Ikarbus (ex Ikarus Zemun)

Autor negas, Prosinac 06, 2007, 15:44:52

STEFI- GRAF

Svaka ti čast za tablicu samo me čudi kako nisu ugrađivali Famosove motore jer je to onda bio domaći proizvod,ili su prije ugrađivani u prastare IK-4 ili 5 nisan siguran koji već. Da li znaš koji su mjenjači ugrađivani 5 ili 6 brzina?

vedran 811

Neka netko od kolega koji je vozio gradske Ikaruse 110 ili slične napiše iz vlastitog iskustva neke mane ili vrline o njima , pa možda i dođem do odgovora zašto su u kratkom vremenu povučeni iz uporabe u Rijeci i Zagrebu?

troosovinac

remenja lako spadala pogotovo kad je kiša
kočnice posebna priča nikad ih naštelovat
problemi sa punjenjem zraka
bela lađa

STEFI- GRAF

Pa koliko su u biti vozili po Rijeci i Zagrebu?.Meni je bila smišna instrument tabla u njima puno prekidača razni lampica koliko se sićan i na sredini velika sklopka(sa trafostanice) ćini mi se za brisače ako nije točno nek neko me ispravi centralna lampa je bila okrugli žmigavac  s blatobrana od fiće ili stojadina ;D ;D

Suboticanin

U Subotici ima još nekoliko IK-111,a izgledaju ovako:
G.Br.75--Dvodjelni vetrobrani;Četvotokrilna vrata,mali prozorčić iza vozačevog prozora,Usis na desnom zidu,Auspuh gore..
G.Br.64--Dvodjelni vetrobrani;Četvorokrilna vrata,mali prozorčić iza vozačevog prozora,Usis na desnom zidu,Auspuh dolje..
G.Br.65--Jednodjelni vetrobrani;Četvorokrlina vrata,mali prozorčić iza voz.prozora,Usis na desnom zidu,Auspuh dolje..
G.Br.79--Jednodjelni vetrobrani;Dvokrilna vrata,mali prozorčić iza voz.prozora,Usis na desnom zidu,Auspuh dolje..
G.Br.81--Dvodjelni vetrobrani;Dvokrilna vrata,mali przozorčić iza voz.prozora,Usis na desnom zidu,Auspuh dolje.

Suboticanin

Slike u temi Subotica-trans/Slike

Portos

Citat: STEFI- GRAF  u Siječanj 11, 2013, 22:54:08
Pa koliko su u biti vozili po Rijeci i Zagrebu?.Meni je bila smišna instrument tabla u njima puno prekidača razni lampica koliko se sićan i na sredini velika sklopka(sa trafostanice) ćini mi se za brisače ako nije točno nek neko me ispravi centralna lampa je bila okrugli žmigavac  s blatobrana od fiće ili stojadina ;D ;D
U Zagrebu su vozili 14 godina, od 1983 do 1997. Bilo ih je oko 200 komada, solo IK-115, zglobni IK-160, 160B i 161. Obzirom da je ZET naručivao najjeftinije modele a u to vrijeme su autobusi bili pretovarivani, a ceste puno lošije nego danas dugo su i trajali. Garaže su bile premale za toliki vozni park, održavanje je bilo loše a autobusi su bili nekvalitetni i imali su preslabe motore, loše kompresore, jednostavno nisu bili dovoljno izdržljivi. Da, imali su klasične tipke i prekidače, nešto poput grebenaste sklopke za regulaciju brisača te centralnu lampu od Fićinog žmigavca koja bi svjetlila vozaču u oči kada je bilo kakva nepravilnost u radu bila. Dio Zagrebačkih je obnovljen vrlo kvalitetno u Prijedoru prije rata u BiH i oni su najduže trajali. Oni koje nisu obnavljali potrajali su desetak godina i rashodovani su. Najžalosnije je da su najbolji, najkvalitetniji i najnoviji IK-161 rashodovani čak i prije nekih IK-160 i 160B kada su bili stari tek 10-ak godina.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Tomek

U Zagrebu je zadnji rashodovan u kasno ljeto 96., bio je to solaš ;) gbr 95

conecto

Očito pravo pitanje nije "što na njima nije valjalo" nego "što je na njima valjalo". A odgovor je jednostavan - ništa!

