u Siječanj 07, 2026, 10:31:59159 grdo prolupao motor jesenas na meni nepoznat nacin, cinio se osim toga uredan, hoce li iz neceg ubacit motor ili je gotov tko zna.
Za 160 ne znam
danas sam vidio 159 u app, vidio sam čak 158 i 162 tam iza i prilično siguran 165, nisam zetovac pa ne znam kak kao da udjem ja gledao kroz ogradu ali opet 160 nisam vidio, hvala na info za 159 pivkan

biodizel156

Citat: biodizel156  u Siječanj 07, 2026, 16:44:12danas sam vidio 159 u app, vidio sam čak 158 i 162 tam iza i prilično siguran 165, nisam zetovac pa ne znam kak kao da udjem ja gledao kroz ogradu ali opet 160 nisam vidio, hvala na info za 159 pivkan
vidio sam sve biodizele danas tamo 155,157,158,159,161,162,163 i 156 je vozio danas na 109/3 mislim, 164 i 166 vjerujem da voze negdje savkj dan su na 109 tako da samo mi je za 160 misterija ???

jakov5

Citat: Autobus1  u Siječanj 07, 2026, 13:35:24Vidio svojim ocima i snimio kako je dimio i lupao, ja sam samo rekao objasnjenje ako ga dugo nema, sto se bilo desilo. To sto su ga popravili je super. Nisam ja tvrdio da ga nema mjesecima

Oprosti ako sam te krivo razumio, ali zvučalo je kao da si zaključio da je gotov:

Citat: Autobus1  u Siječanj 07, 2026, 10:31:59hoce li iz neceg ubacit motor ili je gotov tko zna.

Uglavnom, forumaš Kruno rekao mi je da slobodno objavim fotke, pa vam prilažem dokaze da je #159 živ.
Mislim da je tog 2.1. bio kasnije zamijenjen zbog nekog sitnijeg kvara sa #155, ali vidjet ćemo kad se vrati "puni" vozni red.

Citat: biodizel156  u Siječanj 07, 2026, 16:46:34samo mi je za 160 misterija ???

#160 nije u garaži ali je na servisu na Remizi. Kad ga slože vjerujem da će voziti.
Sad su biodizeli uglavnom u garaži jer je reducirani raspored na snazi.

Slike u punoj rezoluciji možete vidjeti kombinacijom desni klik miša+otvaranje u novom prozoru

Autobus1

Ja sam samo se uzdao u tocnost informacije  da ga nema mjesecima jer znam razlog zasto ga nebi bilo. Jbg.

biodizel156

Citat: Autobus1  u Siječanj 07, 2026, 18:29:51Ja sam samo se uzdao u tocnost informacije  da ga nema mjesecima jer znam razlog zasto ga nebi bilo. Jbg.
Citat: jakov5  u Siječanj 07, 2026, 17:48:54Oprosti ako sam te krivo razumio, ali zvučalo je kao da si zaključio da je gotov:

Uglavnom, forumaš Kruno rekao mi je da slobodno objavim fotke, pa vam prilažem dokaze da je #159 živ.
Mislim da je tog 2.1. bio kasnije zamijenjen zbog nekog sitnijeg kvara sa #155, ali vidjet ćemo kad se vrati "puni" vozni red.

#160 nije u garaži ali je na servisu na Remizi. Kad ga slože vjerujem da će voziti.
Sad su biodizeli uglavnom u garaži jer je reducirani raspored na snazi.

znam ali u garaži sam vidio da stoji 158,162 i prilično sam siguran 165 budući kako je motorni dio spaljen samo onda se ne bi trebali voditi kao rashod tj smatram da se 158 i 162 daju spasiti ako se želi investirati(što neće) tako da smatram da je prikladniji staviti da su neregistrirani, a na busphoto out of service I hvala na slikama imam i ja samo ne znam slat slike tu na forumu russian_roulette

