Linije - razno 2026.

Autor zag, Siječanj 09, 2026, 23:11:19

tramvajac 92

107 opet. Dakle, u špici ima vozno vrijeme 50/55, što je očito premalo, jer se kasni po 15 minuta. Da ga produžimo na 65-60, možda bi to nešto donijelo. Logično, to zahtjeva dodatni bus, što bi dovelo liniju na 8 autobusa. Iako samo po sebi nije loše, to bi stvorilo još veći pritisak na Dubravu, i volio bih da Podsused da 4 busa, da se Dubravi donekle olakša. Time bi se također eliminirala potreba da se van špice korigira vozni red sa velikim pauzama. Gledao sam 107/2, taj ima krug 1:50 (prvi), ostale 1:45 - osim jednoga koji je 1:40. Van špice bi se stizalo sa 1:30, nisam ziher za 1:20. 

Smatram da bi se trebalo skratiti pauzu na Žitnjaku u odnosu na onu u Jankomiru, jer realno, na Žitnjaku ničeg nema, samo kemijski WC. Zcentar ima normalni WC gdje možeš i oprati ruke (a imaš i dućan da si kupiš nešto za jesti ako ti treba). Argument, neka budala može doći i maznuti bus. Može. A može ga maznuti i sa Črnomerca gdje se pod normalno ostavljaju upaljeni busevi dok su vozači na pauzi. Uostalom, može se i motor ugasiti, pa si onda napravio sve što treba. Ah, da. Autobusi su u takvom stanju da ako ih ugasiš, nećeš ih možda upaliti.

Glavni arhivator

Nadam se da nisi zaboravio da se radi o privremeno skraćenoj trasi. Završetkom radova na nadvožnjaku linija se vraća do RT Jankomir na kojima također nema nikakvog sadržaja. Trenutno stajalište nije nimalo prilagođeno za ikakve pauze jer autobus stoji u voznoj traci i ometa ostali promet.
Linija je funkcionirala dok su ljudi izbjegavali vožnju oko Vjesnika, a to je dugo i trajalo. Kaos je počeo oko 15.1. nakon što su se svi vratili sa godišnjeg.
Nada je najgori neprijatelj mladog čovjeka.

Stilben426

@tramvajac
Zašto 311 na svakom polasku ima pauze od 30 minuta na Cerovskom Vrhu? Trasa GK - Cerovski u jednom smjeru je 32,5 km, vožnja traje prosječno 50 minuta, ali polasci iz Cerovskog su pisani 80 minuta nakon polaska s GK. Baš zato što je linija tako duga i vožnja dugo traje, postoje te pauze. S druge strane, trasa 107 u jednom smjeru je više nego pola kraća od 311, a vozno vrijeme u špici je 15-20 minuta dulje. Pauze ovdje nema iako je prijeko potrebna, a ti bi još i rezao? Nema veze što ničeg nema tamo, ustajanje i 50 koraka nakon 60 minuta stani-kreni sjedenja za volanom stvarno nešto znače.

tramvajac 92

Citat: Stilben426  u Jučer u 14:19:31@tramvajac
Zašto 311 na svakom polasku ima pauze od 30 minuta na Cerovskom Vrhu? Trasa GK - Cerovski u jednom smjeru je 32,5 km, vožnja traje prosječno 50 minuta, ali polasci iz Cerovskog su pisani 80 minuta nakon polaska s GK. Baš zato što je linija tako duga i vožnja dugo traje, postoje te pauze.
311 stoji iz drugog razloga. Ne znam jel se sjećaš, prije je vozila do Lijevih Štefanki. Još jedno 10ak minuta, kad dodaš 10 simo, 10 tamo više nije toliko dobra pauza.
Citat: Stilben426  u Jučer u 14:19:31S druge strane, trasa 107 u jednom smjeru je više nego pola kraća od 311, a vozno vrijeme u špici je 15-20 minuta dulje. Pauze ovdje nema iako je prijeko potrebna, a ti bi još i rezao? Nema veze što ničeg nema tamo, ustajanje i 50 koraka nakon 60 minuta stani-kreni sjedenja za volanom stvarno nešto znače.
To nije u pitanju. Ne kažem da skroz ubijemo pauzu, ali da skratimo pauzu tamo gdje nema ničeg, a da se produži gdje nečeg ima.
Citat: Glavni arhivator  u Jučer u 13:50:14Nadam se da nisi zaboravio da se radi o privremeno skraćenoj trasi. Završetkom radova na nadvožnjaku linija se vraća do RT Jankomir na kojima također nema nikakvog sadržaja. Trenutno stajalište nije nimalo prilagođeno za ikakve pauze jer autobus stoji u voznoj traci i ometa ostali promet.
Ta desna traka bi se sve od rotora Savska Opatovina mogla voditi kao traka za bus. Pa nek smeta.  8) A ima... aparat za kavu i pića na RT Jankomir, ako nije uklonjen.
Citat: Glavni arhivator  u Jučer u 13:50:14Linija je funkcionirala dok su ljudi izbjegavali vožnju oko Vjesnika, a to je dugo i trajalo. Kaos je počeo oko 15.1. nakon što su se svi vratili sa godišnjeg.
Ni tad nije bila nešto. Prvo je išla okolonaokolo Jankomir-Zagrebačka avenija-desno Selska-Jadranski most-Avenija Dubrovnik-Avenija Većeslava Holjevca-Most Slobode-desno Slavonska, pa im je došlo da bi mogao proći kroz Prisavlje nakon tjedan dana, pa je onda kao prioritetno krenulo prometovanje preko Savske.  ;D

tonkovicmk1

Ima na početnoj stanici RT Jankomir aparat za kavu koji je dostupan 24/7, a ima i WC.

