Globtour - linije(razno)

Autor Tlimfocit, Veljača 27, 2009, 22:19:53

Tlimfocit

Danas u 12:30 ZG 8491 BD sa 25-30 putnika za Dubrovnik. Ne vidim baš isplativost jer previše Panoramabusovih buseva održava ovu liniju (čini mi se 4-5 buseva 3 Siderala i 1 ili 2 Barbija) jer su relativno loše namještena vremena polazaka, putnika koji putuju na ovoj relaciji ima dovoljno, ali previše polazaka tijekom cijelog dana (mislim kod svih prijevoznika). Vidjet ćemo što će biti kad počme školska/akademska godina.

Shole

#361
Čuj, sezona je i naravno da polazaka ima više nego inače.  Putnika jest bilo 18 na Splitskom kolodvoru, ali koliko ih je još bilo u Makarskoj, Pločama, Metkoviću, a da ne govorim usputna manja stajališta.    Ako je udaljenost otprilike 200 i nešto kilometara, a karta vjerovatno oko 100 kuna, šta mislite koliko je potrebno putnika da linija bude u plusu ?

60 litara nafte = oko 550 kuna.  Putovanje je kratko (4, 4 i pol, 5 sati) pa neide dnevnica, osim ako su došli odnekud prije. Znači da šoferi koštaju Brutto oko 700 kn.   Po ovim glupim izračunima nabrzinu, Globtoru je ostalo 600 kn čistog sa samo 18 putnika na Split-Dubrovnik.  A di je još prtljaga koje ima na bacanje ovih dana.  Naravno sve je ovo pod pretpostavkom da šoferi rade pošteno.  Jbš ti ovih 18 putnika ako ih je 10 na pušku

Tlimfocit

Za pocetak sve su karte kupljene na kolodvoru tako da vozac je dodatno ima samo 2 paketa koja mu je neko ostavia. Slican bezvezan izracun san i ja napravia i dosa do slicnog zakljucka. Cak su zaposlili curu koja po gradu dijeli letke za novu liniju. Al plus od parsto kuna je kao minus ako s tim busom mozes vise zaradit na drugom mistu. A plus sta busevi veci dio dana stoje na kolodvoru zbog lose podesenih vremena polazaka

steyr1985

Taj polazak u 12.30 sati je ok pa i ovaj u 15.45 sati ali ovaj prvi u 08.45 nevalja jer u 07.45 ide POSA  autoputem kao i panorama  u 08.00  ( magistralom ) ide promet Makarska. Jedan veliki problem je šta kolodvor Split pošto je u vlasništvu Prometa najprje napuni prometov bus pa ostalima šta ostane. Iz Dubrovnika nijedan polazak ne valja u 08.00 polazi i Autotrans a u 12 45 sati skoro pa da nema nikoga. Na polsku u 12.45 sati svari izgladaju ovako : U 12.30 polazi POSA  DUBROVNIK-METKOVIĆ-PLOČE VRGORAC-A/C SPLIT, zatim u 12.45 sati Čazmatrans DUBROVNIK-METKOVIĆ-PLOČE, zatim Panoramabus DUBROVNIK OTRIĆ SEOCI- VRGORAC- A/C-SPLIT ( mada ulaze u Metković i Ploče) i u 13.00 sati Autotransport Šibenik DUBROVNIK- PLOČE -SPLIT-ŠIBENIK MAGISTRALOM.  Panorama svakodnevno kasni jer nemože stić na polazak u 12.45 pošto taj bus kreće u 08.45 iz splita.   Danas na liniji Split- Mostar plavi Volvo B 12 pun otišao prema Mostaru.

Tlimfocit

Dakle ovaj jutarnji iz Splita drzi polazak u 12:45. To je jako glupo jer cak i da stigne na vrime ima bi samo 15 min za ukrcaj ljudi i prtljage sta je premalo. Po meni ideja s linijom za Du preko A1 je super i bit ce jos bolja kad se dovrsi autoput do Ploca. Samo treba bolje uskladit vremena polazaka. Recimo Dubrovnik-Zagreb i obratno ima jako dobro tempirane polaske.

Shole

Dobra je ideja ako imaš dovoljan broj putnika iz Splita za Dubrovnik.  Ali ako ih imaš samo 20, zašto nebi svraćau u Bašku VOdu, Makarsku, Ploče..... pa pokupio još ohoho lokalaca koji ti začas zaradu dignu za duplo a još plus toga nisi platio autoput

Shole

Tu se onda javlja klasični problem današnjice;  za tu liniju magistralom vjerovatno bi najbolji bio neki midibus koji troši 15-18 litara i koji bez problema preveze 30-ak ljudi.  I ajde sad vi meni recite, jedna ozbiljna firma koja drži do sebe i ima samo provjerena vozila u voznom parku, tipa Autotrans, Globtour, Samoborček.....  koji MIDI bus da kupi u današnje vrijeme !!?!?

