Avtomontaža Bus

Autor mansg313, Travanj 16, 2009, 19:43:03

akzg22

Prednje slike prospekata modela od otprilike 1997. godine do 1999. su nestale sa ovog foruma, kako mi se čini, pa ih ja objavljujem ponovno u većini slučajeva i sa tehničkim podacima, kao i neke modele koji nisu dosad bili u grupi. Počinjem sa Mercedes-Benz (sve prospekte sam dobio razmjenom, osim slika Mercedes-Benz AM O 405 P koje su sa Facebook grupe Autobusi i prevoznici bivše Jugoslavije. Nažalost, za većinu modela ne znam kada su se počeli praviti u Avtomontaži ali negdje sam našao da se Mercedes-Benz AM O 405 GNM se počeo raditi 1999. godine.

akzg22

Mercedes-Benz AM O 405 P sam stavio slike, pošto nisam dobio prednju stranu prospekta dotičnog modela.

akzg22

Poslije suradnje sa Mercedes-Benz koja je bila nekako najintenzivnija, očito su u 90-ima dosta surađivali i sa tvrtkom Volvo, suradnja je počela 1995. godine. Za neke modele nisam siguran da su išli u serijsku proizvodnju (neke verzije Volvo B7R i Volvo B 10 MA koji ima naslovnicu prospekta koja je kopija TAM-ovih, no Volvo B 10 MA je zglobni autobus koji ima motor u prednjem dijelu vozila, navodno je možda ipak došlo do jako male serije za rusko tržište). Volvo B7R FT rađen za tržište Saudijske Arabije koji je Avtomontaža radila umjesto Eurobus Zagreb koji je morao odustati, iako je pobijedio na natječaju, zbog bankonvnih garancija, tj. nedostatka istih. Prospekte sam dobio odskenirane razmjenom, prospekti na ruskom su skinuti sa picclick.de , dok su članci skinuti sa com-drive.com.

akzg22

Volvo B 7 R prospekti i članci.

akzg22

Ostatak od Volvo B 7 R.

muc77

Citat: NP-549  u Studeni 15, 2019, 20:20:35
Ne.  Jedini solo koji su ikad proizvedeni je 13 komada za Autotrolej.  Zglobne su imali LPP (?? kom) i Trolej 10 komada

LPP je imao dva prigradska SU240, garažni brojevi bili su 508 i 509. Bila sta i dva zglobna SG240, garažni 671 i 672.

Imao je i tadašnji Kam-Bus dva zglobna, njihovi garažni brojevi su bili 863 i 864 (ove pločice kod njih sada imajo drugi busevi).

akzg22

Avtomontaža je surađivala i sa tvrtkom IVECO (mislim da za vrijeme Jugoslavije nije Avtomontaža radila IVECO autobuse). Prospekte sam dobio razmjenom odskenirane.

akzg22

Za rusko tržište je Avtomontaža radila na Kamaz šasiji model Kamaz 5297 u M (gradskoj) i P (prigradskoj) verziji. Nemam nikavih podataka o njima, nažalost. Izvor: Facebook grupa Avtomontaža Ljubljana.

akzg22

Prospekti od IVECO EuroRider koje sam objavio su iz 1997. godine kada je krenula proizvodnja, ne znam dokle su se proizvodili. U brošurama se spominje Scania ali ne znam koji model su radili, ako su uopće radili autobuse tog proizvođača.

IgorKlasik

Iveco je bil proizvajan s pomočjo italijanov, uvoznik in serviser pa je bila kasneje Avtotehna GVTO, katera je bila par ulic stran.
Omenjene modele so proizvajala do leta 2000 oziroma do propada Avtomontaže.
Pri nas jih je bilo zelo malo, pa še to samo medkrajevni ter turistični, mestni so večinoma šli za izvoz.

Kar se pa tiče Scania pa verjetno misliš model Scania AM K112 za Egipt, kateri je nekakšen miks 

Ostalih modelov žal ne najdem

akzg22

U brošuri od Avtomontaže (pretpostavljam iz 1997. godine), pa i prospketima od nekih konkretnih modela drugih proizvođača piše da rade šasije i na Scaniji, mislim da ako su radili šasiju na Scaniji, samo dolazi u obzir K 113, da li su ih radili uopće, ne znam. Scanija K 113 se radila od 1988. do 1999. godine, bilo bi zanimljivo saznati je li Avtomontaža surađivala i u 90-ima sa njima (prije toga su radili BR 145, kasnije K 112). Surađivali su sa MAN i na turističkim autobusima nakon mučnog razlaza sa TAM-om (bankrot uzrokovan finacijskim problemima i međusobne nesuglasice između TAM-a i Avtomontaže oko nekih modela autobusa još s kraja 80-ih), bila je fotografija od MAN 360 FTV u već ranije u ovoj grupi ali je sada nema, ovo je repost. Mislim da je 1997. godište ali nisam siguran. Ovo je možda bio i zadnji MAN autobus koji je Avtomontaža radila (turistički svakako). Izvor slike: Facebook grupa Autobusi i prevoznici bivše Jugoslavije.

NP-549

Avtomontaža nije radila šasije

akzg22

Da, tako je, ja sam krivo napisao, još ne znam da li je Avtomontaža radila na Scanijinim šasijama karoseriju za autobuse. Očito je ponovno bila uspostavljena međusobna suradnja pri kraju postojanja Avtomontaže. Što se tiče suradnje Avtomontaže i KAMAZ-a, saznao sam neke pojedinosti: KAMAZ i Avtomontaža su prve konakte imali tokom 1997. godine, autobusi KAMAZ 5297 u M (gradska) i u P (prigradska) varijantama je Avtomontaža napravila početkom 1998. godine i napravila malu seriju istih, gradska varijanta je imala 26 sjedećih mjesta i 70 stajaćih mjesta, dok prigradska varijanta je imala 45 sjedećih mjesta i 35 stajaćih mjesta. Bilo je u planu napraviti do kraja 1999. godine oko 300 komada spomenutih autobusa, motor je bio snage 240 KS (pretpostavljam KAMAZ-ov), autobusi su imali servo, ABS i većinu tada dostupne tehnologije. Mjenjači su bili automatski i poluautomatski. Nakon predviđene isporuke 300 komada u Rusiju, u planu su bili razvoj međugradskog, turističkog, kao i zglobnog autobusa. Bilo je u planu i osnivanje mješovitog poduzeća koje bi u tri godine trebao prodati oko 2000 autobusa u Rusiji, s tim da bi Avtomontaža radila dio dijelova za autobuse, dok bi se u KAMAZ-ovoj tvornici radila montaža autobusa. Pretpostavljam da je plan propao zbog Avtomontažinih financijskih problema.

IgorKlasik

Ovo sam zasledio na netu.
Jel ovo domači projekt i autobus za visoki turizam kao što su danas klub verzije?
Zna kao više o ovom modelu odnosno verziji?

Hvala

wulfy

O konkretnom autobusu ne znam, pretpostavljam da je osnova MAN SR 280. MAN SR 280 je Avtomontaža izložila 1985 godine na sajmu automobila u Beogradu kao novinu u ponudi. Možda nije u pitanju 280 već neki drugi broj, ali svakako je u pitanju SR. Dakle, ovaj model je nastao poslije 1985 godine, a svakako prije devedesetih jer  se SR (Standard-Reisebus) prestao nuditi 1991 ili 1992 godine.