Najdraže linije i naajvozači

Autor tamlover, Prosinac 11, 2007, 22:58:38

igor 409

Što se tiče ovakvog pozdravljanja koje prakticira MJ mislim da bi meni bilo ok kad bi to čuo koji put ali da to čujem svaki put kad uđem u bus mislim da bi mi dopiz...lo. Puno mi je ugodnije ako mi vozač na moje dobar dan (nikome ne zamjeram ako šuti) kod ulaska uzvrati pozdrav jer mi je to ipak nekako ljudskije nego mikrofon i razglas. Ako već treba nekoga pohvaliti moje pohvale idu vozaču koji je devedesetiih često vozio 214. Čovjek je imao izbrijanu glavu i nosio šiltericu i vožnja s njim je uvijek bila ugodna a bio je jedan od rijetkih kojima automatski mjenjači nisu jako cukali.

tamlover

zetovac, trebal bi malo pisat o biranju službi. ja sam napisal da im to ne služi na čast, al kad imaju lobi ko građevinci koji delaju za Grad i niko im niš nemre.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

MAN19464

Citat: igor 409  u Listopad 09, 2010, 22:51:47
Što se tiče ovakvog pozdravljanja koje prakticira MJ mislim da bi meni bilo ok kad bi to čuo koji put ali da to čujem svaki put kad uđem u bus mislim da bi mi dopiz...lo. Puno mi je ugodnije ako mi vozač na moje dobar dan (nikome ne zamjeram ako šuti) kod ulaska uzvrati pozdrav jer mi je to ipak nekako ljudskije nego mikrofon i razglas. Ako već treba nekoga pohvaliti moje pohvale idu vozaču koji je devedesetiih često vozio 214. Čovjek je imao izbrijanu glavu i nosio šiltericu i vožnja s njim je uvijek bila ugodna a bio je jedan od rijetkih kojima automatski mjenjači nisu jako cukali.
a kaj misliš kako je on doprinuo tome da mu automatski mjenjač manje cuka nego ostalima?

421

...a bio je jedan od rijetkih kojima automatski mjenjači nisu jako cukali.
Malo u povijest: prvi busevi niskopodnog karaktera došli su u APD 1995 godine i bili su čudo na zemlji za sve nas.
Misliš li da su mehaničari išli na ikakvo školovanje prije dolaska autobusa? Grdno se varaš! Oni su učili u"hodu" i više na osjećaj nego po knjigama. Neriješen status ARZa, kasnija privatizacija i ponovno vraćanje pod okrilje ZETa ( Holdinga) učinili su da (sadašnji)  AR bude "krema" održavanja mercedesa i ostalih sklopova na njima( među ostalima i automatski mjenjači ).
Odnosi ZETa (ARZa) s Eurolineom kao zastupnikom, bili su uvijek puno lošiji nego s MANimporterom čiji su bili ovlašteni servis.
A mjenjači su cukali pri šaltanju naviše-šalta dobro prve dvije brzine pa visoka turaža i udarac i trzaj; ili naniže- dostigneš brzinu, rolaš gas do semafora pa lupi u getribi pri šaltanju naniže. A vozače sram! Kako objasniti nekome da getriba ne šalta kako treba? Eto i taj misterij je riješen ( nakon podosta godina-15?).
Uostalom ,očekujem koju od majstora Majstora!
Kaj se kolege vozača tiče- slažem se u potpunosti da je OK lik!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

421

Citat: tamlover  u Listopad 10, 2010, 00:22:45
zetovac, trebal bi malo pisat o biranju službi. ja sam napisal da im to ne služi na čast, al kad imaju lobi ko građevinci koji delaju za Grad i niko im niš nemre.
Zetovac se nema kaj žaliti  :)evil, jer je on jedini vozač za kojim je došao šef prometa koji je još postao rukovoditelj APP! :)evil
A DJ MJ je zaslužio da si bira službe!#moj stav i mišljenje#
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tramvajac 92

Pa ako bilo koji vozač ima najmanje 7 godina staža u pogonu smatram da je dovljno dugo tu da bi ga se pitalo koje mu linije najviše pašu..
Npr nekom pašu linije kao 205 nekom kao 114 nekom kao 330 itd.

