Velikogorički novi autobusi i izbor prijevoznika

Autor Ivan, Prosinac 16, 2007, 11:22:02

Ivan

Citat: conecto  u Svibanj 22, 2009, 22:38:18
Smiješno je da su Velikoj Gorici mora glasati za stranku na vlasti ili za prijevoz... Mislim da je slično i u Dugom Selu...
I sad kao ZET pljačka Veliku Goricu. Volio bih da se konačno makne iz V.Gorice, a vozači iz tog pogona rasporede u Dubravu i Podsused, pa da mi vozači napokon dobijemo svoje slobodne dane kad nas bude dosta... A vozača u ZET-u dobrim dijelom fali baš zbog nepoznanica s Velikom Goricom gdje se nikad ne zna da li će se iduće godine (ili za dvije-tri) tamo voziti ili ne... Ako ne, kud s viškom vozača i autobusa?
Ta Gorica mi ide lagano na živce. Da li je interes ZET-a da tamo vozi i kakav je interes stanovnika VG tko će tamo voziti. Tu bi trebao nekakav stranački konzensus jer je ovako ZET već dugi niz godina talac stranačkih politika u dva grada... A najviše vozači...
Malo kasnim sa odgovorom, ali slažem se potpuno...

Ako sada HDZ uspije nametnuti vlast u dovoljnoj mjeri i time dovesti Autoturist (a očito je da bi bilo i bolje, za sve osim za Goričane, no to je scenarij koji mi ni ne smeta, sami su birali vlast), to će biti samo rasterećenje za ZET. Ona nabavka, ako bi se i dogodila, bojim se da bi još onda za par godina neke nove vlasti opet otkazale koncesiju, tko zna kako bi autobusi završili i na čiji trošak. Iako, dok je HDZ bio na vlasti u Gorici zadnji put je za javni prijevoz bila katastrofa, samo su prozivali ZET koji je vozio vozio po definitivno prejeftinim cijenama da je loš, a nisu namjeravali davati veće subvencije, niti su dali koncesiju nekome drugome, tako da su to muljaže kojima nema kraja. Valjda su samo držali ZET dok Autoturist ne ojača dovoljno, no onda očito baš i nisu neki veliki igrači ako su bili sve te godine samo sposobni lajati na ZET, a ne dovesti svoju firmu, nadam se da neće biti u provedbi toliko traljavi koliko u pripremnim "radnjama"...

----------
Uglavnom, mislim da se rasformiranje APVG može dogoditi po samoborskom receptu, tamo je poduže bilo lutanja dok se nije shvatilo da je nerentabilno voziti svaki dan 15 km voziti preko tada poluprazog Podsuseda gdje ionako cijeli APS stane, Gorica geografski još ima neke prednosti za južne linije... No, poslije odluke da se Samobor zatvori, trebalo je negdje 2-3 godine da polako nestane, mislim da se toliko još i Goricu može držati, dok se ne proda prostor i sve ostalo.

Mislim da treba dati vozačima u VG mogućnost da se odmah premjeste, a za ostale privremeno preuzeti 15-ak voznih redova drugih pogona koje mogu ići i sa solo autobusima, npr. 110, 133 (produžena za Hrašće umjesto 315), 163, 166, 229 (3+4+1+1+1 v.r.) i nove (buduće dubravske) linije za Jakuševec i Buzin - Veliko Polje (npr. 2 + 4 v.r.), a možda prvih mjeseci i 160 i 219 (2+2).

tomislav2809

Daniel

Iskreno se nadam da će se ZET povući iz Gorice pa da vide kak im je dobro bilo!!!
Osim toga žao mi je gledati kak se , po našim standardima , još novi i dobri NL-ovi i O405-ice troše na onim rupama od cesta , a i s viškom buseva , kako ste već gore napisali , mogu se uvesti nove linije i novi vozni redovi.

A kroz par godina kad će Gorica moliti da se ZET vrati , možda će biti pametnih ljudi da kupe prave prigradske buseve (LE).

