Rad Autotroleja (2)

Autor nukleusri, Prosinac 06, 2007, 16:02:49

MAKI

Nigdje nema lijepšega grada
Do Rijeke naše
Zapjevajmo pjesmu svome gradu
i dignimo čaše
Riječani smo grada nad Kvarnerom
Neka svako zna
Tu su Molo Longo Trsat i Kantrida
Rijeko mila grade Svetog Vida
Volimo Rijeku jer Riječani smo mi
Ljepšega grada na cijelom svijetu ni

ikar

Vozači su dobili upute da se iskrcava na Tržnici (za razliku od linije 3a).

LuckyLooser

Citat: ikar  u Listopad 16, 2009, 18:31:47
(za razliku od linije 3a).
Jel' može mene priglupog građanina grada Rijeke netko prosvjetlit i objasnit mi koja je svrha i zašto su te pametne trolejeve glave smislile pravilo da je zadnja stanica 5 na tržnici, a 3A na TBJ. What's the point? ??? ::|

Prije 5-6 godina, ne znam koji mi je bio vrag da sam se vozio busom, valjda auto u kvaru i idem 5 do Ribarske jer mi je to bilo najbliže do cilja, kad kod riječke place ja ostao zadnji u busu i šole meni da izađem van jer je to zadnja stanica. Ma koja zadnja stanica čovječe, pa voziš još 150m do Ribarske. I tako riječ po riječ uspjeli se mi i posvađat. ;D

Bari

To su gluposti. Dijelim sudbinu LL. Ako 3A ide do Jelačićevog trga, nevidim razloga da neide i 5-ica.
KREPAT MA NE MOLAT !

Boki651

Bravo, Shole, odlicno napisano! A pitao sam iz razloga jer sam se malo pravio glup jucer, namjerno, i ostao u busu do Jelačića. Vozač na 669 me nije skužio. Ostao je u čudu kada sam mu na Jelačiću pozvonio za izać van uz riječi: "Šta moram stoput ponovit da je zadnja stanica kazalište?", a ja mu odg: "Ne znam da li ovo govorite 100-ti put, ali meni govorite prvi put"  ;D

Još jedna trolejeva besmislica.

Boki651

Hoće biti šta od najavljivanih promjena u gradu koje je ikar najavio za 26. ovaj mjesec?

mivano

Evo ga:
sa www.autotrolej.hr:

Povodom blagdana Svih svetih u nedjelju, 1. 11. ove godine, linije prema gradskim grobljima prometuju pojačano:
• Groblje Trsat, linija 1/1a Trsat - Bivio/Marčeljeva Draga i linija 8 Trsat-Torpedo, prometuju po redovitom voznom redu uz uključivanje dodatnih autobusa prema potrebi,
• Groblje Zamet, linja 3 Šetalište A.K. Miošića-Grbci, linija prometuje po redovitom voznom redu uz uključivanje dodatnih autobusa prema potrebi,
• Groblje Kazala, linija 4 Fiumara-Brašćine, prometuje u intervalu od 7 do 8 minuta u vremenu od 8,30 do 18,00 sati,
• Centralno gradsko groblje Drenova, linija 5 Jelačićev trg-Drenova, prometuje svakih 8 minuta u vremenu od 8,30 do 18,30 sati,
• Linija 11 Rijeka-Drenova-Garići prometuje redovito uz uključivanje dodatnih autobusa prema potrebi.

ikar

Evo još jedan primjer naših dobrih namjera, a ne napadanja troleja:

Ujutro DIP Klanu voze 2 autobusa, jedan sa Vežice, drugi sa Potoka.  Dođu u Klanu oko 6:45 i onda idu prazni u grad.  DOBRO JUTRO GOSPODO !!!!! Nije nikome sinulo da taj bus vozi ispomoć iz Marčelji u 7:05 umjesto 698 koji ide prazan gore zbog te vožnje.  A i drugi bi mogao vozit ispomoć iz Klane da se ne voze ko sardine ljudi na liniji u 7:00 iz Klane

