Irisbus Citelis CNG

Autor kekobus, Ožujak 12, 2009, 14:03:33

Daniel

Viđen jedan na 218 ali nisam vidio gb

zoki.man.fan

Citat: Daniel  u Svibanj 15, 2009, 22:25:59
Viđen jedan na 218 ali nisam vidio gb

jel ovaj??? ;)  gbr 746

Daniel

Ako si sliko jučer onda je to taj ;D

mansg313

I sad vi recite da to na nekaj liči na samu pomisao da se puni 45 minuta najmanje zapitaš se...šta je nama ovo trebalo pa smo uzeli 60 komada ::|

Varaždinac

Citat: mansg313  u Svibanj 16, 2009, 16:45:59
I sad vi recite da to na nekaj liči na samu pomisao da se puni 45 minuta najmanje zapitaš se...šta je nama ovo trebalo pa smo uzeli 60 komada ::|

znači tvoje mišljenje je da je citelis sranje? da se mene pita ja bi obične a ne plinske ako im je baš taj citelis lijepi!

igor 409

Citat: mansg313  u Svibanj 16, 2009, 16:45:59

Zbilja ne shvaćam kaj pjesnik želi reći s ovim komentarom o punjenju. Ako pogledaš starije postove vidjet ćeš da uređaji za punjenje izgledaju tako da se može puniti nekoliko autobusa (mislim desetak) odjednom kaj znači da ako uzmemo prosjek 1 sat, za punjenje 60 buseva treba 6 sati. Kad još uzmeš u obzir da svi busevi neće biti cijeli dan na cesti ne vidim gdje bi trebao biti problem kada se napravi punionica u APD.
Ne namjeravam ovdje biti nikakav advokat Citelisima, dapače ni meni se ne sviđa zadnji kraj no i bez obzira na to se polako navikavam na njih i svaki dan su mi sve više dio grada. Između ostalog koliko vidim najveća zamjerka je na toplinu u stražnjem dijelu (kome smeta može naprijed) i na mjenjač (to je opet zasluga naručioca odnosno ZET-a a ne proizvođača). Još kad uzmemo u obzir ekološku i ekonomsku stranu odnosno cijenu plina te potrošnju koja nije puno veća nego kod "naftaša" (a i znamo kako je završio projekt biodiesela) ne vidim zbog čega kažeš "šta je nama ovo trebalo".

conecto

U Radničkoj se odjednom mogu puniti samo 2 busa, a kad će punionica biti u Dubravi vidjet ćemo. U svakom slučaju je već trebala biti spremna ili pri kraju, a ona još nije ni započela s nekakvom gradnjom.
Ako je vruće u stražnjem kraju ne može se uvijek naprijed pobjeći od nje kad je gužva. A s obzirom kako skučeno izgleda unutrašnjost Citelisa gužve u njemu neće biti rijetkost.
Ako proizvođač ugrađuje taj tip mjenjača mora biti odgovoran za njegovo funkcioniranje. Ako mjenjač ne funkcionira najbolje s ostalom tehnikom vozila ne bi ga trebao imati u ponudi, a to bi unaprijed trebalo biti ispitano. Na busevima ima raznih komponenti ali finalni proizvođač mora biti odgovoran kako vozilo kao cjelina funkcionira.
Znamo kako je završio projekt biodizela, ali od ovog neće biti tako lako pobjeći. 60 buseva će ubrzo biti tu s kojima ne možeš prijeći na dizel, ako se ovo ne pokaže najbolje.
Zato naravno da je suodgovoran za propuste i sam ZET. Zašto se nije prvo nabavila manja količina vozila, pa da se vidi kako sve funkcionira u realnim uvjetima ZG-prijevoza, održavanja, pa i tankanja. Da, vozi se to već dugo po Europi, isto tako kao što displeji na stanicama obavještavaju kad će bus doći. Ali, kako je to kod nas? Znamo kako funkcioniraju Atroni, a što će biti s CNG-om tek ćemo vidjeti. Po meni, to nama uopće nije trebalo i možda je trebalo pričekati europska kretanja po pitanju alternativnih goriva. Tamo je uglavnom CNG priča pri kraju, a sve više dolaze hibridi kao prijelazno rješenje koji ne zahtijevaju ništa osim dizela, a troše do 30% manje goriva. Ušteda i ekologija ostvareni.
A ekologija CNG pogona po nekim istraživanjima ima i svoju drugu stranu. Kad su u pitanju razne ekološke norme kao Euro 4, Euro 5 ili EEV uvijek se najviše ističe emisija dušikovih oksida i krutih čestica. CNG u tome zaista ostvaruje dobre rezultate ali nitko ne spominje emisije drugih štetnih plinova koje se kod njega javljaju poput metana....
Naravno, naši gradski oci preko dnevnih medija plasiraju priču o ekologiji u koju se ne kuže previše ni oni, niti te novine...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Spiker

