Presečki - rasprava

Autor Tomek, Studeni 21, 2007, 00:43:28

ivog

Ukinuta je linija Zagreb - Ivanec s poalskom u 10 iz Zg-a i iz Ivanca tam negdi oko 12.15..

Znači Ivanec ostaje spojen sa Zagrebom samo jednim busom denvno, a do nedugo ih je bilo 3

Eurobus av120

da, pa to je normalno da Presečki reže linije gdje stigne, pogotovo sad u ljetnim mjesecima kad još manje ljudi putuje (nema škole)...

ivog

Citat: Eurobus av120  u Lipanj 13, 2008, 23:52:38
da, pa to je normalno da Presečki reže linije gdje stigne, pogotovo sad u ljetnim mjesecima kad još manje ljudi putuje (nema škole)...

Al nije samo Presečki u pitanjiu, iz Ivanca je prije imao i AP svoje polsake, prije je iz Vž-a dolazio u 7 u Krapinu i nakon toga išao za Zagreb, kao i u 16.30 iz Zagreba za Vž, al je i to ukinuto..

A ova linija Ivanec - Zagreb je u kooperaciji s AP-om, pa stoga nije presečki mogao sam donijeti odluku o ukidanju linije..

manoplan

Citat: ivog  u Lipanj 14, 2008, 12:28:43
Citat: Eurobus av120  u Lipanj 13, 2008, 23:52:38

Al nije samo Presečki u pitanjiu, iz Ivanca je prije imao i AP svoje polsake, prije je iz Vž-a dolazio u 7 u Krapinu i nakon toga išao za Zagreb, kao i u 16.30 iz Zagreba za Vž, al je i to ukinuto..

A ova linija Ivanec - Zagreb je u kooperaciji s AP-om, pa stoga nije presečki mogao sam donijeti odluku o ukidanju linije..

Rezat će se tu puno više i to ne samo kod Presečkog i AP-a.Sad je puno skuplje voziti (polu)prazan nego prije. ::|

Eurobus av120

ja mislim da Presečki na linijama Stubičke toplice - Zagreb više nema što ukinuti jer je stvarno ukinuo sve što se dalo, i već sad jako puno ljudi traži neku alternativu budući da se nikome neda čekati na terminalu po sat i pol vremena... jasno nam je svima da je gorivo sve skuplje, isto kao i održavanje autobusa, ali i on mora shvatiti da čestim ukidanjima linija će i ovo malo putnika - izgubiti

manoplan

Citat: Eurobus av120  u Lipanj 14, 2008, 17:06:06
ja mislim da Presečki na linijama Stubičke toplice - Zagreb više nema što ukinuti jer je stvarno ukinuo sve što se dalo, i već sad jako puno ljudi traži neku alternativu budući da se nikome neda čekati na terminalu po sat i pol vremena... jasno nam je svima da je gorivo sve skuplje, isto kao i održavanje autobusa, ali i on mora shvatiti da čestim ukidanjima linija će i ovo malo putnika - izgubiti

Svi prijevoznici više-manje imaju točnu računicu ispod kojeg broja putnika se ne isplati voziti određenu liniju jer to onda stvara gubitke.Kalkulacija nije jednostavna i svatko ima svoju jer svatko ima drugačiju distribuciju troškova.Netko ima skuplje autobuse,manje izdatke za radnike (ili ih uopće nema  ::|) itd.
Ne branim Presečkog,jer nije lijepo kad putnik ostane bez prijevoza,ali kapitalizam je kapitalizam,a privatnik gleda svoje interese. :(

ivog

A i vidi se pad broja putnika iz godine u godinu, jer većina ljudi prelazi sa javnog prijevoza, bilo to bus ili vlak na automobil...
Pa poznam hrpu ljudi kaj radi u Zg i svaki dan idu autom na posao, utrpa ih se 4 i dijele troškove, pa ih puno jeftinije izađe nego da se voze javnim prijevozom...

Pa samo recimo prije je bilo relativno puno buseva na relaciji Zagreb - Krapina, ali s godinama, broj putnika ja padao na jako mali broj, pa tako je ponekad u Krapinu stizao i prazan bus, pa di je onda tu isplativost...

A razlog je i u tome, kaj je Krapina relativno dobro i često vlakom povezana s Zagrebom i bus nije bio nikakva konkurencija, prvo zbog više cijene i gotovo istog trajanja putovanja, zatim još i ono uvođenje vodoskoka, pa je i tu prijevoz busom poskupio dodatnih 3-4 kune i to je putnike prebacilo na druge vidove prijevoza..

