Tramvajske supstitucije

Autor dean25, Travanj 03, 2009, 16:19:34

biodizel156

Citat: Stilben426  u Jučer u 19:19:42Nisu ništa maknuli. Radnim danom i subotom su četiri autobusa, tri cjelodnevna s tri smjene i četvrti je polukasni s dvije 7-7 (vidiš na voznom redu da nisu tri jer je takt 7'-8', a minimalni takt za tri autobusa na ovo vrijeme kruga je 9'). Radnim danom je to u redu, subotom je previše. Nedjeljom su tri autobusa, od čega dva cjelodnevna s tri smjene i treći je polukasni s dvije smjene. To je za subotu sasvim dostatno i da je jesenski vozni red. Vozni redovi supstitucija moraju približno pratiti tramvajski, ne može tramvaj subotom voziti svakih 10 i navečer svakih 15 minuta, a supstitucija svakih 7 minuta od jutra do ponoći i to još na Ljeto II u primjeni. To je rasipanje kapaciteta.

Citat: Tuna  u Jučer u 20:57:16Koja je poanta da to kažeš, a sliku češ objavit 21.12? Objavi onda odma i napiši kad objaviš, nešto tipa "pogledajte sliku prepunog Borongaja u temi toj i toj". Al dobro, to je moje mišljenje, ipak ja radim na bahatosti.
fakat da
tiktok:@busizdugava

Stilben426

Citat: Transspotter  u Jučer u 19:56:56Mislim da zaboravljaš poantu ove zamjene.
Ti si nešto pobrkao. Ova zamjena napravljena je jer je protekli vozni red za radni dan bio totalni fijasko kad je zbog osobe koja ne zna računati smjene autobus u marginalnim dijelovima dana vozio češće nego u špici. Čak ni nije zamjena, već samo preinaka 602/4 iz cjelodnevnog u polukasni jer je kalup za radni dan i subotu veći dio dana isti.

Citat: Transspotter  u Jučer u 19:56:56Nije cilj da se putnicima 15 minuta produlji putovanje, već da se maksimalno omogući protočnost.
Tramvajske supstitucije ne funkcioniraju tako. Planiraju se prema faktoru popunjenosti vozila, a ne prema tramvajskoj protočnosti. U redovnom prometu kroz Zvonimirovu radnim danom protočnost je cca svakih 5 minuta. Ta frekvencija nije rezultat potrebe same Zvonimirove, nego toga da su 9 i 17 dio šire mreže. One dolaze iz različitih dijelova grada gdje svaka za sebe skupljaju svoje putnike i održavaju svoju popunjenost. 602 ne vozi preko cijelog grada, već lokalno kraću dionicu od sedam stanica. Tu leži problem jer ti izjednačavaš te stvari. Ako bi 602 vozila svakih 5 minuta samo da kopira protočnost 9 i 17, autobusi bi i radnim danom vozili poluprazni jer ta kratka relacija od sedam stanica sama po sebi nema toliki priljev ljudi. ZET radnim danom svjesno drži takt autobusa na 8 minuta, iako je protočnost tramvaja češća, upravo zbog faktora popunjenosti. Takt od 8 minuta radnim danom omogućuje da se kod Džamije i na Borongaju akumulira više putnika iz prispjelih vozila kako bi faktor popunjenosti bio veći, a ne poluprazan. Vikendom i iza 20 sati je manje ljudi, potrebno je više vremena kako bi faktor popunjenosti dostigao neki opravdanu razinu, pa je samim time i prirodnije da su polasci rjeđi.
S tim da ima još jedan problem. Ti si na početku mislio da su reducirali na tri autobusa i podržao to, čime odlaziš sam sebi na kontru jer redukcije automatski znače rjeđi takt i manje polazaka. To nije konzistentno s argumentacijom o protočnosti koja sama po sebi nalaže češće polaske.

Transspotter

@Tuna Javi se kad ćeš imati preko 5000 slika autobusa, tramvaja, vlakova i drugih željezničkih objekata iz 14 različitih gradova i nekoliko država, za galerije i putopise pa onda prigovaraj. Rekao sam to u kontekstu da se po prijašnjem voznom redu gomilalo zglobne autobuse na Borongaju, koji je bio puniji od šipka.

@Stilben Ajmo korak po korak.
Ja sam podržao smanjenje broja buseva upravo zbog toga što su stajali bezveze jedan iza drugoga na Borongaju, i barem u jednom smjeru išli prazni(ji). Dobro je da su maknuli višak polazaka ujutro i navečer.

Radni dan i subota je u redu da po ljeti budu jednaki, na taktu od cca 8 minuta, kako bi nadomjestak za tramvaje bio redovit i pouzdan. Nikako rjeđe. Slikao sam buseve i pratio malo situaciju u špici te mogu reći da se solidno popune solo autobusi koji sad voze. Tvoja argumentacija je točna, ali manjkava s više strana.

