MAN SG 220/SG 240 Avtomontaža

Autor Chago, Prosinac 27, 2008, 19:12:51

Siemens

BAS KAD SI SPOMENUO... GB 286 JETSE BILA JE SA PLAVOM HARMONIKOM.. A DALI SE VI LJUDI SJECATE KAD JE GB 286 KOD CEMENTARE OKO 90-IH GODINA IMAO TESKU PROMETNU NESRECU... TAJ DAN JE VOZIO 172/6 GB 286 U SMJERU ZAPRESICA KAD MU JE PUKLA PRVA LIJEVA GUMA IZGUBIO KONTROLU.. PRESAO NA DRUGU STRANU CESTE PRESAO PREKO GOLFA I DIREKT U LOKOMOTIVE ZELJEZNE KOJE SU UVIJEK BILE PARKIRANE ODMA PREKO PUTA CEMENTARE ...   

t4

Bio je i jedan SG 220 sa nekom naranđastom harmonikom. Brijem da je i 121 imao žutu harmoniku u početku. Jedan je imao žutu harmoniku sa crvenim rubovima axe dobro sjećam. Ja bih na niskopodne stavio takve harmonike da osvježe autobus.

conecto

Citat: t4  u Ožujak 22, 2009, 22:22:07
Bio je i jedan SG 220 sa nekom naranđastom harmonikom. Brijem da je i 121 imao žutu harmoniku u početku. Jedan je imao žutu harmoniku sa crvenim rubovima axe dobro sjećam. Ja bih na niskopodne stavio takve harmonike da osvježe autobus.

Stari SG 240 (1981.-83.) su imali žute harmonike kao novi. Pravo osvježenje bile bi prozirne harmonike koje su rijetke i na Zapadu.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

MAN SG 240 g.b. 586 prešao je 2 milijuna km. Netko je negdje tražio sliku dok je bio čitav.
A GDJE JE POANTA?

Zekoslav Mrkva

Citat: conecto  u Ožujak 23, 2009, 13:58:59
MAN SG 240 g.b. 586 prešao je 2 milijuna km. Netko je negdje tražio sliku dok je bio čitav.

Ja sam tražio tu fotku u temi "Slike iz ZET-ove prošlosti". Hvala za fotku, Conecto! ;)

konkordsky

Citat: Ivan  u Ožujak 11, 2009, 18:24:35
Citat: tamlover  u Ožujak 11, 2009, 18:19:58
Ok, neki od njih su definitivno ostali bez tablica. Službeno to ne mora biti otpis ali...
No, da, u biti ne voze, niti vjerojatno ikad više budu kad nema previše potrebe, pogotovo sada kad je očito da je Podsused opet postao miljenik Uprave kao što nam je conecto opisivao i 80-ih... ::|

ne vidim baš po čemu je Podsused miljenik uprave?
nije to kao sredinom 80-tih,Dubrava puno bolje izgleda po pitanju voznog parka,više je smisla po g.b.
vidjeti ćemo kako će sve to izgledati kad bude svih 214 novih vozila u garaži a otpisano nestane.
NEMA PROBLEMA,POSTOJE SAMO RJEŠENJA!

konkordsky

Citat: Zekoslav Mrkva  u Ožujak 22, 2009, 10:55:00
Jeste li znali da je 595 umjesto stražnjeg otvora za broj linije imao komad lima koji je stršio van i bio je uočljiv izdaleka jer je bio siv, a bus krem-plav?
He, he... Znam jer sam ga često viđao na liniji 268 Gl.Kolodvor - V.Gorica

Šteta što je na forumu samo jedna loša fotka tog busa

znamo to kako ne samo kad su to napravili da mi je znati,koje godine?
sramota da nije se moglo vratiti u orginalno stanje nego su tak skrpali ružno.
tako je to bilo,neki su imali to staklo neki nisu.

konkordsky

Citat: t4  u Ožujak 22, 2009, 12:16:07
Da i ja nabacim nekaj svoje. MAN SG 240 se slabo sjećam nekak. ALi sjećam ih se mutno kad su bili onak obojani sa onom žutom crtom odotraga. Kod mene za Slobu je dugo vozio (kad je SLoba bila pod APP) neki SG 240, brijem da je bio gb 286. Imao je baš onu plavu harmoniku što je po suncu unutra davala poseban odsjaj. Sjećam se jednog SG 240 sa skroz sivom harmonikom. I onda su došli SG 220. ZA 109 je dugo vozio gb 268. Uvijek je imao neku žutu naljepnicu, neka reklama za nešto (neko boće... nešto neka... godina... 1990 brijem). Mislim da je zelenu naljepnicu imao gb 300 i još neki.
Evo dvije rekonstrukcije, nisu nekaj savršene, ako smeta ovdje, pobrišite slobodno:

MAN SG 240

MAN SG 220

hvala za slike doista je bilo tako,žuta crta po sredini straga,ima jedna slika iz Zaprešića na zadnjoj stanici također se vidi ta žuta crta,a riječ je o knjizi za auto školu polaganje ispita,tamo je poznati TAM g.b.256 i još mnogo toga ima od slika.
neću nikada zaboraviti te nove buseve 287-300 sa žutim harmonikama koje su nakon 6-7godina bile promjenjene u sive.
one plave se također sjećam samo ne znam jel 285 ili 286.
najbolji mi je bio IK160B sa žutom harmonikom ili onaj sa crvenim interijerom to su bile posebnosti pa nije ni potrebno gledati g.b. a bolji poznavaoci će znati o kojim je vozilima riječ.