421

umnik2,  zahuktala se rasprava oko nečega što bi trebalo biti normalno u 21 stoljeću, a to je normalno vozno vrijeme, dostojni uvjeti za vozačice/vozače u nekakvom stabilnom zidanom objektu za njih, sa sadržajem poput automata za kavu, tekuće vode...
Kolega koji je otišao raditi u Njemačku, pokazao nam je njihove prostorije s besplatnim pićem, grickalicama i masažnim naslonjačem. Previše? Maleno ulaganje koje se vraća kad-tad. I poslodavcu i vozačici/vozaču, posredno i korisniku usluge.
Nekoliko godina unazad, kako su ljeta bila vrlo vruća s temperaturama iznad 30°C, s neispravnim klima uređajima, kada su temperature unutar  bus123  bile neizdržive, poslodavcu je bio (i ostao) problem kako dostaviti rashlađenu vodu vozačima na pojedinim linijama poput 107,222 gdje nema ničega uključujući  ikakav hlad.
Dojam je da ste poput poslodavca koji se svim silama trudi zagorčati nam život i otežati nam rad umjesto da radne uvjete učini lakšima i podnošljivijima.
Standard vozačica/vozača sustavno opada.
Koliko se vas ljubitelja  bus123 sjetilo nas vozačica/vozača pa ponudilo voće, vodu, NEŠTO, kao čin empatije?
Razmislite o tomu.   
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

0530facelift

@421 Nedavno su dečki ponudili vozača(281-Jelkovec(pustoš)) čokoladicama(merci). Teti na liniji 15 sam donio čokoladu pošto nas pušta s biciklima u tramvaj. Također,dok sam bio bolestan i ostao bez maramica zamolio sam vozača za maramicu,a on mi dao čak 3.

Što se tiče 107,od RT Jankomira do Z-centra treba cca 10min hoda,mogla bi se staviti jača pauza npr 30min. Problem je onda stariji vozači kojima je teško hodati toliko. No mlađima bi dobro došla šetnja poslje sat i kusur(ili koliko već je) sjedenja za volanom.

Stilben426

Citat: tramvajac 92  u Jučer u 18:35:02311 stoji iz drugog razloga. Ne znam jel se sjećaš, prije je vozila do Lijevih Štefanki. Još jedno 10ak minuta, kad dodaš 10 simo, 10 tamo više nije toliko dobra pauza.
Da, ali nakon skraćivanja vozni redovi nisu ostali isti, nego je, dapače, čak i dodano 10 minuta na svaki krug. Imala je 20 minuta fraj čisto od kraćenja, plus još 10 minuta koji su naknadno dodali na svaki krug. Znači:

Do 2011:
Glavni kolodvor: 13:30, 15:00, 18:00
Lijevi Štefanki: 14:40, 16:10, 19:10

Od 2011:
Glavni kolodvor: 13:30, 15:00, 18:00
Cerovski vrh: 14:50, 16:20, 19:20

Mogli su smanjiti vrijeme pauze na Cerovskom vrhu da skorije kreće natrag i ima veću pauzu na GK gdje ima sve, ali su napravili obratno. Ne postoji poseban infrastrukturni razlog za elongaciju vremena kruga kao što je recimo slučaj na 280 koja ima namjerno nerealno rastegnut vozni red. Ako i je (nadograđeni) ostatak iz prošlosti, fine, ali smatram da bi trebalo postojati normirano minimalno vrijeme pauze na oba okretišta ovisno o duljini kruga.

Citat:To nije u pitanju. Ne kažem da skroz ubijemo pauzu, ali da skratimo pauzu tamo gdje nema ničeg, a da se produži gdje nečeg ima.
Tu nastaje problem jer previše gledaš teoretski, a premalo praktično. Govorimo o 107 koja je totalno nepredvidljiva i ništa ne možeš planirati. Bilo kakvo smanjenje pauze na takvoj liniji vozačima stvara pritisak, nebitno gdje čega ima. Hipotetski, staviš 5 minuta pauze na Žitnjaku i 15 minuta na Jankomiru. Neka se prema Jankomiru dogodi neka nesreća zbog koje će se izgubiti tih 15 minuta u gužvi i nema pauze na Jankomiru. Opet dolaziš na Žitnjak na pišljivih 5 minuta, a krug je bio 120 minuta. Zvuči stvarno entuzijastično, a upravo takve situacije su konstantne. Ne možeš takve preinake radit na nepredvidljivim linijama koliko god zvučale i izgledale logično jer teorija i praksa su dvije različite stvari.

Citat: 421  u Jučer u 20:12:20Dojam je da ste poput poslodavca koji se svim silama trudi zagorčati nam život i otežati nam rad umjesto da radne uvjete učini lakšima i podnošljivijima.
U mom slučaju apsolutno suprotno i žao mi je ako se čini drukčije. Primjerice glavni razlog zašto sam nedavno napravio prijedlog o kompletnoj reorganizaciji Britanca je taj što vozači na 101 nemaju adekvatnu pauzu, a ne jer sam imao viška vremena na raspolaganju.