Novi zakon

Autor doBUS, Svibanj 09, 2009, 19:55:02

erobuss

Doboj čitaj što piše! Nisam reagirao na pravilnik koji se odnosi na vozila starija od 20 godina, nego na Busfanov post o tomu kako postoji neki zakon po kojemu se ne može obavljati prijevoz ekskurzija sa autobusima starijim od 5 godina

busfan

Citat: erobuss  u Svibanj 11, 2009, 16:55:08
Evo ti link Zakona koji se nalazi na stranicama Narodne skupštine RS-a
http://www.narodnaskupstinars.net/lat/zakoni/zakon.php?id_zakona=345

Možeš li pronać tu točku u Zakonu gdje vozilo za prijevoz ekskurzija ne smije biti starije od 5 godina? Isčitao sam ga od početka do kraja, toga nema nigdje!

Politiku nećemo na forumu!  >:(

Druze ja znam da je u Loparama bilo oko 65 maturanata, a jedini autobus koji je ispunjavao kriterijume je Lions Coach troosovinac sa 57 ili 59 pa je tu bilo nekih problema. Mozda je taj zakon u medjuvremenu povucen ili nesto tako. Pa su poslali jedan minibus da ide za Grcku, toliko o sigurnosti

Ne ulazim je ni u kakvu politiku mene to ne zanima, nisam ni u jednoj stranci, cak nisam nikad ni glasao i necu. Za mene je to kriminal, a ne politika

ist

Citat: busfan  u Svibanj 11, 2009, 07:44:16
Ne znam po meni cista glupost, posebno za tako siromasnu drzavu ili sta vec ???  Ovde je donesen zakon da ekskurzije ne smije voziti autobus stariji od 5 godina, a u mom kraju to jedini ispunjava Drinatrans(necu da kazem u cijem su vlasnistvu da ne bi bilo politicki), koji su mjesec-dva prije kupili 4-5 Lions Coacha. I sta sad da je neko imao 417HDH 2003.god taj autobus ne ispunjava njihove kriterijume

Siguran sam 99,9% da je taj zakon izmisljen da nekom napuni dzepove, kakva sigurnost saobracaja. Pa kazem ovde nije obavezan tehnicki pregled, samo je obavezno da se uplati, a oni nesto izmisljaju o sigurnosti saobracaja. O sigurnosti puteva da i ne govorim ;D

Ostavi priču o zloupotrebi, ja te pitam što je principijelno loše u tome da ljude ne voze kante stare nekoliko desetljeća, nego novija auta

busfan

Citat: ist  u Svibanj 17, 2009, 02:06:38
Citat: busfan  u Svibanj 11, 2009, 07:44:16
Ne znam po meni cista glupost, posebno za tako siromasnu drzavu ili sta vec ???  Ovde je donesen zakon da ekskurzije ne smije voziti autobus stariji od 5 godina, a u mom kraju to jedini ispunjava Drinatrans(necu da kazem u cijem su vlasnistvu da ne bi bilo politicki), koji su mjesec-dva prije kupili 4-5 Lions Coacha. I sta sad da je neko imao 417HDH 2003.god taj autobus ne ispunjava njihove kriterijume

Siguran sam 99,9% da je taj zakon izmisljen da nekom napuni dzepove, kakva sigurnost saobracaja. Pa kazem ovde nije obavezan tehnicki pregled, samo je obavezno da se uplati, a oni nesto izmisljaju o sigurnosti saobracaja. O sigurnosti puteva da i ne govorim ;D

Ostavi priču o zloupotrebi, ja te pitam što je principijelno loše u tome da ljude ne voze kante stare nekoliko desetljeća, nego novija auta

Lose je to sto se to ne moze ispostovati, i ja bi volio da u RS svi voze Setre 400 i nove Citylinere i Starlinere, ali pogledaj malo kako su popunjene linije, koje su cijene kilometra i koliko se godinje moze napraviti kilometara tj. koliko ima posla

Ali treba poostriti tehnicke preglede

ist

Onda će jednostavno dio privatnika zatvoriti obrt. Ni to ne mora biti loše

busfan

Citat: ist  u Svibanj 17, 2009, 20:54:34
Onda će jednostavno dio privatnika zatvoriti obrt. Ni to ne mora biti loše

