Fotografije iz ZET-ove prošlosti

Autor Portos, Prosinac 02, 2007, 08:48:07

Portos

Super slike. I dobrodošlica Nikoli. Nažalost u godinama kada su nastale te slike malo sam se bavio autobusima pa se ne sječam polovnjaka iz APD osim 2-3 polovna zglobnjaka koje sam već rashodovane vidio u žici ispred TPD, te nekoliko solo MAN koji su završili u APVG. Niti jednog SG 242 nisam vidio u originalnom bojanju, prvog sam vidio 219 no već je prije puštanja u promet bio poplavljen.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Tomek

Imam dva pitanja što se tiče APD buseva jer njih tada nisam pratio.
Dali su ovi SG220, a i neki SL200 došli iz Njemačke s trilexicama, ili su ih ovdje dobili? U APP nijedan rabljeni bus nije stigao iz Njem. s trilexicama.
Drugo pitanje je točna oznaka ovih prigradskih, nije li možda ipak SLS200, a ne 240?

tamlover

Ovo je sigurno najvažniji događaj otkad postoji forum, uključujući i onaj stari. Nadam se iskreno da se nikola jednako mnogo družio i s busevima na zapadu grada kao što je vidljivo da je u Sesvetama. Bez obzira na to, hvala za dosadašnje i buduće podsjećanje na lijepa zagrebačko-autobusna vremena. KLANJAM SE NIKOLA!!
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

421

@ Shole- zračno.
@ Tomek - dolaskom autobusa iz Njemačke došla je i "svemirska" tehnologija, tako da su trilexice bile naša stvarnost i jedina mogućnost zamjene.
Usporedno s time počelo je razmišljanje o nabavci vulkanizerskog pribora poput montažerke i balansirke baš radi ovih naplataka.Dotad je sve išlo na "žgance".
Nikola je bio ispred vremena i kao da je znao da će nam baš ovakve slike nedostajati na forumu!
Podosta ovih slika moglo bi se staviti u rubriku "Pogađalica".
Zamijetite položaj retrovizora na SGjcu 600  (viseći)i bočni žmigavac na prikolici bilizu harmonike...
Svi su (još) imali lijevani aluminijski grb Zagreba na bokovima.
FORUMSKO PITANJCE: kad su počeli lijepiti naljepnice grba Zagreba na buseve ?
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

Nikoline slike ne samo da su dragocjene već su većinom i pedantno zabilježeni datumi snimanja. Uglavnom su snimane nedugo nakon dolaska tih buseva i svi su u originalnom obliku kako su došli. Dakle, ti zglobni MAN-ovi (nisam 100% siguran da li su 220 ili 240 ali rekao bih ovo drugo) su došli točno takvi (kao i svi ostali na slikama) tj. s trilexicama. Većinom su bili gotovo istovjetni Avtomontažama osim naravno njemačkih standarda po pitanju opreme. Imali su troja vrata (zadnja ispred treće osovine) koja su imala opciju automatskog ili ručnog rada, jedan je nazad imao dva rikverc-svjetla (ne sjećam se točno koji), dok su ostala dva imali samo s lijeve strane.
Ovako dragocjene slike sigurno nisu za pogađalicu, ali osim samih buseva bude sjećanja i na okolinu kako je tada izgledala i neke linije koje više ne postoje.  Npr. gb 608 snimljen je na Borongaju na liniji 264 Borongaj-Dugo Selo koja je ukinuta za mjesec i pol nakon snimanja ove slike. Na Borongaju je snimljen i 463 na brzoj liniji 229 Borongaj-Sesvete koja također više ne postoji.
Prvi rabljeni busevi u početku su uglavnom vozili na istim voznim redovima. 448 je vozio stalno na liniji 271 i vjerojatno je snimljen između 13-15 h na terminalu Sesvete kad je uz 450 (274, vidi se na slici iza 448) svakodnevno stajao na pauzi u to vrijeme. Kad su uključeni u promet i ostale busevi iz prve nabavke 447 je vozio uglavnom 273, a 600 (uz ostala dva) liniju 225.
Pošto nam je Nikola najavio još slika iz tog vremena  8-8 , možda bi bilo zgodno da završi s tim rabljenim busevima (preglednosti i reda radi), ali nadamo se i ostalim busevima iz tog vremena (starije Avtomontaže, Ikarusi, TAM-ovi). Ovdje se prikupilo dosta starih slika čak iz 50-ih, 60-ih, pa i starijih a zanimljivo da nam najviše nedostaju baš 80-e i 90-e. Sad ih k tome dobijamo još i od samog autora, fenomenalno!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Tomek

