Velikogorički novi autobusi i izbor prijevoznika

Autor Ivan, Prosinac 16, 2007, 11:22:02

Ivan

Citat: lovac27  u Veljača 02, 2014, 18:17:46
sve mi je to već smiješno glede apvg.  stalno nešto govore, pa se odustaje od toga....najprije dolaze podsusedski busevi umjesto kockica, pa se odustaje od toga. pa apvg preuzima linije 166 i 229, pa se odustaje, pa dolaze u apvg citari, pa se odustaje, pa se trebala ta graža isprazniti prije par godina, pa se odustaje, pa sad opet se prazni ta graža...malo smiješno, ne čini li vam se?

Da, definitivno je smiješno, prošlih godina je bilo još gore no sad mislim da će stvari postati jasnije.

Ne znam kolike profite ZET ima od V. Gorice, ali mislim da su još davno mogli otići s obzirom na kaotični tretman dok su imali dok su držali niske cijene, a sad su se stvari preokrenule i Grad Velika Gorica bi radi svojih građana trebao odabrati povoljniju opciju koja možda nije ZET kojem su cijene očajne a subvencije od JLS moraju uvijek biti velike da bi uopće držao linije.

Mislim, svake dvije-tri godine se ponavljao isti scenarij, Grad VG počne smanjivati subvencije i ZET-u kaže "budite sretni da vas hoćemo", ZET kaže "dobro, samo dajte, izaberite nekog drugog, a u međuvremenu evo vam malo redukcija", stanovništvo se počne buniti s nečim tipa "hoćemo ipak ZET, kakav god da je bolji je od ostalih (p.s. nećemo sljedeći put birati one koje su na vlasti)", na kraju Grad VG potpiše ugovor sa ZET-om, ZET vrati barem dio reduciranih vr i pošalje par novi(ji)h autobusa koje bi ionako poslao.

Tako je bilo prije, no sad kad od ZET-ovih povoljnih cijena nije ostalo ništa, mislim da stanovništvo nije baš tako željno ZET-ovog ostanka. ZET-ovo pojeftinjenje je opet bilo malo, za pretplatne karte ništa, a karta za 4 zone kupljena u busu košta 40 kn do Ogulinca, jednako koliko Autoprometom do Siska, a za "skupi" Samoborček na istoj udaljenosti do Jaske karta košta 30 kn. Sve u svemu, ne vidim razlog da bilo tko jako navija za ZET, čak ni oni u udaljenijim mjestima. Jedino bi izgubili oni koji moraju dalje kroz Zagreb na ZET, a možda čak ni oni puno. Uostalom, sadašnje Samoborčekove i Autoturistove cijene su formirane za dolazak do Zagreba iz Samobora kojem je stopa prireza 0 posto i ne daje puno subvencija, i opet su za mnoga putovanja bolje nego za ZET iz Velike Gorice koja je i bliža od Samobora, ako gorički prirez ostane kakav je i subvencije budu išle nekom efikasnijem od ZET-a, možda prijevoz bude još jeftiniji nego za Samobor.

lovac27

autoturist nema zglobne autobuse......očito bi ih trebao nabaviti za liniju prema zagrebu

jos me zanima, voze li vozaci autoturistove autobuse  navečer nakon službe svakodnevno iz gorice u samobor? upočetku su ih držali na parkiralistu iza benzinske u sisačkoj?

MAN19464

doma parkiraju, a u samobor idu samo po gorivo i ako treba na servis.

Ivan

Citat: lovac27  u Veljača 02, 2014, 19:24:48
autoturist nema zglobne autobuse......očito bi ih trebao nabaviti za liniju prema zagrebu
Pa sigurno da sad nemaju dovoljno autobusa, ali to nije problem ako netko uloži novce. Kako rekoh, u Njemačkoj se zglobni polovni kupi za 10-20 tisuća eura.

MAN19464

mislim da će zet ostat u vg-u što se tiče linija, jel građanima je u interesu da vozi zet ako je skup, bolje i tako jel onda treba imat samo jedan pokaz a ne 2 kao što sad imaju oni koji autoturistom dolazeo gorice. to je jedini razlog zasto su se bunili građani kad je turist neke linije trebao preuzeti, ne zato što vole zet i njihove vozače nego samo zbog financija, a ljepo vide primjer kako je stanovnicima općine orle i pokupsko, malo tko radi u gorici svi oni putuju u zagreb, a tad to postaje puno skupo, osobito sad kad je u zet-u postrožena kontrola karata.
prije se pričalo kako će garaža gorica preselit u krug Industrogradnje (bivši kamionski parking industrogradnje), tamo bi trebalo samo asvaltirat, radione postoje, vanjski betonski navozi postoje, parking je veliki i tamo bi mogli biti zglobni za 268.
to je bio prjedlog za vrijeme gradonačelnika picule, da bi grad preuzeo plac gdje je sad garaža, a velika gorica ima udio u industrogradnji zbog nekog duga prema gradu vg.
to je sve propalo jel autopromet sisak ima svoj dio u garaži vg i spominje se neki dug zeta i grada zagreba prema autoprometu sisak, jel postoji neki ugovor iz 1977 ili 1978 kad je zet preuzeo od autoprometa garažu vg tada je preuzeo i autobuse koje nikad nije vratio, niti platio, priča se oko 20 autobusa autoprometa. e sad jel istina da tu postoji sudska zabilježba to možemo samo nagađati.
uglavnom sve ove špekulacije oko PAVG-a stvarno su pretjerane i bilo što da se priča o velikoj gorici i prijevoznika,sve treba uzimat sa rezervom, dobro kaže lovac27 ovo je prevršilo svaku mjeru, možemo mi razmjenjivat mišljenja i pričat što bi bilo logično a što ne, al nakraju če politika odlučit i najveći vizionari nemogu predpostavit što če biti nakraju.
najgore je što gradska vlast u gorici je toliko nesposobna, da nisu sposobni ništa rješit, čak ni one oznake stajališta autobusa to su prije 5 godina obečali rješiti nisu nikad, jednostavno nema tamo sposobnih ljudi koji bi se uhvatili u koštac sa problemima autobusnog prjevoza u gorici.
konačno rješenje možemo samo čekat, a od njih možemo očekivat samo neočekivano.

