Irisbus Citelis CNG

Autor kekobus, Ožujak 12, 2009, 14:03:33

421

Činjenica je da smo dosad u ZETu imali na probi mnoštvo buseva,većinom MANova ili Mercedesa,pa čak i Setru .VDL također.
Ali nijedan drugi.Benussi se kao zastupnik baš nije proslavio radi mogućeg testnog Citelisa.
S razlogom (i političkim zaleđem ili ne) pokazat će vrijeme.
Slažem se s Tobom da treba probati što se dade probati i to pokušati iskoristiti ,ali ne baš pod svaku cijenu.
Kaže narodna:"Škrtac dvaput plaća!"
U slučaju Citelisa,vraćamo se u početak tisućljeća (po kvaliteti izrade , tehnologiji i korištenim materijalima).
No tek kad provozaju,vidjet ćemo pravu istinu o njima.I zastupniku također.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

Plinaši i naftaši su dvije različite stvari - u to smo se uvjerili s demo-vozilima MAN i Mercedes. CNG solaš bez 300 KS je samo za ravno. Nemam pojma koliko imaju ovi Citelisi, ali po PRIČAMA i ne idu baš nešto (VIDJET ĆEMO).
Po ZET-ovom sistemu rada nama su potrebni autobusi od kojih svaki može izvozit svaku liniju, pa i onda kad nije najpogodniji baš za nju. Npr. nekad na 107 ili 225 za izlaz na drugi navrat u nuždi dobiješ školskog turskog MAN-a s mjenjačem, duplim visokim sjedalima i dvoja uska vrata što nikako nije neka sreća ali izvoziš to. Što ako sutra dođeš u situaciju da moraš na 227 izaći s CNG-om gdje je često dupkom pun, a on baš i ne ide u brijeg...

Netko je spomenuo dosadašnja iskustva s Ivecom. Mi ih imamo s kombijima za prijevoz invalida. Prvi su došli 2005. (Daily) i voze djecu s posebnim potrebama gdje ne voze baš puno. Osim što su neudobni, vrata se teško zatvaraju i ne dihtaju (tako da unutra puše pa čak ponekad i curi), nakon 40-50 tkm su počeli stvarati probleme pumpe za gorivo. Od prvog dana ne smiju se preko noći ostaviti s potegnutom ručnom kočnicom po zimi jer ujutro neće krenuti. Kupljeni i servisirani u Eurokamionu koji ima 2 servisa u Zagrebu.
Prošle godine kupljeno 7 Dailya novijeg modela od kojih 5 vozi na prijevozu odraslih što znači da dnevno prijeđe 200-300 km gradske vožnje. Hrpa problema unutar prvih PET TISUĆA KILOMETARA, cure rezervoari, kvačila tresu kod pokretanja, svjetla se sama pale i gase u vožnji, klima,... Problemi uglavnom nisu nikad otklonjeni. Kod ovih se ručna uopće ne smije potegnuti zimi tokom cijelog dana jer zablokira ( a vozači moraju na raznim mjestima podići rampom putnike unutra). Kupljeni preko Benussija koji ima 2 servisa u Istri i 1 u Varaždinu, pa ZET koristi taj kao najbliži. Nekad i mehaničari iz Varaždina dođu u garažu, a voze Renault Master. Na pitanje zašto ne voze Iveco Daily koji zastupaju, prodaju i servisiraju oni kažu da njima treba nešto udobnije jer su puno na terenu. A ZET u tome vozi invalide.
Mislim da takva iskustva s markom i zastupnikom baš i nisu najbolja preporuka za kupovinu čak 60 autobusa na neviđeno. No sve ide u smjeru da će servis u Dubravi postati novi servis Benussija jer će se Citelisi tu i održavati, a neki mehaničari su već bili na specijalizaciji.
Očito je zastupnik dobro izgradio temelje u Hrvatskoj za ovakve velike poslove. Ako netko malo pogleda forum može naći da sam odavno prvi spomenuo Irisbus otkad je krenula tema o nabavki 214 novih buseva za ZG i kad to nikom nije bilo ni u primisli.
Znakovito je da su se za natječaj javili praktično samo po jedan zastupnik: Mercedes za dio o zglobnim busevima, MAN za dio o solašima, Irisbus za solo i zglobne CNG, te minibuse. Po poznatoj hrvatskoj uzrečici: "Ne javljaj se na natječaj koji nisi sam napisao!". Samo jedna stavka iz natječaja za 2 školska kombija: "svjetla za maglu moraju biti u sklopu farova". Znakovito, zar ne? Eto Vam zadatak pa razmislite koja još vozila u klasi Dailya zadovoljavaju ovaj ("vrlo važan") uvjet.
No ljubiteljima buseva kojima je dosadno gledati isključivo nove Citare po Zagrebačkoj aveniji barem neće biti dosadno u istočnom dijelu grada jer AP Dubrava će imati barem 15 različitih tipova vozila:
1. MB O-405 N
2. MB Conecto (8 automatik i  1 povišeni s ručnim mjenjačem)
3. MAN Lion's City
4. MB O-405 GN
5. MB Citaro G
6. MB Citaro G II
7. Cacciamali
8. MAN Lion's Classic 313
9. MAN Lion's Classic 283
10. MAN Lion's Regio
11. Marbus Viveo
12. Iveco Daily
13. Mercedes Citaro (solo)
14. Irisbus Citelis CNG (solo)
15. Irisbus Citelis CNG (zglobni)
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Portos

