Irisbus Citelis CNG

Autor kekobus, Ožujak 12, 2009, 14:03:33

tomislav2809

Danas sam se prvi put vozio s 686 i bus je ok jedino što je otraga ona plastika kod motora bila toliko vruća da se nisam mogao gotovo naslonit na nju.Ne znam kak će to biti po ljeti vozit se u tim busevima otraga. :(

Ivan

Citat: tomislav2809  u Svibanj 01, 2009, 21:01:49
Danas sam se prvi put vozio s 686 i bus je ok jedino što je otraga ona plastika kod motora bila toliko vruća da se nisam mogao gotovo naslonit na nju.Ne znam kak će to biti po ljeti vozit se u tim busevima otraga. :(
Eh, to sam i ja spomenuo... Ah, to je normalno kod autobusa sa uspravnim ili stajaćim motorom, meni je takav Citaro u Ljubljani bio još veća katastrofa jer je, osim što je grijao, još i prilično vibrirao, i to uz glavu, ovaj kod Citelisa je bar nisko smješten. Inače postoji i Citelis Line sa polegnutim motorom i mislim da se moglo i za plinaše izvući neku kombinaciju da se htjelo, no eto, kao da svi moraju prije ili poslije probati i ovakav smještaj motora, pa tako i ZET, dobro da je onda barem Irisbus jer, kao što rekoh, kod Mercedesa mi je to bilo užasno.

421

"Pali"  su 741 i 743!
Totalno drugačiji za vožnju od postojećih,treba se prilagoditi na slab start iako je ugrađeni Cursor 8 motor od 7790 ccm jak 310 ks,ZF getribu sa 6 brzina,staničnu kočnicu koju na svakoj stanici treba potegnuti radi otvaranja vrata,ODLIČNU KLIMU,brže zatvaranje vrata i otpuštanje stanične kočnice,odličan pregled putničkog prostora kroz središnji retrovizor,slab pregled kroz suženi vjetrobran,(pre)visok položaj za volanom,odlično vozačko sjedalo s grijanjem/hlađenjem.
Zaštitna vozačka vrata klepeću na svakoj grbi na cesti,dobro ležanje na cesti,mekša papuča kočnice(ali ne manje učinkovita).Povremeno nekontrolirano cukanje getribe dok je uključena stanična kočnica.
Skučen vozački prostor s nemogučnošću odlaganja,većih osobnih stvari(ruksak,torba).
Naučeni smo na eksplozivniji pokret iz stanice ,ovak je kao auto kojem proklizava spojka (motor se vrti,ali snaga se ne prenosi na kotače).
Uglavnom, treba se prilagoditi na nove uvjete vožnje.Potrošnja je veliki adut:za službu na 220 potrošnja je oko 40 bara/oko 40 kg.
Nepoznata je cijena CNGa za ZET,(usporedbe radi LPG je 3,64 od 1.svibnja) ispada vrlo ekonomičan po pitanju cijene.Uostalom računajte sami.

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

šišipa

Koliki oni imaju spremnik za plin? (u kg, ili čemu se već računa)

421

Na krovu je 10 spremnika (zglobni) i 8 (solo) koji se filaju na 240 bara,a kad se plin slegne  ostaje 200 bara spremnih za potrošnju ,a rezerva je na 20 bara.
Ispod toga -dizalica i šlep štanga.
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

šišipa

Dakle po ovome što si napisao, u idealnim uvjetima mogao bi odvoziti (bus) 5 službi?

Koliko otprilike kilometera prijeđeš na službi na 220, jer znam da se spominjalo da mogu odvoziti (samo) 300km

Spiker

Jedna boca ima 155 litara. Kratki (12m) ima 8 boca. To je znači 155 litara.
Dozvoljeni radni tlak u bocama je 220 bara.
Koliko će se staviti kilograma plina u tih 155 litara pod tlakom 220 bara dobrim dijelom ovisi o punionici jer bi bilo idealno imati stlačen plin i već ohlađen na vanjsku temperaturu a ne da ga tlače i onako vrućeg prebace u spremnike autobusa pa se oni tamo ohlade a onda i padne tlak.
Znači, da je kvalitetno napraviti spremike i u njih natlačiti plin na 220 bara i pustiti ga da ohladi i onda opet održavati tlak na 220 bara, to bi bilo idealno.
Ovako, teško je reći koliko kg plina stane primjenom ove tehnike koja je prisutna.
To će najbolje znati prometnici.
Znači, već su pet dana, po tri autobusa, na liniji. Ima li tko podatke šta kažu prometnici? Kakva im je autonomija?

421

Potrošnja:nakon prve vožnje i "dizel"noge-38,drugi dan-32 bara s dosta "rolanja" i mekše noge.
Kolega 44/43.
Km nisam kontrolirao ,ali budem ovih dana.
Način vožnje definitivno utječe na potrošnju jer je udaljenost uvijek ista,ali su uvjeti drugačiji (popunjenost busa,semafori,gužva u prometu,stajanje,klima,gašenje motora na stajalištu,itd).

Spiker

Hm, usudio bih se tvditi da ni drugi ne troše manje, ali diesela!
Ako uzmemo da se ovdje radi o prirodnom plinu, onome istom na koji doma kuhaš kavu, i kad bi se vidjelo koliko je kg tog plina (jer nam plinara naplačuje kubne metre) i uvidjevši činjenicu i da su Gradska plinara i ZET u Holdingu, cijela matematika bi mogla biti vrlo zanimljiva!

421

Zaradio si pivu za odgovore!

421

Na novim citarima gdje se može kontrolirati potrošnja goriva,teško je postići potrošnju manju od 40tak litara eurodiesela.
Zato je navedena potrošnja CNGa fakat solidna,a vjerujem da bi se obje dale smanjiti da postoji volja kod poslodav(a)ca koji bi educirali vozače za ekonomičnu vožnju.

Spiker

Hvala na pivi!
Možda bi se bolja potrošnja mogla postići i sa promjenom parametara u mjenjaču.
Čujem da su na Citelisima u Puli, nakon nekog vremena, došli junaci iz Hidromehanike i izvršili snimanje rada mjenjača i promjenili neke parametre, tj. optimizirali ih.
I u Puli je ZF.

421

Čitajući neku literaturu o Conectu ,uz isti diferencijal: VOITH max brzina bila je npr 100 km/h,ZF ova 80 km/h,pa bih ja radije manju brzinu/ manju vrtnju/manju mogućnost kvarova.Slažem se da treba opitimizirati getribu jer zglobni  busevi nam voze većinom ravničarske linije(osim  djelomično 212),a definitivno je vožnja zglobnih za posjet Pape
skratila život VOITHu na kockicama.

Spiker

Stigla je i druga grupa. Njih sedam.

Ivan

Citat: Boniing  u Svibanj 05, 2009, 11:30:47
Stigla je i druga grupa. Njih sedam. Ovi su već pripremljeni za homologaciju  brzo će u promet.
A kad će i ovi koji su došli krenuti masovno u promet?  Nekako ih se zasad šalje na kapaljku iako mi se čini da nema nikakvih problema, samo pola izlazi van, i to na vozne redove koji imaju maksimalno dvije smjene, unatoč sasvim pozitivnom zaključcima o autonomiji...

Btw., kako je sređeno punjenje?