Irisbus Citelis CNG

Autor kekobus, Ožujak 12, 2009, 14:03:33

Daniel

Prije 15 min sam ih vidio na Zagrebačkoj aveniji , kod Getroa , 1 solo i 2 zglobna iz smjera Jankomira idu prema Istoku grada.
Nema slika jer danas po 1 put otkako imam mobitel nisam ga ponio!
Moram reći da su mi lijepši u živo ,nego na slikama , jedva se čekam provozat u njima ;D

Spiker

Otišli su u Dubravu.

conecto

Jučer u APD došlo desetak Irisbusa.
Još prije podne stigla su ona prva dva, a neki tipovi iz Benussija cijeli dan su čačkali po njima jer nešto s vratima ne štima i tko zna što još. Ne pričaju puno, ali nisam siguran da su prošli homologaciju. Izgleda da je problem baš u automatskim vratima (3. i 4. uz mogućnost ručnog upravljanja). U svakom slučaju lijepo je počelo, ali od ove marke nisam ni očekivao previše...
Nevjerojatno, ovi busevi nemaju sigurnosne ventile vrata s vanjske strane već tastere za otvaranje pokrivene prozirnom plastikom (postavljene uslijed homologacije).
Unutra užas od plastike i dvostruka sjedala s obje strane kroz cijeli bus. Putnički prostor je vidno kraći od dosadašnjih buseva (kako i ne bi uz onoliki rep), ovi busevi baš i ne mogu voziti puno ljudi.
Vozački prostor kako-tako, najbolji je Isri sic jednak kao Lion's Citya s ventilacijom, i podešavanje volana zajedno s tablom je OK. Vozač sjedi visoko i retrovizori su u nivou očiju što mi se najviše sviđa pa ne moraš onak stalno dizat glavu kao kod niskopodnih Mercedesa. Desni retrovizor se ne vidi u cijelosti, a nema ni dodatnog za mrtvi kut. Lijevog pak pokriva Atron kojeg su ugradili iznad vozača. Pedale mi stoje nekak čudno no treba ga prvo provozat pa ćemo vidjet...

U svakom slučaju APD će sad imati 15-ak različitih tipova buseva od kojih svaki ima svoje fore, pa se ti prilagođavaj svaki dan...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Ivan

Citat: conecto  u Travanj 15, 2009, 09:17:35
Nevjerojatno, ovi busevi nemaju sigurnosne ventile vrata s vanjske strane već tastere za otvaranje pokrivene prozirnom plastikom (postavljene uslijed homologacije).
Nije od homologacije, vidio sam ih još na carini. Ne znam zašto je sad taster problem, hrpe drugih autobusa ih isto imaju pa se nitko nije žalio.

Citat: conecto  u Travanj 15, 2009, 09:17:35
dvostruka sjedala s obje strane kroz cijeli bus. Putnički prostor je vidno kraći od dosadašnjih buseva (kako i ne bi uz onoliki rep), ovi busevi baš i ne mogu voziti puno ljudi.
Nisu dvostruka sjedala kroz cijeli bus, cijeli prostor od prvih do drugih vrata je samo jedan red, ne moram ni spominjati prostor za kolica kod drugih vrata, a nasuprot trećih vrata zglobni imaju sjedala, ali nisu puni dvostruki redovi. Znamo svi da je putnički prostor manji kad ima uspravni motor, ali 3 sjedala manje mi se ne čine kao neka tragedija, ne vidim po čemu bi sad trebali biti drastično manji kapacitetom.

Imam dojam da su se neki jako "nabrijali" protiv ovih Citelisa i Iveca općenito. Ja više ne vidim smisao ovolikog pljuvanja. OK, dobro, netko ima loš predosjećaj, ali uz ovoliko pljuvanje prije nego je konkretno isprobano i predviđanje nekih problema sa vratima prije nego su se i pojavili samo zato jer je netko išao kontrolirati vrata, počinjem gubiti strpljenje, ovo postaje zagađivanje foruma.

Ivan

Usput, uspjeli su ugurati sjedala naopako na blatobrane na prednjoj osovini što niti jedan niskopodni MAN ili MB nema, koliko god i meni izgledalo nespretno, ipak imaju na tim pozicijama dva sjedala više. Tako da kad sam ih gledao uopće nisam dobio dojam da bi mogli imati problema sa kapacitetom...

