Rad Autotroleja (2)

Autor nukleusri, Prosinac 06, 2007, 16:02:49

kico101

Od subote, poštovani i cijenjeni korisnici usluga kd Autotrolej, a koji živite u Šmrici ili Križišću, samo za vas NOVO POVEĆANJE STANDARDA:
Ako u subotu propustite polazak u 12,00, ne brinite-imate slijedeći u 20,30, ali je u nedjelju ipak bolje; ako vam pobjegne podnevni, nema veze, slijedeći je već u 22,30. BRAVO AUTOTROLEJ. Samo vi punite kasu Autotransu. Možda vam vrate pravo na superuspješnu i negubitašku liniju 35. >hammer< >hammer< >hammer<
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

ikar

Stanovnici tog kraja to mogu zahvaliti općini, jer ipak u prigradu jedinice lokalne samouprave određuju "pravila igre". Kada ne bude bilo škole ukidati će se i vožnje u 18.15 i 19.45 (Povratci 19.25, 21.05), a uvodi se novi polazak 18.45 i povratak 20.30 (koji ide kroz Urinj, a 10ka 5 minuta iza njega... Gle Čuda)

A ništa, morat će se Kraljevičani naučit na Trans (ko već nije).

BTW - vozni red na internetu ima grešku - ne pokazuje vožnju u 15.30 iz Rijeke za Bakar!

kico101

Kada smo već kod financiranja županijskih linija ( tako ih barem nazivaju ), mislim da bi se tu u većoj mjeri trebala uključiti i PGŽ, a ne samo politizirati i kukati kako smo jadni, jer eto Vlada ih ne šiša 5%. Gospodo iz Županije, zaradite, konačno, vaše plaće i pokažite zašto ste izabrani, a to je da štitite interese građana, a ne svoje vlastite. Javni gradski prijevoz nigdje u normalnim zemljama, nema alternative i toga moramo biti svjesni. Ako smijem izraziti svoje mišljenje, smatram da broj općina i gradova u riječkom prstenu treba smanjiti na trećinu. Tada bi se našlo šoldi za pokrivanje područja sadašnjih općina koje nemaju dovoljno sredstava za pokrivanje troškova javnog prijevoza.
I samo jedna opaska: pogledajmo koliko polazaka ima Kastav ( 18,18B ). Jesu li baš svi polasci opravdani? Kako da ne. Politika kroji vozni red i toga moramo biti svjesni, sviđalo se to nekima ili ne. Posljedica POVEĆANJA standarda JGP vidljiva je u prometnom i parkirnom kaosu u Rijeci za kojega ionako nitko neće odgovarati.

Shole

U potpunosti se slažem s tvojom tvrdnjom da bi Županija trebala više sudjelovat u svemu tome, al je pitanje s kojim sredstvima uopće ona raspolaže!  Odakle se ustvari puni županijski proračun?  To je jedna totalno izmišljena administrativna podjela koja ničemu ne služi osim da njih nekoliko tamo troši pare za svoje plaće.  Ista stvar se može reć i za općine oko Rijeke. Ko što si i sam rekao, trerbalo bi ih bit tri puta manje. 

Kraljevica-Bakar-Kostrena
Jelenje-Čavle
Klana-Viškovo-Kastav-Matulji
Opatija-Lovran-Mošćenička Draga

Eto, sa 12 došli na 4.  Za Gorski Kotar da ne pričam, tamo ih je valjda 10, a sve bi trebale bi Delnice i amen.

Zadnje šta sam pročitao je da općina Fužine sklopila neki ugovor sa Bakrom da autobus sa Zlobina produžuje do Fužina. Valjda jednom dnevno, nisam siguran. Neki probni period pa će se vidit kako to funkcionira.  Osim njih, gradski prijevoz uvodi i Crikvenica sa tri cjelodnevne linije (Istok-Selce,  Sjever-gornji kraj,  Zapad-Dramalj,Jadranovo).  Ako nebudu to sufinancirali propast će već u 9 mjesecu čim sezona završi.  Nemožeš ti samo tako otvorit liniju, to košta ko svetoga Petra kajgana.