Mislim da je već bila rasprava o tome al kaj će onda bit sa 268 i 330!?

man750

Linija 268  i 330 su medjugradske i podlijezu najvjerovatnije zupanijskoj koncesiji, a ko je na vlasti u Zagrebackoj zupaniji?
ZET se moze povuci iz Gorice ali ne mora i sa linija 268 i 330.
Tako se Promet Split koncem devedesetih povukao sa lokalnih linija iz Omisa(neprofitabilnih?) , ali je liniju Split - Omiš zadrzao jer je donosila profit.
133 u ZAGREBU
22 u DUBROVNIKU
Jedan u MakarskojMAN750 Autobus ispred svog vremena
- S T E T A - S T O - B A R - J E D A N - N I J E - S A C U V A N -

tamlover

Citat: man750  u Lipanj 01, 2009, 14:07:09
Linija 268  i 330 su medjugradske i podlijezu najvjerovatnije zupanijskoj koncesiji, a ko je na vlasti u Zagrebackoj zupaniji?

Ne znam jel ovo pitaš jel ne znaš il retorički - isti su na vlasti ko i po novom u Gorici. I njima ZET nije zanimljiv jer nemreju obrnut peneze  ;D
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

dean25

Ivan

Hm, da, otkud to? Mislim da ugovor s Goricom traje još par godina, mislim da je MAN19464 napisao nešto točnije o tome. Nekako mi se čini da je Autoturist mogao zauzeti što je htio i mogao kad je HDZ došao na vlast, a na kraju očito nisu bili sposobni sabrati dovoljno sredstava i opet je potpisano sa ZET-om.
Jedino ako netko ima informacije da se Autoturist sprema za neke ogromne narudžbe, onda bih povjerovao.
I inače, vjerujem da bi APVG i u slučaju zatvaranja linija radio još par godina dok se ne nađe kupca za zemljište, dobro je smješten za mnoge južne linije poput 160, 229 ili nove koje bi u tom slučaju morale ići za Veliko Polje, Hrašće i Jakuševec umjesto goričkih, uglavnom smješten je puno bolje nego Samobor koji je životario dosta dugo a bio daleko od svega.

conecto

Iz trača.
Ali službeno se provodi anketa za sve radnike koji mogu prema novom Zakonu o radu otići u mirovinu sa 60 godina (umjesto 65) uz 41 godinu radnog staža. Privolilo bi ih se na to uz eventualnu otpremninu, a broj zaposlenih u ZET-u na taj bi se način eventualno smanjio za 600. Po prvi put su u odlazak u mirovinu uz otpremninu uključeni i vozači autobusa kojih trenutno nedostaje.
Ali možda se neće zapošljavati novi vozači autobusa jer su već pozvani npr. neki vozači tramvaji koji posjeduju D-kategoriju za prelazak na bus (bezuvjetni), a ostatak manjka bi se namirio iz APVG za koji se priča da će se tokom godine (kroz par mjeseci) ugasiti.
Nešto službeno, nešto neslužbeno, ali izgleda da se nešto kuha. S obzirom na protagoniste (novo-staro rukovodstvo ZET-a i Holdinga) uopće ne djeluje nevjerojatno, a i političke veze Zagreba i Velike Gorice su pukle (u ZG nema više ni SPD ni HDZ blizu vlasti, a kome je trenutni postav bliži ili dalji valjda ne kuži nitko).
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Ivan

Hm, da, možda je i priča da je sad prigradska željeznica bolja opcija za aerodrom i VG dio raskida između Barišića i Bandića, ranije su bile pune novine a i plakati tramvaja u Velikoj Gorici, sad izgleda da neće ići. Uglavnom, tramvaj za VG je za većinu bio malo apsurno rješenje i uvijek sam navijao za bržu i kapacitetniju prigradsku željeznicu, no tužno da takve priče mora i pokrenuti i prekinuti politika, a za logiku i struku je malo koga briga.

Uglavnom, bila bi zanimljiva situacija da Samoborček i Autoturist izgube putnike na relaciji ZG-SMB kad se otvori samoborska željeznica koja sad već ozbiljno napreduje, ali da zato dobiju masu lokalnih putnika od novog kolodvora VG-ZLZ (a usput također i na ubuduće manje popularnoj autobusnoj vezi ZG-VG), i jedan uzme Samobor a drugi Goricu da sve bude jasnije, pošto bi se naslanjali na moderni i brzi vlak koji bi privukao nove putnike na javni prijevoz vjerujem da bi na kraju bili i u dobrom profitu unatoč gubitku direktnog prometa prema Zagrebu.

