Tramvajske supstitucije

Autor dean25, Travanj 03, 2009, 16:19:34

0530facelift

Sve je na atronu,trebali bi imati. Ali dobro,ZET je to pa je pitaj Boga kaj.

Transspotter

Te zamjene uvijek voze stari, otkako ja znam za sebe. 2009. je bila obnova Medveščaka. Otprilike tih godina...isto su uvijek vozili najstariji autobusi u voznom parku. Jel netko zna što je na 616?

Inače, na 602 se sve više pojavljuju solaši. Neki dan bili 455 i 453 uz standardne 586 i 546. Ne znam je li to zbog nedostatka buseva ili je neki drugi razlog.
Sve slike su nastale sa mnogo ljubavi prema autobusima, fotografiji i putovanju te je stoga strogo zabranjeno korištenje istih bez prethodnog dogovora s autorom.

Stilben426

Citat: Tuna  u Srpanj 05, 2026, 02:53:05Po meni više smisla ima da voze Bečani, radi njihovog brzog sistema vrata i to sto su vanjska klizna, pa se i na vratima može stajati, naravno pazeći na senzor. A Facelift Citare roknut onda bilo di umjesto Bečana
Ne da ne trebaju Bečani, nego ne trebaju uopće zglobni. 616 pokriva samo pet tramvajskih stanica, kritične točke su Lisinski i Držićeva. Ne ide do Savske pa svi oni koji rade oko Sveučilišne aleje ionako moraju pješke. Fakultetima ispitni rokovi završavaju sljedeći tjedan, znači isto pedala, a Kruge i Strojarska su jako mala izmjena putnika. Oni koji rade istočno od Držićeve će preko Kolodvora okolo nego dvaput presjedati i pješačiti. Da ide do Savske, onda bi još mogli zglobni, ali ovako je to totalno bespotrebno rasipanje kapaciteta. 602 isto lagano prelazi na solo ako već i nije.

Glavni arhivator

Citat: 0530facelift  u Srpanj 05, 2026, 14:04:36Sve je na atronu,trebali bi imati. Ali dobro,ZET je to pa je pitaj Boga kaj.

S obzirom da supstitucija nije unesena u ATRON kao 61601 već se logira na 99701 u tom slučaju na bečkim autobusima ispiše samo broj 997 i slovo č.
Nada je najgori neprijatelj mladog čovjeka.

tramvajac 92

Citat: Stilben426  u Srpanj 05, 2026, 14:24:09602 isto lagano prelazi na solo ako već i nije.
U petak je bilo pola - pola. 2 solo MANa, Citaro Facelift i City G. Ali da, broj putnika pada.
Citat: Glavni arhivator  u Srpanj 05, 2026, 15:25:36S obzirom da supstitucija nije unesena u ATRON kao 61601 već se logira na 99701 u tom slučaju na bečkim autobusima ispiše samo broj 997 i slovo č.
Tako tipično za nas.

Transspotter

Isprobao sam danas ovu supstituciju po Vukovarskoj. Totalni fijasko. Ako uzmemo da izlaziš na stanici Zagrepčanka, dok prijeđeš cestu, došetaš do Vrbika i dočekaš da ti bus krene, sa L5 si recimo mogao doći do visine Lisinskog, a sa 3 i dalje čak možda. Pogotovo nedjeljom kad bus ide svakih 15 minuta. Ako želiš do Držićeve ili Strojarske ili Olipske, radnim danom je 3 neusporedivo brža opcija uzevši u obzir promet i semafore. Od Držićeve prema Lisinskom se prošeta.

Takt od 15 minuta vikendom i 10 većinu radnog dana je rjeđe nego što vozi tramvaj, ali je u ovom slučaju previše jer nitko ne želi gubiti toliko vremena ako ti bus pobjegne + šetanje po suncu.

Trenutno imamo stanje da su lijepo uredili i označili stajališta, stavili 175 i 184 (danas) na liniju koji većinom voze potpuno prazni, ili sa 2-3 ljudi koji idu dio puta samo. Nekoliko puta sam ušao u oba busa i uvijek sam bio ili sam ili jedan od nekoliko ljudi.

Što se tiče buseva, nedjeljom uredno može skakavac, iliti Iveco kombi-bus. Za radni dan ću vidjeti još, ali vođenje linije je opet rađeno navrat nanos od neke budale koja uopće ne zna što radi. Može se popraviti ako je odluče produžiti do Savske pa okrenuti odmah prije St Doma. Pokupi ljude na Savskoj i onda ima smisla. Ovako je to uludo trošenje novca za gorivo i bus a linija nepotrebna. 2 zglobnjaka su bahato rasipanje busevima kojih nema, a za koje ne postoji opravdanje trenutno.
Sve slike su nastale sa mnogo ljubavi prema autobusima, fotografiji i putovanju te je stoga strogo zabranjeno korištenje istih bez prethodnog dogovora s autorom.

