ZET-ova Crna kronika

Autor tamlover, Prosinac 11, 2007, 23:18:15

Tomek

Kolega mi je vidio ZET-ove buseve dok su išli prema Maksimiru. Kaže da je pojedini bus bio toliko prekrcan da su ljudi stajali na stolcima(po 5-6 na dva stolca), zatim bili natiskani na vozača, a busevi da su zbog težine bili spušteni ko tunirani auti.. Strašno... Zašto policija nije iz prometa isključila prenatrpana vozila, a ne ih još i pratila po gradu...

conecto

Busevi nisu mogli krenuti jer su im okrenuli sigurnosne ventile na vratima. Kad se ventili vrate natrag automatskim vratima treba najčešće dosta vremena da se vrate u normalu (provjereno u praksi), a vremena očito nije bilo...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Ivan

Citat: conecto  u Ožujak 26, 2010, 15:30:37
Busevi nisu mogli krenuti jer su im okrenuli sigurnosne ventile na vratima. Kad se ventili vrate natrag automatskim vratima treba najčešće dosta vremena da se vrate u normalu (provjereno u praksi), a vremena očito nije bilo...
U Podsusedu i nije baš tako, velika većina autobusa je fino "sređena" da može krenuti sa otvorenim vratima, pa tako i sa okrenutim ventilima. ::|

Ivan

Doduše, nekad su ljudi u gužvama redovito visili na vratima, danas niti jedan vozač neće svjesno krenuti sa otvorenim vratima dok je netko kraj njih, ali igranje sa blokadama je malo blesavo i potencijalno opasno jer svako malo vozači ne uspiju reagirati na vrata koja se ne zatvore i provozaju se i cijelu stanicu sa otvorenim vratima... Da mi je znati što se isključivanjem blokade dobiva? >:( Valjda ona sekunda kad se vrata zatvore prije nego se može stvarno krenuti, nije valjda da nekoga to toliko živcira? Apsolutno glup razlog. ::| >:(

Shole

Nije ti bitna ta sekunda, nećeš puno ušparat ni za svih 7 sati, ali ide poprilično na živce kad doslovno svaki put na svakoj stanici moraš vrata zatvarat 2,3 puta.  Ti se voziš busom 5,6 stanica pa te već lagano počne nervirat, a mi ih otvorimo i zatvorimo valjda 500 puta u jednoj smjeni.

Ivan

Citat: Shole  u Ožujak 26, 2010, 16:03:52
Nije ti bitna ta sekunda, nećeš puno ušparat ni za svih 7 sati, ali ide poprilično na živce kad doslovno svaki put na svakoj stanici moraš vrata zatvarat 2,3 puta.  Ti se voziš busom 5,6 stanica pa te već lagano počne nervirat, a mi ih otvorimo i zatvorimo valjda 500 puta u jednoj smjeni.
Pa dobro, ali u Dubravi to uspijevaju nekako otrpjeti, u Podsusedu su malo nestrpljiviji i razmaženiji, izgleda.

I to igranje sa blokadama stvarno ugrožava sigurnost putnika. Jednom sam tako u NG 312 na 109 doživio da se zadnja vrata na stanici prvo nisu otvorila, i onda ih je vazač otvorio kad je mislio zatvoriti, i tako krenuo, i vozio tako kroz podvožnjak. Sama vožnja je bila dovoljno bučna i hladna da se ne osjećam previše sretno, ali ozbiljnije me šokiralo da je jedna žena sa malim djetetom namjeravala izaći na ta vrata, a kad su se napokon otvorila bus je krenuo dok joj je falilo pola koraka da bude jednom nogom vani, odrasla osoba bi se još možda i snašla ali tko zna kako bi završilo dijete. Tako da me uopće ne zanima koliko puta vozač mora zatvoriti vrata jer mu je to posao, ako su neispravna i neće se zatvoriti onda se treba pozvati nekoga tko će otkloniti kvar, a blokada najozbiljnije i nastvarnije služi sigurnosti i nema ju se što gasiti. >:(

