Velikogorički novi autobusi i izbor prijevoznika

Autor Ivan, Prosinac 16, 2007, 11:22:02

Ivan

HŽ je izašao iz priče jer grad smanjivao subvencije do smiješnih iznosa jer je morao tim novcem krpati ZET (tih mjeseci se stalno pričalo o bankrotu i čemu već), bilo je očito da to neće ići dalje, i ne vidim da je tu HŽ jako kriv.

Za vezu s aerodromom ionako se priča da će prevagnuti željeznica umjesto tramvaja, a mislim da i bolje kad se vidi da pruga Sesvete (- Čulinec - Petruševec) - Velika Gorica zjapi prazna s par teretnih vlakova dnevno a udaljena je samo 1 km od Plesa, i to sa nedavno obnovljenim velikim dvokolosječnim mostom Petruševec-Mičevec, dakle niti bi ulaganje u infrastrukturu bilo skuplje, niti kvaliteta prijevoza patila, tramvaj bi bio sporiji, natrpaniji, truckav i bezvezan za tako duga putovanja.

Što se tiče Barišića, mislim da i ne mora izgubiti izbore, ne vidim kako su sadašnje ZET-ove cijene povoljne u usporedbi sa Samoborčekom i Autoturistom koji zadnjih 10-ak godina nisu drastično poskupljivali i za većinu relacija su sad jednako skupi ili jeftiniji nego bi ZET bio da je ostao po istom tarifnom sustavu do Samobora.
Osobno znam par ljudi kojima zapravo samo treba relacija VG - centar ZG a zapravo i ne znam one kojima treba dalje, i mislim da im 100-200 kn jeftinija karta bez ostatka ZG ne bi uopće smetala. Kad se zbroji koliko će ljudi tu dobiti a koliko izgubiti, ne vjerujem da će kritična masa nezadovoljnih biti prevelika.

Uglavnom, mislim da se ne trebamo više zavaravati da je ZET povoljan i da ga svi žele, to je prošlo barem s ovom nakaradnom nabavkom 2009., ako ne već prije s još 70 tramvaja i poklanjanjem prijevoza svima. Katastrofalno rukovođenje je došlo na svoje i ZET sad mora krpati potpuno bezvezne rupe koje nisu privukle više putnika a podigle su troškove tko zna koliko puta, i odavno se vidjelo da će se to dogoditi. Umjesto da se ulagalo u prigradski vlak ili metro ili barem mala poboljšanja na tramvajskoj infrastrukturi, uglavnom nečemu da brzinom, kapacitetom i pouzdanošću privuče više putnika, trošilo se na šminku koja na kraju može samo fascinirati strance, a većini Zagrepčana ne znači ništa poslije nego se nakon tjedan dana naviknu na novo vozilo. Na kraju Zagreb ne zaostaje samo za zapadom (nemojte mi više spočitavat da pričam samo o zapadu kad pričam o organiziranom i progresivnom), nego zadnjih desetljeća gradovi veličinom slični Zagrebu kao Krakow, Sofija ili Kazanj uvode podzemne tramvaje i metroe, a Zagreb ostaje provincijska rupa koja stagnira ali jako obožava šminku...
buljimir

NP-549

Citat: Ivan  u Siječanj 24, 2014, 18:27:23
Da je HŽ malo fleksibilnija i probitačnija firma a ZET-u se već ionako zamjerio, poduplao bi polaske za Goricu, digao bi cijenu za dvije kune, tražio autobusnu koncesiju za užu Goricu i aerodrom i kupio dva gradska busa da voze po Gorici uključeno u cijenu karte, a ne da mora čekati državu i Zagreb da naprave novu vezu za Pleso ili što već...

