Autoturist – novosti i rasprava

Autor Tomek, Prosinac 07, 2007, 16:27:02

NP-549

Meni nije jasno kako uopće opstaju takvi prijevoznici.  Kog će Samoborček vozit po Žumberku sa tržišnom cijenom karte bez subvencije?  Ili Autotrans po okolici Čabra ?  Da dođe do Delnica mu treba sat inešto za 50 km preć,  a vozi možda sve skupa desetak ljudi.

Majstor

Samo mi sudite pošteno !

mate

Tu se otvara i pandorina kutija zvana "javna usluga", koju zazivaju svi HR linijski prijevoznici a u prvom redu Čazmatrans, navodno bi trebalo krenuti s prvim danom 2021. godine (usklađivanje s EU zakonodavstvom), samo nigdje praktički nema nacrta kako bi to trebalo izgledati. Ono što se zna da bi to sve trebalo biti na razini županija, a detalje nitko ne zna. Javna usluga bi spasila te takve linije po ruralnim krajevima, te bi tu moglo doći do neke slamke spasa za prijevoznike...

NP-549

Citat: Majstor  u Studeni 23, 2020, 15:07:46
Pa za to  postoje subvencije

I ako općina nema love čime da se subvencionira ?

sniff

Neoliberalni kapitalizam u opticaju

conecto

Citat: NP-549  u Studeni 23, 2020, 16:09:15
I ako općina nema love čime da se subvencionira ?

Ne bi trebale subvencionirati općine pa čak ni gradovi (jer se u HR i neka veća sela zovu gradovima) nego županije. U suprotnom bi to izgledalo kao da ZET subvencioniraju gradske četvrti kao nr. Dubrava, Sesvete, Maksimir...

A vjerojatno bi trebalo pomoći i poneko ministarstvo ako žele voditi regionalnu politiku. Osim toga državni proračun (Ministarstvo prometa) sudjeluje u nabavci autobusa za velike i bogatije gradove
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

netko

Conecto je dobro rekao. Kod privatnika se zna točno gdje svaka kuna ide.
Dalmatinac na liniji 60 ST - OŠ uzima od općine Dugi rat 45 000kn mjesečno. Dok je Promet Split tražio 75 000. Brojke sve govoru o racionalizaciji poslovanja. Jedino što on dobije od županije je dio subvencije za pokazne karte kao što i Promet isto to dobiva.

Ne vidim koliki je problem postaviti nekakve parametre vožnje.
Recimo da Autoturist vozi iz Samobora za neko malo selo i nazad. Dužina kruga je 45km. Recimo da su i cijene karata po zonama do sela skroz razumne, a ne npr. kao ATR Brač.
Vozi Setra S315UL. Konfiguracija terena je 70% ravno, 30% brdo. Prosječna potrošnja S315UL je recimo 50l/100km.
Zbog brda možda nadodati još 5l, znači 55l.
55l * 8,5= 468kn goriva.
Izračuna se broj karata i vidi jel pokriveno gorivo ili ne. Ako ne, ide se možda na opciju br. 2 te se uz dogovor firme i grada/općine na liniju stavi kombi  kojemu je trošak skoro upola manji.
Ako tako posluju gradska poduzeća prema okolnim općinama koja i ne moraju biti suvlasnici, zašto Autoturist ne bi i sa gradom Samoborom ili ostalim općinama.
Ako je gradu ili općini u intersu da se vozi za selo, vozit će se.
Problem je to što imamo puno malih općina koje nemaju niti vlastite prihode skoro. Onda se loptica prebaci na županiju, a županija također prebaci na ministarstvo. I tu zapinje sve.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Majstor

Ima još tu čimbenika
Zašto te linije ne održavaju sa MIDI vozilima ili mini u gradskoj konfiguraciji / 10 tak sjedala i još toliko stajaćih mjesta / kojima je niska potrošnja i održavanje / master , sprinter , VW i sl / kao npr Terzic u Sl Brodu
Kod nas svi busevi voze sve linije i to je rak rana gradskog i prigradskog prijevoza 
Samo mi sudite pošteno !

Man coach2

Integro u pogonu dok 316 još bez tablica. Poslije Nove godine kreće velika nabava autobusa novijih od 2012 godine. Dobiven poticaj od EU

415 ul

Majstor

Zar postoji takvo sto / financiranje privatnika sa rabljenima / osim ako nije grad Samobor ušao u vlasničku strukturu ?
Samo mi sudite pošteno !

Man coach2

Tako pričaju vozači iz Autoturista

steyr1985

Javna nabava navodno ce ZG zupanija pocet placat lokalni prijevoz

Man coach2

Hmmm. Baš gledam njihove polaske (i Samoborčekove) i nije mi jasna njihova numeracija linija. Gdje su nestale linije do 141. I onda opet rupa do 260. Na 100 kuzim da je Samobor a na 200 Jatrebarsko ali kaj nije moglo biti 1.2.3. Ili 100 101 102 200 201 202 🤣

tramvajac 92

Preuzeli su numeraciju od ZETa, samo što su linije 14x bili prije 44x. Razlog za to je bio da su ZETovi brojevi linija vezani za stare UKV stanice, a Gorica i Samobor su bili na istom kanalu, ako se dobro sjećam (pa je Gorica bila do 339, Samobor od 441).