Npr, linija Crikvenica-Selce:  polasci tokom cjelog dana zahtjevaju dva vozača.  Možemo reć da jedan vozač brutto košta oko 10 000 mjesečno.  Znači 20.  Rata leasinga za minibus ti je barem 3/4000 tisuće kuna.  Znači 24.  Nek napravi 200km u danu, potrošit će gradske vožnje oko 30 litara goriva što je 300 kn dnevno.  Još 10 tisuća mjesečno.  Značu u idealnim uvjetima (bez ikakvih problema i nepredviđenih poteškoća) samo sa redovnim troškovima treba ti oko 35 tisuća kuna mjesečno što je preko 400 000 kn godišnje.  Kad bi u godišnjem proračunu predvidio 400 tisuća za liniju Crikvenica-Selce odma bi se javila oporba (koja god bila) da je to pljačka i postavljala pitanja di su ustvari završile pare. A pravo stanje stvari je da bi i tih 400 tisuča ustvari bilo premalo

kico101

Prije par mjeseci sam prošao cestom Fužine-Zlobin i negdje na vrhu Fužinskog Benkovca, odmah prije prijevoja, sam vidio tabelu stajališta od Dobre, što bi značilo da stvar, valjda funkcionira.
Ne znam zašto, ali nikako me ne pušta fiks ideja da postoji realna opcija da se Autotrolej uključi u javni prijevoz Grada Crikvenice ( uključujući istočnu 32-ku Rijeka-Crikvenica-Novi. To bi bio posao. A onda usput i Jadranovo, pa lokalni Crikvenički prema Triblju i povezati sa 29. Isto tako loše je pokriveno područje Omišlja, Njivica i Malinske. Da, to treba netko platiti, ali se pitam, ako se isplati Autotransu, zašto se ne bi i Autotroleju. I da, znam, da se radi i o politici, između ostalog. Tek sa ovakvim dugoročnim promišljanjem Autotrolej bi mogao dobiti razvojnu komponentu. Pa zašto ne izvući novac i iz EU fondova ( jačanje autobusnog prijevoza, smanjivanje dolaska u grad osobnim vozilima i ta sranja, bla, bla ). A ne se začahuriti od Bivia do Pećina i od Trsata do Srdoča, a ostalo ča bude. Može se. Pitanje li, ima li političke volje.

ikar

Citat: kico101  u Travanj 02, 2011, 13:19:23
Ako se isplati Autotransu, zašto se ne bi i Autotroleju.

Autotransu se isplati zato što je karta Rijeka-Kraljevica 31kn dok se sa Autotrolejom na istoj relaciji (čak i bolje jer se Autotrolej spušta u centar) vozi i u Rijeku i nazad za kunu manje...

Shole

Stvar je u startu loše postavljena na državnoj razini, jer iste probleme koje ima Autotrolej imaju Libertas i ZET, odnosno ne toliko oni sami, koliko JLS na kojima dotični voze. Konavle se svađaju s Dubrovnikom, Zaprešić i Velika Gorica s Zagrebom, a Opatija s Rijekom oko prijevoza, a sve bi bilo toliko jednostavnije da je vlasnik Autroleja PG ŽUP,  Libertasa Dubrovačko-Neretanska......

Grad Rijeka naravno gleda samo sebe pošto preko 90% gubitaka troleja sama pokriva, a uostalom zašto bi si stvarali probleme i još veće gubitke mlateći prazne kilometre po Opatiji (city bus).  Ali isto tako možemo reć da je to samo usko gledanje na problematiku prometa općenito, jer se tu onda nadovezuje ovo što je Kico101 spomenuo a to je "Promet cjelokupnog područja koje gravitira Rijeci".  Ukoliko ne postoji kvalitetno rješenje ljudi su primorani koristit osobna vozila i onda dobijemo u gradu ovo što imamo sad.  Priče o gradskoj željeznici i autobusnim terminalima Delta (istok) i Mlaka (zapad) su samo puste priče u godinama kad su lokalni izbori, a ostale 3 godine i par mjeseci kad nije kampanja onda ne da se ti problemi ne rješavaju nego se ni ne priča o njima.

shef

Moram priznati da mi je članak konfuzan, tko će na kraju voziti Fužine, Dobra ili Trolej?