conecto

Nisu tasteri postavljeni prilikom homologacije nego prozirni plastični savitjivi poklopci.
Nisam brojao sjedala ali duljina putničkog prostora je vidljivo manja, znači ne toliko manje sjedala koliko općenito prostora (znači za stajanje npr. što postane važno kad je gužva). Istina, subjektivna ocjena (nisam mjerio), ali jasno vidljiva golim okom kad uđeš unutra (Ivane, jesi li?).
Motor se uspravno može postaviti i na spretniji način, u toranj u kutu. U Irisbusu je to totalno nespretno napravljeno, pogon uzme puno neiskorištene dužine autobusa.
Nisu se naki nabrijali protiv Citelisa i svi moji zaključci su na osnovu viđenog i objašnjeni. Fino svugdje piše da ga nisam vozio, a kad budem isto ću napisat kako mi se svidio. Neke stvari koje su mi svidjele također sam napisao. Nisam ja kriv što su mu Mercedesi i MAN-ovi u ZG visoko podigli letvicu. Da sam sjeo u njega direkt iz Ikarusa sigurno bi mi se više sviđao.
Problemi s vratima nisu predviđanja već sam svojim očima vidio kako se Benussijevci pate s njima i ne znaju što im je, a nisu ništa samo kontrolirali. I to na oba dva busa koji su prvi stigli - solašu i zglobnjaku. A imamo neka iskustva s Ivecovim vozilima i u ZET-u, ali o tome radije ne bih nakon ovakvih reakcija.
Ak su činjenice zagađivanje foruma za Moderatore koji gaje osobnu simpatiju prema nečemu onda...
A GDJE JE POANTA?

tamlover

Molim vas nemojte jedni druge pljuvat zbog pljuvanja. Ako ovdje zabranimo vlastita mišljenja kamo ćemo stići?? No ipak uz jednu ogradu. AKo je mišljenje potkrijepljeno nekim suvislim argumentom onda stvarno nema razloga ulaziti u polemiku. Ovo kako forumska "djeca" pljuju je čisti spam i to ne treba tolerirati.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Ivan

Citat: conecto  u Travanj 15, 2009, 20:56:33
Nisu tasteri postavljeni prilikom homologacije nego prozirni plastični savitjivi poklopci.
Nisam ni mislio na tastere nego na plastiku preko njih, vidio sam to još na carini.

Nisam bio unutra, ali mislim da sam ih sasvim dovoljno pregledao izvana da bih mogao reći da mi ne daju osjećaj da nisu skučeni, uostalom, i 421 je napisao da mu izgledaju prostrano. Vidjet ćemo još...

OK, treba pisati o problemima, ali zauzeti apsolutno negativni ton i još pisati netočne, a istovremeno lako provjerljive podatke (a to ipak je zagađivanje foruma), i spekulacije o mogućim problemima uzeti kao stvarni problem mi nema smisla. Samo sam htio reći da ne vidim potrebu za toliko negativnim raspoloženjem prije nego vidimo sve skupa. Ne znam zašto ne pisati o starijim Iveco vozilima i njihovim problemima, ja nemam neku pretjeranu simpatiju prema Ivecu i svaka argumentirana kritika je dobrodošla, ja sam sâm napisao da mi plastika iznutra na prvi pogled nije baš ostavljala dobar dojam, ali neke ovdje napisane stvari su prelazile u potpuno nekonstruktivno raspravljanje.

421

Ako netko čitav život vozi bus kao kolega conecto,tad mu treba vjerovati jer ima mnogo km u nogama i puno ispijene kave za vrijeme vožnje.(O Beck'su neću.)
S kojeg naslova pak Ivan brani svoj stav/stavove prema ovom busu nije jasno osim što(zlo)upotrebljava  svoj moderatorski položaj .Malo više respekta prema onima KOJI voze....
BTW obojici:motor koji je ugrađen u Irisbus Citelis CNG postavljen je poprečno ,s desne strane busa,gdje se nalaze i remenice te remenje za pogon.

EDIT tamlover: Ovako ću da se ne gomilaju postovi. Kako to Ivan zloupotrebljava položaj?? Samo ako briše nešto što ne bi trebao, a mislim da to nije slučaj. Raspravlja kao što može bilo koji član foruma.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Citat: 421  u Travanj 15, 2009, 21:17:47
Ako netko čitav život vozi bus kao kolega conecto,tad mu treba vjerovati jer ima mnogo km u nogama i puno ispijene kave za vrijeme vožnje.(O Beck'su neću.)
S kojeg naslova pak Ivan brani svoj stav/stavove prema ovom busu nije jasno osim što(zlo)upotrebljava  svoj moderatorski položaj .Malo više respekta prema onima KOJI voze....
Čime sam pokazao nepoštovanje? Ja sam se pobunio protiv pisanja očito netočnih stvari poput "ima dvostruka sjedala s obje strane kroz cijeli bus". Baš zato jer to od nekoga poput Conecta nisam očekivao. Oko stvari sa vozačke strane i nisam vidio neke strašne kritike, tako da ne znam po čemu sam osporavao stručno mišljenje. A nisam niti ja tutlek da ne znam kako ostatak busa izgleda, kao "iskusni" putnik o nekim stvarima možda mogu reći i više nego neki vozači.