MAN19464

V. G. Ima ugovor .sa zet-om koliko ja znam još 5 g. al ugovor lako se raskine sporazumno, ako to obje strane žele. Pošto znamo da gorica zbog politike naginje autoturistu, a zet bi se rado maknuo iz gorice, ja osobno
vjerujem da bi ove godine mogao ugasiti pogon u v.g.
Najjači argument je to što nude vozačima autobusa mirovinu a fali vozača, također tramvajci koji imaju kategoriju za bus moraju napustit tramvaj i primit se volana busa.
Mislim da je ovo zadnja godina PAVG-a, al vidit če mo. Nadam se da krivo mislim.

Ivan

Citat: MAN19464  u Siječanj 24, 2014, 16:17:59
V. G. Ima ugovor .sa zet-om koliko ja znam još 5 g. al ugovor lako se raskine sporazumno, ako to obje strane žele. Pošto znamo da gorica zbog politike naginje autoturistu, a zet bi se rado maknuo iz gorice, ja osobno
vjerujem da bi ove godine mogao ugasiti pogon u v.g.
Najjači argument je to što nude vozačima autobusa mirovinu a fali vozača, također tramvajci koji imaju kategoriju za bus moraju napustit tramvaj i primit se volana busa.
Mislim da je ovo zadnja godina PAVG-a, al vidit če mo. Nadam se da krivo mislim.
Hm, hm, to zvuči prilično ozbiljno. A baš sam već mislio da je Autoturist zaboravio na Goricu, a u odnosu sa ZET-om cvatu ruže dok se priča o novoj liniji za Kvatrić i čak tramvaju, izgleda da je stvarno sve zaustavljeno, tramvaj je ozbiljno otpao u korist željeznice (i bolje imho), o liniji za Kvatrić se ništa ne priča iako su rekli da će biti uskoro, imao sam dojam da je stvar u tjednima a vrijeme lijepo prolazi bez glasa...
Što se tiče samog pogona Gorica, vidjet ćemo, ja bih rekao da će radije ostaviti smanjen pogon kao praktički parkiralište pod APP dok ne odluče što s nekretninom, više od svega zato jer je položaj praktičan za 15-ak južnih linija i štedi oko 1 h odnosno 30+ km praznog hoda u usporedbi s izlaskom i vraćanjem iz/u APP i APD, taman može ostati 20-ak autobusa da pokriva 10-15 linija.

offtopic, pretpostavljam da će barem biti zanimljivo vidjeti nove linije kroz zagrebačke krajeve umjesto goričkih, ako i budu rjeđe vjerojatno će ići dalje kroz neka naselja. Pretpostavljam da 315 lako može do Hrašća ostati potpuno ista ili malo češća (uostalom i neki polasci sad su do Hrašća kao i velika većina trase a i putnika) s nekim novim brojem poput 145, 153, 235, Buzin i Veliko Polje dobiti recimo produženu 219 ili neku novu recimo 239, a za Jakuševec se može svašta smisliti i to bi moglo biti najzanimljivije, uglavnom nešto će morati voziti, možda samo jedan bus na relaciji Zapruđe-Jakuševec, možda bi mogli uvesti Glk - Bundek (ovdje ima uređenih stajališta a ne koriste se) - Zapruđe - Jakuševec, možda 219 preko V. Holjevca, Sloboštine, Dugava i Hrelića; a drugo sve po starom osim možda nekih pojačanja linija u Zagrebu zbog viška vozača. Jedino mi nije baš jednostavno kud bi mogla 166 kad ide kroz područje VG nazad na područje Zagreba, možda pokraj Odre Sisačkom pa kroz Čehe i Obrež za Dragonožec a 133 skratit sve na Klaru, možda i preko rampe kroz južni Buzin da skrati put umjesto preko Odre, hm, postoji inače neka solidna cesta između Čeha i Obreža a misim da tamo nikad nije bilo busa, doduše nitko ni ne živi tamo jer koliko vidim na kartama između su samo polja i kanal...