CNG kao gorivo je interesantan i sa ekološkog stajališta i sa pogleda na uštedu novca za gorivo. Ako pogledaš razliku cijene CNG i diesela, vrlo je lako, onako na brzinu, da će ZETU godišnje ostati dosta novca samo na razlici cijene.
Zato nebih dvojio o svrsishodnosti Citelis CNG-a na našim cestama.
A punionica je druga priča. Odavno su znali da nam dolaze plinski busevi.
Zašto nije napravljena, to je pitanje.
Kad se napravi punionica, i to ona koja može zadovoljiti kapacitete i stlačiti  plina za 60 autobusa, I ohladiti taj stlačeni plin na vanjsku temperaturu, to će biti pravo riješenje.
I punjenje će trajati znatno kraće od dosadašnjeg.

A ZF automatski mjenjač će ići na reprogramiranje nakon nekog vremana rada.

A hibridi?
Tko ih radi? Koliko koštaju?

421

Svi poznati proizvođači-MAN, Mercedes, Volvo, Solaris.
Cijena je dosta velika, ali mogu se koristiti postojeći resursi (punjenje gorivom, održavanje u postojećim radionicama) s tim da je ZET u prednosti:
kako se u prijevozu koriste tramvaji, znanje o elektromotorima postoji kao i održavanje istih.A takve koriste hibridi.
Sad se MORA graditi punionica, radionice MORAJU biti u S-izvedbi , a to SVE košta.
Kad bi se usporedila cijena nabavke hibrida, s ulaganjima u CNG logistiku ,mislim da je cijene egal.
No CNG je prijelazno rješenje, hibridi su budućnost.
Postavlja se pitanje, da li se mogla preskočiti ta  stepenica  i direktno kročiti u hibride?
Ja sam uvjeren da je to bolja solucija , što će pokazati vrijeme.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Shole

Što je pak sa onim koji su bili na proputovanju, odnosno idu iz Zemuna za Bari,  netko je napisao da je to neki Irisbusov model sa Mercedesovim motorom na metan ???

Spiker

Citat: 421  u Svibanj 17, 2009, 18:58:12
Cijena je dosta velika, ali mogu se koristiti postojeći resursi (punjenje gorivom, održavanje u postojećim radionicama) s tim da je ZET u prednosti:
kako se u prijevozu koriste tramvaji, znanje o elektromotorima postoji kao i održavanje istih.A takve koriste hibridi.

POJEDNOSTAVLJUJEŠ STVARI. Bojim se da ZET ne održava nove tramvaje. To rade Gredeljevci i Končarevci. ZET nema kadrove za takav posao. Činjenica je da ta visoka tehnika zahtjeva obučene ljude koje ZET nema. To je kao da majstor koji je radio na stojadinu pređe na novi A(. Više štete nego koristi.

Sad se MORA graditi punionica, radionice MORAJU biti u S-izvedbi , a to SVE košta.
Kad bi se usporedila cijena nabavke hibrida, s ulaganjima u CNG logistiku ,mislim da je cijene egal.

Hibridi su još u povojima i pelenama. Vidi kopliko je zastupljena toyota prius. A da bi nju popravio, trebaš  jako dobru ekipu.

Postavlja se pitanje, da li se mogla preskočiti ta  stepenica  i direktno kročiti u hibride?

Baci matematiku na stol i sam prosudi.........