Inače što se tiče Crikvenice, dali su koncesiju Čavraku, ali nije mi baš jasno s čime voze, ako ne više sa LT-om od Murvice? Setricom 208?
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

NP-549

Citat: kico101  u Travanj 02, 2011, 13:19:23
Prije par mjeseci sam prošao cestom Fužine-Zlobin i negdje na vrhu Fužinskog Benkovca, odmah prije prijevoja, sam vidio tabelu stajališta od Dobre, što bi značilo da stvar, valjda funkcionira.

To nema veze s ovim zadnjim člankom.  GKD Doba Bakar vozi liniju Bakar-Hreljin-Zlobin ne do Autotrolejevog okretišta kod vatrogasnog doma u Zlobinu, nego do Zlobinskog Brda. VOZNI RED Bakar-Hreljin-Zlobin

A što se tiče novinskog članka, dobro Shef kaže da je totalno konfuzan. Autotrolej se nigdje ne spominje, a nitko drugi ne vozi Rijeka-Zlobin (osim HŽ-a).   99% da je riječ o Dobri i da će njihov minibus produžit. Autotrolejev vozni red ni ne dozvoljava produženje bilo koje od 5 vožnji u danu  (osim npr ona u 7:35 bi mogla u 7:20 ić s Fužine pošto ionako ide prazan ujutro sa Hreljina gore).  Povratak u 12:30 ili 15:20 bi zahtjevao promjenu voznog reda linije 26 jer se te vožnje odmah vraćaju čim dođu na Zlobin.

NP-549

Citat: shef  u Travanj 02, 2011, 13:38:35
Inače što se tiče Crikvenice, dali su koncesiju Čavraku, ali nije mi baš jasno s čime voze, ako ne više sa LT-om od Murvice? Setricom 208?

A snać će se taj, bez brige budi.  Dobio je natječaj a da nema nijednog vozila.  Pošto još uvijek vozi i INU sa onim malim VW Transporterima od ITR rent-a cara vjerovatno će i snjima vozit trošeći naravno gorivo od Ine ko što se radi već godinama.

kico101

Boki651

Čujem od nekih insajderskih izvora da se vozni red opet mijenja, sad za trajanja ovih proljetnih praznika. ::|

tramvajac 92

Zar bi tu trebalo biti nešto čudno?
Manja je prijevozna potražnja = rjeđi vozni red. Vjerojatno je da će sa 2 skinuti koje vozilo (možda dvokratne?), možda dvokratnu 1, možda neku 4, možda neku dvokratnu 5 na 5B se skidaju školski polasci (3A onda ide skroz do Bezjaka ili), možda letie dvokratni sa 6, možda 7/7A (iako je vozni red i sad takav da ga ja ne bih dirao).

ikar

Citat: tramvajac 92  u Travanj 19, 2011, 14:56:34
Zar bi tu trebalo biti nešto čudno?
Manja je prijevozna potražnja = rjeđi vozni red. Vjerojatno je da će sa 2 skinuti koje vozilo (možda dvokratne?), možda dvokratnu 1, možda neku 4, možda neku dvokratnu 5 na 5B se skidaju školski polasci (3A onda ide skroz do Bezjaka ili), možda letie dvokratni sa 6, možda 7/7A (iako je vozni red i sad takav da ga ja ne bih dirao).

Ne pada opterećenje ovih 5 dana koliko po ljeti. Fakulteti nemaju praznike... Ispada da se samo školska djeca voze s busevima! A koliko se potroši na printanje novih voznih redova, knjiga smjena, tablice za dnevni raspored vozila pojedinih tablica vr + plastika...

jedan_019

Citat: tramvajac 92  u Travanj 19, 2011, 14:56:34(iako je vozni red i sad takav da ga ja ne bih dirao).

To sam baš i ja htio reći. Ovakav vozni red kakav je sada, može se reći da je za praznike pravljen...