To si donekle u pravu ;) Npr. linija za Beograd iz Banja Luke, Dervente, Brckog, Bijeljine ima sigurno 20ak polazaka svaki dan sa svakakvim krsevima i jednostavno takvi prevoznici nemaju ni neku zaradu a sputavaju ozbiljne prevoznike. Ali opet nije realno da ne moze tu liniju da vozi dobra Setra 215HD jer ni karte nisu skupe ili npr. linije prema nekim selima gdje nema putnika koje ni sad nece skoro niko da vozi.
A nisu nista uradili ni ako uvedu taj zakon, a tehnicki pregled ostane isto.
Evo npr. kod produzenja registracije kod nas nije obavezno da dodjes autom, samo donesi licnu i saobracajnu i plati. Ja da se pitam ja bih uveo zakon da kod produzenja registracije auto mora biti ispravno kao u Njemackoj, da e smije biti trulo, itd... To bi bio napredak u bezbednosti, a ne neka ogranicenja

CroHerc

Mislim da bi ovaj zakon trebao biti na nivou cijele bih . tako sam pročitao u nekim novinama .   I mislim da kod nas neće biti nekih problema oko toga , pa 20 godina je dosta .

babac79

Stručnjaci moji,

starosna granica autobusa za prevoz ekskurzija se nalazi u Pravilniku o izvođenju izleta, ekskurzija i škole u prirodi, koji je propisalo Ministarstvo prosvjete i kulture, a ne u Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju. Prema pomenutom pravilniku, direktor škole je obavezan da obavijesti MUP o datumu izvođenja ekskurzije i žandari obavezno dolaze da pregledaju autobuse prije polaska (tahografe vozača, licenca vozila, vanredni tehnički pregled koji ne smije biti stariji od 72h itd). Odnosno, ako se direktoru ne svidi bus, može da ga vrati. Sve u svemu, nije mi jasno zašto se Min. prosvjete petlja u resor Min. saobraćaja.

Drugo, pravilnik o licencama je stupio na snagu i vozila starija od 30 godina ne mogu dobiti nikakvu licencu, a autobusi stariji od 20 godina dobijaju licencu za sopstvene potrebe (prevoz radnika na i sa posla itd) koja važi godinu dana i produžava se do 30 godina starosti. Za vozila ukupne mase do 7,5 t nije potrebna licenca.

Treće, fiktivni tehnički će moći prolaziti još malo dok se ne postave kamere po stanicama za tehnički pregled, kao što je urađeno u Federaciji i uz dokumentaciju za registraciju će biti obavezna slika vozila sa tehnološke linije. Već su zaposleni voditelji stanica teh. pregleda (dipl. ing saobraćaja ili mašinstva) koji će biti odgovorni za rad na stanici, tako da se oni neće baš igrati sa poslom i moliti nekoga da doveze vozilo na tehnički. Doći će to sve na svoje kada nekoga opali po džepu.

mb0404

Ljudi bolan meni nije jasno cemu tolik rasprava kad oni ne slusaju ni mene ni vas.Da se ja pitam ukino bi 80% firmi koje vrse prevoz putnika,stare koje su privatizovane vratio radnicima kako je i Bog rekao i mirna Bosna,prekino uvoz krseva iz Postbusa.Ljudi moji starost je najmanji problem,bitno je odrzavnjae vozila.Evo da navedem jedan primjer svi smo vidjeli autobuse od Elle travela i Salinea.Spaceliner od Elle je kao nov kad ga ogledas reko bi cvojek sad izasao,nek taj bus ode u Salineu i bude tamo godinu dana kad izadje nece ga Bog prepoznat,to je sve do odrzavanje ima ljudi koji cjene i autobus i putnike tj cjene svoj hljeb ili novac a ima i onih koje boli ki.. da im je smao autobus nek se kotrlja da ubiru lovu i vozaju skupe limzine a putnicima kako bude.Nece taj zakon nista postic ako ne lupi po dzepu jajare sto nece da cestitio odrzavaju vozila,po tom zkonu smao bi STP Derventa,Drina transport trebalo da vozi ostali da stave prst usta i da gledaju,posla ima dovoljno za sve ko hoce da radi a bice ga jos ako Bog da samo treba bit posten i uredan pa ce bit i putnika.  ;D