igor 409

Citat: 421  u Listopad 10, 2010, 13:03:41
...a bio je jedan od rijetkih kojima automatski mjenjači nisu jako cukali.
Malo u povijest: prvi busevi niskopodnog karaktera došli su u APD 1995 godine i bili su čudo na zemlji za sve nas.
Misliš li da su mehaničari išli na ikakvo školovanje prije dolaska autobusa? Grdno se varaš! Oni su učili u"hodu" i više na osjećaj nego po knjigama. Neriješen status ARZa, kasnija privatizacija i ponovno vraćanje pod okrilje ZETa ( Holdinga) učinili su da (sadašnji)  AR bude "krema" održavanja mercedesa i ostalih sklopova na njima( među ostalima i automatski mjenjači ).
Odnosi ZETa (ARZa) s Eurolineom kao zastupnikom, bili su uvijek puno lošiji nego s MANimporterom čiji su bili ovlašteni servis.
A mjenjači su cukali pri šaltanju naviše-šalta dobro prve dvije brzine pa visoka turaža i udarac i trzaj; ili naniže- dostigneš brzinu, rolaš gas do semafora pa lupi u getribi pri šaltanju naniže. A vozače sram! Kako objasniti nekome da getriba ne šalta kako treba? Eto i taj misterij je riješen ( nakon podosta godina-15?).
Uostalom ,očekujem koju od majstora Majstora!
Kaj se kolege vozača tiče- slažem se u potpunosti da je OK lik!

Ne shvaćam zbog čega se dižeš na zadnje noge. Samo sam bez ikakvih zlih primisli rekao da je vožnja s tim čovjekom bila ugodnija nego s većinom ostalih. Pri tome uopće nisam spominjao niskopodne buseve ni mercedes već buseve s automatskim mjenjačem a to su osim niskopodnih bili i MAN SL 200, par SG-a, MB O 305(G)... Na liniji koju sam konkretno spomenuo (214) niskopodni su bili egzotika sve do dolaska solo citara tako da zbilja ne shvaćam čemu ovo ''malo u povijest''.

421

Pokušaj pojašnjenja dva problema: needuciranih mehaničara i automatskih getriba ne bih nazvao  dizanje na zadnje  noge. good_boy
Malo je bilo automatskih getriba do obnove s njemačkim kontigentom, na koji ZET nije bio spreman.
Pokušao sam dočarati i opisati razlog(e) cukanja,a getribe koje ti navodiš bile su održavane do dolaska u ZET kada zbog navedenih razloga prestaju biti takve. I SL i SG (naročito 597 )su lupali pri šaltanju kao i veliki dio O 305 i O305G.
"Stari  214 (do R. gaja)"  je  popunjavan sa starim kramama i uz  vozno vrijeme koje navedeni kolega  očigledno nije ganjao moguće je da je vožnja bila ugodnija. Samo sam bez ikakvih zlih primisli pokušao objasniti stanje stvari.
A možda sam te vozio baš ja?! ???
You`ll never know!

Tomek

Nakon nekog vremena kad je u APP došao novi šef i kad se službe više nisu mogle slagati zadnjih mjeseci je sve po starom i opet si ekipa slaže službu u APPu. Naravno, ovisi koliko je ko utjecajan.

