Irisbus Citelis CNG

Autor kekobus, Ožujak 12, 2009, 14:03:33

sokre

Danas sam se dosta dugo vozio u Citelisu i malo ću ga prokomentirati..

Linija 107, smjer Dioki (Žitnjak), danas oko 15 sati. Ne znam koji je garažni broj, ali to i nije tako bitno..

U busu je bilo dosta tiho, ništa nije lupalo, ali vozili smo se Zagrebačkom avenijom gdje je cesta vrlo dobra.
Zanimljivo je bilo slušati ZF kako se vrti, ali nakon nekog vremena dosadi.

Unutrašnjost je, po meni, stvarno zastarjela. Kao da sam se vozio u nekom SG-u dvadeset godina starom a ne u novom busu.. Razmještaj sjedala, bučna vrata (zvonce + pištanje prilikom otvaranja i zatvaranja + čudan zvuk otvaranja i zatvaranja vrata), mali prozori, nedostatak stražnjeg prozora (autobus nije star ni mjesec dana, a gornja plastična ploča na motoru je već tako prašnjava.), malo previsoka sjedala (barem straga).. Iako nije bilo prevruće, klima je mogla raditi - a prozori se nisu mogli otvoriti.. Sve mi unutra djeluje jako jeftino i sirovo. Nisam se tome nadao od Talijana.

I još na kraju, kada sam izlazio, četvrta vrata se nisu mogla otvoriti..
Uz to sve, kada se sjetim da ih ima toliko a nemaju se gdje tankati.. A leasing ide..

Ne znam kakvi su motori, šasija i ostalo, ali mislim da nakon Mećki i MAN-a, ovi nam stvarno nisu trebali.. Meni se oni uopće ne sviđaju, i mislim da je pogreška što su uopće naručeni.
A `oni` ih naruče 60 komada.. Bez testiranja. Toga ima samo kod nas.

A pada mi na pamet, pitaju li se uopće vozači koje bi oni autobuse, koje su potrebe na pojedinim linijama i sl. Nekako mi se čini da bi takav način sakupljanja informacija za mogući odabir autobusa bio najlogičniji - barem za dobijanje `velike` slike. Ostalo su nijanse..

Daniel

Jučer je na 107 isto vozio Citelis kojemu se nisu dala otvoriti zadnja vrata , nisam zapamtio gb.
Jer ti Citelisi imaju nekakve probleme s vratima ili svi naljećemo na isti bus , a nitko nikako da zapamti gb :D

noxis93

#377
Za citelise nisam znao no, kad su kod nas došli Europolisi (u Puli) bilo je isto problema sa vratima...
Krenuli bi da bi se zatvorili a onda kad bi otpustili kočnicu i bus bi dobio onaj ''push'' kojeg daje mijenjač, a tad bi se vrata ponovo otvorila pa bi se opet kočnice stisnule pa su penzići letjeli po busu...
No sada izgleda da se problem rijesio.

421

Počelo je počelo! ;D ;D
Plinska stanica unutar APD postalo je poprište radova!!!
Čak je bager počeo raskapati zemlju!
Citelisi budu hranjeni DOMA! :D :D
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

STIB

Evo jednog (689)  na liniji 228
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

Max-d

#380
Na Citelisu mi se ne svidja jedna stvar u vezi klima uredjaja,kad se ukljuci klima u putnickom prostoru ventilatori upuhuju hladni zrak iz kanala na plafonu i kroz rupice odmah iznad bocnih prozora.Problem nastaje onda kad vetilatori rade full,a desni kanal se prostire skroz do sofersajbe i onda zrak struji iznad vozackih vrata te se odbija od kutije(gdje se nalazi atron,prva pomoc i taho)prema dolje i udara direktno u glavu vozaca(dosta decki se vec zalilo).Da je barem na plafonu postavljena neka barijera prije vozackih vrata problema nebi bilo.Nazalost na slici se samo vidi sporni kanal,nisam uspio uloviti sve za bolju predodjbu.

conecto

Nakon dosta vremena i mene je u zadnje vrijeme zapao Citelis na brdskim linijama 201 i 233. Ne znam koji se biser sjetio disponirati te buseve na takve linije, a vjerojatno je i politika odigrala svoje (ekološka svijest u podsljemenskoj zoni i sl.)
Ukratko, Citelis CNG na brdovitim linijama je jadan, osobito kad se upali klima (tad je jadan i na ravnom). Uspoređivati ga u takvim uvjetima s MAN-om koji ima 30 KS više možda nema smisla, ali on je jadan i prema Citaru koji ima isto toliko KS manje. Greška i nije toliko u samom motoru koliko u mjenjaču koji već na 20 km/h šalta u treću (zato je teško izbjeći ono početno cukanje jer čim krene gotovo na leru prešalta u drugu), sporo i kasno šalta u nižu brzinu (iako motor više ne može vući), a tastatura ima samo 1-2-3-D, pa si osuđen na trojku u kojoj na 40 km/h motor se dere na 2000 okretaja (ako uopće uspije držati i tu brzinu). A to i jesu otprilike okretaji koji mu trebaju na svakom većem brijegu.
Kad krene škola i one gužve na 201, vjerojatno će se Citelis penjati na Srebrnjak u jedinici ili eventualno dvojki, barem dok je klima na snazi.
Isto tako, na velikim uzbrdicama vrata se mogu zatvoriti samo uz blokiranje senzora.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