conecto

Kad citiraš kolegu izvučeš neki pojedinačni slučaj i prikažeš ga kao općeniti!
Očito su vozači u APP bolje prosvijetljeni i znaju što je "NOT AUS", u APD barem 70 % vozača ne zna što je to. Valjda je zbog toga prije dosta godina vozač na liniji 223 izazvao zastoj tramvaja jer mu se nisu htjela zatvoriti automatska treća vrata na tada novom Citaru pa se nije mogao pomaknuti sa pruge ???
Ali kad citiraš kolegu i postavljaš se kao putnik, objasni zašto na novom Lion's Cityu ne možeš zatvoriti zadnja vrata (bilo ručno ili automatski) jer moraš čekati da se poštovani putnici odmaknu od vrata izvan dometa senzora. A sad na njima imamo i kamere pa možemo gledati zajebanciju kad se provlači ruka ispod senzora da se ne mogu zatvoriti. Da li ćeš ti kao putnik u tom trenutku reagirati na takve osobe (očito se voziš kod zadnjih vrata)?
A GDJE JE POANTA?

borelee

U zadnjih par postova leži problem oštečenja autobusa plus neorganiziranost policije... Najlakše je optuziti navijaće i sve su strane zadovoljene ali baš me zanima oče li policija ikad priznati krivicu za svoje propuste...Ćemu zavaravanje :-)

Ivan

Citat: conecto  u Ožujak 26, 2010, 19:22:16
Kad citiraš kolegu izvučeš neki pojedinačni slučaj i prikažeš ga kao općeniti!
Pojedinačni slučaj izvlačim da bih pokazao koliko je vožnja sa isključenom blokadom potencijalno opasna. To je bio samo najgori slučaj, a svako malo doživim da vozač krene dok se vrata zatvaraju pa trzaj kod startanja uznemiri sama vrata koja su osjetljiva na silu i onda se otvore pa tako vozi cijelu stanicu, pa poneki vozač krene sa otvorenim vratima pa mora stat nasred ceste jer se neće zatvoriti u vožnji, itd. To samo po sebi nije opasno nego samo malo provjetri bus, ali tko zna hoće li stvari uvijek završiti sasvim bezazleno.
Sve u svemu, nisam dobio niti jedan argument zašto bi trebalo redovito voziti sa ugašenom blokadom.

Citat: conecto  u Ožujak 26, 2010, 19:22:16Ali kad citiraš kolegu i postavljaš se kao putnik, objasni zašto na novom Lion's Cityu ne možeš zatvoriti zadnja vrata (bilo ručno ili automatski) jer moraš čekati da se poštovani putnici odmaknu od vrata izvan dometa senzora. A sad na njima imamo i kamere pa možemo gledati zajebanciju kad se provlači ruka ispod senzora da se ne mogu zatvoriti. Da li ćeš ti kao putnik u tom trenutku reagirati na takve osobe (očito se voziš kod zadnjih vrata)?
Kao prvo, nemam pojma radi čega bih ja trebao biti zadužen za sređivanje bilo koje od ovih situacija, kao drugo i manje bitno, da, upravo tako, radim budalu od sebe i redovito tjeram ljude sa vrata, nekad i preko cijelog busa vičem, sam sam sebi tada glup al još više me živcira da zbog tuđe gluposti stojim u busu koji se ne miče, eto, ako baš netko želi znati. Doduše, u Podsusedu su na novim Lion's Cityjima pogasili senzore za zadnja vrata (što i nije loše) pa i nemam baš puno "posla".

Berlingo

230 je jucer imao laksi okrsaj na rotoru s kombi vozilom. Koliko se vidi po slici vozac autobusa nije usao u kruzni tok, a ovaj drugi se ceska po glavi. Sigurno je bilo guzvi jer ovo je slikano u 15.46.

conecto

Citat: Ivan  u Ožujak 26, 2010, 21:11:55

Sve u svemu, nisam dobio niti jedan argument zašto bi trebalo redovito voziti sa ugašenom blokadom.

Ne postoji nijedan argument za isključivanje blokade, osim dobitka na vremenu (iako ni to nije opravdano), ali u tom slučaju treba biti krajnje oprezan, samo budala može voziti s otvorenim vratima. Prije blokada nije ni bilo, ali i vozači i putnici su bili pametniji pa nije svaki dan netko stradao. Često su bile tolike gužve da se vrata nisu ni mogla zatvoriti, neki su i tako vozili, a neki (od nas) nema šanse krenuti dok se vrata ne zatvore iako je bilo negodovanja putnika ("jer svi drugi tako voze osim mene i oni sad zbog mene tu čekaju"). Hvala onome tko je izmislio te blokade!