conecto

Prvo bih se htio zahvaliti kolegi 421 na onim linkovima, stvarno ovi pretenciozni tekstovi mogu reći sve ono što bih ja htio ovdje, naravno onima koji znaju čitati između redaka...
Ovaj naš obrazac idealnog vozača zapravo je poslužio kao pokazatelj stvarnog stanja vozačkog kadra u ZET-u u kojem je on gotovo jedini među 1200 pozitivan primjer. To se i službeno potvrđuje preko glasnogovornika ZET-a koji je rekao da "na njega nikad nije pritužbi građana", te da se "njegov odnos prema putnicima smatra izuzetno pozitivnim i profesionalnim". Kad je naš glasnogovrnik toliko upućen u problematiku nakon 3 godine provedene u ZET-u ja bih ga najljepše zamolio da svima nama pojedinačno objasni kakav je naš odnos prema putnicima i kakve smo pritužbe "zaradili", čisto edukacije radi da znamo što nam je ubuduće činiti.
Mislim da je autor teksta iz ovog semafora "ko ćorava koka zrno" samo u okviru pogodio bit problema: "U ZET-u ima oko 1200 vozača od kojih svaki ima svoj stil vožnje, način komunikacije...." Tu se slažem, svi vozači općenito gledajući rade previše različito, potrebna nam je ujednačenost (nemoguće 100%, ali bar donekle), ali i tu DJ MJ odskače, to mi je više lik iz "Globalnog sijela".
Ili trebamo svi, dragi kolege, kruške pod njuške i show must go on, pa da vidimo koliko je koji od vas (nas) vičan tome! DJ je visoko postavio letvicu, ali možda netko od vas ima originalniji ili zabavniji pozdrav?! Želje, čestitke, pozdravi, prođite naš psiho-wellness dok putujete na posao, u školu, na plac!

Citat: Tomek  u Listopad 10, 2010, 17:06:59
Nakon nekog vremena kad je u APP došao novi šef i kad se službe više nisu mogle slagati zadnjih mjeseci je sve po starom i opet si ekipa slaže službu u APPu. Naravno, ovisi koliko je ko utjecajan.

Ali naš DJ nije postao sebičan kad je postao medijski eksponiran, pa nije propustio spomenuti velikog Gazdu iz APP koji je sad u "zasluženoj"mirovini i koji je kreator ovakvog načina rada u APP koji nitko nikad neće iskorijeniti. Naravno, takvima poput njega to savršeno odgovara, pa mu nije palo na pamet da spomene novog šefa koji je u vrijeme intervjua već postao aktualan sudeći prema slikama s novim Citarom G.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

citaro

Vozio sam se s njim gotovo svaki dan na liniji 136. Čovjek odlično vozi i ponašanje prema putnicima mu je na nivou, za razliku od puno njegovih kolega. Kad bi svi bili kao on, ZET bi možda i ličio na jednu ozbiljnu firmu. I što je sad tu čudno da on može birati službe ? Pa hvala Bogu da će se čovjeka nagraditi za profesionalnost, i biranje službi je premalo !
Sad ove tu priče, pričanje na mikrofon smanjuje koncentriranost na promet i bla, mislim da je to stvar zavidnosti, ali i to je ljudski. Puno gora stvar su slušalice i glazba na najjače dok se vozi, a osim toga u normalnim zemljama se podrazumijeva da će vozač raditi to što radi Marijan i tamo to nekim čudom smanjuje koncentraciju  ???.

421

Ti očigledno nisi pratio raspravu.
Zaboravio si spomenuti te "normalne zemlje u  kojima se podrazumijeva da će vozač raditi to što radi Marijan i tamo to nekim čudom smanjuje koncentraciju."
"Kad bi svi bili kao on, ZET bi možda i ličio na jednu ozbiljnu firmu."
Autoturist i Samoborček, Meštrović i Presečki su neozbiljne firme? Vozači isto ne koriste mikrofon, zapravo nisam čuo za "vozača koji govori" u navedenim firmama iako bi (zbog  privatnog vlasništva), to bilo lakše nametnuti.

conecto

Citat: citaro  u Listopad 30, 2010, 13:45:47
a osim toga u normalnim zemljama se podrazumijeva da će vozač raditi to što radi Marijan i tamo to nekim čudom smanjuje koncentraciju  ???.

Ajde, molim te, navedi konkretno u kojim to "normalnim zemljama" se tako radi, gdje si ti to vidio !?
Ja nigdje nisam vidio tako nešto, a bio sam u dosta zemalja za koje mislim da ih možemo smatrati "normalnim".

Ovim putem pozivam i ostale forumaše (imamo dosta reportaža iz raznih zemalja na forumu) da se izjasne gdje su (ili nisu) čuli i vidjeli na djelu DJ-vozače.

Citat: citaro  u Listopad 30, 2010, 13:45:47
Kad bi svi bili kao on, ZET bi možda i ličio na jednu ozbiljnu firmu.