Tako da mislim da je nepošteno prema meni reći da sam zloupotrijebio svoj položaj jer nisam napisao ništa osim da počinjem gubiti strpljenje jer su stvari krenule prema pisanju krivih podataka, nisam prijetio nikakvim brisanjem nego sam samo htio reći da upozoravam da se rasprava otima kontroli. Ne znam kako sam zloupotrijebio svoj položaj, poštujem vaše mišljenje i ako mislite da sam pogriješio mogu od njega i odustati, ako vam je stalo, dovoljno ste dobri članovi i zauzet ću se da ga dobije netko od vas dvojice, što se mene tiče...

421

Samo molim za to, da svaki ima pravo izreći svoje mišljenje.
Prerano je za svađu ili sukob mišljenja kad busevi još nisu u prometu.
Kad budu u prometu,tad će biti tema za razmjenu mišljenja...
Povlačim riječ "(zlo)upotreba!Očigledno je krivo shvaćena.
No hard fillings!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Portos

Činjenica je da su MAN i MB svojim kvalitetama postali vrlo cijenjeni među vozačima, te da se nema povjerenja u vozila koja do sada nisu vozila po Zagrebu. Uz to politika je odredila da se ta nova i nepoznata vozila rasporede u APD, što nakon MB-a mnogima djeluje kao korak natrag. Imajte strpljenja i nadajte se da su Citelisi ipak OK autobusi te ih prihvatite kao stvarnost i budučnost, te molim smirite strasti i vršite argumentiranu raspravu.
Hvala.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

shef

Jedna stvar mi je kao laiku i običnom putniku, ali poznatavatelju i ljubitelju autobusa neprihvatljiva. Da vlada uvjerenje da samo veliki duet (Evobus + Neoman) valja, a sve drugo je fuj i uaaa, čak i onda kad je kontakt sa dotičnim vozilom samo preko slika.
Čemu taj balkanski pljuvački mentalitet? Zar bi trebalo zatvoriti Irisbus, Volvo, Scaniu, Solaris, VDL, ostaviti tisuće ljudi na cesti, jer eto, ne proizvode dovoljno dobro, odnosno nemaju "podoban" znak na maski? Ovo mi sve miriše na pljuvačnicu kao kod kineza, gdje su se čitavi forumi, ne samo na ovim prostorima, okomili na njih, a kladim se da 90% nije nikad ni dotaklo kineski bus, a kamo li napravilo jednog metra. A predrasuda je jedna od najgorih stvari.
Istu ovu priču kako su Citelisi plastični, kako je položaj vozača za volanom loš, već mjesecima pratim na talijanskom forumu. Samo s razlikom da tamo u zvijezde dižu Cityclass ili stare U-Effeuno. Autobusi su napravljeni za to da budu pouzdani i sigurni i da u predviđenom radnom vijeku od otprilike desetljeća sa što manje kvarova odrade ono za što su namjenjeni. A koliko čitam, Citelisi su što se tiče pouzdanosti, na vrhu.
Kladim se da će zagrebački Citelisi odlično odraditi svoju ulogu, bude li ih se održavalo i vozilo kako treba, i želim svu sreću onima kojih će ih voziti i onima koji će ih svaki dan koristiti.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

