Niš-ekspres – fotografije

Autor negas, Prosinac 06, 2007, 15:10:28

Nešić

Zato što je ovo Srbija pre svega južna koju je 1999-ta uništila, prva kola posle rata poznata kao smederevci kakav sam i ja vozio do decembra su vozila koja su nastala kad je proizvodnja u ovom kraju ustala iz pepela jednom rukom i od tad do sad napredujemo kako tako ali kriza je davno na vrata ne zakucala već prešla prag, a i Niš ekspres je firma u vlasništvu radnika (akcionara). Ni Lasti nije sjajno bajno u dugovima su do guše trebala je Veolija da je kupi da se privatizuje ali na pitanje zašto ne? francuzi su odgovorili da je Lasta u dugovima i da im ne treba preduzeće koje pliva u dugovima!
A ja Niš ekspres volim jer kako sam izbegao sa Kosmeta pomoću Niš ekspresa tj. pošteno zarađene plate u toj firmi sam se kroz 3-4 godine rada i skućio tako da kako god bilo za mene su Nibus kao bus i Niš ekspres kao firma GIGANTI jedino da je generalni pametniji da se pomiri sa čovekom koji je otišao iz firme u Lastu a bio glavni i odgovorni zašto je Nibus nastao 96-te Niš ekspres bi bio mnogo jači nego trenutno..
@ STEFI-GRAF Vozačko sedište je vazdušno Pilot, a pisao sam volan su takav hteli vozači jer su ljudi navikli na takav zbog oblika a i ja više volim taj oblik lepo zabiješ ruke i laganica.

Bosnaexpres Doboj

Zadnji kraj je ''posuđen'' od Lion's Coach-a....šta reći, busevi nimalo nisu estetski privlačni ali kao što se reklo, i oni zarađuju novac kao i Setra...Niš expres je jedina firma za koju znam da sama sebi proizvodi autobuse i ipak zaslužuju respect.

Nešić

Estetski za mene je najlepša serija Nibusa 400.31 pre ove sa Scania maskom ekipa 396-400 najbolje odrađena.

negas

Citat: balja  u Lipanj 17, 2012, 22:27:47
Mnoge firme, dosta manje kupuju brendirane autobuse.. Pa kad vec nazivate Nis ekspres "gigantom" zar on to nije u stanju.. Ako jedan Biss Tours moze uzeti 4 nova mana, sa preko 110 radnika i oko 35 voznih jedinica, ne znam zasto bi to predstavljao problem Nis ekspresu.

Ma u stanju je nis-eskpres da kupi najnoviju seriju Setre, ali nece, jer za to nema potrebe! OK!Tocak volana i mene nervira, neko pomenu velicinu, jeste, ja kad vidim ovaj volan, ko krmilo na brodu! Ali to se lako menja!

Citat: Bosnaexpres Doboj  u Lipanj 18, 2012, 23:39:13
Zadnji kraj je ''posuđen'' od Lion's Coach-a....šta reći, busevi nimalo nisu estetski privlačni ali kao što se reklo, i oni zarađuju novac kao i Setra...Niš expres je jedina firma za koju znam da sama sebi proizvodi autobuse i ipak zaslužuju respect.

Tako je bosna! Bus je dobar, sasvim korektan. Nikad nece biti bolji od zapadnjaka sto je i normalno, ali trebamo se truditi mi iz EX-JU da radimo nesto. Proiyvodnja je nejtzi posao, nije to usluga. Prema tome, sta god domace napravimo, bila to sargarepa ili bus, je dobro! Ovi veci hoce da nas svedu da pravimo samo rijaliti shouwe i upropascujemo decu i celu naciju! Zato knjige u sake ko moze i neka uci da proizvodi pravi bilo sta. Proizvodnja je lek, a oni kazu ekonomija, pa to ti je to! ;)

Shole

Pričali smo već o šasijama tih Nibusa. Najprije su to bile neke rekaroserirane Dubrave ili Sanosi, sad navodno prave vlastite šasije vjerovatno na nekom sličnom principu pošto se busevi baš i ne ponašaju u vožnji kao moderni autobusi, nego su više onako starinski udobni pa plivaju po cesti, šta uopće nije loše, dapače.   Al me zanima kod tih šasija kako oni dobiju atest ?   Koliko sam uspio shvatit, oni rashoduju neke 10,12 godina stare autobuse i naprave nove na istoj toj ili donekle prepravljenoj šasiji.   Al to onda znači da bi za svaku promjenu konstrukcije šasije trebalo vršiti nove ateste.  Također mi nije jasno kako se prave crash testovi kad su autobusi skoro pa unikatni, tj svaki ima nešto posebno, nešto novo, unapređeneno

Majstor

U Svijetu bi trebalo ali u Srbiji očito ne
Samo mi sudite pošteno !

