Najdraže linije i naajvozači

Autor tamlover, Prosinac 11, 2007, 22:58:38

marin

Inače Marijan je na Španskom ali zna bit i na Zaprešiću.
Zapravo ja ga i nisam vec dugo vidio na Španskom.

Ivan1983

marijan vozi jedan tjedan 136 pa onda tjedan 172 i tako stalno good_boy

conecto

Citat: Casper  u Listopad 08, 2010, 11:10:20
Ispricavam se na persiranju....
Ocito je sve stvar ukusa i tako neka ostane

Forum zato i postoji da bi se moglo na njemu raspravljati i ne moraš se ispričavati zbog svojeg mišljenja.
Ali ne znam da li je baš "sve stvar ukusa" kad jedan od nekih 1200-1300 vozača u ZET-u "odskače" na ovaj ili onaj način. U svakom slučaju mislim da bilo kakvo (dobro ili loše) odskakanje u najmanju ruku nije kolegijalno.
Nitko ga ne prisiljava da to radi niti mu je to posao, dakle radi tako na svoju ruku, svojom voljom. Možda (vjerojatno) uživa u tome iz samo njemu znanih razloga. Da li to utječe na pažnju i koncentraciju u odnosu na ono što mu je zapravo posao (a to je vožnja autobusa) mislim da bi se o tome dalo. Znanstveno je dokazano da npr. razgovor preko mobitela u vožnji ima veći negativni učinak od alkohola, makar bio i hands-free jer stvar je u smanjenoj koncentraciji. A vožnja zahtijeva punu koncentraciju na sebe samu bez nepotrebnih dodatnih radnji, osobito kad u rukama držiš sto života.
I onda opet o ukusima. Kažu: "100 ljudi -120 ukusa"! U busu ih često ima toliko, da li se baš svima sviđa to popovanje svaki dan?
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

tamlover

Marijan je prije svega odličan vozač! Nakon toga, on je pristojan i pristupačan djelatnik ZET-a, a takve priželjkuju građani Zagreba (ne "građani"). Iskreno, 421 i conecto, ne poznajem vas nažalost van ovog virtualnog svijeta i nisam imao prilike voziti se s vama ili gledati vas kako vozite. Da vam napišem da ste odlični vozači nije vam potrebno, a ni meni nije potrebno da vam se dodvoravam izjavama koje nisam provjerio. Da ste pristojni tvrdite i pokazujete na forumu, pa vjerujem da ste i vi pristojni i pristupačni djelatnici ZET-a. Pored toga, Marijan je zaljubljen u mikrofon (znam to nevezano na onaj mikrofon u autobusu) pa je to možda pojašnjenje vama zbog čega njegovi putnici moraju slušati talk show. Sigurno je da time ne ugrožava sigurnost putnika conecto. Sigurno je da zbog toga nije nekolegijalan jer ne narušava ugled poduzeća nego ga nadograđuje (za sve normalne i dobronamjerne ljude kojima nije teško protisnuti dobar dan i doviđenja, plus još koju lijepu riječ dnevno). A hvala Bogu, u našem dragom ZET-u postoji barem pedesetak meni poznatih vozača tramvaja i autobusa koji narušavaju i ugled ZET-a i ugled vozačkog zvanja. Probajte njima prigovoriti zbog nekolegijalnosti.
Toliko o tome što putnici mogu zamjetiti. Zašto je Marijan, zajedno s još nekima, birao liniju, tj polagao pravo na 136 kada većina vozača nije mogla izabrati ništa vezano uz svoje radno vrijeme druga je priča i moglo bi spadati u kolegijalna pitanja...
Osobno su mi uvijek bili draži samozatajniji, ali ništa manje osebujni vozači. Da radim listu najdražih Marijan na njoj ne bi bio među 10, a nemam ni privatnih razloga braniti ga ovdje - pišem čisto zato jer sam potaknut.

Reći da imate Atron pa da je ovakva interakcija s putnicima suvišna... Jao, jao. Možda ja jednostavno nisam osoba koja to može shvatiti na lijep način pa neću dalje o tome pisati. Ipak volim svog forumaškog kolegu conecta.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

marin

Ja sad ne želim nikog povrijedit, ali svi zetovci ne vole bas Marijana i čuo sam svakakvih stvari o njemu kao npr."ma to je budala" i "s njim nitko ne želi pričat, ali po meni je Marijan carčina kako bi mi rekli i volim kad je na mojoj liniji 136!!!

