Rad Autotroleja (2)

Autor nukleusri, Prosinac 06, 2007, 16:02:49

NP-549

Citat: conecto  u Studeni 07, 2009, 10:58:37
.........Prijelazna varijanta su hibridi koji jesu skupi (s povećanjem proizvodnje bi mogli postati i jeftiniji) ali troše oko 30 % manje goriva (samim tim i otprilike toliko manje zagađuju) pa se sve to s godinama vrati, a ne trebaju ništa osim dizela. Primjer zglobnog Citara G Hybrid - ima u svakoj glavčini kotača na srednjoj i zadnjoj osovini (dakle pogon na dvije osovine što ujedno donosi kvalitetu vožnje i bolju trakciju npr. kad je klisko) elektromotore snage 80 kW (dakle njih 4 ukupno 320 kW) plus dizel motor (ne znam sad ovako napamet kolike snage) koji puni baterije, a po potrebi se kod većeg opterećenja uključuje u pogon. Dakle ogromna snaga uzbrdo, a kad ide nizbrdo uz mnogo kočenja energija kočenja se sprema u baterije. Ja mislim da bi to i RI najbolje funkcioniralo.

Ako žele mogu shvatiti i kao kritiku kad naši inžinjeri nakon što dobiju diplomu sjednu na šefovska mjesta, ne prate svjetska kretanja tehnologije i čekaju penziju u svojim foteljama. Nek se ugledaju na visokoškolovane informatičare ili doktore koji se školuju cijeli radni vijek, da ne rade tako još bi operirali kao u partizanima.

Svaka čast conecto, jako lijepo si sve objasnio, ali čisto sumnjam da će se bilo šta po pitanju toga obistinit u Rijeci jer ne da smo pioniri moderne tehnologije pa da uvedemo nešto prvi u Hrvatskoj, nego smo godina odoljevali najnormalnijim pojavama u JGP-u pa smo prve gradske autobuse sa klimom nabavili 2009. godine (2005.i 2007 kupljeno ukupno 60 buseva, svi bez klime) i sad se naveliko hvalimo s time iako, ih svi normalni kupuju već 10 godina, a oni sa boljim pamćenjem će se sjetit i jednog predizbornog interviewa na TV kako Rijeka nije grad pogodan za vozila sa klima uređajima   :D ;D :P

Da im neko službeno pponudi Hybrid kakav je opisao conecto vjerovatam odgovor bi bio kako je to tehnologija prekomplicirana za održavanje i lako se kvari. 

tramvajac 92

Rijeka nije pogoden grad za vozila s klimom  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
To je najveća glupost koju sam čuo...
Pa ako je Zagreb pogodan mora biti i Rijeka.. (mislim klima je više-manje slična)

Shole

Da, izgovor je bio kako su u Rijeci stanice prilično blizu jedna drugoj pa se rasipa puno energije kad se stalno otvaraju vrata.
U Zagrebu, Beču, Berlinu i Muenchenu je dva kilometra između svake stanice oa oni nemaju takvih problema

conecto

Ne mogu reći koliko su blizu stanice u RI jedna od druge, ali svakako su rijetke stanice u ZG između kojih je razmak 2 km. Zapravo, u većini slučajeva (99%) u ZG na 2 km su barem 2-3 stanice na kojima se isto tako otvaraju vrata (logično). Ili, prosječan razmak je 700-1000 m.
No nisam siguran koliko je točno da "svi normalni" kupuju buseve s klimom već 10 godina barem kad je HR u pitanju. U ZG prvi su klimu za vozački prostor imali Citari iz 2003., a full-klimu oni iz 2004. (i svi kasnije nabavljeni), dakle riječ je o periodu od 5 godina, barem što se ZG tiče, iako mi se čini da su to i prvi gradski busevi s klimom u HR općenito.
No ostaje čudno da je Rijeka kao mediteranski grad još dugo čekala s klimom i to je zaista glupost, dok su svi drugi redovito kupovali klimatizirane nove buseve. Navodno objašnjenje je bilo da su u svakoj isporuci za cijenu klime dobili dodatni autobus, a koliko bi tek dobili da su kupili i autobuse bez grijanja?
No to ipak nije razlog da npr. RI ne bude pionir nekih modernih tehnologija u HR kao npr. hibrida, ako se već razmišlja o alternativama. Komplicirana tehnologija koja se voli kvarit ionako je već i u "klasičnim" dizelašima (pr. 720 i braća) i od toga se više ne može pobjeći. Možda je održavanje na prvi pogled komplicirano, ali kod plinaša (koji se najavljuju) su komplicirane i najjednostavnije svakodnevne stvari poput tankiranja, a svojim karakteristikama uopće nisu pogodni za brdovitu Rijeku (mogli bi stvarno to malo isprobat prije nego ih kupe).
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