Stilben426

Citat: biodizel156  u Siječanj 07, 2026, 21:00:01znam ali u garaži sam vidio da stoji 158,162 i prilično sam siguran 165 budući kako je motorni dio spaljen samo onda se ne bi trebali voditi kao rashod
158 i 162 rashod bez ikakvih pretpostavki. 165 otpeljan u CIOS još davnih dana.

biodizel156

Citat: Stilben426  u Siječanj 07, 2026, 21:07:33158 i 162 rashod bez ikakvih pretpostavki. 165 otpeljan u CIOS još davnih dana.

pa ali zašto stoje toliko dugo onda?
moralo mi se onda učiniti da sam vidio 165, ali koji još može biti kad je potpuno spaljen motorni prostor?

jakov5

Citat: biodizel156  u Siječanj 08, 2026, 07:57:57pa ali zašto stoje toliko dugo onda?
Skidaju dijelove za druge. Npr. - za složit #160.
Slike u punoj rezoluciji možete vidjeti kombinacijom desni klik miša+otvaranje u novom prozoru

Stilben426

Citat: biodizel156  u Siječanj 08, 2026, 07:57:57pa ali zašto stoje toliko dugo onda?
Stoje, kao što je Jakov rekao, jer su donori dijelova što je uobičajena praksa kod svih rashodovanih autobusa. Iz istog razloga stoje i 177, 179, Citari '06 u Dubravi koji su svi rashodovani također. Zašto rashod 158 i 162, a ne investicije = zato što njihov popravak iziskuje mnogo više od pokostara i električara.

Citat: biodizel156  u Siječanj 08, 2026, 07:57:57koji još može biti kad je potpuno spaljen motorni prostor?
Najvjerojatnije 82 koji je rashodovan nakon požara na Glavnom kolodvoru u veljači 2024. Za njega ne znam je li još u APP.

421

moralo mi se onda učiniti da sam vidio 165, ali koji još može biti kad je potpuno spaljen motorni prostor?
Koliko bi, po tebi, trebalo proći vremena za ovako zahtjevan popravak?
Javna nabava čini čuda u dugotrajnosti procesa,  bus123  bus123  su stari pa možda nema dijelova (originalnih skupih možda, zamjenskih jeftinijih također), knjigovodstvena vrijednost (amortizacija) mu je tijekom vremena eksploatacije smanjena pa svako ulaganje u nešto staro predstavlja trošak i rupu bez dna.
Tko kaže da ARZ ili APP radionica nije skinula ispravnu i prikolicu zdrave šasije s ožičenjem i agregatima ili bez njih s navedenog i ugradila na neki kojemu je prikolica bila loša?
Prastari APD SG gbr 586 imao je dotrajalu  jednovratnu prikolicu, ali dobio je donorsku s dvoja vrata i kao takav vozio je cca godinu i pol, pa je otišao u zasluženu mirovinu.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

biodizel156

Citat: 421  u Siječanj 08, 2026, 14:46:05Koliko bi, po tebi, trebalo proći vremena za ovako zahtjevan popravak?
Javna nabava čini čuda u dugotrajnosti procesa,  bus123  bus123  su stari pa možda nema dijelova (originalnih skupih možda, zamjenskih jeftinijih također), knjigovodstvena vrijednost (amortizacija) mu je tijekom vremena eksploatacije smanjena pa svako ulaganje u nešto staro predstavlja trošak i rupu bez dna.
Tko kaže da ARZ ili APP radionica nije skinula ispravnu i prikolicu zdrave šasije s ožičenjem i agregatima ili bez njih s navedenog i ugradila na neki kojemu je prikolica bila loša?
Prastari APD SG gbr 586 imao je dotrajalu  jednovratnu prikolicu, ali dobio je donorsku s dvoja vrata i kao takav vozio je cca godinu i pol, pa je otišao u zasluženu mirovinu.
a znam, oprosti ali mislim da je tri godine čak dosta plus sedam godina za 165, no dobro on je rjesen, ono je iza citaro neki ne znam ono meni jednostavno nije jasno zar nije nekada bolje investirati u bus koji budimo iskreni ima života, nego kupovati polovan bus koji će se u takvom sličnom stanju naći za desetak godina za višestruko više novaca? zar nije povoljnije neke bar zglobne jer su skuplji obnoviti recimo da apd obnovi neke citare ii poput 194 i 196 nego da se kupuju polovni od beca ???  russian_roulette

