MAN Lion's City ('09)

Autor kekobus, Veljača 09, 2009, 09:02:12

conecto

Citat: MAN19464  u Rujan 06, 2009, 22:38:44
u auto hrvatskoj su naručili 60 takvih bravica jer je tvornička greška pucaju jer su od plastike i nevaljaju
vozači nisu zadužili taj ključ baren ne u nekim zadnjim godinama jer je firmi preskupo i kažu da  imaju servisne mehaničare koji to zatvaraju po terminalima kad vozač prijavi

Meni se dogodilo da me servisni mehaničar pita da li imam firkant!
(Ja ga naravno imam)!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Max-d

Ma sa tim bravicama na Manovima je problem od prvog dana od kada su u prometu,nekak su skroz blesavo napravljene,jako su kratke stopice na poklopcu pa ponekad uopce ne ulove kanalicu u koju bi trebale upast nego se odmah otvore,a jos uz to su i plasticne pa lako pucaju.

Tomek

Malo prije u Hr. Leskovcu u MAN Importeru samo jedan ZET-ov MAN i to Lion's Classic gbr625 koji je razbit sprijeda(ne jako).
Pa gdje su Cityji, šta se oni ne održavaju isto tamo?

conecto

Citat: Tomek  u Rujan 10, 2009, 17:38:46
Malo prije u Hr. Leskovcu u MAN Importeru samo jedan ZET-ov MAN i to Lion's Classic gbr625 koji je razbit sprijeda(ne jako).
Pa gdje su Cityji, šta se oni ne održavaju isto tamo?

Pretpostavljam da su svi Cityi poservisirani uoči jesenskog voznog reda. Jučer sam vozio 458 i uživao kako bus blista: čista tabla, sva stakla, retrovizori... Pretpostavljam da je nedugo došao iz Hr.Leskovca i da je tamo tako spicanjen, to definitivno nije napravljeno u našoj garaži .
A GDJE JE POANTA?

Ivan

Da, i meni se čini da AH odlično održava autobuse, lavovi i dalje izgledaju potpuno novi, gotovo da uopće nema grafita, prljavšitne i sličnog...

Ovo sa leasingom mi se sviđa, barem što se tiče ovih MAN-ova, koje i bez toga ionako smatram najkvalitetnijim autobusima od '99... Mislim da MAN i AH zaslužuju barem 50% sljedeće nabavke, koliko god mi išla na živce monotonost koja je sa njima nastupila, mislim da se ne bih mogao buniti niti da ZET odluči kupovati samo od njih...

Makar mi ne predstavljaju neko osobito veselje, ne samo da ih je previše, nego mi ubijaju užitak u vožnji koliko su tihi i koliko malo motor vibrira, al prosječnom putniku je to ionako super... :P  :-X

Shole

samo da im konačno dizajniraju neko funkcionalno ogledalo.  Ova grba brate mili em na ništa ne liči, ogromna je i kači svaku granu, a ogledalce unutra minijaturno ko na busevima iz 60-ih.  Još od SG220 kad su više manje svi busevi (MAN, TAM, IKARUS, SANOS) imali ista ogledala i nosače, MAN nije uspio napravit normalno ogledalo. Vrhunac debilizma su riječki Lion's Classici  (2007.) sa ogromnim desnim ogledalom koje još sa VANJSKE strane ima dodano 10-ak centimetara veliko ogledalo za donji desni kut. Od 15 buseva, neznam dal ih 5 ima još uvijek to ogledalce.  Mislim, zar je tako komplicirano bilo stavit ga sa gornje strane na nosač ili sa unutarnje strane.

conecto

Slažem se - MAN-ovi retrovizori su uglavnom koma. Naši školski Classici ostali su bez toga nespretnog dodatnog retrovizora s desne strane. Problem su i lijevi retrovizori na Cityima i Classicima SÜ 313 - odličan je onaj širokokutni dodatak, ali u lijevom zavoju veliki retrovizor stvara veliki mrtvi kut.
A GDJE JE POANTA?

Tomek

Na starom forumu je bila tema ZET-ovi autobusi na neadekvatnim linijama, ali može sad i ovdje.
U subotu i nedjelju je bilo hodočašće iz Zagreba u Mariju Bistricu i uz brdo privatnika angažiran je i ZET koji je tamo poslao -- ni više ni manje tridesetak MAN-ova Lion's City...
Pa ljudi moji, onaj ko takav gradski bus pošalje tamo tom stvarno nisu sve čiste u glavi..

Isto danas gledam na prigradske linije poput 174 i 178 u kojima se stvarno kaj imaš voziti (pa 174 ima zadnju stanicu u selu prije Velikog Trgovišća koje je već u Zagorju) se isto šalju Lion's Cityji, ali šta drugo da šalju? Školski koji bi tamo odgovarali, njih nema dosta i onda se ti moraš 45 minuta voziti daleko od grada na selo u gradskom busu sa plastičnim stolcima.. Koma od neplaniranja pri nabavci novih vozila....

Ivan

Ah, kažem ja da se od ovih 74 komada moglo barem 20 uzeti praktički iste Lion's Cityje ali u prigradskoj (Ü) izvedbi bez ikakvih posebnih troškova i problema, a razlika u udobnosti (a možda i troškovima održavanja) nije nebitna...

Jer stvarno je svakom sa pola mozga jasno da ZET ima jako puno ozbiljnog prigradskog posla... Ne samo da imaju koncesije u hrpi okolnih općina, nego imaju i trajni posao kojeg neće izgubiti na brezovičkom i širem sesvetskom području, tako da se znalo se da će barem 20 novih odmah krenuti u prigrad... Ma ne znam, sve ove planove zadnjih godina kao da djeca rade...

Naravno, ovo za Mariju Bistricu (i slične stvari vikendom) svake godine stalno rade sa niskopodnjacima dok školski stoje... Jednostavno jadno i žalosno...

conecto

ZET do sada nikad nije kupovao zasebne autobuse za prigradske linije, već uglavnom gradske autobuse koji mogu voziti praktično "sve" linije. Naravno, vezano s tim je dugogodišnji kronični nedostatak vozila. Sad kad je bila ovako velika nabavka možda se trebalo i o tome razmišljati jer buseva sad ima više nego dovoljno (npr. naši conecti ili O-405N još uvijek uglavnom stoje iako je jesen krenula), iako treba imati na umu da u jutarnjoj špici 6,30-8,00 i na tim linijama ima dosta putnika kad je i kapacitet busa važan, a on je u pravilu kod prigradskih buseva manji.
Ako bi se ikada i išlo na nabavku prigradskih buseva, nikako nisam za nešto poput našeg Conecta H (GB 430) s ručnim mjenjačem, stepenicama i onim sporim vratima. Prije bih volio nešto tipa niskopodnog Citaro Ü s klasičnim okretnim vratima, udobnijim sjedalima (možda jedna manje) i automatskim mjenjačem, dok za još koliko-toliko solidan kapacitet postoji verzija dužine 13m.
A GDJE JE POANTA?

Ivan

Citat: conecto  u Rujan 15, 2009, 09:37:58
ZET do sada nikad nije kupovao zasebne autobuse za prigradske linije, već uglavnom gradske autobuse koji mogu voziti praktično "sve" linije.
Nije istina, AP Samobor je imao jako velik dio voznog parka u prigradskoj izvedbi, i to ne naslijeđeni nego kupljen 80-ih za vrijeme ZET-a, a vidio sam i slike starijih prigradskih MAN-ova 750 dok još Samobor nije bio pod ZET-om, dakle to ne bi bilo ništa novo. Uostalom, i visokopodne Conecte i SL-ove sa većim brojem sjedala kupljene usred brojnih niskopodnih nabavki smatram u neku ruku rješenjem koje je išlo blago prema prigradskom. No u ovoj zadnjoj nabavci se očito ni o čemu razmišljalo, pa tako ni o tome.

Citat: conecto  u Rujan 15, 2009, 09:37:58Prije bih volio nešto tipa niskopodnog Citaro Ü s klasičnim okretnim vratima, udobnijim sjedalima (možda jedna manje) i automatskim mjenjačem
Pa to i rekoh, jer Lion's City Ü je praktički istovjetan Citaru Ü. Klasični visokopodni prigradski ne bi imao toliiko smisla kad nisu linije tako duge da treba baš ozbiljnija udobnost, a očito ima novaca za niskopodne.

conecto

No dobro, bilo je toga u Samoboru (i nešto manje u ostalim pogonima) koji je imao većinom takve linije, ali takvog pogona više u ZET-u nema pa sam pričao o njima.
Autobusi koje smo mi zvali "turistički" u Dubravi i Podsusedu nisu kupovani s namjerom da voze na linijama (iako su ih silom prilika vozili) poput spomenutih MAN 750 HO ili raznih TAM-ova (170 A 11 T, 190 A 11 T, 260 A 116 P...). Uglavnom su vozili linije s malo putnika, ali su recimo u početku par mjeseci TAM 170 A 11 T i TAM 190 A 11 T redovito vozili linije 270, 271, 272, 273, 274 kad je ZET 1984. preuzeo te linije od "Čazmatransa". ZET je često nekad vozio "slobodne prijevoze" samo ih je tada (za razliku od danas) naplaćivao.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Inače, naši Cityi u APD (koji su se pokazali odlični i pouzdani) tuku vrlo solidnu kilometražu (kao donedavno Conecti). Npr. ovaj od jučer GB 467 ima gotovo 52 tkm, a nije još prošlo ni 6 mjeseci od registracije.
A GDJE JE POANTA?

Eurobus av120

samo da dodam, linija 178 je vrlo kratka, samo od donje bistre do k. vrha, pa mislim da je lions city za to dobar odabir... jednom dnevno taj bus potegne do zg i obratno, samo kad izlazi i ulazi u garažu... dok je 174 već dosta dugačka, neusporedivo dulja od 178...

brunok

Neke slike iz MAN-a Hrvatska, danas dok sam čekao svoje vozilo XD ;D