tramvajac 92

Evo i primjera jednog hibrida u Göteborgu:
To je Volvo 7700 Hibryd-tehnikalije ovdje: http://www.volvo.com/bus/global/en-gb/products/City+buses/Complete+buses/Volvo+7700+Hybrid/Introduction_new.htm?TAB=2
ne mora biti solo, može biti i zglobni..

Berlingo

Vozim jos prosli tjedan iza 588. Ulazi u ugibaliste i nesto mi upalo u oci otraga. Pokazivac smjera i svijetla kocnice s desne strane.Ma valjda je bio neki odbljesak,ucinilo mi se. Vracam se danas iz dostave i evo njega na sjevernom koridoru.Nije mi se ucinilo! Zar u Troleju nema vise zarulja od 21W???

mivano

sa www.autotrolej.hr       
zapelo mi za oko

Sukladno Generalnom urbanističkom planu Grada Rijeke  te prometnim potrebama i zahtjevima jedinica lokalne uprave, planiraju se promjene na mreži linija u smislu promjena trasa i uvođenja javnog prijevoza u nova područja, te povećanja standarda prijevoza. U planu je i modernizacija sustava naplate, te uvođenje geoinformacijski  i E-ticketing sustav za elektroničku naplatu voznih karata i sustava za najavu dolaska autobusa na stajališta, te povezivanje Traffic Management Centar (TMC) Grada Rijeke i Rijeka prometa.

možda će ovi rukovodeći šta čitaju naš forum primijenit nešto iz teme "Ideje za reorganizaciju JGP"
vjerojatno će se obistinit sve one priče tipa 8 do Svetog Kuzma, 4 do Lokve, gradski u Bezjake i Grohovo

sustav najave dolaska busa na stanicu sam prvi put čuo u Ljubljani; nije mi jasno što upravlja tim sustavom; šole pali kazetu prije stanice???
Što u slučaju buke motora ? Osim toga nijedan SG-jac nema zvučnike u putničkom prostoru!!!

NP-549

Citat: mivano  u Studeni 10, 2009, 11:55:18
...... U planu je i modernizacija sustava naplate....

Bilo bi i vrijeme da zamjene ovaj sistem iz kamenog doba.  Također bi bilo poželjno da u tom novom sistemu vozač nema nikakve veze s kartama.  Ne treba mi stimulacija za prodane karte, dapače odma bi pristao na 500 kn manju plaću samo da nemam apsolutno nikakve veze s kartama.   Umjesto nas koji moramo navlačit ljude za rukav da pokažu karte, svađat se snjima i .....  nek u kontrolu prebace onih 50% (ne)zaposlenih u kancelarijama.

Citat: mivano  u Studeni 10, 2009, 11:55:18
...... te uvođenje geoinformacijski  i E-ticketing sustav za elektroničku naplatu voznih karata i sustava za najavu dolaska autobusa na stajališta, te povezivanje Traffic Management Centar (TMC) Grada Rijeke i Rijeka prometa.

