ZET-ova Crna kronika

Autor tamlover, Prosinac 11, 2007, 23:18:15

prakticar

Ovo što se dogodilo je gadno i sva je sreća da je bus bio prazan, jer da je to bilo u nekakvoj špici s punim autobusom bilo bi mljevenog mesa... ??? Pitanje je bi li se to dogodilo s punim busom, ali sad špekulirati što bi bilo kad bi bilo vrlo je nezahvalno.

Ono što meni kao tehnički obrazovanom čovjeku, vozaču (samo automobila ali ipak) i nekome tko dosta dobro poznaje zakone fizike nikako nije jasno jest koje su prednosti (i da li uopće postoje) takvog pogona autobusa, osim niskopodnosti? Jako se dobro sjećam prvih zglobnih autobusa u Zagrebu, zvali su ih "Kobila Suzy", po tada vrlo popularnoj pjesmi Đimija Stanića ;D - ti su autobusi imali, ajmo tako reći, "normalan" pogon - na srednju osovinu, a prikolica je, kao i svaka druga prikolica, lijepo bila zakvačena odostraga i on ju je vukao. Čak je imala i kotače koji su se mogli zakretati i ne sjećam se da se ikad dogodilo ovako nešto. Jesu klizali, jesu se sudarali, ali prikolica je bila lagana i ne znam da je ikad došlo do loma. A ovdje sam već vidio i da je pukao na okretištu Črnomerec samo tako - vozač je malo jače smotao i pokušao zaobići drugi bus.

Kad ste vidjeli da šleper ima pogon na prikolici? ;D ;D ;D

Čak sam čitao da je i kod vlakova - pazi, vlakova koji voze po tračnicama, ponekad opasno ako je vlak dugačak a lokomotiva na zadnjem kraju (to se ponekad prakticira kod prigradskih vlakova, pa imaju jednu lokomotivu a upravljačnice na oba kraja) i jako nezgodno kod naleta na osobni automobil, pa čak i na običnu kravu, jer može iskočiti a onda teška lokomotiva nastavi gurati vagone i samo ih izbacuje iz tračnica jednog po jednog slažući ih sa strane. I sad, isto to napraviti na autobusu koji nema tračnice nego dugačku laganu kutiju naprijed... totalno me zbunjuje, pa bih volio da mi netko objasni čime su se rukovodili projektanti takvih autobusa i što je to toliko dobro na njemu da se isplati riskirati na sigurnosti.

FitzTN

A kak bi ti to drukcije slozio... osim da je kardan kroz zglob  ;D

Mislim da ni nema nekog drugog rješenja... osim neke poluniskopodnosti...

prakticar

Citat: FitzTN  u Prosinac 01, 2008, 09:30:28
A kak bi ti to drukcije slozio... osim da je kardan kroz zglob  ;D

Mislim da ni nema nekog drugog rješenja... osim neke poluniskopodnosti...
Kao prvo, mislim da postoje autobusi s kardanom kroz zglob. Kao drugo, mislim da smo o tome i kod tramvaja diskutirali - tko kaže da cijeli autobus mora biti niskopodan? Tko kaže da ne može biti niskopodna prikolica, a srednji ili prednji dio viši radi smještaja motora? Ionako taj autobus ima povišeni stražnji kraj iz istog razloga - smještaj motora. Tako da već sad nije 100% niskopodan.

A ja bih dodao i ovo: U današnje vrijeme hibridna tehnika je jako uznapredovala. Ako Queen Mary 2, brodinu od više stotina tisuća tona, mogu pokretati električni motori, ako dizel-električne lokomotive vuku vlakove desetljećima, zašto bi bio problem napraviti autobus kojem bi dizel-agregat koji bi pravio struju mogao biti bilo gdje, a električni motori na osovini na kojoj hoćeš? Imaš samo žice kroz zglob ;D

FitzTN

Pa dobro, kardana kroz zglob valjda ima posto je onaj Autoturistov zeleni zglobni MAN imao motor iza, a pogon na 2. osovinu (pa se po snjegu nismo uspjeli popest na "brijeg" u sv. nedelji jer je teret bio iza, a pogon tam di nema tereta  ;D)... ali to ne mjenja na stvari da prikolica ostaje teška

Ivan

Nije stvar u niskopodnosti jer autobusi su debelo prije ozbiljnog razmišljanja o pravoj niskopodnosti (iako je već bilo tada eksperimenata) imali motore odostraga (npr. prilično mnogobrojni O 305 G)... Srednji motori nisu baš najugodnija stvar, jako su glasni i jako vibriraju, među ostalim...