MAKI

da a ja sam vidio 620 ai nekoliko dana poslije 641 Kako idu Kumičićevom sa tabelom prazni prema gradu DIP KLANA ja i mama smo se začudili tražim objašnjenje
Do Rijeke naše
i dignimo čaše
Neka svako zna

MAKI

al ne ujutro nego oko 16 20
Do Rijeke naše
i dignimo čaše
Neka svako zna

kico101

Povodom 110 godina Autotroleja na službenim web stranicama pojavio se prigodni tekst sa dosta zanimljivosti:
http://www.autotrolej.hr/default.asp?gl=200911060000001

Izdvojeno:

16. kolovoza 1969. godine, uz zvuke sirena gradom je prošlo dvanaest modernih autobusa velikog kapaciteta, tipa Mercedes 0317-K. Autobusi s motorima od 210 konjskih snaga i uz najveće su riječke uzbrdice prevozili 113 putnika. Do kraja godine Autotrolej je kupio četrdeset takvih autobusa i time započeo tipizaciju voznoga parka, orijentirajući se na autobuse s većom pogonskom snagom, prilagođene prometu u Rijeci i prigradu.

Iz ovoga proizlazi da je 1969-te kupljeno 52 MB o317 što bi bilo od 233-285 ( zaboravljen 274 ) što mi nekako ne drži vodu. Osim toga model o317K je kraći od klasičnog ( dužina oko 10,8 m ), pa bih rekao da se ipak ne radi o tom modelu nego o317.

1990. godine Autotrolej ima vozni pak od 266 vozila
Od tada do danas ( 266>173 ) vozni park se smanjo za jednu trećinu što je katastrofalan podatak koji jasno pokazuje zašto u rijeci prometne gužve smatramo dijelom svakodnevnice.

Posljednji kondukteri u Autotroleju  na liniji 32 Rijeka – Opatija – Lovran, ukinuti su 1. veljače 1992. godine
Dobro je znati. ;)

To je prvi turistički ,,double decer" u Hrvatskoj
;D

U narednim godinama u planu je obnova i modernizacija voznog parka. Planira se nabava 40 klimatiziranih, niskopodnih  autobusa čiji će motori  koristiti stlačeni prirodni plin.
Plin, plin, plin,....

Sukladno Generalnom urbanističkom planu Grada Rijeke  te prometnim potrebama i zahtjevima jedinica lokalne uprave, planiraju se promjene na mreži linija u smislu promjena trasa i uvođenja javnog prijevoza u nova područja, te povećanja standarda prijevoza.
Povećanje standarda prijevoza? Smanjenjem broja vozila? Nadam se da će se uskoro to i dogoditi, pa da vidimo da li smo one popise stajališta i linija radili za povijest, jer ćemo morati sve iznova. Ali neka, barem neće biti dosadno.

Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Berlingo

Ovo za sirene mi pricala moja majka koja je tada radila u kiosku ispod zelj.stanice Susak-Pecine, a ja bio beba od godinu dana.Oni su isli do Pecina (Plumbuma) i okrenuli nazad u grad.

Shole

Hrpa nabrzinu napisanih podataka.

16.kolovoza u paradi ide 12 vozila, a do kraja godine nabavljeno ih je još 38.  Pretjerano je za 10.  Ukidanjem trolejbusa kupljeno je 40 solo mercedesa 233-272, a 273 je navodno bio poklon za veliku nabavku i zato je bio drugačiji (skraćeni K).
A ako je tih 12 bilo u paradi u kolovozu, a ostali su dolazili postepeno do kraja godine, kako to da svi imaju tablice RI-250-68 pa redom do Ri-251-08  (točno 41 komad).  Znači da su došli i registrirani svi zajedno.

U narednim godinama planira se nabavka novih buseva na plin.  A dal im je palo na pamet da najprije uzmu jedan na probu pa da se malo vidi kako se oni uopće ponašaju po Rijeci i okolici !!!

