Neuobičajeni tipovi autobusa na linijama 2025.

Autor zag, Siječanj 01, 2025, 01:13:10

NP-549

421

@Stilben426
Zaključci su logični i očekivani, međutim nisi(?) u mogućnosti vidjeti širu sliku stanja voznog parka koju ima prometnik u garaži. Drugačije bi pričao/mislio/djelovao da si prometnik i da si u njegovoj koži 24/7/365 stresnih dana/noći uvjetovanih održavanjem/nabavom dijelova/zahtjevima izvana/odgovornošću prema nadređenima do razine vlasnika.
BTW, bi li postojala tema "Neuobičajeni tipovi autobusa na linijama" da ide po vašoj špranci xy bus123 na xy liniji?!
Bi li ti, ničim izazvan, sačinio temu "(NOVI) Popis uobičajenih tipova autobusa na linijama" pa s nekoliko random  bus123 (po nekim tvojim kriterijima) nametnuo svoje viđenja što jest normalno, što nije, u svrhu objašnjenja  teme "Neuobičajeni tipovi autobusa na linijama"?
Potrudio se jesi  thumbsgood_boy , ali onaj koga to životno zanima, sve to može pratiti na ZETKU.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

DWProski

Citat: tonkovicmk1  u Studeni 14, 2025, 12:24:30Piše unutra da podaci nisu nužno točni.  ;)
To primarno piše da se ja osiguram od onih koji bi me ganjali "kako to da piše da je bus 11602 na 11602, popravljaj to odmah!!!" i od onih koji bi koristili informacije da blate ZET  ;D

Perokani

871 je danas bio na 128,nisam siguran jel idalje,ali je za to vrijeme 239 na 140.

zag

Zamijenili su se. 871 je prešao na 128/3 na jedan krug i otišao u garažu, a 239 na 140 nastavio umjesto 871

0530facelift

Kaj je sa strujićima u zadnje vrijeme? Rijetko kad izdrže cijelu smjenu na 140 pa se vozaju po normalnim linijama,ili ih samo testiraju u realnim uvjetima. :)

zag

Po meni, strujići su big fail dok ne izgrade brze punionice na okretištima..

NP-549

Neće se radit po okretištima već u garaži

Stilben426

Citat: 421  u Studeni 14, 2025, 19:49:23nisi(?) u mogućnosti vidjeti širu sliku stanja voznog parka koju ima prometnik u garaži. Drugačije bi pričao/mislio/djelovao da si prometnik i da si u njegovoj koži 24/7/365 stresnih dana/noći uvjetovanih održavanjem/nabavom dijelova/zahtjevima izvana/odgovornošću prema nadređenima do razine vlasnika.
Pogrešno.
Prva stvar, ako itko tko direktno ne svjedoči poslu otpremnika zna stanje voznog parka i upoznat je sa svim problemima koje garaže imaju, onda sam to svakako ja. Ja prije svega znam koji su autobusi u prometu, a koji izvan (i to ne gledajući ZETko) te stanje onih autobusa koji su u prometu veoma dobro. Budući da dosta često i ispravljam ostale kolege kad napišu nešto pogrešno, prilično sam zbunjen što mene prozivaš za neupućenost u stanje.
Druga stvar, ja sam upravo i postavio pitanje "Zašto?" kada je bilo rečeno da je disponentura Citara na 274 neprihvatljiva, odnosno sramotna, jer ne vidim ništa sramotno u tome. Idealna disponentura bila bi dvovrati prigradski autobus, no pošto je situacija kakva je i idu gradski, pozdravljam da idu gradski s 500 tisuća km, a ne gradski s milijun i 600 tkm. I to sve vrlo jasno piše u moje gornje dvije objave, čitam ih opetovano i ne nalazim riječi gdje se može shvatiti onako kako si ti shvatio.

Citat: 421  u Studeni 14, 2025, 19:49:23BTW, bi li postojala tema "Neuobičajeni tipovi autobusa na linijama" da ide po vašoj špranci xy bus123 na xy liniji?!
Dopusti da ja tebe pitam: Što bi bilo s ovom temom da ja nisam napravio popis?
Bi li se problem teme riješio sam od sebe, ili bi se i dalje dojavljivalo recimo 175 na 176 jer 175 stalno vozi na 172 i nije vozio 3 mjeseca na 176? Obojica znamo kakve su se objave u ovoj temi pisale prije objave popisa. Nisi li ti bio jedna od prvih osoba koja je gotovo pljeskom pozdravila i još predlagala što da sve dodam na popis nakon objave preliminarne verzije (https://autobusi.org/forum/index.php?topic=25260.1095)? Primarni razlog zašto popis jest kreiran je ciljano da se ova tema ugasi, odnosno svede na apsolutni mogući minimum, a ne da pokrene revoluciju. Bar sam mislio da ti to shvaćaš, ali očigledno je obratno. Isto to sam rekao svima onima koji su taj popis provjeravali, da kod svake linije nadopune još tipova ako ih ima tako da bude što manje dojava. I ne samo to, nego i u prvoj rečenici popisa i piše "S namjerom da se smanji broj odstupanja od teme...".

