ZET-ov pogon u Samoboru 1983. – 2000. (do 1983. Samobortrans)

Autor Tomek, Prosinac 14, 2007, 16:11:35

Paško

Samobortrans, FAP G-80 i TAM AS 3500 S

izvor: ebay
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Tomek

Ovaj post je iz teme slike iz ZET-ove prošlosti, al mislim da zaslužuje biti i ovdje zbog preglednosti jer smo rekli da ćemo ovdje stavljati i slike:

Malo sam se potrudio stupiti u kontakt sa što više ljudi te zahvaljujući R.L. došao do ovih fotografija ZET-ovih TAM-ova iz pogona Samobor :)
Uživajte:

TAM 260 A 116 M gbr 902 originalna fotka (dosad je bila na forumu iz monografije) -- linija 451 Samobor - Sveta Nedjelja - Črnomerec -- reg ZG-694-AM

TAM 260 A 116 P gbr 982 dok je još bio u bijeloj boji, kasnije ga se većina sjeća krem-plavog u normalnom ZET-ovom bojanju, reg. ZG-605-439 slikano 27.05.1990. -- Badovinci - Žumberak

E sad, dva za koje nisam ni znao, al ja se tako i tako sjećam samo 90-ih voznog parka. Gar br. su im 907 i 908, kasnije su te gbr dobili 260A116M

gbr 907 -- linija Samobor - Gornja Vas (mislim da je br. linije 460) reg. ZG-340-492

gbr908

I jedan kojeg se sjećam, gbr 957 koji je bio vozio do sredine 90-ih u ovom bojanju, bio je još jedan takav gbr 956 koji je bio u plavom ZET bojanju i poklonjen na otok Vis
ZG-523-668, slikano 22.05.1988.

Paško

Današnji izgled

Tomek

Iz ZET-ovih novina za mjesec srpanj 2000. o zatvaranju ovog pogona!

MAN truck bus

AP Samobor živi vječno!  8-8
416 danas na 449 (Samobor - Medsave). Autor fotografije kolega 822DoDo.  pivkan
Most people get all angry about going to work the grind, just living for the weekend and all that, not me! Nope, I enjoy what I do!  Contributing the only way I know how. No place I'd rather be, nothing else I'd rather be doing. This is what life's all about only and I only really feel like myself.

FitzTN

Tomek

Sjajne fotografije iz 70-ih i 80-ih Samobora, među kojim i fotografije autobusa pojavile su se ovih dana u Facebook grupi Samobor i Vaše fotke (slike objavio Krešo Treppo, autor fotografija Marijan Majdak)
Na fotografijama su razni Samobortransovi autobusi!

Tomek

Prenosim post gaspe o Samobortransu iz jedne druge teme na forumu:
https://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=349.msg1770#msg1770

SAMOBORTRANS - Samobor

Održavao je redovni linijski prijevoz na području Samobora i okolice. Glavno polazno stajalište bilo je na Trgu kralja Tomislava. Autobusi su bili neke blijede žućkaste boje s plavim natpisom Samobortrans gotovo po cijeloj dužini.

U početku su prometovali na linijama:
10 SAMOBOR - ŽELJEZNIČKA STANICA
11 SAMOBOR - STRMEC - PODSUSED
12 SAMOBOR - NEDJELJA - KALINOVICA
13 SAMOBOR - SMEROVIŠĆE
15 SAMOBOR - BREGANA
16 GORNJA VAS - SAMOBOR - ZAGREB
17 SAMOBOR - RUDE

Područje prijevoza bilo je podijeljeno u 18 (!) zona - Smerovišće i Rude su bili u 3. zoni - pa se čini da je samoborski mprijevoz bio poprilično skup.

Vremenom je uvedena i linija za Zagreb, do autobusnog kolodvora (istovremeno ZET je vozio za Samobor s Glavnog kolodvora), a slijedila ju je linija Bregana - Betonska c. - Samobor - Strmec - Podsused - Zagreb zapadni kolodvor.

Vozni red mogao se nabaviti (kupiti?) kao tiskovina i u sedamdesetim je izgledao ovako:

dok su vozne karte izgledale ovako:

(karta za jednu vožnju s polaskom iz Samobora, obzirom da je prekrižen br. 1 u gornjem redu)

(đačke i radničke pretplatne karte; blokovi su bili po 10 karata; vidi se kako je rasla cijena)

Samobortransa je naslijedio ZET preuzevši i njegovu garažu a danas lokalni prijevoz održava(ju) SAMOBORČEK (i) AUTOTURIST.

Još malo Samobortransa - iskopao sam njihove nekadašnje vozne karte

Ne znam iz kojeg su doba, ali je očigledno da je broj zona spao s onih nemogućih 18 na 5. Kondukter je kemijskom prekrižio zonu ulaska u vozilo. Gornji red označavao je zone u polasku a donji u povratku (smjeru vožnje)

Ivan

Ove slike su nevjerojatne buljo ... Odličan pronalazak.

Zanimljivo je vidjeti kako je Samobortrans bio pun TAM-ova slično kao ZET Samobor kasnije, mislio bih da je bilo tako iz onog što se dalo pročitati ali ovako je dojam puno stvarniji.

I čini se da je terminal Samobor dobro zamišljen s dosta većim kapacitetom nego je po slikama i ovom popisu tad bio potreban, a očito je zaživio do kraja 80-ih nadalje dok je ponekad bilo i malo gužve.

Tomek

Facebook grupa Samobor i Vaše fotke (slike objavio Krešo Treppo, autor fotografija Marijan Majdak)
TAM AS 3500 EM Samobortransa

Paško

Ostvaren san Milana Tumare: pretijesan parking na Platku

Jedini autobus kojem mogu identificirati vlasnika je četvrti slijeva (Samobortransov) pa će fotka ići tu. U ovoj galeriji TAM-ova prvi također ima ZG tablice, drugi KP, a sljedeće su nečitljive. Fotografija potječe iz knjige Milan Tumara: od mora do gorja.

Paško