ZET-ova Crna kronika

Autor tamlover, Prosinac 11, 2007, 23:18:15

Portos

Pukli vijci kojima su na osovinu učvršćene felge. Očito ili zamor materijala, ili nedovoljno zategnuti vijci nakon zadnjeg vulkanizerskog zahvata. Sve u svemu majstor iz servisa imao je jako puno posla kako bi na cesti stavio 10 novih vijaka te ponovno montirao felge sa gumama.
Da li vozači autobusa pri primanju smjene i dalje trebaju prekontrolirati bus? Ako je do ovoga došlo zbog nesavjesnosti vulkanizera a vozač nije pregledao bus prilikom preuzimanja mogao bi snositi posljedice.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

conecto

Odgovoran je onaj tko je zadnji skidao kotače, a to sigurno nije ZET već ovlašteni servis. Pravilo je da se do 500 km nakon svakog skidanja dotežu šarafi na kotačima, ali to u praksi nitko ne radi jer u 99% slučajeva vijci ne popuste.
Nije prvi put da otpadne kotač s busa, negdje 2004. u jednom tjednu otpao kotač s O-305 G na Žitnjaku kod Elke, a koji dan kasnije prednji lijevi kotač s jednog tada godinu dana starog Citara na liniji 213. Inače, čuju se udarci u vožnji kad popuste vijci, na zglobnom busu kad se radi o zadnjoj osovini malo teže, ali nije mi jasno kako ovaj nije čuo da mu tuče prednji lijevi.
I taj 177 neki nesretan bus, to je isti onaj što je ljetos pregazio onu curu na Grižanskoj na liniji 206 dok je bio na posudbi u APD
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Shole

Nemožeš ti kao vozač vizuelnim pregledom ustanovit jesu li matice dovoljno stisnute.  Ima negdje u bespućima ovog foruma primjer kako su to rješili Englezi.  Kolega 421 je stavio par slika njihovih plastičnih zelenih trokutića koji idu na pržonjeru ispod matice i čim dotična malo otpusti odma se po smjeru trokuta vidi da to više nije to.

Tomek

Inače ovo se dogodilo 100 metara dalje od mjesta gdje bus kad se spušta s Jadranskog mosta prelazi preko hrpe tračnica(tramvajskih) te je jako grbavo, pa pretpostavljam da je to dodatno olabavilo kotač.

conecto

Za to na kraju ionako neće odgovarati nitko kao ni nikad do sada kad odgovorna osoba nije vozač.
A GDJE JE POANTA?

421

Citat: conecto  u Svibanj 16, 2012, 13:05:16
Pravilo je da se do 500 km nakon svakog skidanja dotežu šarafi na kotačima, ali to u praksi nitko ne radi jer u 99% slučajeva vijci ne popuste.
Apsolutno netočno,jer u APD vidjeh dečke da dotežu/pritežu vijke na kotačima  bus123  moment ključem na određenu kilažu!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

A onda je svizac zamotao čokoladu!!!
A GDJE JE POANTA?

421

Citat: Shole  u Svibanj 16, 2012, 13:27:42
Ima negdje u bespućima ovog foruma primjer kako su to rješili Englezi.  Kolega 421 je stavio par slika njihovih plastičnih zelenih trokutića koji idu na pržonjeru ispod matice i čim dotična malo otpusti odma se po smjeru trokuta vidi da to više nije to.
Tomek slikao u Londonu, ja objasnio, Shole zapamtio... good_boy
http://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=6098.0
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

sokre

Srećom kotač nije završio na nekom pješaku ..

421

Citat: sokre  u Svibanj 16, 2012, 14:24:57
Ili kao neočekivani događaj poput ovoga s mogućim kobnim posljedicama: http://www.indicatorcz.cz/accidents

221

Citat: 421  u Svibanj 16, 2012, 14:07:31
Apsolutno netočno,jer u APD vidjeh dečke da dotežu/pritežu vijke na kotačima  bus123  moment ključem na određenu kilažu!

Ok, ako pretpostavimo da su vijci bili pritegnuti, znači da su pukli. Onda se zapitajmo se kakvi se šrot vijci koriste?

421

Citat: 221  u Svibanj 16, 2012, 15:13:25
Citat: 421  u Svibanj 16, 2012, 14:07:31

Ok, ako pretpostavimo da su vijci bili pritegnuti, znači da su pukli. Onda se zapitajmo se kakvi se šrot vijci koriste?
Možda su vijci bili pretegnuti, obzirom da je bus star dvije godine jamačno su vijci originalni, a pretpostavljam da su prilikom promjene zimskog seta sa ljetnim, pneumatskim pištoljem pretegli matice bez kontrole momenta nakon određene km. Nakon ovog događaja slijedi kontrola na svim busevima, do slijedećeg slučaja opuštanja nekog od vulkanizera.
Može(te)mo biti mirni!
"Shit happens!"

221

Citat: sokre  u Svibanj 16, 2012, 14:24:57

To je naravno na prvom mjestu!
Što se tiče busa, izbjegnuta je veća šteta jer da je odletio kotač s prve osovine razvalio bi vjerojatno prednji kraj.

marin

Prvo se pneumatskin steže kotač i onda nakon dva dana se tek pregledavaju sve gume jel su dobro pritegnute i ako nisu onda se dodatno stežu ručno ;)

sokre

Kada su dvije gume kao na autobusu i kamionu, osjeti li vozac kakvu promjenu kada jedna otpadne?

Teoretski, da li je vozac mogao nastaviti voziti ne primjetivsi gubitak gume?