Citat: 421  u Travanj 15, 2009, 22:16:03
Uz dužno poštovanje...
Bilježim se sa štovanjem!
Drago mi je da su se tenzije smirile i vratile na argumentiranu raspravu.
Nadam se da će se homologacija uspješno privesti kraju te da će Citelisi provozati. Očekujem njihovo raspoređivanje na linijama prema N. Zagrebu te na linijama sa Kvaternikovog trga (zglobni), a solo će vjerovatno voziti na gradskim linijama koje završavaju u Dubravi, te kraćim linijama iz Dubca.
U svakom slučaju mada mi se sistem njihove nabave niti najmanje ne sviđa, nadam se da će biti udobni i pouzdani te sigurni za vozače i putnike.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

conecto

Malo i o samom Irisbusu kao proizvođaču. Marka je nastala prije deset godina kao zajednička autobusna marka Iveca i Renaulta. Kao takva obuhvaća neka velika (domaća) tržišta poput talijanskog i francuskog što je prošireno preuzimanjem češke Karose i mađarskog Ikarusa. Na taj način postao je drugi europski proizvođač autobusa iza Evobusa (Mercedes i Setra), a ispred Neomana (MAN i Neoplan). Kad se Renault Trucks udružio s Volvo Trucks kao drugim najvećim proizvođačem kamiona na svijetu (iza Daimlera) reagirala je komisija za tržišno natjecanje EU protiv tolikog okrupnjavanja pa je Renault izišao iz Irisbusa.
Od tada je Irisbus isključivo Ivecova marka koji polako izbacuje Renaultova rješenja. Ipak su sama vozila još uvijek bazirana velikim dijelom na Renaultu uključujući najnoviji turistički Magelys na kojem se prepoznaju crte nekadašnjeg Renault Iliade. Ostali modeli dosta toga vuku i iz češke Karose.
Slično je i s Citelisom koji je baziran na modelu Renault Agora. Kao takav ipak pripada starijoj generaciji gradskih autobusa ako ga usporedimo s npr. Citarom ili Lion's Cityem. To može imati i neke dobre strane, ali mnogi detalji pokazuju da ovaj bus i nije neko najnovije čudo.
Iveco također ima veliko iskustvo s CNG pogonom, možda i najveće pošto cijeli svoj program proizvodi i s takvim pogonom uključujući kamione. Stoga probleme vjerojatno ne treba očekivati sa samim vozilima, ali pitanje je kako ćemo se mi u HR s tim snaći.
A GDJE JE POANTA?

Ivan

Prije otprilike sat vremena sam se prošetao do APD i vidio sam da ima Citelisa koji su dobili garažni broj, nažalost, podalje su od ograde, već je bio sumrak, i nisam prepoznao niti broj niti sam vidio imaju li trajnu ili još probnu registraciju. Otići ću sutra ujutro provjeriti ako nitko prije ne napiše...

conecto

Citelisi su nagurani u dvije kolone jedan iza drugog do ograde, pa ih u takvom položaju nisam uspio ni prebrojati iako sam pobao. Možda ih je 5+5, ali nisam siguran.
Da, neki su dobili garažne brojeve.

Dva solo-Citelisa su dobili 681 i 685.
Dva zglobna su dobili 743 i 744.

Ostali su još bez g.b. i svi su još na probnim tablicama.

Ima još jedna novost. Zadnji u redu je bijeli Irisbus Crossway, niskopodni, dizel, dvoja široka vrata plus stražnja nešto uža, sva vrata na izvlačenje. Ima češke tablice, ali na stražnjem prozoru stoji naljepnica "Autobus d.o.o. Zagreb". Navodno bi to trebao biti zamjenski bus.

