Mercedes-Benz Citaro G II

Autor Ivan, Siječanj 12, 2009, 13:00:21

Portos

Citat: kreso75  u Ožujak 18, 2009, 14:48:11
Citat: Tomek  u Ožujak 18, 2009, 14:15:04
Podsusedski Citari G danas dobili garažne brojeve. Ja sam vidio sve od 196-203, zetovac je vidio i 204. Čudno ih je vidjeti sa starim SG220 brojevima, tipa 201,202  :D, ali eto. Svi imaju i registracije tako da definitivno sutra ili preksutra kreću u promet.

Sjećam se Ikarusa sa tim brojevima ;)
I ja...
201, zeleni pa plavi, 202-206 tzv "rogonje"

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

421

Citat: MAN fan  u Ožujak 17, 2009, 19:35:15
hmm...ne znam. Pretpostavljam da u jastucima uopće nije bilo zraka pa da su se spustili na minimalu, mada mi i to baš ne drži vodu. Može pak biti da je nešto sa amortizerima...

Kilometraža na 542/543 je peteroznamenkasta s predznakom 1 pa je malo vjerojatno da ima problema s amortizerima.
Inače za tvoju informaciju znaš li čemu služe jastuci ,čemu amortizeri?Koliko ih ima?
Jastuci su namijenjeni održavanju iste visine autobusa u odnosu na cestu i opterećenje.Kako se bus opterećuje to se jastuk više puni zrakom i podiže bus,suprotno tome ,pri istovaru putnika,čuje se karakteristično ispuštanje zraka iz jastuka koji zauzima svoj položaj.Pri tome im pomažu amortizeri koji imaju svoj hod i ublažavaju vibriranja,titraje,udarce u kolnik i rupe na njima i održavanju pravca busa omogućavajući sigurniju i udobniju  vožnju,kako putnicima tako i vozaču.
Citaro G ima tri ZF osovine:prednja ima jedan jastuk i dva amortizera po kotaču,a stražnje imaju dva jastuka i dva amortizera po kotaču.Dakle u slučaju 542,vozio je samo na 12 amortizera.Zato je legao.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Tomek

Vozila mi se mama s posla u gbr202 i sjedila je naprijed kod prvih kotača. Kaže da bus gore lupa od drvenjaka i da je ekipa naprijed negodovala kolko je bus lupao po rupama po Bolničkoj, a i Ilici.
Nažalost to je normalno za Citare...

Ivan

Istina...

Sad će biti da stalno lupam po istom, ali tek sad kad se nove MAN-ove i Mercedese može probati na istim cestama mi je jasno kolika je razlika u udobnosti. Još se noviji Citari koje možemo vidjeti na zapadu čak i malo bolje drže od starijih (a i naučio sam dosad lekciju pa se skoro uvijek vozim iza gdje je OK), ali sad kad sam se provozao novim MAN-om preko Srebrnjaka gdje Citari lupaju kao da će se raspasti ovaj je išao prilično mirno, a Srebrnjak mi se učinio kao sasvim normalna cesta na kojoj me u Citaru uvijek mučilo kako na cesti koja izvana ne izgleda tako loše vožnja može biti toliko neudobna... Uvijek sam si mislio da je Citaro tvrđi, ali nisam zapravo shvaćao da je razlika ovako drastična...

Daniel

Ne znam al mislim da su gotovo svi zglobni merđani u Zg-u (O305G O405GN2 Citaro) prvi kotači lupali ko sam vrag.
Mislim , nisam zicer jer se uvijek vozim skroz otraga

conecto

Citat: Tomek  u Ožujak 17, 2009, 18:57:59
Danas oko 16.00 dok sam čekao na semaforu u Vukovarskoj u smjeru Novog Zagreba prošao gbr542. Bus je izgledao kao tuniran, skroz spušten kao da je bio bez zraka. Vozač se s njima zaletio makar je bio krcat te je preletio preko Vukovarske. Malo prije mi je mansg313 javio da je 542 razbijen tj. razbijen mu je prednji branik jer je negdje lupio o stanicu tj o rinzol.. Ugl. bit će nadam se i slika.

Novi Citaro regulira visinu i tlak u jastucima s obzirom na opterećenje. Istina, radi to na dosta čudan način. Npr. dok stoji na Gl.Kolodvoru i postepeno se skroz napuni bus legne skroz dolje pa kasnije kad prikočiš čak struže po cesti (nisam to doživio još od Ikarusa). Kod prvog zaustavljanja kad uključiš staničnu kočnicu preko prekidača kneelinga bus se može nivelirati i tek tad zauzme pravi položaj. No kad se kasnije isprazni stoji u zraku kao terenac dok se postupak ne ponovi. Nije to samo slučaj kod ova dva Citara nego valjda kod svih.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

MAN fan

Danas na parkiralištu app-a viđen i gb206

Tomek

U čemu je problem??? Pa 206 vozi već otkad i 196-205.

Portos

Citat: MAN fan  u Ožujak 21, 2009, 22:07:14
Danas na parkiralištu app-a viđen i gb206
Odi okulisti. Ako si bio u APP u subotu popodne mogao si vidjeti jedino 205 na onom istom parkirnom mjestu gdje parkiraju sve zglobne Citare dok ne dobiju opise i reg. ploćice.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Ivan

Joj, moj MAN fan, sve krivo pohvataš, spominješ 206 za kojeg znamo da od četvrtka vozi, kad stalno visiš na forumu mogao si to pročitati (a ako i nisi pročitao možeš lako provjeriti kad za pregled voznog parka imamo čak DVA popisa koje Tomek i ja redovito održavamo ako smo prisutni), a na kraju ispada da ga ni nisi mogao vidjeti... Koji je uopće cilj tvog bivanja na ovom forumu? Molim te da probaš pisati samo ako imaš nešto bitno za reći i to prvo provjeri, a ako nemaš radi nešto drugo, ako se dosađuješ i ne znaš kuda bi sa sobom i kompjuterom potroši vrijeme negdje drugdje, guglaj tipove autobusa na netu pa nauči nešto o njima, ili ako ti to nije zanimljivo kupi ili skini neku dobru igricu i jednostavno ubij vrijeme drugdje.

tamlover

182 s ugašenim displayem i tablom na 109.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

ipiljek

Tako isto danas i gb.195 na 121. :-\
18.3.2009. MAN SG220 POSLJEDNJI PUT U PROMETU, TE UJEDNO I MOJA ZADNJA VOŽNJA S NJIM NA LINIJI 124 !!

mansg313

Nakon gb 544 svijetlo na zadnjem displeju je prestalo raditi na gb 551 >:(

Tomek

Danas u Podsusedu 9 novopristiglih Citara G, mislim da će sad krenuti već količine za Goricu NL-a.