St Petersburg (Sankt Peterburg,Leningrad)

Autor STIB, Prosinac 03, 2007, 19:49:31

STIB

Original postan 17.06.2007
Na www.zeljeznice.net
http://zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=4775
sam napisao dosta o svom boravku u ovom gradu na sjeveru, ali sam slike i opis cestovnih vozila ostavio za ovaj forum.

U gotovo 5 milijunskom gradu voze i autobusi i trolejbusi i kombiji (tamo ih zovu "maršrutke" - linijski taksi). Nigdje nisam uspio naći neki službeni pregled linija (kartu), pa mi je organizacija ostala prilična misterija.

Počet ću ovu priču s kineskim autobusima:
YUTONG kombi:

I YUTONG mini bus:

Druga vrsta se zove "Zlatni zmaj" (GOLDEN DRAGON):

I još jedan s reklamom za poznato pivo:

Evo nešto i za ljubitelje Ikarusa:

Ovo ne znam što je:

Connecto:

i čak jedan MAN:

Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

STIB

Većinu redovnih linija voze tri tipa autobusa:
Scania:

Tro-osovinski "Volžanin":

LIAZ:

Turistički autobus - vozi igrače ruske reprezentaciju na utakmicu s Andorrom (02.06. navečer).

Finski autobus na redovnoj liniji za Helsinki:

U slijedećim postovima više o trolejbusima...
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

STIB

Trolejbuse sam podijelio u 4 grupe.
1 - Vrlo stari:

2 - manje stari:

3 - jedan novi:

4 - Zglobni:

Radno mjesto vozača (slikano iz turističkog busa):

Nastavak uskoro...
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

STIB

Količinski najveća flota su kombiji, linijski taksiji, "maršrutke". Uglavnom su u žutoj boji, ali iz nekog razloga nisu svi takvi. Ako sam dobro shvatio, ti busevi su vlasništvo nekih firmi (tipa doo), a za svaku liniju se dobiva koncesija. Obično na jednoj liniji voze isključivo isti tipovi.

Uspio sam identificirati neke tipove pa ću ih tako pokazati.
No, na početku dva pogleda na veću količinu tih vozila (tako je ispred svakog kolodvora ili važnije metro stanice):

Mercedesi:

GAZelj (to je valjda rusko):

Otoyol (tursko?, takvog jednog sam vidio i u Zagrebu, mislim da je bio Autotransov)

Ovog nisam prepoznao, valjda je isto neki ruski. Kao što se vidi, neki imaju i "klimu"  ;D

A ovo su pravi muzejski primjerci:

Tarifa:

Za kraj, automobil koji je nekad bio "pojam" luksuza u Rusiji. Danas ih više nema puno, još uvijek su većina u taksi službi a ovo je jedan od rijeđih "civilnih":

Nadam se da ćete uz ove slike naći dosta zanimacije u detaljnijem prepoznavanju nekih manje poznatih proizvođača i modela. Ako ima dodatnih pitanja, možda mogu odgovoriti...
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

gaspa

Danas sve to super izgleda. Nekad su glavni busevi, i za, dobrim dijelom, gradski prijevoz, i za turistički prijevoz, bili ovi patuljci, poredani ispred hotela Moskva.

slikano u Leningradu, 23.07.1979.

neobus

PRvih 6 starih autobusa su ZIU9 s tim sto svaki ima neka treca vrata.
4 zglobnih su Ziu 10 a sledeci Trolza aka Ziu 10 noviji
Muzejski minibus je PAZ 3205
Slikao si Scaniju OmniCity, Volzanjina 6270 i Liaz 5256
Otoyol jeste turski
Gazelj je iz Rusije