conecto

No dobro, nisu dvostruka sjedala kroz cijeli bus, ali kroz veći njegov dio jesu. Jasno da su kod niskopodnog busa ostavljeni slobodni prostori za dječja ili invalidska kolica. I neka rješenja su dobra poput sjedala na blatobranima, a čitav putnički prostor je općenito pravilnijeg oblika bez onakvih stepenastih dijelova poda kao kod novog Citara. Upravo to su postigli stavljanjem većine tehnike u rep vozila (dok su to MAN i Mercedes rasporedili drugačije, otuda i nepravilni oblik poda jer ga diktiraju ugrađene komponente), ali taj rep je znatno skratio unutrašnjost. Kad se uzmu u obzir sjedeća i stajaća mjesta definitvno je kapacitet Citelisa manji nego kod MAN-a ili Mercedesa, a kod nas gužve još nisu u potpunosti nestale. Poprečno smješteni motor samo štedi prostor i sigurno on nije uzrok tome.
Pošto radim u ZET-u pokušavam na ovom forumu članovima i ljubiteljima buseva dostaviti najnovije informacije koje se mogu čuti po firmi od više-manje relevantnih ljudi. Problema s homologacijom je defintivno bilo i to upravo sa sigurnosnim tasterima i automatskim zatvaranjem vrata. Neugodna je atmosfera oko ovih buseva i neke stvari nitko jasno ne govori (niti Benussijevci niti oni koji su ih kupili), ali prekjučer se prešutno moglo zaključiti da homologacija još nije riješena.
A valjda je svima jasno na koji način su ovi busevi kupljeni i tek sad kad su prvi već stigli isprobavaju se neke stvari. Tako su odmah po dolasku isprobali solašem se popesti na Sljeme. Bus je gore jedva stigao i to potpuno prazan (prem riječima vozača koji ga je vozio). Slično je bilo i sa zglobnim prema Mirogoju. Ne znam koliko su snažni njihovi motori, ali još dok su bili na probi Mercedes i MAN s CNG vidjelo se da za svaki imalo veći brijeg motor mora biti jak (MAN je bio s nekih 240 KS čini mi se i i šao je samo po ravnom, a Mercedes s 300 KS je mogao i na brdo). Osim toga, jedan vozač koji ga je imao prilike voziti kaže da je bučan (NJEGOVE RIJEČI, NE MOJE), iako motor izvana radi stvarno tiho što bi mogao biti problem u zvučnoj izolaciji.
Uz sve to (od početka) držim ako se krenulo u pokušaje s tim vozilom trebalo ih je prvo testirati ili kupiti manju količinu da se vidi kakvi su, a ne odmah 60 komada što je u Dubravi praktično polovica voznih redova. Ako stvari krenu loše s vozilom i pogonom koji su realno za nas potpuna nepoznanica neće biti dobro za istočni dio grada.
Sklonost prema MAN-u i Mercedesu (priznajem) nije nikakav "balkanski pljuvački mentalitet" jer ta vozila dominiraju na tržištima (vjerojatno ne bez razloga) praktično svih europskih zemalja. Ne samo u Njemačkoj, njih možeš vidjeti na ulicama gradova u Francuskoj, Italiji, Engleskoj, Španjolskoj, Turskoj... Namjerno sam spomenuo baš te zemlje (između ostalih gdje voze) jer one imaju jake domaće proizvođače autobusa. Volvo, Scaniu ili VDL možeš vidjeti uglavnom u njihovim matičnim zemljama, pa tako i Irisbus (Francuska, Italija, Češka, Mađarska i sl.). Izuzetak je sve uspješniji poljski Solaris i njega bih najviše volio vidjet u ZG osim velikog dvojca.
Što se tiče samog položaja vozača to je jedna od stvari koja mi se najviše sviđa na Irisbusu i to sam već napisao. Sjediš visoko gotovo kao u starim busevima sa stepenicama i to mi se sviđa.
Što se tiče linija na kojima će ovi busevi voziti to će definitvno biti ravnije linije, ali i vozni redovi s manje km. Njihova autonomija je još uvijek nepoznanica, neki kažu da je manja od 400 km, Benussijevci kažu da ide oko 450 km...

I da razjasnim, s moje strane nema nikakve ljutnje na bilo koga, ali ne treba nepotrebno dizati tenzije. Moje mišljenje je takvo kakvo jest, možda se promijeni (iskreno se nadam) kad počnu voziti, a onda ću i to napisati i (kao i uvijek) objasniti.
A GDJE JE POANTA?

shef

Ako zaista nitko nikada iz Holdinga odnosno ZET-a nikada nije sjeo u Citelis i provozao ga onuda kuda treba, a kupljena je ovolika količina vozila onda je to prvoklasan skandal i kruh za sve medije. Pa nije to igra. Osim centra slabo poznam Zagreb (sramota moja) i ne znam kakva je konfiguracija terena na linijama gdje trebaju ići, ali probnih Citelisa vjerujem ima (vidio dva u jednom Iveco koncesionaru kraj Udina, bijele boje) pa na kraju krajeva mogli su poslat jedan bus u Pulu na zamjenu i uzet njihovog na dan-dva, bez obzira što je klasični naftaš, no očito je leasing-kuću i Holding bilo briga što i kako, glavno da su vozila na broju.
Kako dosta često idem u Trst, idući put ću izdvojiti malo vremena da vidim kako se njihovi snalaze po brdima. Doduše, radi se o EEV naftašima, pa ću vam prenijeti dojmove.
Ja sam pobornik svega novog, da sve treba probati u životu, ali ne pod svaku cijenu. Ali ako je to ovako kao što kažeš, a nemam razloga ne vjerovati, da se kupuje mačka u vreći, onda tu ima posla i za pravosuđe. Ah, da, zaboravio sam gdje živim...
Cijela me ova priča silno podsjeća na neka druga vremena, početak osamdesetih i riječke Sanose S200 koji su mogli voziti samo na jednoj liniji. Neke stvari se teško mijenjaju.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic