Kratka posjeta Zagrebu

Autor transturist, Siječanj 23, 2009, 18:51:58

transturist

Jucer sam zbog sitnih obaveza morao do Zagreba. S obzirom da sam putovao autobusom, napravio sam i nekoliko fotografija
koje cu u obliku male reportaze da postujem da forum.

Iz Tuzle sam krenuo u 7:00 redovnom linijom za Pulu. Na moje zadovoljstvo na peronu me cekao Neoplan Euroliner.

Na stanici u Brckom nije bilo ni jednog autobusa tako da nisam ni slikao a onda smo stigli u Loncare gdje su vozaci pauzirali 10-ak minuta.
I tu su peroni bili prazni ali je nakon 5 minuta pored stanice parkirao ovaj Mercedes 404 firme Imabus reisen na liniji za Svajcarsku.

Nakon pauze nastavljamo putovanje, prelazimo granicu i stizemo na kolodvor Zupanja.
Tu su stajala dva Cazmatransova autobusa, Isuzu i Tam 190 te ovaj VW kombi nepoznatog vlasnika.

Izlazimo na autoput, a vozaci ne stede Eurolinera, svo vrijeme su vozili 100km/h. Moram reci da je bus jos uvijek u super stanju.
Izvana je super ocuvan, a sjedista i unutrasnjost takodje. na satu ima milion i sedamdeset hiljada predjenih km.

Ponovo pauza na odmoristu Lipovljani. Tu smo sustigli i naseg Isuzu-a koji vozi za Ljubljanu.

U Zagreb smo stigli u 12:45.
Posto nisam imao mnogo vremena u Zagrebu sam napravio nekoliko vecernjih fotografija pred polazak nazad za Tuzlu.
Jedna grupna sa kolodvora

Setra Autotrans

Setra Samoborcek

Kuci sam se vratio linijom u 19:00 koju vozi Salinea.
Ovo je ubjedljivo najlosiji i najgori autobus u kojem sam se vozio u zivotu. Ova maska je prava kamuflaza jer to je Skyliner iz 1982 godine.
Trese se kao da neme niti jednog amortizera, smrad nafte osjeca se u cijelom autobusu, sjedista su od Setre 215 tako da visina njihovih nosaca
ne odgovara fizionomiji katnog busa, svuda iznad glava vise zice od instalacija, osvjetljenje putnickog prostora je katastrofalno.
Instrument tabla je od Mercedesa 404 a obruc volana od Man Lions Stara.
U putu smo ostali bez grijanja a pred Tuzlom su izduvali zadnji jastuci tako da smo jedva dosli do stanice. Ukratko, horor.

busfan

Odlicna reportaza!
Jesi li vidio koliko je putnika imao Imabus? To je linija Bijeljina-Lausanne i mislim da je autobus od nekog covjeka iz Bijeljine samo registrovan na Imabus

Tomek

Super reportaža i lijepe slike  ;)
Kad kreće ta Salinea iz Zagreba?

stipe15

Odlična reportaža.Mislim da bi ti u svakom slučaju trebao više slikavati po BiH jer tamo ima jako loših slika a ti bi taj prosjek dobrano popravio.

mansg313

Ma svi autobusi koje drži Salinea su blagorečeno u k***u,inače super reportaža pogotovo ovaj 190A11 :o ;D

mb0404

E to salineino cudo bi volio upoznat,vozio sam se u svakavim autobusima al u takvom cudu jos nisam,ne bi me zacudilo da ima nekih djelova sa kamiona.Sta su htjeli postic sa tom maskom nije mi jasno jer se vidi po prvom prozoru na spratu i prednjim vratima i nosacu iza njih da je bus prva serija skylinera radjena u 80,a sem maske ima i radjene ratrovizore.Jedini takav bus kod nas sam vidio od neke firme iz Sarajeva koja je prije 10 godina sa njim vozila za Tuzlu ili Bijeljinu.Kako on predje granicu to je  ??? ???

mansg313

Citat: mb0404  u Siječanj 25, 2009, 01:19:17
E to salineino cudo bi volio upoznat,vozio sam se u svakavim autobusima al u takvom cudu jos nisam,ne bi me zacudilo da ima nekih djelova sa kamiona.Sta su htjeli postic sa tom maskom nije mi jasno jer se vidi po prvom prozoru na spratu i prednjim vratima i nosacu iza njih da je bus prva serija skylinera radjena u 80,a sem maske ima i radjene ratrovizore.Jedini takav bus kod nas sam vidio od neke firme iz Sarajeva koja je prije 10 godina sa njim vozila za Tuzlu ili Bijeljinu.Kako on predje granicu to je  ??? ???
Ako pređe Sukijev Skyliner ovo bi trebalo proći bez problema >:( Vozio sam se ja u tom čudu i u onoj 228 DT kada sam išao tetki u Orašje samo moli boga da te puste preko granice strava i užas...

mb0404

Citat: mansg313  u Siječanj 25, 2009, 09:18:30
Citat: mb0404  u Siječanj 25, 2009, 01:19:17
Ako pređe Sukijev Skyliner ovo bi trebalo proći bez problema >:( Vozio sam se ja u tom čudu i u onoj 228 DT kada sam išao tetki u Orašje samo moli boga da te puste preko granice strava i užas...
Putnici su krivi da bojkotuju takve prevoznike ne bi se to desavalo.Ja sam znao prije presjedat iz busa u bus zato sto necu u svinjcu da putujem.Bolje se vozit u Postbus Steyeru nego u ovakvim Neoplanima.Sramota sta rade od autobusa,pogotvo sto je Neoplan institucija za druge autobuse,ne sve ali za vecinu.

busfan

Meni nije jasno zasto su Transturist i Croatiabus koji uvjek salju dobre autobuse kooperanti sa Salineom i Pepeksom ???

mb0404

Citat: busfan  u Siječanj 25, 2009, 12:39:24
Meni nije jasno zasto su Transturist i Croatiabus koji uvjek salju dobre autobuse kooperanti sa Salineom i Pepeksom ???
Vjerovatno imaju vecu korist od njih nego od nekog veceg prevoznika

busfan

Citat: mb0404  u Siječanj 25, 2009, 17:06:27
Citat: busfan  u Siječanj 25, 2009, 12:39:24
Vjerovatno imaju vecu korist od njih nego od nekog veceg prevoznika

Pepeks opet vozi sa naizgled solidnim Citylinerom, ali Salinea im sa ovim krsevima "kvari ugled"

mate

Ta linija je oko 17.25 u Sl.Brodu...U 15 h krece iz Zagreba...u zadnje vrijeme se na toj liniji izmjenjuju Pepex i Salinea (kao sto je vec navedeno)... ;)