To bi u prijevodu moglo značit da bi se i kod nas mogao pojavit ATRON, odnosno praćenje autobusa putem GPS-a i automatsko prebacivanje displeja, namještanje automata za karte (kakav god bio) i izračunavanje koliko je potrebno autobusu do sljedeće stanice na kojoj bi onda na displeju bilo ispisano za koliko stiže autobus.   Nek malo razmisle o tome jer u Zagrebu Atron šteka svako malo. Golema investicija od par milijona kuna koja nikako da proradi kako je zamišljeno ni nakon par godina.  Osim toga, probali ste na 680 pa znate kako to funkcionira

Tomek

U Zagrebu Atron ne radi kako treba zbog nestručnosti ljudi koji se bave time da on radi. Strojobravari i slični nisu ljudi koji imaju znanje za implementaciju akvog sustava. Za to bi trebali informatičari kojih u ZET-u ima na kapaljku te zato to sve tako (ne)funkcionira.

Berlingo

Koliko primjecujem jos uvijek svako jutro malo prije 8 po Viskovu i Marinicima prolaze 2 busa u pravcu grada s oznakom D.I.P.  Klana. Naravno, prazni! Kakva sramota za rukovodeci kadar. Nemam rijeci.

shef

Danas u Novom Listu natječaj za novog direktora. Dolazi vrijeme promjena...možda...??
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Shole

Da će bit promjene to sigurno, al natječaj je ionako samo formalnost.

Nadam se da će se nastavit sa započetim promjenama i rezovima

Bari

Danas u Novom listu dva teksta. Jedan o novom direktoru i jedan vezan za MO Kantrida gdje se spominje reorganizacija linija koja počinje 11.siječnja 2010.
KREPAT MA NE MOLAT !

kico101

Evo i teksta iz Novog lista:

KOMUNALNO DRUŠTVO AUTOTROLEJ ODGOVORILO NA PRITUŽBE GRAĐANA KANTRIDE NA JAVNI PRIJEVOZ
Linije 1 i 1A prilagodit će se potrebi
Nova organizacija mreže linija bit će u primjeni od 11. siječnja sljedeće godine, a nakon dva mjeseca izvršit će se potrebne korekcije
Građani su imali mnoštvo pritužbi na gradskog prijevoznikaRIJEKA – U sklopu akcije »Šćeto neto« održane na Kantridi, građani su postavili pitanje upućeno Komunalnom društvu Autotrolej koje se odnosi na njihovo nezadovoljstvo učestalošću prolaska autobusa 1 i 1A njihovim dijelom grada. Konkretno, Anton Hudolin postavio je pitanje kada će, i hoće li, na Kantridu voziti više autobusnih linija, i može li se očekivati da će autobusi 1 i 1A voziti češće nego dosad. U istom je smjeru bilo postavljeno i pitanje Lovorke Delić, stanovnice Marčeljeve Drage, koja se pobunila zato što smatra da jedan autobus za njen dio grada nije dovoljan, a i taj koji vozi, ne vozi dovoljno često. Antona Hudolina također je zanimalo može li se izmjestiti stanica i linija autobusa kod Ulice Vere Bratonje kako bi starije osobe lakše mogle svladati uzbrdicu. Odgovore smo potražili kod Mladena Radojkovića, rukovoditelja radne jedinice Poslovi prometa u Autotroleju.
   Radojković uvodno odgovara kako je tijekom rujna, na zahtjev skupštine Komunalnog društva Autotrolej te na osnovu snimanja stanja na terenu i na temelju informacija od mjesnih odbora, privrednih subjekata i građana, izvršena nova organizacija mreže linija.
   – Nova organizacija mreže linija bit će u primjeni od 11. siječnja sljedeće godine, a u prva dva mjeseca pratit će se odvijanje prometa po takvoj novoj organizaciji i izvršiti potrebne korekcije. Upravo pripremamo i materijale kojima ćemo obavijestiti javnost o novoj mreži linija.
   Konkretno vezano za linije 1 i 1A upita i zahtjeva vezanih za standarde prijevoza i dodatne vožnje nismo imali. Snimanjem u rujnu pokazalo se da su potrebe stanovnika tog dijela grada zadovoljene i što se tiče intervala u kojima voze autobusi i što se tiče relacije, rekao je Radojković.
   On je komentirao i izmještanje stajališta autobusa kod Ulice Vere Bratonje, ili pak izmještanja cijele linije na tom dijelu Rijeke.
   – Određivanje lokacije na kojoj se nalazi stajalište autobusa podliježe pravilima i propisima, pored ostalog i Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa. Na toj, inače brzoj, prometnici nema mogućnosti za drugu lokaciju stajališta. Sadašnje se stajalište nalazi između dva semafora, a kad se određuje lokacija stajališta Zakon određuje koja mora biti njena udaljenost između dvaju raskrižja. Moram istaći da je javni gradski prijevoz takav da se prilagođava potrebama većine, to je masovni prijevoz, prilagođen odlascima na posao, u školu i na druge aktivnosti zajedničke većini građana, zaključio je Radojković.

