Ikarbus (ex Ikarus Zemun)

Autor negas, Prosinac 06, 2007, 15:44:52

MILCHO

Nije ni Bredamenarini ni Van Hool, nego VDL Bus & Coach. Mislim da bi se njihov model Citea trebao proizvoditi u Ikarbusu.

aleksandar

VDL, izvinjavam se, paralelno sam pregledao temu o Van Hoolu i odgovarao ovde, i eto sta se desilo.  ;D
Kao sto rece sagovornik, VDL, i Citea ce se raditi u Zemunu.

Nešić

Moje misljenje je da bi oni malo morali da porade na vesanju.. Naime po meni mana ovih vozila je sto se puno ljuljaju.. niski - visoki nebitno.. Dok je npr. Nibus u krivinama dosta cvrsci jedino visok model od 3.85 m  u krivini malo klacne..

Portos

Polazak Ikarusa sa stajališta u Subotici. Zvuk motora je vrhunski.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

troosovinac

bela lađa

Portos

U dvorištu jednog poduzeća za otkup sekundarnih sirovina u Apatinu naiđoh na njega. 1985 godište. Podsjetnik na dane kada su slični njemu vozili po Zagrebu.

Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Portos

Portos

Portos

Portos

Stražnji kotač(i)

Prednji

Šteta što je završio na otpadu :-(

STEFI- GRAF

Mene zanima zašto ove stare Ikače kao ova na predhodnim slikama neke imaju šoferšajbe i zadnje staklo podijeljeno iz dva dijela a neke ne dali je to do god proizvodnje ili je bila posebna narudžba kupca.Splitski su bili svi sa šajbama iz dva dijela.

vedran 811

U jednom razgovoru s kolegom koji vozi u GSP BG pitao sam ga kako su zadovoljni s Ikarusima kao što je ovaj gore na slici i on mi je objasnio da su bili dosta žilavi i da su u vrijeme sankcija u nedostatku autobusa radili gotovo bez prekida i da su to busevi peri deri. Nije mi jasno ako su mogli odrađivati posao u BG  koji je dosta zahtjevan za voziti gradske linije zašto su npr. u Zagrebu ili Rijeci bili kratko vrijeme u upotrebi tj. čudi me da nisu mogli zadovoljiti potrebe gradskog prijevoza u tim gradovima? Navodno su se samo u Osijeku i Splitu zadržali neko duže vrijeme.

Shole

Trilexice i RABA diferencijal,  koja vremena su to bila....

Dupla prednja i zadnja šajba, kao i tip vratiju (četverokrilna ili dvokrilna)  su ovisili o naružbi.  Farovi su na prvim generacijama bili okrugli dok su poslije na mlađima bili kvadratni, s tim da su mnogi stari prilikom generalne dobili nove farove. 

O motorima nebih znao puno. Bilo ih je sa originalnim MAN-om, kao i sa RABA motorom.  Međutim i od ta dva proizvođača bilo je više varijanti.  Onaj ko se dobro razumije u Ikaruse zna po auspuhu i usisu zraka koji je motor nutra.  Nekom je auspuh više naprijed, ovome je iza.  Usis je nekad s lijeve, nekad pak s desne strane.  Svako zašto ima svoje zato.  Rado bih podjelio i to svama, ali nažalost to nebi znao.

STEFI- GRAF

Ma u Splitu su drljali dosta jedno vrime su čak mislim prevladavali voznim parkom bilo je zglobni gradski solo prigradski sa četvorokrilnm vratima i tapeciranim klupama a solo gradski za njih nisan siguran.Po pričama ljudi koji su ih vozili čuja san da su imali problema sa kočnicama.A u ono vrime ništa bolje nije bilo pa su bili dobri vozilo se kad bi triba koji novi to se onda lako kupovalo.

Krpan

Napravio sam si tablicu za lakše prepoznavanje tipova solo Ikarusa, pa možda još nekom može poslužiti. Naravno da postoje još razne varijacije, ali ovo se odnosi na većinu normalnih izvedbi.