Ne treba mu ni dozvola ni koncesija ako će promatovati po teritoriju jedne jedinice lokalne samouprave,  jedina caka je da ta dotična JLS mora raspisat natječaj za lokalnog prijevoznika za određenu liniju, a unaprijed se dogovori s poželjnim prijevoznikom koji će bit uvjeti  (npr daš da mora bit besplatna i niko ti se neće javit osim Hž-a).   Koncesije i dozvole idu kad linija prelazi granicu JLS, odnosno prometuje preko dvije čime postaje županijska linija

Ivan

Jedan članak iz 2011. koji, koliko se sjećam, nije bio komentiran na forumu, uglavnom čini se da je problem ostao sličan.

http://www.totalnifm.hr/vijesti/grad-trazi-rjesenje-za-javni-prijevoz/1105/
Citat:Grad traži rješenje za javni prijevoz
Hoće li Autoturist preuzeti neke ZET-ove linije- još uvijek se ne zna

Hoće li umjesto ZET-a neke prigradske linije preuzeti Autoturist?
Pitanje je na koje odgovor već duže vrijeme traže i gradski čelnici. ,,To je dugotrajan proces i kompleksno pitanje. Smjer razgovora je na tragu pružanja kvalitetnih usluga korisnicima, a o postrojećim ili budućim linijama za sad još nema novih informacija i radimo po postojećim ugovorima" rekao je gradonačelnik Dražen Barišić te dodao kako je na tu temu do sad održano već 20-ak radnih sastanaka s predstavnicima ZET-a i Autoturista. Stav grada je pružiti građanima kvalitetan, dostupan i cijenom prihvatljiv prijevoz, kaže Barišić.

Racionalizacija troškova
Želja sve tri strane je da se racionalizacijom između dva prijevoznika smanje troškovi na nekim prigradskim linijama, potvrdio je i u kratkom telefonskom razgovoru direktor Autoturista, Franjo Grgurić.  ,,Cijena autobusne karte i cijena usluge prema putnicima ostala bi ista ili bi čak bila nešto bolja"- kaže Gregurić. 

ZET: Prerano je prejudicirati
Da su pregovori u tijeku, potvrđuje i  glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić. ,,Sigurni smo kako građani neće biti zakinuti za kvalitetnu uslugu prijevoza. Prerano je prejudicirati kako će razgovori završiti, no prioritet Grada ali i ZET-a je kvaliteta na području Zagrebačkog prstena i lokalnih naselja koja gravitiraju Zagrebu", kaže Jurić.

Na pitanje jesu li gubitci koje ostvaruje Holding jedan od razloga moguće nove organizacije prijevoza, Jurić kaže kako navedene mjere poduzimaju upravo da bi ZET-u skinuli negativnu etiketu koju ima u javnosti.  Ako racionalizacija troškova rezultira ukidanjem prijevoza ZET-a na prigradskim linijama,  u Autoturistu su, kaže Grgurić, spremni ponuditi usluge prijevoza.

HNS-ove špekulacije
O kojim se linijama radi za sad su još sve špekulacije. Tako špekulira i HNS koji u priopćenju poslanom novinarima navodi da je riječ o linijama 324 (Čička Poljana), 302 (Velika Buna), a spominje se i linija prema Vukojevcu. ,,Autoturist bi, prema nekim izvorima, htio preuzeti i liniju 324 i spojiti je sa svojom iz Suše (Orle), a liniju 302 spojiti na postojeću prema Pokupskom"- nagađaju narodnjaci.

Sve su oči uperene na grad, koji će imati zadnju riječ kod odluke. ,,Za sad i dalje poslujemo po postojećem ugovoru sa ZET-om za prijevoz putnika i Autoturistom za prijevoz učenika" kaže Barišić. 

Samoborski prijevoznik, podsjetimo, vozi i na području prema Buni te na Pokupsko, Orle i Kravarsko. Cijena  karte za jednu zonu je šest kuna, dvije zone su dvanaest, a tri 18 kuna. ZET-ova pojedinačna karat kupljena u vozilu je 10 kuna za jednu, 20 za dvije i 30 za tri zone, dok su cijene pojedinačne karte kupljene van vozila, ovisno o zoni,  jeftinije za dvije do šest kuna.