Ja ću se prvi složiti da u ZET-u mnogo toga (previše) ne štima, ali vozači su najmanje krivi za to, nemaju nikakvog utjecaja na to i najveće su zapravo žrtve svega toga jer svakodnevno provode radno vrijeme pod takvim okolnostima. Ali su uvijek prvi na udaru kako putnika, tako i prekobrojnih šefova svih vrsta i svi zajedno stvaraju atmosferu kako su oni krivi za sve što u ZET-u ne valja.
Kad nema dugo busa ili kasni, da li je vozač kriv (lakše bi mu bilo da ima realno i pošteno vozno vrijeme)?
Kad je gužva, da li je vozač kriv (opet njemu najteže)?
Ako ne radi klima ili grijanje, da li je vozač kriv (pa on se najviše smrzava)?

Vozači u ZET-u čine manje od polovine zaposlenih, što bi trebalo značiti da bi tako brojna logistika trebala osigurati savršene uvjete i organizaciju, upravo bi vozači i putnici tada bili na najvećem dobitku.

I zbog toga, nisu vozači ti koji bi trebali raditi sve i svašta kako bi ZET "ličio na jednu ozbiljnu firmu", njihovo je da voze, to uglavnom i čine kako koji zna, za sve ostalo trebali bi se pobrinuti oni kojih ima puno previše.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

421

"... tamo to nekim čudom smanjuje koncentraciju." Da! 
"...gdje si ti to vidio !?" Ili čuo?

plavi ZET-ov bus volim

Aham, ja kao uljez/outsider među zetovcima imam svoje mišljenje za reć.
Dakle, gospodin Marijan, s čijim sam načinom vožnje i odnošenja prema putnicima upoznata, no osobno ga ne poznajem, već se znamo iz viđenja.
Njegovu ideju da uzme mikrofon u ruke i zabavlja putnike pohvaljujem, no pohvaljujem ju čisto kao ideju originalnosti i inovativnosti. (Jer ipak se on jedini ako se ne varam toga dosjetio.) Ono u što sumnjam su njegovi motivi. Mislim, znam da sada dajem zaključke utemeljene na mom subjektivnom opažanju, i da bi se prvo trebala upoznati i popričati s čovjekom, no toliko mi je antipatičan da mi se uopće ne ide njemu. Znači, sve je to divno, krasno, mikrofon je atrakcija, ljubazan prema putnicima, solidna vožnja (o sigurnosti neću govoriti), ali mislim da on to ne radi zato što je tako dobar, plemenit, filantrop itd. Vjerujem da su njegovi skriveni ekstrinzični motivi: popularnost, isticanje, nagrada (možda biranje službi?), odobravanje i priznanje od strane putnika. On ima plave oči (zar ne?), inače volim muškarce s plavim očima  ;D, ali njegove mi se ne sviđaju. Svaka čast na njegovoj pouzdanoj vožnji od točke A do točke B, ali naprosto od njega ne dobivam dobru vibru.
Razumijem zašto bi takvo Marijanovo ponašanje smetalo nekim njegovim kolegama. Iz čitanja postova i razgovora s pojedinima, zaključujem da to na njih stvara dodatan pritisak. Kao prvo, zato što se od njih sada očekuje da rade nešto što nije njihova dužnost, a kao drugo, to što u očima uvijek kritičnih putnika ispadaju manje dobri i kvalitetni kao vozači.
A sada ću vam ja nešto reći. Neka vas ni najmanje ne diraju mišljenja poput: "Kad bi svi bili kao on...", "Takvi bi zetovci trebali biti, ako nisu, ne valjaju." To su čari vladavine naroda, odnosno demokracije, koju je Platon okarakterizirao kao vladavinu bezglave mase. Tako da to nije mišljenje koje bi vas trebalo toliko brinuti, koliko bi vas trebalo dirati mišljenje pojedinaca koji ipak znaju nešto o nečemu i znaju kako da misle, npr. ja, hahaha. ;D
Molim cijenjene članove foruma autobusi.org i njegove posjetitelje da NE KRADU fotografije. Pod krađom mislim na njihovo (pred)stavljanje na druge internetske stranice (s ili bez prethodne modifikacije) kao vlastite i/ili bez navođenja izvora ili autora.