A što se tiče POVEĆANJA STANDARDA dajte mi molim vas objasnite kako se to povećava standard prijevoza kad sa 9 kola na liniji 2 smanjite na 8, ili 9 na šestici smanjite na 8,  + toga 1 od tih 8 kasno izlazi iz garaže, a jedan se rano vraća u garažu i 2 su prekidna !!??
Zagrebački Holding je u banani i stalno muku muče za gužvama u gradu, ali svako malo se može pročitati na ZET-ovim stranicama ovakve obavjesti:  od 01.01.te i te godine na liniji 275 će umjesto dvokratne službe biti dvije smjene.  Činovnička 6:30-14:00 i polukasna 14:00-20:00
Znači da se protiv gužve u gradu bore POVEĆANJEM BROJA POLAZAKA NA ODREĐENOJ LINIJI, a ne ko Vi gospodo na čelu našeg Autotroleja koji POVEĆAVATE STANDARD PRIJEVOZA smanjivanjem broja kola na liniji.

shef

Kao što ne jednom napisah ovdje ništa se sa sadašnjim rukovodstvom neće i ne može promijeniti. Jer sve se može promijeniti, ali mentalni sklop nikada.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

conecto

Samo da se ovim busevima na plin ne dogodi kao u ZG. Gdje će se tenkirati kad je jedino mjesto u HR za tankanje CNG-a u Zagrebu. A koliko sam skužio u garaži baš i nema previše mjesta koji takvi busevi traže jer i uz najnoviju tehnologiju i široke priključke tankanje traje oko 15 minuta.
Ili možda misle nabaviti LPG kao u Beču. Imao sam priliku to probati, busevi na LPG zaista ne idu nikako no za Beč su valjda dobri kad je tamo sve manje-više ravno, za brdovitu Rijeku nikako. U svakom slučaju u Rijeci bi se manja cijena plina i zagađenje moglo rastopiti u enormnoj potrošnji. I naši CNG-Citelisi nakon reprogramiranja mjenjača idu dobro, ali u brijegu još uvijek nisu na razni dizela.
Ako već idu u potragu za alternativnim pogonima neka se ugledaju na europska kretanja jer oni pametniji i napredniji od nas već nude gotova rješenja. Prijelazna varijanta su hibridi koji jesu skupi (s povećanjem proizvodnje bi mogli postati i jeftiniji) ali troše oko 30 % manje goriva (samim tim i otprilike toliko manje zagađuju) pa se sve to s godinama vrati, a ne trebaju ništa osim dizela. Primjer zglobnog Citara G Hybrid - ima u svakoj glavčini kotača na srednjoj i zadnjoj osovini (dakle pogon na dvije osovine što ujedno donosi kvalitetu vožnje i bolju trakciju npr. kad je klisko) elektromotore snage 80 kW (dakle njih 4 ukupno 320 kW) plus dizel motor (ne znam sad ovako napamet kolike snage) koji puni baterije, a po potrebi se kod većeg opterećenja uključuje u pogon. Dakle ogromna snaga uzbrdo, a kad ide nizbrdo uz mnogo kočenja energija kočenja se sprema u baterije. Ja mislim da bi to i RI najbolje funkcioniralo. Dizelski hibridi samo su prijelazno rješenje jer se već razvijaju s motorom na vodik koji ne zagađuje praktično ništa, ali već traži infrastrukturu za tankanje vodika a to je ionako nešto dalja budućnost za oko 5 godina u serjskoj proizvodnji.
Teško da će se autobusi prije kupnje isprobavati pa nek onda koriste tuđa iskustva koja postoje. Nadam se da ovo i oni čitaju kao što se priča, pa nek shvate kao dobronamjernu poruku koja će im pomoći da izbjegnu probleme koji bi se mogli stvoriti vozačima, putnicima pa i njima samima kad im naiđu problemi u prometu zbog krivog izbora. Ako žele mogu shvatiti i kao kritiku kad naši inžinjeri nakon što dobiju diplomu sjednu na šefovska mjesta, ne prate svjetska kretanja tehnologije i čekaju penziju u svojim foteljama. Nek se ugledaju na visokoškolovane informatičare ili doktore koji se školuju cijeli radni vijek, da ne rade tako još bi operirali kao u partizanima.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...