421

Zbog ukidanja uporabne dozvole za garažu APVG, do ljeta se očekuje reorganizacija pogona pa bi APD trebao postati garaža za 70% APVG, a ostatak dio APP garaže. Ukoliko se to dogodi, bit će zanimljivi prvi polasci iz APD jer je APVG imao neke vrlo vrlo rane polaske poput 311- u 3,30. 
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Sjećam se da je linija 301 imala polaske u 4 h iz Pokupskog udaljenog 35 km od VG pa je služba počinjala u 3, sad više nema najdužih linija 301, 302 i 306, ali put od 40 km i preko 1 h da se dođe na polaske u 4:20 kad kreću linije poput sadašnjih 302 i 311, makar su skraćene, ne zvuči baš rentabilno. :-\

MAN19464

predpostavljam da zato i nisu citare poslali u vg!

822DoDo

I kaj bi onda bilo s vozačima iz APVG? Isto bi ih razmjestili u APD i APP? Nekako mi se sve to ne čini realnim. Ak se APVG ukine trebale bi se ukinuti i sve te njihove linije (osim 330) kao i kad je ZET prestao voziti Samobor.
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

Ivan

Citat: 822DoDo  u Veljača 02, 2014, 08:28:22
I kaj bi onda bilo s vozačima iz APVG? Isto bi ih razmjestili u APD i APP? Nekako mi se sve to ne čini realnim. Ak se APVG ukine trebale bi se ukinuti i sve te njihove linije (osim 330) kao i kad je ZET prestao voziti Samobor.
Malo si pomiješao lončiće, APS je zatvoren nekoliko godina nakon ukidanja svih samoborskih linija, tako da se nije dogodila organizacijska noćna mora da autobusi moraju putovati prazni dnevno skoro 100 km.

Radi čega bi samo 330 ostala, gdje bi tu bila logika? 268 pokriva još zagrebačko područje do Velikog Polja, 315 je skoro cijela u Gradu Zagrebu do Hrašća, 307 i 308 voze kroz Jakuševec koji nema drugu liniju osim malo dužeg pješačenja u Dugave, a uostalom one su najbliže Podsusedu i Dubravi. Ako ZET skroz odlazi iz VG onda mislim da ni 330 neće ostati, ako ZET zadrži dio linija kao u Klinča Selu onda mi se čini logično da u to ulazi još nekoliko linija koje služe Zagrebu (kao i 165 i 169 kroz Horvate i Kupinečki Kraljevec, onda imaju još samo par kilometara do kraja).

Vozači lako mogu biti poslani dalje kao i Samoborci i kao svi ostali iz Zeline ili Jaske, dobiju jednostavno naknadu za prijevoz i to je to (uz to da noću dobiju službeni bus ako budući prijevoznik ne bi vozio noćnu liniju).

Ivan

Nego, zna li netko priča li se u Autoturistu o ovome? Ako bi preuzeli cijelo područje VG treba im 50 autobusa koje možda nije lako dobaviti jako brzo, a možda se i može za par mjeseci.
Kako sam slao na jednom drugom topicu, dobar polovni bus kojeg je sad valjda još lakše uvesti otkad smo u EU može se nabaviti već za manje od 10.000 € ako je star 15 godina, a recimo NG 313 ili Citaro G star 10 godina s klimom već i za 20.000, uostalom i oni trebaju vidjeti kako će im željeznica ubuduće konkurirati (ili se uklopiti u planove) ako se ostvare planovi za ZLZ pa možda nije najpametnije kupiti novo. Uglavnom, da kupe 50 za pokrivanje cijele VG i da kupe sve malo bolje za 20.000 a ne najjeftinije, investicija u vozni park ispadne oko 1 milijun eura, nije ni tako užasno puno ako imaju velike igrače poput Šukera iza sebe (a toliko je uostalom ZET plaćao jedan jedini zglobni bus iz zadnje nabavke :-X).