Sve u svemu, mislim da je tako i zapad Zagreba relativno dobro prošao kad su ukinute samoborske linije (barem kako je meni ostalo u sjećanju kao dobro vrijeme), možda tako bude sad i na jugu.

Shole

Tko će u svemu tome popušit ?   Sirotinja !!!   Ionako se busom voze samo školarci i oni koji nemaju drugog rješenja, čitaj auta.  Buseva će i dalje bit, pitaj boga u kojoj mjeri odnosno koliko često, i kakva će bit cijena karte.

Ivan

Pošto se Bandićevci i novi ZET ponašaju kao mafijaški gazde pa su ukinuli sve ranije i logične nešto povoljnije tarifne kombinacije ne samo privatnicima nego i državnom HŽ-u, i sve pokušavaju natrpati na prespori ZET po očajnim cijenama, i dok za stanovništvo izvan Zagreba očito potiču najlogičniju i za dugoročni razvoj najfascinantiju futurističku opciju, gradnju novih parkirališta u centru bez novih prilaznih cesta ::|, teško da može biti dobro.
Zapravo, oni koji imaju sreće da im je putovanje blizu glavne linije drugog koncesionara pa trebaju samo recimo Autoturistov bus na relaciji VG - Zg Glk ili ubuduće VG - Kvatrić (kao i oni koji sad trebaju samo recimo SMB-Črnomerec), mogli bi biti zapravo i u nešto povoljnijoj poziciji, recimo po S-A tarifi Gorica bi bila recimo 5. zona što mjesečno košta 465 kn, dok je ZET ZG-VG pokaz 610 kn. Oni koji na to trebaju kupiti još ZET-ov ZG pokaz za 360 kn će naravno žešće podudat.

Uglavnom, tko god da su lokalni prijevoznici, u razvijenim a više i ne samo razvijenim zemljama javni prijevoz metropolitanskih regija idu prema poboljšanju željeznice za prigradska putovanja, integraciji usluge svih prijevoznika i tarifnoj uniji s jednakim tarifnim i prijevoznim uvjetima (ujednačavanje vozila) za sve bez obzira na lokalne koncesionare, no za zagrebačke gazde takvi pojmovi su potpuna praznina i vidimo uništavanje ono malo dobroga čega je bilo.

Ivan

Uostalom, ne znam zašto se više Goričana ne prebacuje na HŽ, karta u jednom smjeru je 11,70 kn a pokaz 328 kn, jedva malo više od polovice ZET-ovih cijena. Istina da ne vozi jako često i da je kolodvor daleko od centra grada pa više služi Gradićima nego Gorici osim Kurilovca koji je blizu (a veza je jednako rijetki ZET-ov 335 i još rjeđi 319), ali opet to je samo nekih 2 km, za toliku uštedu vrijedi i prošetat se 15-20 minuta. Da je HŽ malo fleksibilnija i probitačnija firma a ZET-u se već ionako zamjerio, poduplao bi polaske za Goricu, digao bi cijenu za dvije kune, tražio autobusnu koncesiju za užu Goricu i aerodrom i kupio dva gradska busa da voze po Gorici uključeno u cijenu karte, a ne da mora čekati državu i Zagreb da naprave novu vezu za Pleso ili što već...

tamlover

HŽ je izašao iz te priče zvane 'zajednički pokaz' a ne ZET ili Grad Zagreb.

Inače, ne znam zašto bi ZET nastavio voziti za Zaprešić i Bistru a prestao za VG. Ako se možda trenutno traži više love od Gorice sigurno bi se tražilo više i od Zaprešića i od Bistre jer tako je bilo i zadnji put kad se htjelo povećati subvencije. S druge strane, da Bandić ispusti iz ruku najave i planove povezivanja grada i aerodroma raskidanjem veza s Goricom nekako mi se ne čini realnim. A i Barišić u VG gubi izbore ako izgubi ZET. 
...i bilo je lepo i navek TAM bu....