conecto

Ponavljam, nitko nikog neće povrijedit zbog konstruktivne rasprave na forumu i svojeg mišljenja na koje svatko ima pravo.
Niti sam ja ikad rekao da MJ nije dobar vozač, niti želim suditi o tome kako ja to radim, radim onako kako znam, niti tražim da me netko ovdje (ili bilo gdje drugdje) hvali. Mogu samo reći da u 20-ak godina za volanom busa nisam imao ozbiljnijih problema i nadam se da će tako i ostati (mada se u tom poslu nikad ne zna).
Nisam ni rekao direktno da mikrofon oduzima nužno sigurnost, ali koncentraciju u vožnji sigurno da. Sigurno se dio koncentracije prebacuje na ostale radnje koje se rade tokom vožnje i iluzorno je misliti drugačije iako se možda ne čini tako. Da bi se zadržala potrebna sigurnost uslijed smanjne koncentracije na samu vožnju negdje se mora odraziti, pretpostavljam na sporijoj vožnji, pa ne znam koliko su putnici u konačnici na dobitku.
Sigurno je da MJ ne narušava ugled firme, ali ne bih se ni složio da ga "nadograđuje" na takav način, čak mislim da banalizira naš posao na taj način. On je zaljubljen u mikrofon, a mnogi od nas u volan!
Ali on je "carčina" - reakcija kakvu i priželjkuje. A "da je barem više takvih" mislim da bi putnicima sve to brzo dopiz..lo!
S jednim se definitivno slažem:
Citat: tamlover  u Listopad 09, 2010, 01:09:52
A hvala Bogu, u našem dragom ZET-u postoji barem pedesetak meni poznatih vozača tramvaja i autobusa koji narušavaju i ugled ZET-a i ugled vozačkog zvanja. Probajte njima prigovoriti zbog nekolegijalnosti.
U svakom slučaju, mnogo gori slučajevi između dviju krajnosti. Vjeruj, često prigovaram takvim biserima na poslu, pa često i za mene kažu "to je budala" (a isto vrijedi i za 421). Ali ne podržavam nijednu krajnost.
To što MJ bira liniju nije ništa čudno u APP, nije jedini, a dok oni voze birane linije ostali vuku za njih i to je tamo godinama tako.
Atron? Iz njega izlazi glas profesionalke mikrofona, ne bez razloga...
Zato završavam još jednim citatom:
Osobno su mi uvijek bili draži samozatajniji, ali ništa manje osebujni vozači. Da radim listu najdražih Marijan na njoj ne bi bio među 10,
A GDJE JE POANTA?

Casper

A jeli itko od nadređenih ikada prigovorio Marijanu za njegovo koristenje mikrofona jer ocito je da postoje ozbiljni argumenti za to(sigurnost putnika)?
A sto se tice handsfree-a nazalost velika vecina vozaca ga ima...

421

Nakon toga, on je pristojan i pristupačan djelatnik ZET-a, a takve priželjkuju građani Zagreba (ne "građani").  A hvala Bogu, u našem dragom ZET-u postoji barem pedesetak meni poznatih vozača tramvaja i autobusa koji narušavaju i ugled ZET-a i ugled vozačkog zvanja. Probajte njima prigovoriti zbog nekolegijalnosti.
Toliko o tome što putnici mogu zamjetiti.  Ipak volim svog forumaškog kolegu conecta.
Do devedesetih je zvanje vozača u ZETu bila "robija" i natječaj je bio stalno otvoren. Uvjeti su bili primamljivi: doškoluješ se za "D" kategoriju, obavezan si ostati dvije godine i nakon toga možeš otići. Pravi mamac za bauštelce koji su došli  trbuhom za kruhom ,a imali su "C" kategoriju. Velika fluktuacija vozača značila je da je kvaliteta bila sporedna, tako da je (uz loše autobuse) i umjetnički dojam bio vrlo loš. Tada na scenu stupa jedna od boljih generacija u kojoj se nalazilo više ljudi iz bliže okolice ZG, radni uvjeti su se poboljšali dolaskom niskopodnih autobusa, što je rezultiralo puno boljem ozračju za ZET , ali i ZG u cjelini. Tajkunizacija je učinila da je posao vozača autobusa u ZETu postalo traženo zanimanje, što je val otkaza još više potencirao tako da se na natječaj počelo javljati sve više ljudi, i mogućnost odabira je učinila bolju kvalitetu i podizanje standarda. No tipična priča za ove prostore:  rodijačke veze i poznanstva učinile su svoje. Carevanje gradonačelnika počinje vraćati ZET na početke devedesetih uz žalosnu činjenicu: moderni autobusi uz lošu uslugu pridošlica koji nisu shvatili da se  ponašanje mora mijenjati. Zato i postoji tih "barem pedesetak meni poznatih vozača tramvaja i autobusa koji narušavaju i ugled ZET-a i ugled vozačkog zvanja." Nekoliko je takvih kod nas u APD, s podebljim dosjeima, ali su zaštićeni kao lički medvjedi. I tu smo doista nemoćni. Vjeruj mi da prigovaramo zbog nekolegijalnosti i zbog jednog banalnog razloga: imamo istu plaću kao i oni! Obzirom da je stimulacija ukinuta prije otprilike 5 godina,  više nema mogućnosti vrednovanja rada i radnih zadataka.Kako je tema najvozači i naj linije, svakako da postoje najmanje dva mišljenja: putnika i vozača. Conecto i ja smo pokušali rasvijetliti pogled iz našeg kuta. A oni koji vole "one man bus show", neka i dalje uživaju u DJ MJ, dok će drugi  biti uskraćeni  za tu vrst vožnje, ali će uživati u " samozatajnijim, ali ništa manje osebujnim vozačima" ( koji su u većini!), dok ćemo svi  zajedno biti kivni na "nekolicinu vozača tramvaja i autobusa koji narušavaju  ugled ZET-a i ugled  ( naročito!)vozačkog zvanja."
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

