Linije – razno 2025.

Autor BestOne, Siječanj 19, 2025, 12:37:39

BestOne

Nova godina i nova tema.

Zna li se kad se može očekivati vraćanje normalnog (nereduciranog) VR-a na neke linije, primjerice 109? Može li se očekivati da će nabava deset rabljenih zglobnih autobusa utjecati na poboljšanje stanja?

BestOne ~ autobusi.org

Stilben426

Znaš i sam odgovore na ta pitanja, svi znaju, ali hajde da ja kažem na glas:

Sve ovisi na koji misliš nereducirani vozni red misliš, dva su:

1. Nereducirani reducirani (tako da na 109 od 11 predviđenih vozi svih 11, a ne 9 na dobar dan);

2. Nereducirani, onaj ishodni koji je bio prije 14.3.2022. (14 vozila na 109 od kojih svih 14 voze i kad je stiska s pričuvom).

Ako 1., odgovor je ne. Ova nabavka sigurno neće poboljšati situaciju u smislu popunjavanja rupa u reduciranom voznom redu. Ona će samo zamijeniti ovih 10 jadnih Citelisa koji odbrojavaju dane. Govorimo o 10 zglobnih autobusa kad ih je potrebno minimalno 30.
Ako 2., s obzirom na to u kojem smjeru teče nabava zglobnih autobusa, moja procjena je da je to trenutno - neprocjenjivo. Ali, da moram procijeniti, rekao bih da prije 2030. sigurno neće. Ovdje govorimo o nabavi 10 zglobnih autobusa kad ih je potrebno minimalno 60.
Da ne zaboravim, u to nisu uračunate redukcije kapaciteta. To znači da recimo liniju 121 voze svi autobusi i da su svi zglobni. To nije uračunato.

Naravno, to sve zvuči izvedivo, 60 autobusa se ne čini kao neka velika brojka koja nije izvediva u skorije vrijeme, dok se ne prisjetimo sljedećeg, što pripada u rubriku vjerojali, ili ne:

- MAN NG313 (155) ove godine navršava 22 godine u prometu.
- MAN NG313 (156-164, 166) ove godine navršavaju 21 godinu u
prometu.
- MB Citari O530G (531-534, 536-541) ove godine navršavaju 19 godina u prometu.
- MB Citari (kako god da se zovu) Facelift (175-210, 220-231, 542-546, 548-558) ove godine navršavaju 16 godina u prometu.
- Citelisi također 16 godina, ali oni su, kao što sam gore napisao, ionako gotovi i ovih 10 u planu im je zamjena.

Dakle 60 plus svi ovi, plus ovo od redukcije kapaciteta, plus pričuva. Kada ih se nabavi toliko, onda će stanje biti prije 14.3.2022.. Međutim, i da se sve to obavi, ostaje pitanje: A tko će sve to voziti?

tramvajac 92

Ajmo plastično postaviti situaciju. Da su svi rabljeni zglobni došli i dolaze u Podsused (34 kom), ni dalje ne bi bilo dosta da se zamjene Citelisi 1:1 (41 kom). Sa do sada isporučenim rabljenim solo bi bili na -1. Ali, i u Dubravi je bilo nešto rashoda, pa je i njima trebalo poslati koji bus.

atr-zgb

Od ponedjeljka garaža Gorica preuzimanliniju 133 cjelodnevnu, subotom i nedjeljom 110.

zag

Hoće li na 110 izlaziti bus iz Gorice, ili iz Podsuseda? buljo

MAN truck bus

"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

pehar_11

215 napokon vozi po redu vožnje, valjda su radovi na križanju Vukomerečka/Ul. Vukomerec gotovi?

atr-zgb

Svo izlazi su iz Velike Gorice

Stilben426

Citat: pehar_11  u Siječanj 26, 2025, 13:17:46215 napokon vozi po redu vožnje, valjda su radovi na križanju Vukomerečka/Ul. Vukomerec gotovi?
Uživaj, sutra će sve biti po starom 😅.

pehar_11

Stilben426

Citat: pehar_11  u Siječanj 26, 2025, 16:55:01Ne zovi vraga  :)evil
Ne mogu, ispraznila mi se baterija  :'( .
Gle, 215 je na popisu najgorih linija već brat bratu deset godina. Nisam ni znao da su u tijeku neki radovi jer mi je prirodno vidjeti da tri 215 zaredom s KT odu u roku od 10-15 minuta.

pehar_11

Bo, nije bilo problema zadnjih par dana. Nedovoljno dobro poznajem liniju i koliko je vozila na njoj ali se događalo da nema autobusa po 35-45 minuta, onda dođu 3 na Kvaternikov gdje čeka 200 ljudi pa od 2 monotrala odu ća, jedan solaš kupi svih. Cijeli prošli tjedan dolazili u minutu, redovno kupili, većinom zglobni. Nemam podatke jesu li radovi bili ili su gotovi, ali ako nema više sranja po putu, možda je napokon u "normali". Držim fige, to je opterećena linija. Vjerovatno neko zna bolje od mene.

sniff

U vrijeme špice, naročito popodnevne, nenormalne su gužve. Često od raskrižja za City centar do Čavićeve

Citaro218ZG

Citat: sniff  u Siječanj 26, 2025, 19:03:16U vrijeme špice, naročito popodnevne, nenormalne su gužve. Često od raskrižja za City centar do Čavićeve

Pozdravljen budi, mislim da si pretjerao za takvu kolonu, ovo prvo se slažem da su popodne ogromne gužve ali ovo od Citya do Čavićeve daj malo prouči kartu, za svaki slučaj, ja sam se vozio xy puta tom linijom od i do vojarne- sadašnji kampus, gužve su bile ali nikako u toj mjeri :)  po tom tvojem izlaganju autobusa nebi onda bilo min sat vremena na Kvatriću, a kao što svi kažu 215 normalno vozi, dolaze sa kašnjenjem ali ne sad da nema busa po sat vremena kao na 268...tako da malo samo, onak sitno pripazi na geografske pojmove ;)  inače samim time što bus po onim zavojima mora ić polako i druga vozila ne shvaćaju to pa ga ne puštaju kod Sobolskog puta i slično automatski se tu gubi vrijeme, tako da je za očekivati da budu kašnjenja.... no dobro, ništa nemoj zamjeriti, samo nisam mogao šutjeti na ovaj post. Lp i svako dobro!
"People don't get what they deserve. They just get what they get. There's nothing any of us can do about it."
"It's a basic truth of the human condition that everybody lies. The only variable is about what."
"There are three choices in this life: be good, get good, or give up."

pehar_11

Umislio si frajer da je Bog foruma.