Osobno, ova tema je suvišna i s obzirom na trenutno stanje u garažama izgubila je smisao. Ako ja namećem i nastojim održati ovu temu živom, zašto onda aktivno ne sudjelujem u njoj, a mogu bez problema (81 na 201, 561 na 215, 395 na 216, 568 na 216)? Jer mi se ne da i jer znam da su to sve posljedice lošeg stanja voznog parka. Odnosno ne znam, jer nisam upućen, zar ne?

tramvajac 92

Citat: tonkovicmk1  u Studeni 14, 2025, 18:29:23Skakavac bi trebao ostati na 114 jer je uobičajena pojava, a staviti solo Citara to da definitivno.
Susjed, kad je zadnji put bio skakavac u kvartu? Ja ga nisam vidio od kad su došli rabljeni solo.

Citat: NP-549  u Studeni 14, 2025, 21:47:53Neće se radit po okretištima već u garaži
Što je šteta. Jedna brza punionica na Mihaljevcu bi osigurala da se električni može napuniti u pauzi. (Ako bi za cca sat vremena mogla napuniti toliko da izdrži cijeli dan, dok se ne vrati u garažu, pa da se onda napuni do kraja).

tonkovicmk1

Dobro, onda bi trebalo maknuti i City '09, hibridne 12C i Crossway '18 iz popisa uobičajenih, jer nisu dugo vozili.  :P

NP-549

Citat: tramvajac 92  u Studeni 16, 2025, 11:01:52Susjed, kad je zadnji put bio skakavac u kvartu? Ja ga nisam vidio od kad su došli rabljeni solo.
Što je šteta. Jedna brza punionica na Mihaljevcu bi osigurala da se električni može napuniti u pauzi. (Ako bi za cca sat vremena mogla napuniti toliko da izdrži cijeli dan, dok se ne vrati u garažu, pa da se onda napuni do kraja).

Sadašnji vozni redovi ne dopuštaju da se razmišlja o punjenjima preko pantografa. Da bi se to promijenilo treba minimum 1 ili 2 busa više na svakoj liniji (to se može nabavit) ali tko će ih voziti? 

Novi Sad ima Solarise sa pantografima i to je više/manje fijasko. Ispadne trafostanica iz sustava i onda menjaj sve buseve na liniji za dizel.

Treba imat garažu sa jebenom trafostanicom i punjače od min 150 da se bus od 20% do 100% napuni za 3 sata i da vozi cijeli dan. Kako s vremenom bude opadao kapacitet baterija (cca od osme godine dalje) busevi će prelazit na kraće vozne redove i dvokratne.

tramvajac 92

Citat: tonkovicmk1  u Studeni 16, 2025, 11:53:52Dobro, onda bi trebalo maknuti i City '09, hibridne 12C i Crossway '18 iz popisa uobičajenih, jer nisu dugo vozili.  :P
Hibrid je bio 21.10. ;D Crossway 18, to na pamet ne znam. City 09, pa da, dosta dugo ga nije bilo. Možda od proljeća.

tramvajac 92

Citat: NP-549  u Studeni 16, 2025, 14:08:15Sadašnji vozni redovi ne dopuštaju da se razmišlja o punjenjima preko pantografa. Da bi se to promijenilo treba minimum 1 ili 2 busa više na svakoj liniji (to se može nabavit) ali tko će ih voziti? 
Ovo mi je ipak trebalo vremena da promislim da ti odgovorim. Kako bi funkcioniralo da se puni preko kabela na terminalu? Konkretno, radnim danom 140 (Sljeme) ima pauzu sat i pol ujutro i popodne.

Citat: NP-549  u Studeni 16, 2025, 14:08:15Treba imat garažu sa jebenom trafostanicom i punjače od min 150 da se bus od 20% do 100% napuni za 3 sata i da vozi cijeli dan. Kako s vremenom bude opadao kapacitet baterija (cca od osme godine dalje) busevi će prelazit na kraće vozne redove i dvokratne.
Hm, a i dvokratne u tom slučaju su prednost. Ne mora biti ful natankan da odradi jutarnju dvokratnu, pa se vrati puniti. I onda popodne ode van neki drugi... To isto ide na ovo tvoje što si gore napisao, da treba još vozila i ljudi. Nije najbolje rješenje, ali je trenutno moguće.

Tuna

Više na TikToku: @zetzagreb, UN:Bussaistoka