Ako preuzimaju samo dio, mislim da se može očekivati kako je gore najavljeno da Autoturist preuzme nekoliko dužih linija prema jugu ako neće sve odmah, vjerujem da u to ne ulaze samo 302, 324 i 325 nego još 303, 304 i 323. :-\

421

Citat: 822DoDo  u Veljača 02, 2014, 08:28:22
Ak se APVG ukine trebale bi se ukinuti i sve te njihove linije (osim 330) kao i kad je ZET prestao voziti Samobor.

Ukidanje APVG ne znači i ukidanje koncesija za linije koje su vozile. Što se vozača tiče, niko neće završiti na cesti jer u APD i APP fali po cca 40 ljudi već duže vrijeme, u ZET-u  je u tijeku anketa za one djelatnike koji zadovoljavaju nove uvjete za mirovine (60 god starosti /41 godina  radnog staža i one ostale), barata se brojkom od cca 70 APD i otprilike istom brojkom u APP, što će utjecati na obnovu ljudskog potencijala. Dakle: ili će završiti u APD i APP ili će ostati voziti ex APVG linije dok  ZET ne izgubi koncesiju ili nešto treće. Politika će presuditi, kao i obično.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

lovac27

Ne mislim da će se apvg ukinuti bilo je već prije nekoliko godina riječ,da će se samo garaža premjestiti na drugo područje gorice. Čak je bila opcija da se kolodvor preseli na željezničkoj kolodvor i garaža. Recimo,gdje bi isli autobusi u pauzi,tipa prigradske linije ili brze 330 u Dubravu,čisto sumnjam. Polazak 302 je u 4 ujutro. Tolko je riječi da 2011 autoturist preuzme lomnicu,bunu,cicku poljanu i vukojevac pa su se mjestani pobunili i ostao je zet. Tako da se ne treba,mislim bojati da će se Apvg ukinuti ili zet otići iz gorice,nego će možda preseliti garažu iz centra,na neku periferiju gorice.

tramvajac 92

To bi bilo još i najbolje rješenje, jer je poznata stvar na ovom forumu da u pogonu V. Gorica nema ni mjesta, ni uvjeta za normalan rad.

Shole

Citat: 421  u Veljača 02, 2014, 12:51:56
Ukidanje APVG ne znači i ukidanje koncesija za linije koje su vozile.

Upravo to.  Koliko sam ja shvatio,  ZET se miče iz Gorice samo fizički iz garaže.  A linije će voziti do onda do kad su potpisane koncesije, a možda i poslije toga.

Ivan

Citat: lovac27  u Veljača 02, 2014, 13:36:57
Ne mislim da će se apvg ukinuti bilo je već prije nekoliko godina riječ,da će se samo garaža premjestiti na drugo područje gorice. Čak je bila opcija da se kolodvor preseli na željezničkoj kolodvor i garaža. Recimo,gdje bi isli autobusi u pauzi,tipa prigradske linije ili brze 330 u Dubravu,čisto sumnjam. Polazak 302 je u 4 ujutro. Tolko je riječi da 2011 autoturist preuzme lomnicu,bunu,cicku poljanu i vukojevac pa su se mjestani pobunili i ostao je zet. Tako da se ne treba,mislim bojati da će se Apvg ukinuti ili zet otići iz gorice,nego će možda preseliti garažu iz centra,na neku periferiju gorice.
Ehmm, dobro, a kakva bi to garaža trebala ili uopće mogla biti da bude napravljena u pola godine? ??? ??? Radi čega bi onda već dogovarali premještaj vozača u druge pogone?

lovac27

sve mi je to već smiješno glede apvg.  stalno nešto govore, pa se odustaje od toga....najprije dolaze podsusedski busevi umjesto kockica, pa se odustaje od toga. pa apvg preuzima linije 166 i 229, pa se odustaje, pa dolaze u apvg citari, pa se odustaje, pa se trebala ta graža isprazniti prije par godina, pa se odustaje, pa sad opet se prazni ta graža...malo smiješno, ne čini li vam se?