monshishi

Pa dobro, treba vam samo da nabavite ZF menjač za Topodyn programom (kod Ecomat-a dodatna oprema, a kod Ecolife-a serijsko ugrađeno) i problem je riješen.

STIB

Našao sam u jednoj brošuri ovu reklamu:
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

conecto

Nakon duljeg vremena ova nedjelja je bila prvi dan u ZG bez Citelisa CNG na ulicama. Razlog - u ponedjeljak započinje jesenski vozni red pa je ovaj vikend iskorišten za tankanje svih vozila na CNG kako bi punih spremnika dočekali ponedjeljak ujutro.
To bi ujedno moglo značiti (samo dan kasnije) rekordan broj Citelisa CNG na zagrebačkim ulicama današnjeg ponedjeljka. Jer kad se potroši nešto goriva, utorak već postaje upitan (srijeda definitivno) uz samo jedan ispravan kompresor u punionici u Radničkoj...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

t4

To me podsjeća na 90e i Ikaruse. :D Nema Ikarusa prije jesenskog i u taj prvi ponedjeljak sami Ikarusi... i za par tjedana ih pola više nema... sam što onda nije namjesto njih nikaj vozilo...  ;D

Tomek

Danas sam se vozio u solašu na 201 i moram reći da se stvarno pretjeralo oko ovih autobusa..
Prvo što se tiče jačine busa. Bus uzbrdo ide čisto u redu, nije Lion's City sa 310ks, ali nema problema. Slušao sam i razgovor vozača s još jednim ZETovcem i kažu kako zglobni jako sporo kreću, ali da su solaši ok.
Sam bus je iznutra dizajnerski nazadan, ali ne izgleda ništa gore nego Lion's Classici ili Conecti, a to što nije šminka kaj sad. Plastike ima puno(kao i MAN i Mercedes) i bojim se da će se najprije rasklimati ona oko vozačkog prostora kao što je i kod MAN-ova i Mercedesa.
Raspored stolaca u Citelisu je ok, makar neke stvari bih ja malo drugačije posložio.
Ono što živcira su zvonca, zvoni ovo, zvoni ono, ma za poluditi. A največu manu bih definitivno naveo zagrijavanje putničkog prostora, straga je u busu u kojem ne radi klima na rubu izdržljivosti.
I opet za pohvaliti je ovjes, koji mislim da je taman između pretvrdog MAN-a i premekanog Mercedesa(nije loše što je mekan koliko je loše što se nakon godine dvije raspadne) tako da mu za to dam plus..

Sve u svemu čisto solidan bus koji nije šminka, ali je daleko od one da su nam došli novi Ikarusi..

Ja osobno ne bi imao ništa protiv da naprave i u Podsusedu i u Dubravi punionicu za plin pa da ih podjele.


Majstor

Jel vidio netko onog što je udario starog Tama u košaru jel možda popravljen
Hvala
Samo mi sudite pošteno !

Spiker

Prošli tjedan su bili ZF stručnjaci.
Skidali su parametre rada Ecomata u zagrebačkim citelisima.
Probavali su druge programe. Kažu da i duge ide uz brdo bez problema.
Postaviti će više predprograma. Power, superpower, eco i sl.
Vratili su se u Njemačku i kad spaikraju nove programe, sve če ih preprogramirati.
Kažu da će to biti druga priča.......

conecto

I ja mislim da bi se s mjenjačem moglo postići dosta. Ovo šaltanje do treće unutar 20 km/h stvarno nema smisla, a pošto je ovdje riječ ipak o otto-motoru njemu ipak odgovaraju malo viši okretaji. Također, drugačijim rasporedom šaltanja uvjeren sam da bi se izbjeglo ono cukanje kod šaltanja u drugu koje je izuzetno teško izbjeći, a do njega dolazi praktično par metara kad se bus pokrene s mjesta.
Između vožnje u "D" ili "3" je prevelika rupa (u brijegu), no sumnjam da će se to bitno popraviti samim reprogramiranjem.
Da ne bi ispalo da ga samo pljujemo - mogu se složiti da je ovjes OK, a i karoserija djeluje čvrsto. Za pohvaliti su i kočnice - osjetno mekanije i ljepše koči od MAN-a i Mercedesa. Zglobni također manje siječe u zavojima, pa je time idealan za linije poput 215.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...