CNG autobusi na plin

Autor tomobrad, Prosinac 02, 2007, 13:00:18

tomobrad

Citaro CNG:

Man Lions city CNG:

Portos

4.6.2007.

CNG MAN Lion´s City parkiran na parkiralištu MAN Importera u Radničkoj cesti.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

NL 313

Imam i ja ali s mobitelom:

MAN

MB Citaro

NL 313 i NG 313 su najbolji zagrebački busevi
Ali zadarski novi citari su također među najboljima kod nas

kekobus

Od ovog tjedna na 220/2 u prometu je prezentacijski niskopodni zglobni gradski autobus MAN NG 313 na pogon stlačenim zemnim plinom (CNG). Bus će do 21 prosinca voziti još na nekim linijama, poput 106 možda i 201.
Pri sljedećoj nabavi autobusa bit će naručeno i 50 autobusa CNG, pola solo pola zglobova, pa se ispituje i zglobna verzija, nakon solo buseva MAN i MB.
Kakva će biti odluka još se nezna.
Pozdrav svima!

dean25

Nisam protivnik Iveco buseva,ali bio bi presretan kad bi ZET u svojoj floti imao ovakve plinske autobuse.

Tomek

Stigao na probu u ZET,Irisbus CNG, navodno bi se takvi uzeli za Gornji grad

Ako ništa drugo izgleda puno bolje od Cacciamalija.

Ivan

Meh, ništa posebno, znači neće biti ni manji ni električni za Gornji Grad? Ovo je isto veliki Daily kao i CC Urby, a mislim da plin ili diesel postaje svejedno, sad kad su se veliki plinski razvozali očito je da su performanse, autonomija ili KTI dovoljno slični da pogotovo za manjeg ne bi bilo ništa novo i zanimljivo.

Ako nisu električni onda vjerojatno i ne moraju samo na Gornji Grad nego mogu po potrebi voziti bilo koju liniju gdje su sad mini, iako ne vidim kud još s novima, sve postojeće i maksimalno dvije-tri nove linije postojećih 13 može bez problema voziti (pogotovo u Dubravi na postojećim linijama trebaju zapravo jednog i pol a imaju pet).

Portos

Simpatičan busić. Još ako ima pristojnu autonomiju nemam ništa protiv da ih se kupi.

Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Shole

dean25

Pristojnu autonomiju?
A kaj to znači?

Portos

Citat: dean25  u Siječanj 24, 2014, 10:04:05
Pristojnu autonomiju?
A kaj to znači?
To znači da može izdržati cijeli dan na liniji umjesto da se povlači u garažu zbog punjenja plinom. Riječki plinski Cacciamaliji imaju autonomiju od svega 100km i svako malo ih povlače s linije zbog punjenja plinom.
Ako je nemoguće nabaviti takav autobus možda bi bilo moguće nabaviti minibus pogonjen LPG plinom, rezervoari za LPG zauzimaju manje prostora i moguće bi takav minibus imao veću autonomiju. Punionice LPG plina su mobilnog tipa i nije ih problem nabaviti niti postaviti u bilo kojem pogonu.

conecto

Ovaj očito nije na Daily šasiji nego je od njega uzet samo prednji dio s motorom i mjenjačem dok je ostatak karoserije niskopodan i ulazna vrata su daleko šira. Zato je sigurno daleko skuplji od Cacciamalija, a stvarno i ne znam čemu toliki minibusi, iako je sveprisutni negdje bubnuo da će se kupiti i voziti na Sljeme. S obzirom na novu-staru upravu i njezine dosadašnje poteze ovakve nebuloze uopće ne čude.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Ivan

Hm, onda je to za riječke čudno jer koliko znam CNG kombiji ne bi trebali biti posebno zakinuti za autonomiju i valjda je netko zabrljao kad je naručivao kapacitet tankova... Sad sam izguglao nekoliko neslužbenih kritika CNG Dailyja i kažu da voze nekih 300-350 ili čak 400 km s jednim punjenjem.

conecto

Nego, kad već piše da je "stigao na probu u ZET" da li će voziti linije i da li će biti problema pošto ima češke tablice (kao što je bilo sa zglobnim MAN-om CNG nakon slike čitatelja, koga drugog nego 24 sata)?
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Portos

U ovoj brošuri: http://www.iveco.gr/pdf/ECODailyCNG_En.pdf na stranici 6 vidi se razmještaj CNG tankova unutar šasije Iveco Daily a na stranici 8 i ukupna litraža CNG u vozilima. Iveco kombi na CNG je očito projektiran za velike autonomije ali to kod Riječkih Caciamalyja to očito nije slučaj i predstavlja problem u eksploataciji.