421

Nisam siguran,ali mislim da je SG 220 imao još jedan šiber?
I bočna stakla na preklop?
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Shole

1981 i 1982 godište su imali bočne prozorčiće na šiber, a novije serije su imali na preklop iliti "na kipu".

conecto

Citat: Shole  u Ožujak 23, 2009, 23:37:45
1981 i 1982 godište su imali bočne prozorčiće na šiber, a novije serije su imali na preklop iliti "na kipu".

Da, 1982. je prijelomna - negdje od polovice godine su počeli ugrađivati preklopne.

Inače, takvi prozori se koriste do danas u modernim autobusima i imaju ručku u sredini za otvaranje i zatvaranje, ali badava, svi od vozača do putnika lupaju njima kod zatvaranja da sve zvoni!
A GDJE JE POANTA?

conecto

Citat: Zekoslav Mrkva  u Ožujak 23, 2009, 14:34:33
Citat: conecto  u Ožujak 23, 2009, 13:58:59

Ja sam tražio tu fotku u temi "Slike iz ZET-ove prošlosti". Hvala za fotku, Conecto! ;)

Hoćeš još? Evo 586 iz jedne od njegovih mnogobrojnih faza negdje oko 2003. Na slici se vide šiber prozori (dakle nisu originalni kao ni njihov broj) i 4 krovna šibera. Obratite pažnju na stražnja svjetla. Solaši SU su imali jednak raspored svih lampi dok su kod zglobnih rikverc svjetla bila malo odmaknuta. U ovoj fazi 586 je imao obje kombinacije (lijeva i desna strana) vjerojatno je nakon nekog šusa dobio lijevi ćošak od drugog busa.

Fotka nije baš oštra jer je slikana iz daljine i cropirana.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Evo i jedne fotke s reklame Avtomontaže koja je objavljena prije dolaska prvih zglobnih SG-jaca u ZET (SU solaši su već bili). Pošto je fotka crno-bijela po shemi bojanja (s crvenom crtom) moglo bi se zaključiti da je to ZET-ov bus, no nije jer u ovom obliku nikad nije stigao (vjerojatno zeleni ljubljanski). Prednji dio busa je u obliku u kakvom su dolazili SU 220 (1979.-80.), dakle žmigavci na ćoškovima s dvije žarulje, crna maska, Saturnus okrugle maglenke s poklopcima (rijetkost u ZET-u). MAN-ovi iz tog vremena imali su veće zaobljenije (i bolje) farove od kasnijih novijih SU 220 i SG 220 koji su imali manje ravne Saturnus farove poput FAP-ovih kamiona ili prvih TAM 260 A 116. Vidi se da je i volan starijeg dizajna, dakle onaj ravni bez podešavanja (kao ZET-ovi SU 220). Za razliku od solaša s 3 vrata stražnja vrata su spuštena. Obratite pažnju na tastere pokraj 2. i 3. vrata - ta vozila su već onda (i ZET-ovi, a i češki tramvaji) imali opciju otvaranja vrata od strane putnika što se moglo uključiti tasterom na tabli. Imali su i zvono za izlaz s tasterima na stropu, ali to je ubrzo isključeno i izvađeno nakon balkanske upotrebe. Vidi se da ima 3 krovna otvora, a prozori se naravno s obzirom na godinu otvaraju klizno.
A GDJE JE POANTA?

Zekoslav Mrkva

Conecto, jel imaš možda i fotku gb. 595?

conecto

Citat: Zekoslav Mrkva  u Ožujak 24, 2009, 12:52:36
Conecto, jel imaš možda i fotku gb. 595?

Nemaš...

A kaj tebe tolko pili onaj lim odostraga. Bilo je vremena u ZET-u kad je bilo normalno da bus nema desnog brisača pa ne vidiš ni retrovizor kak treba (zatvaranje vrata ispred noooooooooooosa).

Inače, sjećam se tog 595 još dok je bio nov i prvi se toliko ulijenio da ga je bilo katastrofa vozit, a još je sav mirisao po tvornici. Poslije su to sredili pa je bio OK...
Iako nikad ko pravi avioni 593 i 594 kojima je bilo svejedno jel prazan ili pun da nemreš zatvorit vrata....
A GDJE JE POANTA?