MAN19464

Citat: Ivan  u Veljača 02, 2014, 20:37:10
Pa sigurno da sad nemaju dovoljno autobusa, ali to nije problem ako netko uloži novce. Kako rekoh, u Njemačkoj se zglobni polovni kupi za 10-20 tisuća eura.

a možda im ZET iznajmi autobuse dok se nesnađu, ZET bi imao višak autobusa ako bi otpale goričke linije, a više bi se isplatilo iznajmit nego parkirat tamo za prodaju kad niko neče kupit tj. kad pretjeruju sa cijenom , pa nakraju propadnu i strunu.

421

Ima u APD zglobnih i jeftinijih  bus123 samo su u žici, ali poslužili bi svrsi! :)evil
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Tomek

Autoturist trenutno radi na rješavanju svojih starih Setri iz 1997. tako da sumnjam da bi kupovali stare rage, pogotovo ne od ZET-a. Inače i ja sam mišljenja da neće Autoturist uskočiti jer koliko znam u Autoturistu se ne spremaju za neku veću nabavku, eventualno par komada za obnoviti trenutni vozni park prigradskih autobusa ;)

Ivan

Citat: 421  u Veljača 02, 2014, 21:01:48
Ima u APD zglobnih i jeftinijih  bus123 samo su u žici, ali poslužili bi svrsi! :)evil
Nisu jeftiniji, rekoh također neki dan, ZET je procijenio one u žici na 200.000 kn i nije puno spuštao (mislim da je jednom poslije godine dana stajanja spustio jer su ranije bili skoro 250), tako da nisu jeftini, osim ako su spustili opet a da sam propustio informaciju. Možda bi se moglo dogovoriti za nižu cijenu al sad su previše stajali, sumnjam da bi ih itko sad kupio za više od cijenu starog željeza, u Njemačkoj se ovako stari NG 272 prodaju za 3-4 tisuće eura i opet su vjerojatno opet u boljem stanju i s manje tkm.

Urbino LE

Zanimljive su ove špekulacije o Gorici, ali što bi bilo da je onomad prošao natječaj i da su uzeli Volvo?

Ivan

Nego, ako ostane na linijama nadam se da će ZET razmisliti o ostavljanju autobusa doma kod vozača za linije južnije od VG, recimo svih 9 Conecta koji valjda trebaju i malo manje održavanja da se ne moraju često vraćati u Zg, inače bi mjesečno na linijama poput 303 samo trošak za gorivo za izlaz na liniju bio koliko mjesečna plaća vozača.

MAN19464

upravu si Ivane ali do toga nece doci, oni ce zazmirit na oba oka i ostati mirni na te troskove.

tamlover

Citat: MAN19464  u Veljača 02, 2014, 20:55:54
spominje se neki dug zeta i grada zagreba prema autoprometu sisak, jel postoji neki ugovor iz 1977 ili 1978 kad je zet preuzeo od autoprometa garažu vg tada je preuzeo i autobuse koje nikad nije vratio, niti platio, priča se oko 20 autobusa autoprometa. e sad jel istina da tu postoji sudska zabilježba to možemo samo nagađati.

Može se pogledati i u katastar i gruntovnicu na webu. Prema zemljišnim knjigama garaža u Gorici je podijeljena na dvije parcele. Jedan dio je Holdingov i to južni gdje je radiona, a ostalo je od Grada Velike Gorice. Holdingu ne pišu u zk ulošku nikakva zabilježba ni teret, a Gradu VG zabilježeno je rješenje Ministarstva kulture prema kojem je parcela, vjerojatno zbog ove stare zgrade na sredini ove donje slike, zaštićeno kulturno dobro.
Citat: sokre  u Rujan 17, 2012, 14:23:04
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

MAN19464

to kulturno dobro će se urušit za koju godinu

tamlover

fućkaj ga...i Paromlin se urušava već skoro tri desetljeća pa je i dalje zaštićen.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....