Tramvajske supstitucije

Autor dean25, Travanj 03, 2009, 16:19:34

Transspotter

Koliko ja uspijevam iščitati, subotom i nedjeljom se 1 bus povlači ranije, što je ok. Radnim danom izgleda s neke linije dovlače još 1 bus navečer. Malo neobično. Mislim da će biti još 1 korekcija kad krene pravo ljeto.
Sve slike su nastale sa mnogo ljubavi prema autobusima, fotografiji i putovanju te je stoga strogo zabranjeno korištenje istih bez prethodnog dogovora s autorom.

Stilben426

Četiri autobusa su cijelo vrijeme. Ne dolazi ništa, nego frajer ne zna složit vozni red. Kad bi nastavio polaske na kalup koji je do 20 sati, vozili bi do iza 1 ujutro. A da ne bi previše skratio kasnu, počeo je stiskat takt da svi zadnji budu što bliže ponoći. Umjesto da svakoj jednostavno skrati ranu za krug, srednju za dva kruga i kasnoj doda krug, kao rezultat imamo ovo. Onaj model s 3 autobusa koji sam jučer napisao bi mu valjda bila znanstvena fantastika.

Transspotter

Nema smisla to kaj si napisao. Da ne bi previše skratio kasnu, počeo je stiskati takt da krenu svi oko ponoći? Da bi je skratio, odnosno da ne voze u noć? To je kontradikcija. Ne kužim... Očito je to slagao netko na brzaka...
Sve slike su nastale sa mnogo ljubavi prema autobusima, fotografiji i putovanju te je stoga strogo zabranjeno korištenje istih bez prethodnog dogovora s autorom.

Stilben426

Znači smjena može trajati najviše sedam sati bez pauze. Rana i srednja kod svih 4 ovdje je po sedam. Kad bi i kasna bila sedam, vozili bi do iza 1 i preklapali se s noćnima, što nema smisla i onda je išao skratiti kasnu. Kada bi se držao kalupa 7-8-7-8 koji je do 20 sati i išao ih povlačiti tako da se redom povlače kako ide zadnji polazak, smjene bi trajale kraće, oko 5,5 sati. Zato je išao smanjiti vrijeme kruga, što automatski smanjuje takt i produljuje smjenu kako bi ih prisilio da ostanu dulje vani i da trajanje smjene ne odstupa previše od rane i srednje. To možda djeluje kontradiktorno, pa ajmo primjer:

Imamo četiri autobusa: Vozilo A, Vozilo B, Vozilo C, Vozilo D

Krug je 40 minuta, znači takt je 10 minuta. To izgleda ovako:

20 - :00, :10, :20, :30, :40, :50
21 - :00, :10, :20, :30, :40, :50
22 - :00, :10, :20, :30, :40, :50
23 - :00, :10, :20, :30, :40, :50

Kada bih smanjio krug na 32 minute, takt bi postao 8 minuta i izgledalo bi ovako:

20 - :00, :08, :16, :24, :32, :40, :48, :56
21 - :04, :12, :20, :28, :36, :44, :52
22 - :00, :08, :16, :24, :32, :40, :48, :56
23 - :04, :12, :20, :28, :36, :44, :52
24 - :00, :08

Vidi se po bojama koji bi bili zadnji polasci prije i poslije. Znači smanjivanjem takta sam sva vozila prisilio da ostanu dulje u prometu i produljio im smjene.

Taj je pristup inače uobičajen i koristi se kod pisanja smjena kada jedan vozni red vozi više linija. Hipotetski, kada bi smjena na 161 predugo trajala da vozi sve polaske na 161 pa ga stave zadnji krug na 112. Dakle prisile ga ostati u prometu da se ne povuče u garažu prerano, ali na kraćoj 112 jer bi na duljoj 161 probio vrijeme. U ovom slučaju kod 602 korištenje tog pristupa direktno u vozni red je vrlo neobično i izgleda neobično, blesavo. Postoji mnogo lakši način, a to je skraćivanje rane i srednje smjene za vrijeme jednog, odnosno dva kruga, te produljenje kasne smjene za vrijeme jednog kruga. Ali eto, zašto ne komplicirati ako može lakše, i zašto ne 3 autobusa ako može 4.

zag

A ne znam stvarno koja je fora s tim da se skraćuje interval u pol noći, a ne radije oko 6, kada kreće smjena.

Stilben426

Zašto uopće skraćivati interval? Još jedna od opcija, i najlogičnija ako su četiri autobusa, je da tri budu u tri smjene (3x6,3), a četvrti u dvije smjene 7+7. Uključi se oko 6 baš kad počinje špica i taman povuče oko 20 kad je manje ljudi.