Shole

Al kako onda dobiju dozvolu za vozit Njemačku ?  I koje motore stavljaju unutra, Autotrans ima problema sa Setrama, nemogu sve u neke gradove jer nisu Euro5

STEFI- GRAF

Ma zar je problem kupiti i euro5 motor sa mijenjačem za te vanjske linije.Ja svakako pozdravljam ovu njihovu proizvodnju neće biti nikada zapadnjacima uz rame ali jbg bolje i vlastita proizvodnja nego kupovati kineze kao kod nas.A šta se tiče crash testova to sigurno nerade  to je proizvodnja kao unazad 20 i više godina.Jeste li se zapitali ikada dali kinezi i neki manje poznati turci rade crash testove i kolko su sigurni?Biilo bi dobro i kod nas da nije upropašten i ugašen TAZ i EUROBUS jer bi to bili i danas veoma dobri busevi .

Nešić

Nova vozila i imaju Euro 4 i 5 motore.
Šasije već sam pisao sve se novo radi jedino vešanje odnosno prenos se rade na foru Sanosa ili MB O 303 jer je ovo Nibus a ne Setra koja ima sopstveno nezavisno vešanje koje u nazad 30 godina niko nije uspeo tako da odradi jedino je Mercedes od njih kupio projekat koji je bio spreman za Travega!
Što se bezbednosti tiče malo smo milion puta pisali da sertifikat za bezbednost odnosno T 100 izdaje Nemački institut ko ne zna za T 100 to mu dođe pri brzini od 100 km/h buši se jedan pneumatik kako bi se videlo ponašanje vozila. Drugo kada se predaju papiri za plastiku kako mi zovemo ili ti sertifikat za prelaz međunarodne granice koje izdaje Ministarstvo potrebno je da se uradi atest svakog dela na mašinskom fakultetu u Nišu ili nebitno gde ali atest je obavezan.

negas

Citat: Shole  u Lipanj 22, 2012, 11:55:56
...koliko sam uspio shvatit, oni rashoduju neke 10,12 godina stare autobuse i naprave nove na istoj toj ili donekle prepravljenoj šasiji.  Al to onda znači da bi za svaku promjenu konstrukcije šasije trebalo vršiti nove ateste.  Također mi nije jasno kako se prave crash testovi kad su autobusi skoro pa unikatni, tj svaki ima nešto posebno, nešto novo, unapređeneno

Vidi Šole ovako. Šta je šasija najprostije rečeno, ama baš najprostije rečeno. Gomila gvožđa zavarenog i tako urađeno da ista može da prihvati agregate i nadgardnju karoseriju. Dakle, tu gomilu gvožđa spajaju u Nišu bez ikakvih prepravki od starih buseva. Dakle dođe kamion pun tovara gvožđa, onih cevi pravougaonog i kvadratnog poprečnog preseka i istrese u magacin. Onda dođu majstori i seku svaku cev na tačno određene mere po projektu, i spajaju zavarivanjem i grade šasiju. Mada ovde pogrešno pišemo, ali da ne ulazimo u suštinu šta je šasija, istu turistički autobusi u stvari i nemaju, već imaju samonoseću karoseriju...ali OK razumeli smo se. Dakle tu šasiju prave novu celu u niš-ekspresu.  A jesi u pravu da su se 96/7 godine radile prepravke na staroj šasiji i gradio nov autobus. Podizala se šasija i menjan je svaki štap na njoj, tj na rešetki busa je pravilnije da kažemo i td.

Na sreću po nas siromašne, kreš testovi nisu potrebni da bi obavljao prevoz po EU, tj dovoljan je za sada samo T100! Inače test obrtanja na bok nije, ali verovatno će uskoro i on biti na snazi. Čim evropljani vide da nemaju zaradu kakvu su planirali, odmah će to da uvedu. Jači će uvek da postavlja uslove slabijem.