Jelena ANDROIĆ

Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

kico101

Iz današnjeg Novog lista još jedan članak:

RASPISANI NATJEČAJI ZA ČELNA MJESTA U KOMUNALNIM DRUŠTVIMA AUTOTROLEJ I KOZALA
Ćiril Jurišić nakon 28 godina odlazi iz Autotroleja
Izvjesno je da će novog direktora dobiti Autotrolej jer Ćiril Jurišić odlazi u mirovinu dok je neizvjesno čelno mjesto u KD Kozala
Ćiril Jurišić u Autotroleju radi od 1982. godineRIJEKA – Komunalna društva Autotrolej i Kozala raspisala su natječaje za direktorska mjesta, a kako sada stvari stoje, jedino se sa sigurnošću može reći da će doći do promjene na čelu javnog riječkog prijevoznika jer će se dugogodišnji direktor Ćiril Jurišić 1. srpnja 2010. godine povući u mirovinu. On je u dogovoru sa Skupštinom Autotroleja zatražio da se njegov nasljednik izabere do kraja ove godine, a Jurišić će vjerojatno dobiti neku savjetničku funkciju do srpnja sljedeće godine.
    – Točno je da se neću poslati molbu na natječaj koji je objavljen. Budući da sredinom 2010. godine odlazim u mirovinu, želim samo ostati u sustavu Autotroleja u kojemu radim od 1982. godine. Prve dvije godine bio sam financijski direktor, 1988. godine postao sam član prinudne uprave, a od 1989. godine sam direktor Autotroleja. Kada podvučem crtu, mogu reći da ostavljam Autotrolej u dobrom stanju, a poduzeće bih ocijenio solidnom četvorkom jer imamo trenutno jedan od najmlađih voznih parkova u srednjoj i jugoistočnoj Europi, izjavio je Jurišić.
    Njegov najvjerojatniji nasljednik je Željko Smojver koji je na mjesto pomoćnika direktora izabran u srpnju ove godine. On je u Autotrolej došao s mjesta člana uprave i izvršnog direktora za komercijalne poslove Energopetrola iz Sarajeva. Prije toga obavljao je poslove u INA d.d. kao rukovoditelj Poslovne jedinice za optimizacijsko upravljanje otpremom, dopremom i skladištenjem, poslove rukovoditelja Poslovne jedinice transporta u INA d.d., Poslovnom centru Rijeka, te poslove koordinatora cestovnog transporta u Rafineriji nafte Rijeka. Prvih šest mjeseci u Autotroleju on je bio na promatranju, a očito je radom dobio pozitivnu ocjenu vlasnika Autotroleja, odnosno Grada Rijeke, pa je vrlo izgledno da će Smojver sjesti u Jurišićevu fotelju.

Damir CUPAĆ

Ćiro, nek ti je sa srećom. A novom direktoru želim čim više novih i modernih rješenja, pa da imamo što komentirati, jer su se rasprave poprilično utišale.

kico101