Kod Citelisa mi nije jasna još jedna stvar. Solo unutra imaju pored središnjeg i dodatni unutarnji retrovizor s desne strane. Zglobnjaci ga nemaju. Da je obratno još bi mi bilo logično, ovak fakat niš ne kužim.
A GDJE JE POANTA?

Portos

Citat: conecto  u Travanj 17, 2009, 00:33:39
Dakle solo će popuniti rupu između Citara i još živih 0 305G, a zglobni će očito dobiti brojeve 741-780.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Ivan

Ima još jedna novost. Zadnji u redu je bijeli Irisbus Crossway, niskopodni, dizel, dvoja široka vrata plus stražnja nešto uža, sva vrata na izvlačenje. Ima češke tablice, ali na stražnjem prozoru stoji naljepnica "Autobus d.o.o. Zagreb". Navodno bi to trebao biti zamjenski bus.
Zanimljivo. :o
Samo mala napomena, Crossway se radi u visokopodnoj i u Low-Entry verziji, nema pravog niskopodnog. Nadam se da ako će ga koristiti neće ići bezveze na 214 i slično nego na linije kakvima obično služe autobusi njegove klase, npr. 262 ili 274...

Inače, meni se kod Automehanike učinilo da je solo Citelisa i više od 5, no vidjet ćemo...

Shole

Citat: Portos  u Travanj 17, 2009, 07:53:14
Dakle solo će popuniti rupu između Citara i još živih 0 305G, a zglobni će očito dobiti brojeve 741-780.
Baš me zanima dal će prvi solo bit 680, ili 681 (time bi zadnji bio 700).

conecto

Citat: Ivan  u Travanj 17, 2009, 08:02:01
Zanimljivo. :o
Samo mala napomena, Crossway se radi u visokopodnoj i u Low-Entry verziji, nema pravog niskopodnog. Nadam se da ako će ga koristiti neće ići bezveze na 214 i slično nego na linije kakvima obično služe autobusi njegove klase, npr. 262 ili 274...

Inače, meni se kod Automehanike učinilo da je solo Citelisa i više od 5, no vidjet ćemo...

Ispravak na mjestu, ovaj je low-entry, zanči prednja dvoja vrata niskopodna (to sam mislio ali nisam napisao)

Citat: Shole  u Travanj 17, 2009, 12:11:27
Citat: Portos  u Travanj 17, 2009, 07:53:14
Baš me zanima dal će prvi solo bit 680, ili 681 (time bi zadnji bio 700).

Da to je jedino pitanje koje određuje prvog i zadnjeg, ostalo je sve jasno jer znamo konačnu količinu.
A GDJE JE POANTA?

Ivan

Slika...

Onaj drugi u redu do ograde je 686...

šišipa

Sori kaj ovak upadam, ali meni predobro izgledaju, možda je i to samo zbog slike ;D :)

plavi ZET-ov bus volim

Jeee, meni su isto lijepi sad. Na prijašnjim su mi se slikama činili nekak ružni, ali su na zadnjoj slici lijepo ispali :)
Molim cijenjene članove foruma autobusi.org i njegove posjetitelje da NE KRADU fotografije. Pod krađom mislim na njihovo (pred)stavljanje na druge internetske stranice (s ili bez prethodne modifikacije) kao vlastite i/ili bez navođenja izvora ili autora.

Ivan

Citat: plavi ZET-ov bus volim  u Travanj 17, 2009, 22:56:44
Jeee, meni su isto lijepi sad. Na prijašnjim su mi se slikama činili nekak ružni, ali su na zadnjoj slici lijepo ispali :)
:) Eh, pa rekoh ja odmah, one prve slike su slikane na tmurni dan u tmurnom okružju carinarnice, a još su i autobusi bili prljavi od puta, tako da je teško moglo baš dobro izgledati.

conecto

Evo već drugu večer nakon posla u pola noći umjesto da bježim doma hodam ko budala po garaži. Svi Citelisi (ovi s Ivanove fotke) dobili su garažne brojeve, ali zasad postoje rupe među brojevima u odnosu na to koliko ih je trenutno tamo (možda ih ima još negdje ali u APD nisu). Skužio sm najmanji broj od zglobnih 741 i najveći među solašima 687.

P.S. i meni sad malo bolje izgledaju.
A GDJE JE POANTA?