Tipovi autobusa na linijama 2009.

Autor manoplan, Siječanj 02, 2009, 20:53:22

conecto

Citat: citaro  u Rujan 09, 2009, 13:15:35
Citat: conecto  u Rujan 09, 2009, 10:05:30
U ponedjeljak su tramvajsku supstituciju vozila dva nova Citara G (jedan se povukao oko 16 h), ali ne kao zamjena za Citelise već kao dodatni autobusi. Nije se vozilo po voznom redu već u razmaku od 5 minuta što je češće nego što je planirano po voznom redu (7 minuta) i unatoč velikim gužvama po Zvonimirovoj sve je funkcioniralo odlično (da sami sebe hvalimo kad nitko drugi neće).
Inače, problem je stvarao baš Citaro i njegovo automatsko zatvaranje 3. i 4. vrata preko senzora, pa ih jučer već nije bilo na toj liniji (Citelis ima mogućnost zatvaranja uz blokiranje senzora). U utorak linija pojačana jednim busom s linije 212.

Sve je funkcioniralno odlično ? U ponedjeljak i utorak nije bilo ni približno odličnom. Na trgu žrtava bus se čekao i po 15 minuta, i onda odjedamput dođe 4 autobusa za redom, pa u razmaku od minute još 2, na Borongaju 1 stoji, a između Šubićeve i Borongaja ništa... Kao na divljem zapadu...

Koji divlji zapad? Daj malo smanji tenzije! Takvo što je uvijek moguće uz one gužve u Zvonimirivoj koje nisu predivdive ni po vremenu, pa ni po lokaciji. Čas je gužva u jednom smjeru, čas u drugom, čas kod Trga žrtava fašizma, čas na Kennedyevom trgu, čas kod Šubićeve, čas kod Kvaternikovog trga (ove dvije posljednje uglavnom posljedica zatvaranja križanja od strane vozila koja uđu unutra a ne mogu proći). Naravno da tada dođe do određenih poremećaja pa si valjda i ti uletio u tom trenutku, ali uglavnom uvijek je bus išao svakih 5 minuta u prosjeku (možda nekad 3, a nekad i 7). Ja sam ta dva dana vozio tu supstituciju i vidim u prolazu kako busevi prolaze, uvijek sam bio iza voznog reda ispred na otprilike 5 min, a tako i ovaj iza mene.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Citat: Ivan  u Rujan 09, 2009, 14:02:41
Baš veselo, dobili su još podsusedskih Citara, pa da ne bi ispalo da ih baš izrabljuju na 268 onda fino idu na 269...  ::|

Ne mogu biti siguran, ali koliko znam u Dubravi još nijedan Citaro nije bacio ulje van, a toliko se rasturaju.
A GDJE JE POANTA?

citaro

Ali je zato lavu 472 procvilila osovina...

buSHunter795

Citat: citaro  u Rujan 09, 2009, 14:11:44
Ali je zato lavu 472 procvilila osovina...
I na 464 u šestom mjesecu-danas već popravljeno ;)

conecto

Citat: Tomek  u Rujan 09, 2009, 12:10:06
Citat: conecto  u Rujan 09, 2009, 09:29:19
Citat: Tomek  u Rujan 08, 2009, 14:39:42
Za sve koji su spominali da Podsused ima previše dokaz najbolji demantij je zadnja dva dana otkad je jesenski vozni red. Skoro svi NG-i 312 su u prometu kao i NL-i263 jer jednostavno previše novih Citara je na servisu.
Meni je sjajno opet vidjet NG-e 312 na 121. Još da su ih po ljeti malo sredili(bar displaye) bilo bi super.

Pa u APD O-405 GN i svi Citari (2003.-04.) voze stalno - po ljetnom i po zimskom. A Podsused je istovremeno više od 10 niskopodnih MAN-ova sparkirao u žicu Mandlova, nije vrag da im sad fali buseva...
Ima i Dubrava Citara na servisu, ali i 15-ak nenatenkiranih Citelisa svaki dan. Uz 12 novih Citara, 5 posuđenih iz APP i 23 zglobna Citelisa (koliko ide u promet?) naspram podsusedskih 53 Citara (minus 5) uspjelo se jedva zamijeniti stare O-305 G. Čista matematika!
Solo: 20 Citelisa (koliko u promet?) i 27 Lions Citya prema 47 MAN-ova u APP, istovremeno u novije vrijeme APD dala u APVG 20 kom. O-405 N.

Plus još što je iz Podsuseda u VG otišlo 10 NL-a263, u prodaju su otišli 12 Eurobusa, 12 NG-a 272, u rashod 10-ak Avtomontaža, 4 SG242 plus još to što je falilo 20 autobusa za normalan izlaz prije no što su novi stigli. Kad se sada ode tokom dana do garaže Podsused ona je za razliku od proljeća kad je stalno bila puna, sad je poluprazna, očito tamošnja uprava nije znala procjeniti koliko im buseva treba(a možda im fali baš tih 5 plus 5 CItara G i Lion's Cityja)

Ne znam da li nas u ovom prepucavanju pere lokal-patriotizam, ali bitno je da svaka strana ima argumente. Ali kad se već spominje što je sve "žrtvovao" APP bilo bi pošteno reći i što je otišlo iz APD kod nabavke novih buseva.
Dakle, tu je već spomenutih 20 O-405 N otišlih u APVG, s tim što su TAZ-ovi zadnjih godina malo-malo bili posuđivani tamo (u tom vremenu tamo su se selili i solo O-305 i O-405). Od ukupno 36 starih zglobnih O-305 u rashod je otišlo uoči dolaska novih buseva barem 25. Zašto su NG-i i Eurobusi otišli u prodaju ne znam, ali sve naše kocke još voze, bilo u Dubravi ili Gorici.
I ne mogu se jednako uspoređivati po brojnosti novi MAN-ovi i Mercedesi sa Citelisima pošto se ovi ne mogu svaki dan natankati i biti u prometu. Izuzetak je ovaj ponedjeljak kad su se Citelisi tankali preko vikenda, a u nedjelju uopće nisu išli van. Mislim da bi ovo moglo postati redovita praksa.
A prije dolaska novih buseva ni APD ih nije imala dovoljno za izlaz, a i sad je knap.
A GDJE JE POANTA?

igor 409

Danas je na 215 bio 424 tak da mi se čini kako u APD vlada nestašica zglobnih buseva spremnih za vožnju. Uostalom i dodatni bus za Borongaj - TŽF se skidao s 212 jer vjerojatno nije bilo slobodnog u garaži. Bitno da se O 405 GN2 planira prodavati.

Inače na 237 je danas conecto.

Tomek

Ako već nema dovoljno autobusa, zašto su svi O305G otpisani. Ako fali, nek stoje ko rezerve pa eventualno neki upadne. Uostalom bilo ih je i u dobrom stanju.
I molio bih nekoga da konačno poslika taj gbr424 kojeg nemamo u novom izdanju.

Ivan

Mislim da nema potrebe za O 305 G ako ima priličan broj solo u rezervi. Solo uvijek može bez probelma upasti na 210, 218, 219, 231 ili 234, na nekima od njih bi ionako možda ionako bilo bolje da stalno voze...

conecto

Citat: Tomek  u Rujan 09, 2009, 20:19:46
Ako već nema dovoljno autobusa, zašto su svi O305G otpisani. Ako fali, nek stoje ko rezerve pa eventualno neki upadne. Uostalom bilo ih je i u dobrom stanju.

Hey, Tomek, dok cviliš nad Podsusedom koji otpisuje niskopodne buseve, nama u Dubravi zazivaš O-305 G od kojih je najmlađi star 24 godine!
A GDJE JE POANTA?

Tomek

Pa ni u Podsusedu ni u Dubravi se ne slažem s pretjeranim otpisom autobusa ako ih onda opet nema dovoljno za pokriti redovni vozni red.

t4

MAN NG 312 gb 136 viđen na 109 ;)

igor 409

Citat: conecto  u Rujan 10, 2009, 00:25:34
Citat: Tomek  u Rujan 09, 2009, 20:19:46

Hey, Tomek, dok cviliš nad Podsusedom koji otpisuje niskopodne buseve, nama u Dubravi zazivaš O-305 G od kojih je najmlađi star 24 godine!

Pa ima "u žici" i puno mlađih autobusa od O 305 G koje je APP otpisao a mogli bi se iskoristiti za rezervu u APP ili slati na 113, 114, 115, 120...  dok bi se iz APP mogli poslati citari koji kolko mi se čini tamo baš i nisu legli a u APD bi bili presretni s njima. Da svi budu sretniji nek si APP uzme sve citelise a da APD-u citare i pokojeg lionsa jer punionica u Dubravi ionako još nije napravljena i pitanje je kad će biti.

conecto

Citelisi ne mogu u APP pošto se tankaju CNG-om u Gradskoj plinari u Radničkoj koja je udaljena od APD 6 km, a od APP više od 15 km.
A GDJE JE POANTA?

man750

Jucer vidjen g.br.222 na liniji 220. Jos vidjeni i 180 i 195 (za ova dva nisam 100% siguran) na liniji 221.
Jesu to jos dodatni busevi na posudbi u APD? Citaro 173 uredno na 268 kako je i Tomek napisao.
133 u ZAGREBU
22 u DUBROVNIKU
Jedan u MakarskojMAN750 Autobus ispred svog vremena
- S T E T A - S T O - B A R - J E D A N - N I J E - S A C U V A N -

igor 409

Citat: conecto  u Rujan 10, 2009, 08:59:07
Citelisi ne mogu u APP pošto se tankaju CNG-om u Gradskoj plinari u Radničkoj koja je udaljena od APD 6 km, a od APP više od 15 km.

To je trebalo biti više ironično na APP kuknjavu spram citara nego kaj sam stvarno mislio ali s druge strane jednom kada se napravi i ako se uopće i napravi punionica svejedno je gdje je a prelijepiti brojeve na busevima ionako nije problem. Naravno da se to nikada neće dogoditi ali kad bi se htjelo moglo bi.