Mislim da nema previše sigurnosnih rizika kod ovih modernih sa stražnjim motorom i pogonom, uostalom, prelagane prikolice na autobusima sa srednjim motorom i pogonom su također pomalo opasne, kod kočenja na skliskom znaju vrludati gotovo bez ikakve kontrole... Mislim da se ovo moglo dogoditi i busu sa srednjim motorom i pogonom... A i ovo što se sad dogodilo stvarno nije česta pojava, ne vidim baš razloga za paniku i ozbiljnije preispitivanje metoda kojima projektiraju autobuse...

Hibridni autobusi su budućnost i testovi su uspješni, čitao sam da Mercedes i MAN namjeravaju hibride uvesti u serijsku proizvodnju 2009. i 2010. (ne znam koji kada, no, uglavnom, zvuče ozbiljno).

Tomek

Jučer navečer u Ilici na stanici prije Vrapča u smjeru zapada je nastradao Lion's City gb83, to mu je bio zadnji polazak na liniji 131... Ugl. u njega se frontalno  :o zaletila Škoda Felicia(nije jedan naš forumaš  ;D), a sad, što je Škoda radila u potpuno kontra smjeru to nitko ne zna.. Prednji dio lavića razbijen, vozač busa ostao neozlijeđen, forumski fotograf je uslijed određene količine 'nafte' u krvi uslikao duha  ;D, no barem znamo zašto neće biti 83 neko vrijeme u prometu...

ipiljek

E, a tu Škodu je vozio sin vozača ZET-a koji se ove godine sa busom zabio u nadstrešnicu na Črnomercu. :-\
Inače njegov sin je jučer položio i evo već nezgoda!
G.b.122 ostao u kvaru oko 16 sati kod Roginine ulice u smjeru zapada na liniji 125.
18.3.2009. MAN SG220 POSLJEDNJI PUT U PROMETU, TE UJEDNO I MOJA ZADNJA VOŽNJA S NJIM NA LINIJI 124 !!

Ivan

Citat: kreso75  u Siječanj 08, 2009, 09:41:11
Bus u dvorištu  :-X

http://www.24sata.hr/news/clanak/zameteni-u-snijegu-bus-sletio-s-ceste-u-krvaricu-/96460/?context=naslovnica&web_page_id=main_page
Kad se uzme kakvo je održavanje u ZET-u i da na pola autobusa ne radi ABS koji je u ovakvim uvjetima jako bitan, da na puno ne rade ni retarder ni obične kočnice kako treba, ovo nije ništa čudno... Još kad se uzme da se sa Krvarića neki vozači znaju baš divlje spuštati, nova je cesta pa si malo daju oduška (iako je snijeg, ali ne znam kako bi se ovo bez brzine moglo dogoditi)... Sve u svemu, kakvo je održavanje i kakvih sve vozača ima, ništa čudno...

Bus ne izgleda jako oštećen, nadam se da neće dugo zaglaviti u radioni...

Tomek

Zanimljivo da je baš jučer taj gb32 navečer ostao u kvaru na Ilici, imao je nekih problema sa zrakom.. Pitanje je dal su uopće išta radili ili su ga zbog toga danas stavili na drugu liniju..

tamlover

Ovo nam je promaknulo??

Izvor 24 sata, dogodilo se u utorak.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Portos

Citat: tamlover  u Siječanj 08, 2009, 18:02:26
Ovo nam je promaknulo??
http://i294.photobucket.com/albums/mm99/tamlover_photos/busnasljemenu.jpg
Moguće je da je skliznuo na dionici između Grafičara i Željezničara gdje su se veliki autobusi mimoilazili sa Dailyjima koji su na toj dionici vozili u oba smjera...

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

conecto

Citat: Portos  u Siječanj 08, 2009, 20:35:24
Citat: tamlover  u Siječanj 08, 2009, 18:02:26
Ovo nam je promaknulo??
http://i294.photobucket.com/albums/mm99/tamlover_photos/busnasljemenu.jpg
Moguće je da je skliznuo na dionici između Grafičara i Željezničara gdje su se veliki autobusi mimoilazili sa Dailyjima koji su na toj dionici vozili u oba smjera...

Točna pretpostavka. Ne znam gdje se točno dogodilo ali sam čuo da se autobus micao nekom kombiju (umjesto obratno) i kad je sišao s ceste propala je bankina. Autobus je izvukla dizalica a izgleda da nema štete jer je samostalno došao u garažu oko 16,30. Ipak otišao je u radionu da nocna smjena sve još provjeri.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

kekobus

E moj prijatelju, nije propala bankina, već autobus!

kekobus

Citat: MAN fan  u Studeni 23, 2008, 13:10:19
btw malo ću promjenit temu. Jučer u garaži viđen 279 sav rasturen naprijed, a onaj prednji kraj di su svjetla, MAN slova i lav, taj dio nosi garažni broj 273. Otkud su to izvadili nemam pojma

Evo tek sad vidjeh što je bilo sa 279, još 18. studenoga na Aleji Bologne! Foto by Xena