conecto

Ne znam koju matematiku kad se ne zna koliko zapravo novi ZET-ovi (bilo koji) autobusi koštaju....
I što misliš da za popravak ovih nećeš trebat imat dobru ekipu. A imamo li je?
Toyota Prius je bolje zastupljena u onim zemljama koje porezno potiču hibride. Kod nas to nije slučaj ali ipak ih ima... Malo crno, ali i Pukanićev Lexus je bio hibrid...
Ako se već loviš za druge vrste vozila osim autobusa da li znaš da Iveco ima u ponudi CNG pogon i za druge vrste vozila - Daily, Eurocargo, Stralis... A koliko njih ima u Hrvatskoj?
A i FIAT kao grupacija ima osobne aute na CNG pogon kao npr. Multipla. Koliko ih ima u Hrvatskoj?
A naravno da ih nema kad nema infrastrukture...
A hibridi su ono što Europa danas uvodi kao prijelazno rješenje - za njih ne treba dodatna infrastruktura...
A za CNG treba, premda je već stara stvar u Europi - kod nas infrastrukture za CNG još NEMA!!!! A Europa to već napušta...
Zapravo je greška u tajmingu - ZG kupuje 214 novih autobusa i želi među njima 60 nečega što je novo u ekološkom i ekonomskom smislu. Za hibride je još prerano, a za CNG nemamo uvjete i infrastrukturu...
A mi pričamo o 60 autobusa koji čine gotovo pola izlaza iz garaže Dubrava... Tu se postavlja pitanje općeg funkcioniranja javnog prijevoza u ZG...
U ovo vrijeme svakako se trebalo držati provjerenih tehnologija i pogona, tj.dizela. Ako dio građana zamijene osobne aute kvalitenijim javnim prijevozom to je već veliki ekološki učinak. Uz Euro4, ili možda Euro5, a već sve marke udovoljavaju i EEV s dizel-motorima...
Ovo eksperimentiranje s uštedom me podsjeća na 80-te kad su kvalitetni MAN-ovi zamijenjeni 30% jeftinijim Ikarusima koji su se kroz eksploataciju u konačnici pokazali skupljima uz krajnje nepouzdan gradski prijevoz u Zagrebu...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

421

Citat: Boniing  u Svibanj 17, 2009, 21:09:58

POJEDNOSTAVLJUJEŠ STVARI. Bojim se da ZET ne održava nove tramvaje. To rade Gredeljevci i Končarevci. ZET nema kadrove za takav posao. Činjenica je da ta visoka tehnika zahtjeva obučene ljude koje ZET nema. To je kao da majstor koji je radio na stojadinu pređe na novi A(. Više štete nego koristi.

Radionica ne mora biti u S izvedbi. Punionica ne kšta više nego se uštedi za godinu dana sa razlikom u cijeni.

Hibridi su još u povojima i pelenama. Vidi kopliko je zastupljena toyota prius. A da bi nju popravio, trebaš  jako dobru ekipu.

Baci matematiku na stol i sam prosudi.........

Znalo se da se kupuju busevi, od toga 60 kom na CNG.Zašto prije ili za vrijeme dolaska buseva nije zapiknut pijuk i sagrađena punionica, ovako sad ovisimo o 2 (DVIJE) pumpe za punjenje u Radničkoj a nije riješeno pitanje samog punjenja jer vozači to rade i piše im se prekovremeno.Da su kupljeni hibridi, bilo bi manje problema s gorivom jer bi svi busevi koristili isto gorivo i mogli bi se seliti u APP ili APVG.Ovako je plin u APD sudba.Tko će odgovarati za izlaze,servise ,različite rezervne dijelove u odnosu na postojeće.Ne kužim zašto miješaš u priču o busevima Toyotu Prius?
Izgleda da si podlegao  priči IT koji je ukinuo radna mjesta mehaničara navevši njihovu nesposobnost i neznanje baratanjima novim tehnologijama.Mi još itekako imamo kadrove sposobne za popravke buseva i ( u slučajevima hibrida) tramvajima.Druga je priča što NITKO u bivšoj i sadašnjoj garnituri nije smatrao da je školovanje kadra vrlo bitno u cijeloj toj priči isto kao i pomlađivanje. Uostalom izašao je javni natječaj za održavanje tramvaja, pa ćemo vidjeti tko će ih održavati.Pouzdano ZNAM da su mnogi zastupnici sklopova ( WABCO) NUDILI školovanje gratis , ali nekome nije to odgovaralo pa su ostali doma.
Što se tiče S izvedbe radionice, to ne može proći i po sili Zakona jer mora biti izvedena po njemu .
I na kraju o gorivu:CNG ili nafta ne spadaju u obnovljive izvore energije, pa se hibrid ipak  može pogoniti biodizelom, a plina kad nema,busevi stoje.

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

citaro

Citat: Boniing  u Svibanj 17, 2009, 21:09:58

ZET ne održava nove tramvaje kojima nije istekla garancija jer ne smije, nego su za to ovlašteni Končar i Gredelj, a ne zato jer nisu sposobni za to. Nekim novim tramvajima je istekla garancija pa njih održava nitko drugi nego ZET-ovi majstori, a samo ako je neki veliki sudar u pitanju, onda odlazi u Končar...

Airbus

Po meni je Irisbus jedno veliko sranje, oprostite. Zao mi je kad vidim na sto su otisli novci.

Neznam zasto se nije ostalo vjerno provjerenim "allmighty" Mercedesima, i eventualno kojem MAN-u. Em grije otraga kao da si u pustinji, em cuka dok salta, em mu treba 10 minuta dok dode na 60 km/h. Zalosno, ali to je samo moje misljenje, netko je zadovoljan s njima i postujem to.