Naljepnice grba Zagreba su počeli lijepiti 1994. dolaskom zglobnih NG272 :)

Što se tiče MAN-a, oznaka MAN-a za solo model VOV I je bila SL200 neovisno o motoru(neki su imali i 240ks), za prigradski takav sa uskim vratima SÜ240.
VOV II pak SL202 s time da su većina imali 220 ks.
Tako je i ovaj zglobni gbr 600 MAN SG 220, a gbr608 i takvi SG 240 H. Tek kasnije su im oznake autobusa počele biti štimane po snazi motora.

nikola

Na mojim slikama 459 i 600 nemaju trilexice nego jednodjelne felge na glavčinama za trilexice (600 u biti ima trilexice na pogonskoj osovini ali to je, pretpostavljam, zamijenjeno u ZET-u).

nikola

Evo još krem-plavih devedesetih.

14.9.1994 MAN SG 220

5.11.1994. MAN SG240H

5.11.1994. MAN SG240H

5.11.1994. MAN SL 200

5.11.1994. MAN SL 200

15.5.1995. MAN SL 200

19.8.1995. MAN SL 200

19.8.1995. MAN SL 200

Bez podataka. -- MAN SL 200

Moje slike.

Tomek

Ma bravissimo!!! Nije mi samo jasno zašto se u APD-u toliko brzo isjeklo SG220 i SG240H kad su u APP-u vozili sve do 2006. neki.
Ajde Nikola malo Samoboraca i Podsuseda :)

BTW zanimljivo je da 459 ima stražnji kraj kao SU220 iz Avtomontaže, dok su SL200 imali većinom drugačiji kraj iza.
Jel mi može tko opisati dali se radi o posebnoj narudžbi ili redizajnu? Postojao je i još jedan tip stražnjeg kraja na SL200 kod kojega su stražna stakla bila u ravnini bočnih, znači malo veća, bio je jedan takav u Samoborčeku.

Majstor

1. Magirus imao zračno hlađen magirus deutz V8 motor F8L613 sa 260ks
2. Silni rabljeni Man-ovi došli u raznim izvedbama / npr.gbr 601 motor i mjenjač iza prednje osovine i Trilex-ice na osovinama   dok gbr 603 motor u prikolici otraga  i kardanom vezan mjenjač odma iza harmonike te "obične " felge a naoko isti
  nadalje bilo ih je i sa različitim mjenjačima od klasičnih zupčastih mjenjača sa 4,5 i 6 brzina do automatskih ZF,RENK i VOITH mjenjača pa tako i prilagođenih prenosnih osovina Čak su dva Magirusa došla sa nekim Alison prototip mjenjačima sa dodanim Telma retarderom
što se tiče Magirusa osim spomenuta dva ostali su bili skoro pa isti / isti tip mjenjača i motora / 
3. uskoro službeno predstavljanje Crobusa / brošure i cjenici spremni kao i knjiga narudzbi /

Samo mi sudite pošteno !

Tomek

Zahvaljujući Nikolinim fotkama evo i usporedbe zglobnih MAN-ova iz APD-a i APP-a

APD
SG220 -- može se primjetiti da položaj vrata u 'prikolici' nije jednak

APP

conecto

Citat: Tomek  u Veljača 16, 2011, 14:30:06
Postojao je i još jedan tip stražnjeg kraja na SL200 kod kojega su stražna stakla bila u ravnini bočnih, znači malo veća, bio je jedan takav u Samoborčeku.

Pa vide se i ovdje na slikama s takvim prozorima gb 470 i onaj zadnji vjerojatno snimljen u Maksimiru na liniji 227.
A GDJE JE POANTA?

ipiljek

Imam ja jedno pitanje.
Zašto ovi MAN SG 220 imaju naprijed nekakvu pločicu sa garažnim brojem??
18.3.2009. MAN SG220 POSLJEDNJI PUT U PROMETU, TE UJEDNO I MOJA ZADNJA VOŽNJA S NJIM NA LINIJI 124 !!

conecto

Postolje za postavljanje oznake za prijevoz djece.
A GDJE JE POANTA?

goranxxx

jel netko zna koji je onaj zglobni bus sa natpisima FESTO.. koliko je takvih bilo... nesjećam se da sam ga ikad vidio u gradu >hammer<
SETRA 417 HDH