Tlimfocit

Ma bit će to dobro i jer ima (ili će biti) putnika za Vrgorac (koji osim Globtoura ima samo 1 polazak POSAe prema Splitu i Dubrovniku). Zato su i uvedene ove linije da se Vrgorac izvede iz izolacije. U konačnici nije Dalmacija samo uz more, nego i iza brda.
Meni jedino je jako glupo što nisu stavili večernji polazak Dubrovnik-Split u isto vrijeme kad i Dubrovnik-Zagreb. Istina poklapa se sa polaskom CBa, ali taj bi bus mogao do Vrgorca dovlačit putnike za Zagreb (što ionako sada radi kad nema putnika), a onda bi mogao samo produžiti za Split. Onda kada ima putnika za Zagreb išla bi 2 autobusa.
A za midibus si potpuno u pravu. Možda lupam gluposti ali jedno sa kapacitetom od 30ak putnika je mala Setra koju imaju Samoborci, ali mislim da ona troši poprilično goriva i da je skupa. Ili onaj mali Mercedes 404 ko što je Mandi imao. Nažalost, osim toga slabo i ništa.

steyr1985

Sve vi to lijepo razmišljate ali trebate znat da je sezona u punom jeku a mi brojkamo putnike pa kako će biti na zimu pita li se itko.   Moje mišljenje da je previše linija na pomenutoj relaciji a što se konkretno tiče panorame moje mišljenje da je bilo pametnije da je ove linije iz Splita preko Vrgorca povezao sa Hercegovinom.

Shole

Ako ih povežeš sa Hercegovinom onda nesmiju kupit putnike na relaciji Hrvatska--->Hrvatska  nego tijekom cijele rute kroz RH samo ukrcavati putnike koji su za BiH.  I prelaskom granice samo iskrcavati.  Ista stvar za narag.  Po cijeloj Hercegovini moš krcat ljude koji idu u RH, ali prelaskom granice smiješ obavljati samo iskrcaj putnika

Tomek

Midibus za preporučiti je Guyleruz Cobra na MAN podvozju i motoru, ima ih par u Hrvatskoj i svi su s njima prezadovoljni. Ne znam dal se još uvijek proizvodi jer sam čuo da ove nove verzije na tehnici MB Tourina su problematične kao i sam Tourino.

tomekk

#371
Ako nema Volvo motor, ne može u Globtour  ;D možda manjeg Siderala (Volvo B7R Elegance) s 34 sjedala i cijenom od oko 225 000€ :-\
Život je kao matematika - ako ide lako, vjerojatno nešto radite pogrešno
RIP Grga

Shole

Već smo rapravljali o tome, ali čudi me praktički pa nijedan iole ozbiljniji proizvođač autobusa nema u ponudi nekakve midibuse oko 30-ak sjedala.  Tourino i Setra 411HD su pre preskupi za tu veličinu jer dodaš još samo malo pa imaš normalni bus.
Ako mogu razni Otoyoli, Otokari, Isuzui, BMC-i i slični proizvodit midibuse, u čem je problem da neko ozbiljniji i kvalitetniji ne napravi neka prava kola s obzirom da je više nego očito da autobusni promet bilježni stalni pad prometa na svim razinama.
Čudi me da tu već dio kolača nisu nanjušili Volkswagen, Iveco i slični. (ne računam ovdje one kvazi prerade na Dailyevim šasijama koji izbijaju bubrege)

Tlimfocit

Malo smo se udaljili od teme. Treba samo malo bolje oranizirati i bit će putnika. Nadam se da će netko pročitat ove naše komentare i vidit ima li šta korisnog u tome.
A ovaj Volvo Sunsundegui Sideral 10 je izvrstan. I uklopio bi se u Globtourov vozni park. Samo najveći problem Siderala je maaaalčice povelika cijena. :)

Tlimfocit

#374
Maloprije iz Splita za Beč, Graz, Bruck/Mur itd. Siderali ZG - 8494 - BD, ZG - 8497 - BD i ZG - 9058 - DZ sa 40ak putnika.

EDIT: Iz Šibenika krenuo bijeli dvoosovinski Barbi.