Niti ja ne branim Presečkog, al stvarnop ne nekim linijama se vozio čovjek ili dva, to mu nije dosta ni za gorivo, a kamoli za platit vozača i za bus (održavanje, plačanje ostalih troškova..), vozeći takve linije, brzo bi se dogodilo da dođe privatnik u propast, a tu nema države da mu uskoči sa kojim milijunčićem i pokrije troškove...
Ako želiš opstat, jednostavno moraš gledati samo na dobit...

Eurobus av120

imam jednu zanimljivu priču za podijeliti s vama vezanu uz CTZ (sadašnji Presečki) i Eurobuse njihove...  ;D

danas sam pričao s jednim čovjekom koji je nekad vozio za Croatiatrans Zlatar, i to isključivo linije za njemačku i španjolsku... kaže da je on zadužio prvi eurobus av120 koji je stigao u CTZ i za njega ima samo riječi hvale, kaže da ide kao lud, kvalitetan i bez kvarova, kako vuče prazan tako vuče i pun putnika, kaže da se razlika u vožnji ne osjeća, jedina razlika je vidljiva u potrošnji... kad je taj isti Eurobus prvi puta trebao biti servisiran (izmjena ulja, filtera i ostalo što se radi redovnim servisiranjem) nastali su problemi... kako su CTZ-ovi mehaničari do tada servisirali uglavnom stare TAM-ove principom "čekić i šarafciger", novi Eurobus donio im je neke probleme a najveći je bio nakon što je servis obavljen, naime autobus nije htio upaliti i čitava 2 dana su pokušali pronaći razlog te na kraju odlučili pozvati stručnjaka iz inozemstva (mislim da je rekao Austrije) koji je došao sa laptopom u rukama... spojio je laptop sa busom i rekao da je sa njim sve u redu te ne vidi nikakav kvar na računalu... ni tada, pred njim bus nije htio upaliti, na što je on napravio krug oko busa i rekao im da zatvore poklopac motora; nakon što su to učinili bus je normalno upalio  :D

isto tako, kaže da je on doslovno živio (u financijskom smislu) od vožnji u španjolsku i njemačku, domaće linije ga nikad nisu zanimale i nikad ih zapravo nije ni vozio nakon što je kupljen taj prvi Eurobus av120, a inozemne linije su bile plaćene itekako dobro za ondašnje prilike... uglavnom je u španjolsku vozio studente koji nikad nisu pravili probleme a njemu je bio običaj hladnjak napuniti sokovima koje je njima prodavao za vrijeme putovanja i naravno time ostvarivao sebi dodatnu zaradu, a studenti se nikad nisu ni bunili  ;D

evo i slike tog Eurobusa koji je dakle bio prvi kupljen u CTZ Zlatar, s tadašnjom shemom bojanja, dok je to danas jedini av120 koji ima natpis "croatiatrans" na presečkovoj shemi bojanja...

EuroTrakker

Čuo sam maloprije jednu informaciju i silno me zanima jeli istinita. Navodno da je u onaj 3-osovinac (Bova) s slikom Krapine udario grom dok je vozio turiste i da je komplet instalacija otišla u .... Znali tko što više o tome?
Pozdrav iz 53nje

Eurobus av120

uf... zanimljivo... nadam se da će nešto više znati o ovome događaju... ali zar nebi vozila trebala biti sigurna od udara groma? ne sjećam se da sam do sad čuo da je grom udario u bus ili automobil... ??? ???

erobuss

Prvi puta da nešto takvo čujem. Bus je na gumama, znači izoliran je od udara munje.  :-\

Eurobus av120

i kad već raspravljamo... neznam jeste li čuli, ali Presečki je uveo novi sistem naplate mjesečnih karata, umjesto dosadašnjih klasičnih pokaza od prije neki dan započeli su s korištenjem sustava SMART kartica... zasad se vozači još ne snalaze s time, ali vidjet ćemo kako će biti i koliko će im vremena biti potrebno da se naviknu na tako nešto...

Konj

Kaj novi zakoni fizike?
To bi značilo ako se sjedneš bilo gdje na gumu dok udaraju gromovi neće te munja
pogoditi?!

;D ;D

8) 8)

erobuss

Čuj, nisam studirao fiziku, ali sam na faksu učio da je automobil zaštićen od udara groma, tj. ukoliko nema metalnih dijelova koji su povezani sa tlom, u njega neće udariti grom. Ukoliko se to i dogodi ništa mu se neće dogoditi.
U trenutku udara vozilo se pretvori u tzv. Faradayev kavez koji je zaštita od električnog polja.

E sad, ako ne pričam ispravno, vi koji se bolje razumijete u to možete nam pojasniti.  ;)

Eurobus av120

pričaš ispravno... isto ko što kad grmi ak hodaš i nosiš bicikl dignut iznad svoje glave neće te nikad udarit grom...