Stilben426

Vukovarskom u smjeru zapada ne može se lijevo ni ravno, već samo desno u Savsku. Zato sam nacrtao na svojoj karti trasu preko Koturaške.
Kombimir vikendom, samo zato što može ne znači da bi i trebao.

Stilben426

https://www.zet.hr/UserDocsImages/Raspored%20izvanrednih%20linija%20u%20prometu/602.pdf?vel=48211

602 od ponedjeljka opet mijenja vozni red. Možda je slučajnost, a možda čitaju forum obzirom da je doslovno ovako napravljeno:
Citat: Stilben426  u Lipanj 21, 2026, 17:03:11druga opcija je da tri budu u tri smjene (3x6,3), a četvrti u dvije smjene 7+7. Uključi se oko 6 baš kad počinje špica i taman povuče oko 20 kad je manje ljudi.

tramvajac 92

Stavili su subotnji vozni red, nema gomilanja polazaka od 4:45 do 6 i od 20:45 do ponoći.

Stilben426

Vidi vraga, nisam ni skužio da je subotom tak bilo. Što je naravno isto previše sad, subota bi trebala biti kao i nedjelja.

Transspotter

Očekivao sam korekciju jer je ono bilo besmisleno. Ujutro kad apsolutno svi još spavaju, oni vrte krugove kao mahniti. Isto tako i navečer. Subota je skroz ok. Znači sad su maknuli 1 bus i sva 3 će vjerojatno biti solo jer nema dugačkih.

Glavni arhivator

Bit će solo jer zbog radova na križanju Zvonimirova - Šubićeva linija će prometovati obilazno.
Nada je najgori neprijatelj mladog čovjeka.

Stilben426

Citat: Transspotter  u Jučer u 17:31:41Subota je skroz ok. Znači sad su maknuli 1 bus i sva 3 će vjerojatno biti solo jer nema dugačkih.
Nisu ništa maknuli. Radnim danom i subotom su četiri autobusa, tri cjelodnevna s tri smjene i četvrti je polukasni s dvije 7-7 (vidiš na voznom redu da nisu tri jer je takt 7'-8', a minimalni takt za tri autobusa na ovo vrijeme kruga je 9'). Radnim danom je to u redu, subotom je previše. Nedjeljom su tri autobusa, od čega dva cjelodnevna s tri smjene i treći je polukasni s dvije smjene. To je za subotu sasvim dostatno i da je jesenski vozni red. Vozni redovi supstitucija moraju približno pratiti tramvajski, ne može tramvaj subotom voziti svakih 10 i navečer svakih 15 minuta, a supstitucija svakih 7 minuta od jutra do ponoći i to još na Ljeto II u primjeni. To je rasipanje kapaciteta.

Transspotter

Mislim da zaboravljaš poantu ove zamjene. Nije cilj da se putnicima 15 minuta produlji putovanje, već da se maksimalno omogući protočnost. Možda navečer 17 i 9 voze rjeđe, ali idu do Borongaja. Razmak između tramvaja te 2 linije zajedno nije 15 minuta u najvećoj većini slučajeva. Čak niti u nedjelju. Sada kad voze skraćeno ne dolaze zajedno na TŽF pa onda putnici u valu prijeđu na bus, već svaki u neko svoje vrijeme. Ovako se izbjeglo da se čeka 15 minuta ako ti bus pobjegne pred nosom, već svakih 8 minuta možeš očekivati bus. U praksi se van špice pokazalo da dođu i brže i krenu nekad i malo ranije pa se nagomilaju na Borongaju. Uskoro ću staviti sliku prepunog Borongaja, kakav ja mislim nitko nikad još nije vidio. Čak su obični prolaznici počeli slikati jer je vrlo neobičan prizor bio.

Tuna

Citat: Transspotter  u Jučer u 19:56:56Uskoro ću staviti sliku prepunog Borongaja, kakav ja mislim nitko nikad još nije vidio. Čak su obični prolaznici počeli slikati jer je vrlo neobičan prizor bio.
Koja je poanta da to kažeš, a sliku češ objavit 21.12? Objavi onda odma i napiši kad objaviš, nešto tipa "pogledajte sliku prepunog Borongaja u temi toj i toj". Al dobro, to je moje mišljenje, ipak ja radim na bahatosti.
Više na TikToku: @zetzagreb, UN:Bussaistoka