Motori im nisu bili preslabi jer su imali 220 KS (solo i zglobni) kao i većina MAN-ova (izuzetak stariji zglobni MAN-ovi SG s 240 KS), nego su Rabini motori jednostavno nekvalitetni.

Ne znam kako je to Zagreb kupovao najjeftinije modele, jer nigdje nisam vido neke koji su djelovali skuplje. Istina da su beogradski npr. uz zračne jastuke imali i lisnate gibnjeve što je bio spas uz Ikarusove zračne jastuke koji su stalno "padali". Ali nije ni MAN imao gibnjeve uz njih pa se to rijetko događalo, a bili su barem jednako pretovarani u to vrijeme.

IK-161 jesu bili najnoviji, ali ništa kvalitetniji iako možda takav dojam ostavlja MAN motor 260 KS. A isplao je da je upravo taj motor bio prejak za jadnog Ikarusa i da su ti najprije otišli k vragu. Motori su ostali živi i često su prebacivani u starije MAN-ove nakon rashoda Ikarusa.

Kad bi bilo više onih koji ih se sjećaju vjerojatno bi pojedini manje pljuvali po npr. Citaru.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

STEFI- GRAF

Александар

Novajlije za GSP Beograd

Izvor: autobusi.net/forum/ Cena: 150.000€

Citat: STEFI- GRAF  u Siječanj 11, 2013, 22:54:08
i na sredini velika sklopka(sa trafostanice) ćini mi se za brisače

Jeste, ali nije sklopka, već ventil, pošto su brisači bili pneumatski sa regulacijom. Ja nigde pneumatske brisače nisam video sem na Ikarbusu ili možda FAP-u. Uglavnom šušte  ;D

Александар

Citat:Ikarbus predstavio gradski niskopodni zglobni autobus IK218 M

Zbog rokova isporuke, ovaj tip vozila je odmah ušao u serijsku proizvodnju, tako da će GSP-u "Beograd" uskoro biti isporučeno još 31 vozilo ovog tipa. Neke od osnovnih karakteristika ovog vozila su: horizontalan motor D2066 LUH 48 EEV (EEV - Enhanced Environmentally Friendly Vehicle), što znači da je ekološki unapređen i po svojim karakteristikama nalazi se između Euro5 i Euro6 motora. Ovo je prvo niskopodno vozilo sa horizontalnim motorom koje je proizvedeno u Ikarbusu.

Voith automatski menjač 864.5 najnovije generacije, osovine - prednja MAN, neutralna MAN/ZF i pogonska MAN/ZF. Po prvi put na našim autobusima postoji EBS sistem kočenja i elektronska regulacija otvaranja vrata. Ovo vozilo poseduje i sistem za automatsko gašenje požara. Dužina autobusa iznosi 18.750 mm, odnosno duži je za 625 mm od standardnog autobusa IK218. Kapacitet putnika je 155, a broj sedišta 48.

http://www.automagazin.rs/index.php?id=12942&n=ikarbus-predstavio-gradski-niskopodni-zglobni-autobus-ik218-m-foto

arsenal

Kako je lose obradjena unutarnja strana poklopca motora, pa to je za ne vjerovati.....

Александар

Ako bude samo obrada poklopca problem, onda ćemo biti srećni :) Šalu na stranu, ovo je sada novi koncept i to je zapravo MAN Lion's City, A24, karoseriran u Ikarbusu. Ideja je bila da se za 150.000e po komadu napravi MAN autobus za GSP, koliko će ovo biti uspešno tek ćemo videti. U proleće trebaju početi stizati Solarisi, prvi kontigent od 200 zglobnih autobusa koliko je za GSP naručeno, pa ćemo kasnije videti kako će se pokazati u istim ili sličnim uslovima eksploatacije.

Ikar(b)us je to radio i ranije

http://www.automobilizam.net/motorna-vozila-u-srbiji-7-deo/

Dragan61

Autobusi su totalni raspad,posle IK4 i IK218N najgori autobusi ikada!!!!!