Citat: Ivan  u Ožujak 26, 2010, 21:11:55

Kao prvo, nemam pojma radi čega bih ja trebao biti zadužen za sređivanje bilo koje od ovih situacija, kao drugo i manje bitno, da, upravo tako, radim budalu od sebe i redovito tjeram ljude sa vrata, nekad i preko cijelog busa vičem, sam sam sebi tada glup al još više me živcira da zbog tuđe gluposti stojim u busu koji se ne miče, eto, ako baš netko želi znati. Doduše, u Podsusedu su na novim Lion's Cityjima pogasili senzore za zadnja vrata (što i nije loše) pa i nemam baš puno "posla".

Za to nitko nije zadužen pa ni sam vozač kojeg više nitko ne j..e pola posto dok netko zaje..va njega i pun autobus putnika. Budala ispadaš samo onima koji to ustvari jesu dok nekoliko pojedinaca od njih rade budale. Ne možeš nikako ti biti budala dok ne daš od sebe raditi budalu, već su to oni koji šute i gledaju dok netko to od njih radi (većina putnika već zna za te senzore).
Najbolje rješenje automatskih vrata je na starim O-405 GN koji na tim vratima imaju stepenicu i reagiraju na nagaz. Već Citaro sa senzorom traži da se malo dalje odmaknu od vrata, a osobit su problem 3. vrata na zglobnim koja su (za razliku od O-405 GN) niskopodna pa nema više ni one stepenice koja bi ih bar malo udaljila od vrata. Na MAN-ovima i Irisbusima senzori definitivno preširoko love, a na MAN-u je i problem kod 3. vrata što ih senzor tjera u onaj uski prostor između svih onih povišenja (osim što u nas iz sasvim nepoznatog razloga putnici uvijek vole stajati baš na vratima i bilo gdje u busu gdje ne bi trebali kao npr. s nosom na šoferšajbi).
A GDJE JE POANTA?

Tomek

Tomek

Kako to izgleda kad 405-ica gori -- koliko se sjećam u ljeto 2008. se jedno 3-4 komada zapalila i to mahom zglobnjaka O405GN2, srećom nijedan nije izgorio.
zapalio se bus u zagrebu

conecto

Statistika ZET-a za 2009. godinu (autobusni podsustav):
-na ukupno prijeđenih 28 689 267 km dogodilo se 488 prometnih nesreća, a u prometu je sudjelovalo 1139 vozača
-na svakih 100 000 km dogodilo se 1,7 prometnih nesreća (APP 1,76, APD 1,65, APVG 1,44)
-241 okrznuće autobusa s motornim vozilom
-102 sudara autobusa s osobnim vozilom
-42 pada putnika u autobusu
-ozlijeđeno 119 osoba

Statistika po linijama:
1. 109 Črnomerec-Dugave (22 prom. nesreće)
2. 215 Kvatrenikov trg - Trnava  (16)
3. 128 Črnomerec - Lukšić (15)
4. 268 Gl. kolodvor - V. Gorica (14)
5. 172 Črnomerec - Zaprešić (13)
6. 269 Borongaj - Sesv. Kraljevec (12)
7. 118 Mažuranićev trg - Voltino (10)
A GDJE JE POANTA?

Ivan

Citat: conecto  u Lipanj 06, 2010, 09:44:39
Statistika po linijama:
1. 109 Črnomerec-Dugave (22 prom. nesreće)
2. 215 Kvatrenikov trg - Trnava  (16)
3. 128 Črnomerec - Lukšić (15)
4. 268 Gl. kolodvor - V. Gorica (14)
5. 172 Črnomerec - Zaprešić (13)
6. 269 Borongaj - Sesv. Kraljevec (12)
7. 118 Mažuranićev trg - Voltino (10)
Impresivno je da 128 ima više nesreća od 268 i 172 koje imaju tri puta više voznih redova.

Mislim da bi na 128 stvari i sa nezgodama bile malo bolje da u špici postoje cijelo vrijeme polasci do Svetog Duha jer 60% ljudi se vozi samo prve dvije stanice, jednim dodatnim voznim redom do Lukšića se stvari nisu puno poboljšale, a i nije baš racionalno da su i dodatni autobusi pretrpani prvih 1 km pa 4 km voze poluprazni.
No, dobro, možda je i bolje da nema češće skraćenog jer kako se vozni redovi genijalno organiziraju možda bi na kraju samo dobili nešto poput 120, rjeđe i pretrpanije polaske na dužoj trasi, a oni skraćeni bi većinom vozili minutu kasnije sa 2-3 putnika. ::|