Stilben426

Citat: biodizel156  u Siječanj 08, 2026, 19:40:27meni jednostavno nije jasno zar nije nekada bolje investirati u bus koji budimo iskreni ima života
Nije. Pričaš o obnavljanju kao da ih je potrebno samo malo prišarafiti, a stvari uopće nisu tako jednostavne kakvima ih smatraš. Već sam ti bio napisao da investicije u 158 i 162 nisu isplative jer bi njihovi popravci prosto previše koštali. Također, činjenica da su ti autobusi stari 22 godine također ne ide u prilog isplativosti nekakvih značajnih ulaganja u njih, premda jesu pouzdani. No, budući da si tako srčan oko investiranja, hajde da detaljnije razjasnimo rashode nekih autobusa pa možda postane jasnije zašto investiranje u njih nema smisla:

• Garantirano jedna neočekivana informacija za tebe je da je 162 netom prije rashoda bio sređen u ARZ-u. Tako je, uloženo je u njega, bio je popravljen i sve je bilo tip top. Međutim, vrlo brzo nakon povratka motor mu se kompletno raspao, što je ujedno i razlog njegova rashoda. Dakle, da bi se 162 vratio u promet, potrebno je nabaviti novi euro 3 motor i ugraditi ga u autobus star 20 godina koji će za najviše 3 godine ionako završiti u rashodu. Drugim riječima, novi, ispravni, skupi motor ćeš baciti u smeće nakon manje od 3 godine, jer gdje ćeš s njim?
  • 179 je bio popravljiv, ali razlog njegova rashoda nije bio sudar, već jer su s njega skinuli toliko dijelova za druge da se više nije isplatilo naručivati sve to za njega. Isto je tako 158 stajao prije par godina, čekao dijelove pa su skidali s njega. Svašta se govorkalo o rashodu jer je bio stajao polurastavljen. Ipak, bio je neočekivano popravljen, to jest  kompletiran. Konkretan razlog sadašnjeg rashoda ne znam, ali očito je da je potrebno uložiti nešto više. Procijenili su da se ne isplati i da je bolje da posluži kao donor dijelova.
  • 177 je također bio svježe sređen u ARZ-u prije sudara, završio je u rashodu pretpostvljam zbog svinute šasije. I da nije, bio je poznat kao kvarljiv i problematičan, što je razlog više da ga otfrknu i s njegovim dijelovima poprave druge autobuse.
    Citat: biodizel156  u Siječanj 08, 2026, 19:40:27zar nije povoljnije neke bar zglobne jer su skuplji obnoviti recimo da apd obnovi neke citare ii poput 194 i 196 nego da se kupuju polovni od beca
    Obnavljaju se oni u koje su ulaganja isplativa. 194 i 196 nisu rashodovani. Polovni se autobusi ne kupuju s ciljem osvježavanja voznog parka, već jer autobusa fali. Polovni, jer je potrebno da dođu brzo kako ZET ne bi bio prisiljen za vrijeme trajanja škole umjesto jesenskog u optjecaj staviti vozni red Ljeto 2. Još jedan važan faktor je i javna nabava što je objasnio @421. Dakle, opet, stvari nisu tako jednostavne.[/list]

tramvajac 92

Koliko čekamo polovne Citare G, već smo mogli imati nove buseve. Koji bi nam služili još minumum 20 godina, a ovi su na pola radnog vijeka.  kava