Rad Autotroleja (2)

Autor nukleusri, Prosinac 06, 2007, 16:02:49

Vanjac

Čujem od lokalnih ljudi iz mjesnog odbora Rešetari (grad Kastav) da bi se linija 2 trebala produžiti do Rešetara povodom gradnje nove osnovne škole. Skeptičan sam oko točnosti te informacije pa me samo zanimalo ako netko drugi ima bilo kakvih informacija o tome?
"U raju je dobro, al u paklu je ekipa"

Zmajhir

Ne znam koliko je realno da se dvojka penje po onoj uzbrdici, i nijedan od kružnih tokova nije adekvatan za zglobni bus da normalno uspije proć kroz njega, jedino ako bi se eventualno radile nadopune solo busevima u vršnim satima

NP-549

Kako onda sad 18B vozi zglobni ?

Zmajhir

Boh nas očuvaj, nisan ga još videl. Moja greška!

Vanjac

18b često zna zglobni ići bez većih problema, jedino nisam siguran što se tiče financiranja linija s obzirom da je 2 gradska linija. Ali to bi navodno sve trebalo u paketu sa novom cestom Kastav - Srdoči koja se godinama spominje ali od toga vjerojatno ništa. Na području Rešetara zgrade izrastaju kao gljive poslije kiše, za sada ne vidim veliko povećanje u korištenju usluga jgp-a, ali vjerujem da ako bi se 2 produžila dosta ljudi bi počelo koristiti jgp jer je prigrad kaotičan pa ljudima kao takvi rijetki i neravnomjerno raspoređeni polasci nisu privlačni. Ta kombinacija bi vjerujem onda utjecala i na vr linije 18 i vjerojatno bi se pojačao u broj polazaka za taj dio grada. Mislim da bi to bila jako pozitivna promjena što se tiče ljudi koji ovdje stanuju, međutim što se tiče drugih razloga nisam siguran ako će netko imati volje za provođenjem takve promjene.

pehar_11

Onda bi po nekoj logici linija 2 bila Trsat - Srdoči - Rešetari? Ili Kastav? Nije mi jasno do kuda bi se onda linija 2 potegla i gdje bi bilo početno/završno stajalište, tj. današnji Srdoči?

Vanjac

Spomenuto je da bi se Autobus trebao okretati oko jednog od kružnih tokova iznad ili stanice Rešetari 4 Draga ili Novo Naselje Ćikovići.

Također vidim opciju gdje bi kraj linije bio kružan kao priloženo na slici gdje bi autobus mogao ići redom: Bačići -> Rešetari 1 Križ -> Rešetari 2 Put Rešetaron -> Rešetari 3 Miserkino (stajalište/okretište) -> Bačići. Ove stanice su relativno gusto postavljene pa je ovo možda i bolja opcija kako se vrijeme nebi gubilo na gužvanju kroz uske ulice u oba smjera. Naglašavam da je ova posljednja i skicirana ideja moja ideja. Nitko nije takav oblik linije spominjao ali meni se činio kao dobro rješenje pa ga ovdje prilažem. Crvena boja označava smjer Trsat - Rešetari, dok Zelena označava smjer Rešetari - Trsat, plava boja je okretište/stajalište. 

Čelični

Odlično ! Sad bi osim linije 3A imali još jednu gradsku (lokalnu) liniju 2 koja bi vozila van granice 1.(prve) tarifne zone.
Još ako liniju 2 produže do Reštara (Bačića), a oni se ne pripoje 1.(prvoj) tarifnoj zoni kako su se Srdoči naknadno pripojili ili skroz do Kastva linija 2 potpuno gubi smisao gradske (lokalne) linije !
Moje mišljenje, ne morate se s njim složiti.

NP-549

Je se netko od vas uopće zapitao kako bi prometovala kroz Srdoče ?

gorgoroth

To bi se moglo dogoditi eventualno kada bi spojili Rešetare i Srdoče s ceastom, fali stotinjak metara ceste, ovako nema šanse da se s Srdoča vrača sjeverno pa kruži Rešetarima

NP-549

Naravno da bez ceste 233 nema rasprave o produženju dvojke.  A ona predložena kružna ruta kroz Rešetare nije niš novo nego stara trasa linije 18B, odnosno današnja trasa kad bus ide i u Rešetare i u Rubeše ili kad je Bela Nedeja.  Dođe li ikad do tog produženja onda Trsat automatski otpada.

Čelični

Mene zanima da li bi ta produžena linija 2 se tretirala kao gradska ili prigradska linija, jer linija 18B kada je prometovala starom trasom bila je prigradska ?

NP-549

A šta ima veze kako bi se tretirala ? Zbog čega je to bitno ?

Čelični

Zanima me zato da znam do kuda bi vrijedila moja pokazna karta za 1. tarifnu zonu. Do Srdoča kao i do sada ili bih mogao s njom i do Rešetara ?

pehar_11

Možda sam u krivu, no meni nije jasno postoji li potražnja da se cijela jedna gradska linija, koja btw povezuje Trsat i Srdoče, prebacuje i mijenja. Ja to gledam ovako - na Srdočima je puno više ljudi nego u Rešetarima, što bi značilo da je okretište u području koje je gušće naseljeno, a to je ovim slučajem, centar Srdoča, gdje jako puno ljudi ulazi u autobus. Postoje relativno česte prigradske linije koje povezuju Kastav i Rešetare sa Srdočima (vikendom) i radnim danom sa Rijekom, što znači i da su Kastav, Rešetari i cijeli taj dio Kastva dobro povezani sa ostalim linijama u području, kao i Rijekom. Nema mi smisla da se zbog izgradnje jedne škole ili ceste gradska linija pomiče, stajališta dodaju i mijenjaju, a za benefit 20-ak ljudi ukida veza sa Trsatom, jer je realno, neizvedivo da autobus vozi na relaciji Trsat - Fiumara (centar) - Srdoči - Rešetari. To je preduga trasa, tako da pretpostavljam da se automatski na taj način prekida veza sa Trsatom, što je korisno i svima u Rijeci (učenicima, studentima, umirovljenicima) koji se krcaju na Fiumari i idu na Trsat.

pehar_11