Citat: Casper  u Listopad 09, 2010, 10:43:32
A jeli itko od nadređenih ikada prigovorio Marijanu za njegovo koristenje mikrofona jer ocito je da postoje ozbiljni argumenti za to(sigurnost putnika)?

Ne radim u istom pogonu kao MJ pa se i ne susrećemo, ali znam za njega. A da je drugačije od mene bi sigurno čuo "poneku pametnu"  ::|
Naravno da svi priželjkujemo prostojnost i uljudnost, bilo da je pružamo ili (što još više volimo) primamo! Ali sve ima svoje ima svoje granice, neka uljudnost bude iskrena i odmjerena, a ne pretjerana i isforsirana.
Uz ovakve reakcije putnika stvarno nije čudno što ovo smeta "ostalim" vozačima dok im kolega "baca rukavicu". Ispada da nije dovoljno pošteno raditi svoj posao, nego uvijek treba pružiti nešto više. A kasnije (kad bi to svi počeli raditi) to bi postalo normalno pa bi se opet osjetila potreba da se izmisli nešto novo.
Ovo za hands-free je točno iako većina sluša glazbu ili radio preko slušalice umjesto telefonskih razgovora, ali i to je nedavno izričito zabranjeno. Mikrofon za vrijeme vožnje još očito nije a "kaće, ne znamo"!
A GDJE JE POANTA?

421

Citat: Casper  u Listopad 09, 2010, 10:43:32
A što kad mikrofon ne radi? Kakva je onda vožnja? Ili je to neispravan autobus?
Prigovor (od strane poslodavca) za korištenje mikrofona, bio bi  (direktno- od strane rukovoditelja /šefa prometa ili indirektno-od strane predlagatelja za nagradu grada Zagreba) svojevrsno priznanje vlastite  greške u procjeni  i kriterijima za dodjelu nagrade.
Kao što V.Šeks sada kaže, amnestirajući sam sebe i ostalu kliku: "Pa na stanovit način tražiti i oprost radi nebudnosti, radi nečinjenja." , nemoj očekivati da će gradska skupština priznati grešku za  kandidiranje Marijana za nagradu grada Zagreba jer nisu znali da svojim činom (možda) utječe na sigurnost prometa.
Što se handsfree uređaja ( ATRONa i mikrofona?!) tiče, Zakon je jasan:
"Članak 196.
(3) Vozač motornog vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom.
(4) Mobitel se može koristiti za vrijeme vožnje ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke.
(6) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji postupi suprotno odredbama stavka 2., 3. i 4. ovoga članka."
No da ne bi ispalo zločesto, zavidno ili ljubomorno s moje (naše) strane, svoju veličinu pokazao je Marijan u navedenim tekstovima, što govori puno više o njemu i njegovom doživljaju svog posla i kolegama s kojima radi.
http://www.jutarnji.hr/-dragi-putnici--kontrolor-je-usao-u-nas-autobus--/195592/
http://www.hrsemafor.hr/data/hr_semafor_22.pdf
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Daniel

Kad se već otvorila raspravo o Marijanu , sjećam se da je tamo još 98 , u APD-u bio isto jedan vozač koji je uvijek pozdravio na prvoj i zadnjoj stanici , u par navrata je vozio na 231.

421

marin

Citat: zetovac  u Listopad 08, 2010, 18:52:13
marijan vozi jedan tjedan 136 pa onda tjedan 172 i tako stalno good_boy
nije prije dva dana bio je na 172 a danas je na 136

tamlover

možda mu tjedan počinje subotom  ;D
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Ivan1983

dobro znam kak MJ radi jer sam svaki dan s njim na črnomercu......a i on je u toj ekipi koja si bira kakvu službu če raditi i kada če raditi......tako da.....dosta hvale o tom liku 8-8