1. Kod organizacije supstitucije, MORA se misliti na to da se putnicima ponudi usluga koja nije jako različita od tramvajske. Zato ide svakih cca 8 minuta. Da je jesenski VR, trebao bi svakih 5-6 u špici pa makar i dvokratne radili.
2. Mora se razmišljati i o raspodjeli resursa, zbog čega se i korigirao vozni red i zbog čega su odmah uključili i solo buseve jer se ne popune uvijek svaka 4 zglobna.
3. Faktor popunjenosti je svakako relevantan, ali ne sasvim onako kako ga ti tumačiš. Po tvojoj logici bi do 6h trebao onda 1 bus voziti, jer tada nema manje više nikoga i taman bi se skupilo ljudi za popuniti solo bus. Od 6 do 9:30 bi onda trebala 4 busa voziti zbog jutarnje špice pa do cca 13:30 2, jer u tom razdoblju opet neće biti popunjeni ako voze 4 komada. Popodne opet 4 u špici i onda se 1 po 1 povlače i navečer opet ostaje 1.

Ne možeš predvidjeti popunjenost, ona varira od dana do dana, od polaska do polaska i uvelike ovisi o priljevu putnika iz grada ili iz Sesveta. Ali ono što možeš je dati redovitu uslugu (svakih 8 minuta) pa navečer i ujutro prilagoditi VR. Sve ostalo bi bio teror nad putnicima koji moraju dugo čekati na prijevoz do/od tramvaja.
Sve slike su nastale sa mnogo ljubavi prema autobusima, fotografiji i putovanju te je stoga strogo zabranjeno korištenje istih bez prethodnog dogovora s autorom.

Stilben426

@Transspotter

Meni sad stvarno nije jasno u čemu ti pričaš jer me kao demantiraš, a ispravljaš me istim mojim riječima koje si demantirao.

Citat: Transspotter  u Jučer u 23:51:00Ali ono što možeš je dati redovitu uslugu (svakih 8 minuta) pa navečer i ujutro prilagoditi VR.
Da, to sam upravo ja i rekao. Prije tri tjedna sam pisao kako bi radni dan pravilno trebao izgledati (tri cjelodnevne i jedan polukasni) kako bi omjer ponude i potražne bio povoljniji. Ostalih komentara na radni dan nisam imao, taj raspored je u redu i ne znam zašto se hvataš za njega. Ono što sam komentirao je subota gdje kažem da bi vozni red trebao biti kako je nedjeljom: svakih 10 minuta preko dana i svakih 14-15 iza 20 sati. To nije teror nad putnicima, već omjer ponude i potražnje. Ako priznaješ prilagodbu  takta navečer, onda priznaješ da protočnost više nije bitna, nego da se prilagođavaš manjem broju putnika, što je opet faktor popunjenosti. To si rekao i ovdje:
Citat: Transspotter  u Jučer u 23:51:00Mora se razmišljati i o raspodjeli resursa, zbog čega se i korigirao vozni red i zbog čega su odmah uključili i solo buseve jer se ne popune uvijek svaka 4 zglobna.
Što sam isto ja rekao, i to više puta. Štoviše, svaki moj komentar na vozni red 602 upravo je i usmjeren na adekvatnu raspodjelu resursa. Također, kažeš da su uključili solo jer se zglobni nisu popunjavali - da, jer u garaži vide je faktor popunjenosti tolik da može vozit autobus manjeg kapaciteta. Ti to podržavaš, znači opet se slažeš sa mnom jer to je upravo ono što ja govorim i kako to stvarno funkcionira: organizacija na temelju popunjenosti, a ne protočnosti.

Citat: Transspotter  u Jučer u 23:51:00Faktor popunjenosti je svakako relevantan, ali ne sasvim onako kako ga ti tumačiš. Po tvojoj logici bi do 6h trebao onda 1 bus voziti, jer tada nema manje više nikoga i taman bi se skupilo ljudi za popuniti solo bus. Od 6 do 9:30 bi onda trebala...
Ne, to nije moja logika, nego tvoj strawman. Postoji minimalni standard javnog prijevoza ispod kojeg se ne ide čak i kada je popunjenost slaba. Već sam rekao da je radni dan u redu i da taj vozni red nisam ni komentirao, osim što sam ga podržao.

Citat: Transspotter  u Jučer u 23:51:00Kod organizacije supstitucije, MORA se misliti na to da se putnicima ponudi usluga koja nije jako različita od tramvajske. Zato ide svakih cca 8 minuta. Da je jesenski VR, trebao bi svakih 5-6 u špici pa makar i dvokratne radili.
Ne, i tu se vidi da ne razlikuješ ponudu i standard usluge. Prometno planiranje je puno širi proces koji se ne vodi pukim kibiciranjem s terminala. Supstitucija ne može biti ista kao tramvajska usluga. Tramvaj ima fiksne tračnice, prednost na raskrižjima u nekim zonama (ako ima u Zvonimirovoj, ne znam) i veći kapacitet. Autobus dijeli traku s automobilima u Zvonimirovoj koja je zbog radova ponegdje i sužena i gubi vrijeme u gužvama. Gurati autobus svakih 5 minuta na jesen na trasi od samo 7 stanica (kad bi bilo više prometa, plus što su trake sužene) stvorilo bi konvoj autobusa koji bi opet blokirali sami sebe na Borongaju, a i dalje ne bi ponudili uslugu koju pruža tramvaj. Ista stvar se dogodila na 617 na jesen 2024. kad su ju pročestili dodavanjem 2 vozna reda kako bi išla češće (pa ih je bilo ukupno 6) čime se situacija vožnje u konvojima zbog gužve na Ribnjaku samo dodatno pogoršala u vidu više praznih autobusa koji voze jedan iza drugog.