Ispitivanje na obrtanje ako si pratio je položio ikarbus 301, ima na netu sigurno nekih slika, što je dosta dobro.

Podvozje, kod nibusa je promenjeno u odnosu na sanosovo tj mrecedesovo, ima dosta izmena. Ostalo je isto oslanjanje, pre svega iz ekonomskih razloga. Delova oslanjanja ima u Srbiji, relativno dobra cena i sasvim solidan kvalitet. Nije teško ako se nema na primer pamet, preslikati sa nekog Bkofa ili Mana, ali to iziskuje mnogo veće troškove komponenata za oslanjanje. Dakle uvezeš amortizere, balans štangle, jastuke i td...mnogo će da košta. Zašto to raditi ako ne mora ;) Bar za sada!

Mada da se ja pitam napravio bih na primer 10 sa novim oslanjanjem i njih koristio za preko, ali avaj i ova kriza nalete, tako da je i ovo OK!

Opet kažem sve nas iz ex-yu ovi hoće da unište, tj hoće da nam inušte proizvodnju da bi postali zavisni od njih, što na žalost jesmo. Tako da proizvodiš i eksere i vijkove i navrtke nije smešno. Smešno je i tužno ono što danas gledamo na TV-u, pevaljke koje po ceo dan prosipaju mudrost na TV-u, velike bratove o ostala g..o...vna da mi izvinite na izrzu ;)

Vidite. ti sa zapada nam ne donose svoje inženjere, ne donose to da nam pokažu kako prave Setru, tj neće našim mladim ljudima to da pokažu. Kako se gradi hidrocentrala...nego uzmi i zatupljuj omladinu da bi za samo 10 godina napravo upropašćene glupe mase, koje ništa ne znaju, kojim treba da bi opstali pomoć sa strane. Pišem ovo da bi Vas ubedio drugari, da bilo kakva proizvodnja, da li je to bus, bicikla, patika...ne bitno, je vrlo važna za jednu zemlju i ljude...Pa pitajte roditelje rećiće Vam isto što i ja ;)

STEFI- GRAF

Imaš pravo EU gasi naše tvornice i proizvodnju i od nas pravi kretene  koji će u skoroj budućnost tribat kupovat njihove proizvode.

ivances

ne pravi "Nis expres" autobuse da bi se takmicili sa Setrom, Neoplanom....vec ih pravi za svoje potrebe vodjeni svojim interesom i racunicom...i pritom to nisu busevi frankestajni, vec sasvim pristojni, solidni autobusi koji su se na kraju krajeva dugogodisnjom eksploatacijom pokazali sasvim pouzdani i dobri. I ja podrzavam to sto rade. Dokaz da su dobri i jeste to sto i idu i za Nemacku na kraju krajeva, ne bi ih Nemci pustili sanse nema da ne ispunjavaju te potrebne standarde. Kamo srece da je vise kompanija koje se tako bore za trzista ne samo u Srbiji nego i u celom regionu.

Nešić

Sad sam se setio jednom kad je moj partner iskukao turnus za Dortmund dolaze na granu i otvara bokseve sad unutra farbani da li u sivo ili crno zaboravio sam koji je auto bio i gleda carinik a kaže ukrali ste bus i zafarbali kažu oni ma kakvi tek što izašao i nasmeje se švaba i kaže šalimo se znamo mi da vi sami sklapate vozila :)
Naravno skoro sam pisao ekipa 396-401 je najbolje urađena po meni, imaju dobre motore i WC jedina mana po meni od 2003-će na ovamo je što nema krevet za vozača a Ko stari Ko 523 koji je isečen pre 2 god. ja sam vozio neko vreme i imao je boks iza srednjih vrata gdeje bio krevet + u kabini radijator i ulaz iz busa ali očigledno da je na ino turnusima potrebno više mesta za prtljag jer putnici samo što ne nose celudnevnu sobu sa sobom na put.

Nešić

Ko 405 i 406 proletos u Salzburgu i posada 405 ;D

tomekk

Život je kao matematika - ako ide lako, vjerojatno nešto radite pogrešno
RIP Grga